Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

A mechatronikai mérnökök 99%-nak kell a PLC? Ne hülyéskedjél már, ismerek vagy 50 mechást és egy darab se használja. Akkor ennyi erővel kell a CNC kód írás, a CFD/FEM szoftver használat, a villamos tervezés, HVAC tervező szoftverek, MATLAB, Python, CAD, hegesztés stb stb stb.
Elhiszem, hogy neked nagyon fájt a deriválás, de az egy tök alapművelet, amit minden mérnök megtanul. Nem csak itthon, hanem a világon is. Ha nem akarsz matekot meg fizikát tanulni, akkor menj szakmunkásnak. Mert tudod a mérnöki munka alapvetően egy tudományos fejlesztői munka. Az hogy itthon mindenki mérnöknek hívunk, aki technikusi munkát végez a gyárakban, az más kérdés.

Nem értetted meg az Orosz féle videót abszolút. Tökéletesen elmondja mi a lényeg. PLC-zni megtanulok bármikor 1 hónap alatt, ha munka után tanulom. De ha nem dolgozok, akkor két hét. Van is rá tanfolyam. Minek tanítsák annyira mélyen meg mindenkinek? Akit érdekel vagy szüksége van rá, az tanulja meg. Programozni se egyetemen tanulnak meg az emberek, ott az alapokat kapod meg ahhoz, hogy meg tudd tanulni. De ha ezt nem tudod felfogni még mindig, akkor felesleges beszélgetni erről.

Te meg azt nem tudod felfogni, hogy a "lépegető kutyaf.." egy értékes tudás, ami pedig mögötte a táblára fel van írva az pedig most is, és 30 év múlva is csak egy iskolai tananyag lesz, ami az iskolán kívül SEHOL nem fog kelleni. Nemhogy a munkaerőpiacon, hanem sehol. Senki nem kíváncsi rá a ZH feladatlapon kívül. Tehát az igaz, hogy 30 év múlva sem évül el (ellentétben a C++os kutyaf...-al), csak éppen semmire nem lesz jó akkor se, mint ahogy most se.
Egyébként pedig az "alapot ad" hozzáállás is egy nagy demagóg lózung, kérdezd meg az 50 mechás haverodat, hogy melyikük tudja most nagyhirtelen fejből levezetni egy másodrendű lineáris inhomogén diffegyenlet általános megoldását, amit x évvel ezelőtt hibátlanul megcsinált az egyetemi ZH-n mert ugye ezek voltak erőltetve hogy "alapot adjanak"?!
Remélem hogy egyetemi tanár vagy és azért gondolod olyan fontosnak azt a sok - valójában - értéktelen tudást amit az egyetemeken erőltetnek A FONTOS TÉMAKÖRÖK HELYETT. Nyilván ha az értelmetlen tananyagot kukáznák a tantervekből és a piaci igényekhez szabnák a mérnöki szakokat - ahogy az kívánatos lenne - egyből megszűnne nem kevés professzor állása, ezért ezt nem is meri meglépni senki, és a műszaki felsőoktatás tovább dagonyázhat a mocsárban a béka s. alatt.

Nem vagyok egyetemi tanár, de képzeld nekem kellett már a munkám során a deriválás. Mint ahogy kell egy kvantitatív modellezőnek, egy kutatónak vagy szoftverfejlesztőnek stb. Érted? Ugyanúgy kell 1%-nak, mint ahogy a többi dolog is 1%-nak kell. De arra épül a későbbi félévekben a fizika tudásod. Gondolj már bele milyen nevetséges lenne azt a matekot nem tanulni, amire az utánalévő tanulmányaid épülnek.

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire mélyen kell tanulni, de az már részletkérdés. Azt egy szóval sem mondtam, hogy nem lehetne egyszerűbb vagy kevesebb valamennyivel a matek tananyag.

Az alapot ad nem azt jelenti, hogy használod naponta te nagyokos. Hanem, hogy képes leszel utána továbblépni a tanulmányaidban. Új dolgokat megtanulni, ha olyan irányba mész.

Egyszerűen azt nem akarod felfogni, hogy valakinek kell, valaki használja ezt. Nekem például közöm nincs a gyártáshoz. Akkor most háborogjak, hogy minek tanultunk ilyen tök felesleges dolgokat? Nem, mmert van egy alap tudás, amit egy adott szakon a mérnökök összeszednek. Ezt minden egyetemen a világon megtanulod. Ha nem tetszik a felsőbb matematika vagy fizika, akkor ne legyél mérnök. Ennyire egyszerű.

Valahol középúton lenne, vagy a mostani 5 éves képzéseket (Bsc, Msc), 6 évesre növelni (Bsc, 3 MSc 2) +1 év, vagy legyen az 5 év helyett 4 év, és +1 év. A +1 évben pedig kötelező volna mindenkinek 1 év szakmai gyakorlat, olyan tárgyakkal megtámogatva amikre ténylegesen szükség lesz az akkori munkaerőpiacon.

Rendes mérnöki szakokon felesleges a szakmai gyakorlat, úgy is mindenki elmegy, akinek szüksége van rá. Az egyetemnek egyszerűen nem az a funkciója, hogy konkrét dolgokat tanítson meg (az a szakmunkás képzés, technikum, OKJ, céges tanfolyamok stb.), hanem hogy a szakmai alap kompetenciákat adja át.

Igen, akár lehetne ez is. De ezért érdemes elmenni gyakornokoskodni. Ott megtanulod, amit az adott munkahelyen kell. Utána már simán tudsz alkalmazkodni.

Én, mint BME-n végzett mérnök ezt abszolút meg tudom erősíteni. Szarrá voltam szopatva a közlekkaron, hasznos, naprakész tudást meg nem igazán sikerült átadniuk. Minden tudást, ami miatt ma értékesnek mondhatom magam szakmailag azt meló közben szedtem fel. Visszagondolva sokkal előrébb lennék és kellemesebbek lettek volna az egyetemi éveim, ha több szabadidőm maradt volna a kötelező teendők után és így a tanulmányok mellett lehetett volna egyéb szakmai projektekben, versenyeken részt venni meg úgy általában élni kicsit a kollégiumon kívül is. Hatalmas hiányosságnak érzem azt is, hogy Erasmusra sem jutottam el, mert elképzelhetetlen volt számomra beütemezni egy ilyen félévet. Pedig tök jó lett volna, sajnálom, hogy sokaknak ez a lehetőség ma már kb elméleti szinten sem meg.

"Gondolom az elvárások meg az egekben vannak kedves BÖMÖS-éknél.."
Dolgoztam pár multinál, kb mindenhol olyanok voltak a kiírt mérnökállások, hogy a mérnökségen belül SENKI nem felelt volna meg az elvárásoknak :D
De amúgy igaz hogy egyre magasabbak az elvárások mindenhol, 2016-ban még mindenkit aki a nevét le tudta írni felvettek gyártástámogató mérnöknek akárhova (igaz már akkor is szar pénzért), ma meg már alap a 2 nyelv ismerete, szinte sehol nem elég már csak az angol mint pár éve. Nyilván 60-70 jelentkezőből jobban tudnak válogatni mint amikor 5-en jelentkeztek egy állásra.
Az oktatás pedig az összes egyetemünkön gyenge, mert az iparban fontos dolgok helyett "integrálni meg deriválni" kell (a másik többszáz tankönyvi okoskodás mellett), nem pedig robotot programozni, servo driveot paraméterezni, vagy bármit ami hasznos lenne. A duális képzés egy hajszálnyit javított a helyzeten, de még mindig rengeteg felesleges fsággal tömik a hallgatók fejét, amit az élelmesebbje kipuskáz, a stréberebbje meg megtanul és a zh után 2 héttel elfelejt :)

Igen ,csak ott tartunk,hogy 2 nyelvvel valaki elmegy dolgozni egy SSC-be nettó 400-ért,mérnökként meg 2 nyelv ismeretével + baromi stresszes pozícióban keres nettó 450-500 -at :DD. Volt gyakorin egy srác aki írta hogy ő gépész diplomával konkrétan elment SSC-be,sokkal lazább,kiégett kockák helyett sok a jó csaj körülötte,a fizu meg ugyanaz. Sad but true...

Ez jo:D Es ezzel nem tudok vitatkozni. Szakmailag elvagja magat, mert azert gepeszkent eletpalyaban gondolkodva szerintem jobbak a lehetosegek, viszont rovudtavon minden az ssc mellett szol.

Nem az egyetemek gyengék (legalább is nem a BME - de nem vagyok sem mérnök, sem BME-s), hanem meg kellene már érteni hogy az egyetem mire való. Alapot ad. Ennyi. Amire te gondolsz hogy a képzésből kieseve már tudok is termelni, az a szakmunkásképző.

Mi a túrónak tanulnál egyetemen valami egész konkrét dolgot ("servo drive programozás"), amikor lehet 3 év múlva totál más lesz helyette?
Lehet hogy a ZH-ra nem emlékszel mondjuk már fél év után sem annyira (mármint amit tanultál), de a tudás ott van, ha elő kellene venned 1 év múlva tuti gyorsan belerázódnál - legalább is én igy vagyok pl. a lineáris algebrával.
Nem az egyetem feladata hogy megoldja / bezárja a kis árkot ami a kikerülő végzősök és a nagy multik elvárásai között van. Erre vannak már most is pl. duális képzések, vagy a gyakorlatot pont erre találták ki. Egyetem mellett simán lehet dolgozni mondjuk 1 évet gyakornokként, akár részmunkaidőben - gondolom ezt sokan nem csinálják a "büdös a meló" hozzáállás miatt - de akkor nem kell csodálkozni hogy szarul keres valaki, meg nem tud elhelyezkedni.
A nyelvtudásról meg csak annyit hogy sajnos ez van, ma már az angol alap (mondjuk felsőfokon), ha német is van hozzá (szintén felsőfok), akkor tuti nyerő a dolog. Itthon az autóipar erősen felül reprezentált a német cégek által, ehhez alkalmazkodni tudsz, mást nem. Nézd a jó oldalát: 2 folyékony nyelvvel (angol+német), bármi történik itthon simán kimész EU-n bárhova, nem lesz problémád.

Alapot ad? Akkor miért használhatatlan az egyetemről kikerülő "mérnökök" nagy része? Lofaszt se ad az egyetem, csak égeted az időt/pénzt rajta, miközben az ottani anyag 20-30 évvel le van maradva az ipartól.

De jah egész biztos mindenki azért megy egyetemre, hogy majd soha napján kiskedden mikor szüksége lesz papíron deriválnia majd akkor "gyorsan belerázódjon", és tuti nem azért, hogy utána majd normális állása legyen...

Mert mikor felmegyek mondjuk egy tetszoleges magyar hirportalra (portfolio.hu vagy ilyesmi) akkor jon velem szembe egy bmws reklam ahol mernokot keresnek. Es tudod hogy kezdodik a reklam? Valami sebesseg vagy ilyesmi derivalttal :) Ugyhogy errol ennyit.

Azért mert az jól néz ki, ők se gondolják komolyan hogy deriválgatnod kell. A mérnöki matekok teljesen feleslegesek, gépiesen betanulod hogy kell deriválni-integrálni, aztán viszonlátás. Ott van a wolfram meg a matlab, tized mp alatt megcsinál neked mindent. Csak az egyetemeknek/egyetemistáknak is,, menő'', hogy ohh mi ilyen-olyan diff egyenleteket tanulunk waaoo milyen hardcore. Aztán, meg az első munkahelyeden rájössz, hogy ezeket el is felejtheted és 0ról tanulhatod meg a szakmát...

Csak egyeterteni tudok. Szerintem se dolga az egyetemnek, hogy multi rabszolgakat termeljen. Ha ez faj, akkor technikusi kepzesre kellett volna menni.

Szia,

Nagy tisztelettel válaszolnék: amit írtál nettó faszság :D
Ha valaki abban a szellemben olvassa ezt az oldalt,hogy (közeli ismerettség híján) kicsit képbe kerüljön a fizetésekkel,azok kedvéért leírom,hogy mi az újság az én tapasztalatom alapján szeretett cívisvárosunk és kornyékén.

Abszolut reálisnak tartom a 700-900k-s nettót a BMW-nél azoknak akiknel már van legalább 5 év tapasztalata autóipari cégeknél(Vitesco,Thyssen, stb. (és nem józsi bácsi forgácsoló műhelyében,ilyen helyekre nem is szabad elmenni dolgozni szerintem,mert a CV-ben szarul néz ki)

Én nyíregyen dolgozom(gépészmérnökként) 3 év tapasztalat van, nekem 560k a nettóm + fix 13.havi fizu,+év végi bonusz. Ami jol hangzik,de nem gondolom,hogy kiemelkedően keresnék,ugyanis relative pályakezdőket 550k-be vesznek fel a BMW-hez.

Szoval long story short: Szipkázzák el a Vitescotol is a mernököket a BMW-hez,ahol tud vastagon fogni a ceruza,merjetek nagyot mondani,egy kalappal nektek akik olvassátok ezt,és irtatok meg majd mizu ott.

Ugyanezt Én is meg tudom erősíteni. Igaz, én csak jelenleg vagyok költözésben Debrecenből Nyíregyházára, de több helyen voltam már final körös interjún. Én nem várom a megváltást az akkugyártól, és az árak elfogadhatóbbak a Nyirségben.
Jó kiállással, a mérnökségen felüli egyéb eladható tudásokkal simán lehet Szabolcs megyében is faxa állást kapni. 1 diploma már semmire sem elég, de ha mellé van esetleg plusz szakvizsgád, coaching tanfolyam okleveled, vagy valami gyártói/beszállítói tanúsítványod, PLC képzésed, stb, esetleg technikusi szakmád, nagyságrendet nőnek az esélyeid.

A másik dolog még, hogy az évek szerintem nem számítanak annyit, amennyit itt panaszkodnak róla. Egy rátermettebb munkatárs lehet, hogy kevesebb év után is föléd tud kerülni, pláne menedzsment szinten.

Ha meg akarod erősíteni, akkor jó lenne ha nem csak annyit írnál le te is hogy szerinted mennyit lehet elérni, hanem konkrétan leírnád hogy te magad milyen tapasztalattal mennyit kapsz. Én pl. továbbra is várom annak a mérnöknek (nem vezetőnek) a jelentkezését akinek megadtak már Debrecenben nettó 900-at (vagy annak aki BIZTOSAN tudja hogy van aki ennyit kap), nem csak a hasára ütve írogat ide számokat.

6 év tapasztalat, gépész bsc+msc, villanyszerelő, épgépész, lakatos szakmák, angol-német középfok. 4 év Építőipari menedzser/tervező tapasztalat villamos automatika és gépészeti területen, 2. éve már multinál maintenance/automation pozi, net 660.

Én egy szóval sem mondtam, hogy nettó 900-at. Annyit sosem fogsz kapni sima mérnökként, esetleg specialistaként 20év körüli tapasztalattal. A legtöbb ambiciózus mérnök meg 5-8 év után úgy is valamennyire vezető lesz, vagy úgy alakul a munkaköre. Aki abszolút sosem akar semmiféle kommunikációt, emberek közé menést, irányítást, projektkezelést felvállalni, az nem fog 900-at kapni, mert igazából nem tud igazán pluszt nyújtani egy kevés tapasztalatossal szemben. Azért azt sokan láthatják, akik már dolgoztak multinál, hogy amikre mérnököket alkalmaznak, arra igazából ritkán kell egy élethosszig tanulni képes(mérnöki)agy...
Direkt ez a felfogás, hogy könnyen pótolható légy.

Én úgy látom, hogy ezen a fórumon főleg pályakezdők/fiatalok szólnak hozzá, akik az első évektől a világ minden pénzét szeretnék megkeresni, féligmeddig, de csak félig jogosan.

Neked kell tudnod, miben vagy jó, és vagy az önálló tervezési jog, vagy a specialista, vagy a menedzsment/vezetés irányba mozdulni.

Na akkor fussunk neki még 1x. Te konkrétan nem írtad ugyan le a 900-at, de a hozzászólásnak amire reagáltál a legfőbb mondanivalója volt a hogy a nettó 900 reális, és előtte is ezen ment a vita, csak pár komment törölve lett. Erre írtad hogy ugyanezt meg tudod erősíteni, ergo szerinted is igaz. Most meg leírod az ellenkezőjét annak amivel teljesen egyetértettel, és csodálkozol hogy én ilyen fizukról fantáziálok...

Azt még várhatod is egy darabig...
Bár majd az infláció elintézi ezt is, kereshetsz átlag mérnökként 900 nettót, csakhogy mire ez bekövetkezik addigra egy kg kenyér 2300 Ft lesz.
A minap néztem egy táblázatot, senki nem választja ma már a műszaki felsőoktatást, hivatalosan is bedöglött az egész fostenger ami ezt az egészet körülveszi. A lőtéri kutya sem akar vizsgázni kvantuummechanikából valamelyik kiégett 70 éves egyetemi profnál, hogy aztán annyit (bocs, kevesebbet) keressen mint egy klímaszerelő vagy kb akármilyen melós. Jól is van ez így. Egy 1 perces néma felállást még azért tarthatunk azokért akiket még be tudtak palizni a műszaki pályával.

Nem kötekedés miatt, de hol található ez a táblázat? Sajnos nem ezt tapasztalom, kb ontja kifelé magából az egyetem a “mérnököket “ míg a munkahelyek száma meg sem közelíti az évente végzettek számát.

Persze, dobálják az 500-600-at pályakezdőknek nyilván, meg a 800-900-at sima alkalmazottaknak. Igaz, hogy Budapesten is örülhet, ha nettó 300-ért egyáltalán felveszik valahova a pályakezdőt, de Debrecenben 550-et adnak egy még fel sem épült gyárban. Azért csökken ott is a lakosság 211 ezerről 200 ezerre az elmúlt években.

Hiába keresel valamennyit 3 év tapasztalattal, nem fognak többet adni 5+ évvel, mert van egy plafon, ami felé adott szakmában nem tudsz menni beosztottként. Nem így működik a dolog, ahogy elképzeled. Lehet, hogy meglesz a nettó 800 2-3 év múlva, de az reálértéken pont ugyanannyit fog érni, mint most az 500-600.

A BMW-nél meg egyelőre csak a sz*patás zajlik, ímmel-ámmal vesznek fel egy-egy nagyon jó embert, aki megtetszik nekik, de a legfőbb céljuk még a bérek feltérképezése, lenyomása, a jelentkezők tűréshatárának feszegetése.

Ott a lényeg, nagyon igaz amit leírsz.. sajnos teljesen reális képet ad az egész jelenlegi helyzetről.

Hát Pesten ha a tested munkara minimális szinten is alkalmas és nem vagy szefós meg tudsz keresni nettóban 300k-t barmily alja meloval. Mérnökként is el lehet persze ennyiért menni dolgozni(de ez messze nem a megszokott és aki benne van ebben a körforgásban az tisztában is van ezzel :) ),de az nem a világ hibája ha valaki ennyire tartja a munkáját és igent mond ilyen allasra...

Vitatkozhatunk itt napestig,ha valaki életrevaló és jó céghez megy el dolgozni igenis lehet /relative/ jol keresni,de sajna messze nem annyit amennyi szoporollerrel jart a mecha,matek szigorlatok meg a szivatós tanárok.

Látom,hogy nagyon érzékenyek vagytok a magas bérekre,ugyhogy inkabb nem is írom le,hogy mennyit keres egy 24 éves szofverfejlesztő a pesti Boschnál, ill. ugyanitt egy huszonéves projectmérnök full homeofice-val.
Nem rosszból,de aki talpraesett figurának tartja megát és Pesten 300k-ért dolgozik gépészmérnökként az tetoválja a homlokára,hogy : CSICSKA VAGYOK.

Először megtanulhatnál olvasni is, mielőtt nagy lendülettel nekiállsz okoskodni.

A nettó 300-at pályakezdők esetében említettem, jelenleg ennyi a reális bér Budapesten, de ahhoz is interjúzni kell jópárat, ha nem volt valaki gyakornok és nincs olyan szerencséje, hogy átvették főállásba, akkor nincs egyszerű dolga.

A szoftverfejlesztőt meg a foscht hagyjuk, az autóipari beágyazott terület az a legalja az IT-nek. Ismerek sok szoftverest ott, nem kapnak sokkal többet mint egy gépész designer.

Nettó 300-at Pesten 5-6 éve kaptak a kezdők. Most már inkább 550-600 bruttót kapsz értelmes helyeken.

Megkérdezhetem, hogy milyen poziban dolgozol? Több ismerősöm a miskolci Boschban dolgozik (szerintem fizetesben Nyíregy és Miskolc hasonló) és olyan 650-700 bruttokat kapnak 3-5 év tapasztalattal.

Szia,mit csinálsz nyíregyen,melyik cég,vagy iparág?

Sziasztok! Meglepodve olvasom a kulonbozo mernok bereket. En kommunes vállalkozó vagyok lassan 15 eve. Kezdo komuveseim netto 450-500, a tapasztalt, gyakorlott komuveseim bere havonta 550-600e Ft. Neha meg igy is nehezen találok embert.

Oldalak