Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Nem lehet, kamu ez az egész. Rengeteg nagyon jó soft és szakmai skillekkel rendelkező embert láttam már elmenni, mert az atyaistennek sem akartak 7-8-9-essel kezdődő nettót adni neki.

Nem azt mondom, hogy nem létezik olyan ember, aki nem keres ennyit, nyilván van, aki éppen üggyel-bajjal-szerencsével ki tudta harcolni, de általánosságban nem jellemző. Hiába írod le, hogy te ennyit kapsz, elhiszem, örülök neki, mások sikerének is tudok örülni, nekem is öröm, ha látom, hogy valaki minél jobban le tudja húzni ezeket a mocsok cégeket.
De ez akkor sem általános dolog, hogy sima gépész- vagy villamosmérnökök nettó 800-akat kapnak Budapesten. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy Debrecenben általános, de a vita abból indult, hogy a BMW ad-e annyit, és azt a saját szememmel látom, hogy igen, ad.

Figyelj, ezt írtad:
"Nyilván van ilyen ember, akinek sikerült kiharcolni, jókor volt jó helyen, de tömegesen ez nem jellemző, 600 a piac teteje.
Debrecenben meg 850 + sokkal jobb bónuszok és 1 milliós vissza nem térítendő letelepedési támogatás."

Én erre reagáltam. Debrecenben az üdítő kivételt állítottad be szabálynak, Budapesten pedig a sok példát akarod kivételnek beállítani. Maradjunk annyiban, hogy egy ügyes mérnök meg tudja keresni a 800-at mind a két helyen. Nem szabad kishitűnek lenni, mert akkor lent fognak maradni a bérek. Ez ellen kell küzdeni

Parkolásért fizetni Budapest max 50%-án kell. Azoknak a kerületeknek meg kb a felében simán van tartózkodási engedélyhez kötött parkolási engedély. Szóval kb Budapest 20-30%-án nem tudod megoldani a parkolást, csak ha van garázsod. Egyébként ott vannak a bérautók, ha a lánykát, annyira kocsival akarod furikázni (de aki ezt várja el, az olyan is szerintem) De ezt hagyjuk is, igazad van, hogy szar megoldani sokszor a parkolást, viszont nem is annyira létfontosságú, hogy autód legyen.

Két dolgot még hozzátennék:
Budapesten az autótartás eleve totál ráfizetéses lehetetlen helyzet, ha nem kapsz a szüleidtől saját lakást, mert ugye majdnem az egész város fizető övezet már, csak az isten háta mögötti Rákosborzasztók meg a méregdrága hegyvidéki kerületek nem azok. Albérletbe meg a tulajdonosok 90%-a nem enged bejelentkezni, ráadásul az sem elég, mert az önkormányzatok a visszaélések miatt manapság már kifejezetten csak a lakástulajdonos saját nevén lévő autójára adnak ingyenes parkolást.
Tehát vagy perkálsz óránként 300-400 Ft.-ot és hosszabbítgatod 3 óránként a ciklust, vagy bérelsz még pluszban garázst 20-40 ezerért, amit lehet, hogy nem is találsz a lakás közelében.
És számos ilyen lehúzós szarság van még Budapesten, ami a túlzsúfoltságból, balkáni vadkapitalista viszonyokból ered.
Az autó meg sajnos akkor is kell, ha egyébként jó helyen van a munkahelyed, mert egy igényes 30-as lány, ha nem is mondja ki, elvárja, hogy azzal furikázd kirándulni, és ne a mávon meg bkv-n kelljen izzadnia a csini ruhájában. Ráadásul én is azt mondom már, hogy annyira el van csövesedve meg c*gányosodva az egész BKV meg az aluljárók, közterek, hogy nincs kedvem kitenni ennek a fertőnek a barátnőmet.

A másik meg, hogy az is igaz, hogy egyelőre egyedül a BMW-ről tudom, hogy jól fizet Debrecenben, azelőtt én is úgy voltam vele, hogy az a pesti ingatlanárakkal vetekedő nettó 300-400 ezres fizetések primitív alföldi parasztvárosa.
Az viszont tény, hogy Miskolcon vagy Győrben simán megvan az a 450-500, Győrben az a 600 is, csak munkát kapni nehezebb. De ha már kiharcoltad, hogy felvegyenek, bőven jobban élsz, ha egyébként a főváros nem vonz.

Én aztán már mindent próbáltam: 20ezres kisváros, Budapest peremkerület, Budapest belváros, agglomeráció. Mindenhol laktam.
Mindegyik szar, mert mindegyiknek van valamilyen kényelmetlen hátránya, de a legjobb ezek közül még mindig a Bp peremkerület.

A 20 ezres városban szétunod magad, semmi szórakozóhely, van 2 normális étterem vagy streetfood hely (az egész város ott tobzódik), van 1 cukrászda, minden üzlet bezár 16-17:00 körül, a vége úgyis mindig az, hogy fel kell utaznod Pestre ha akarsz valamit csinálni, farmert venni, haverokkal sörözni vagy bármi, főleg ha csak a meló miatt költöztél oda, ugye akkor a barátok nem ott vannak...

Bp. peremkerület: drága, akár albi akár lakáshitel. Utazás miatt szívás, akár a csöves bkv akár saját autó, reggelente nyomorgás van. Viszont rengeteg üzlet van, egy percig sem érzed azt hogy egy lakatlan szigeten élsz.

Bp. belváros: hatalmas bűz, kutyaszar, egy ótvar gettó az egész, egyetlen előny hogy közel van minden, valami elfogy otthon, akkor még akár este 10kor is tudsz szerezni, nem úgy mint a 20 ezres városkában ahol lófing nem volt még nappal se... persze ez nagyon keveset kompenzál, lélekölő a pesti szarba'-hugyba' lakni, aki nem kényszerből hanem önként választja, az nem normális.

Agglomeráció: manapság az ingatlanárak atomrobbanása miatt ez a sláger, pedig egy nagy szar ez is: reggelente brutál dugó, tökmindegy hogy Pomázról vagy Monorról beszélünk, időben rengeteg az autós utazás, a tömegközlekedés meg az ismert okok (csövesek, tömeg) miatt szar, és időben is SOKKAL több. Ugyanaz a probléma mint a Bp peremkerülettel, csak szorozd meg 5-tel. A büdös életbe nem vennék Solymáron kertes házat 150 milláért, hogy aztán napi 2x 1,5 órát araszoljak a dugóban. Csak home office esetén jó.

Nem értem miért szóljátok le a bkv-t ennyien. Igaz nem évek óta, hanem csak 4 hónapja vagyok fent, de semmi bajom nem volt eddig vele. kb 3 alkalommal, hogy volt csövi a villamoson, de aztán ennyi. .

Azért, mert sajnos évről-évre egyre szarabb a helyzet. Nem a BKV-val van a baj, hanem a társadalom lecsúszásával. A BKV tök jó dolog, 9500 Ft.-ért jó lefedettség, sűrű járatok éjszaka is, verhetetlen, tényleg nagy előny vidékkel szemben. Engem speciel a járművek sem érdekelnek, nekem jó volt az Ikarus is, normálisan nyitható ablakkal, a klíma úgyis ritkán működik normálisan az újakon, alacsonypadlót is leszarom. A lényeg a járatsűrűség, az pedig jó.

Viszont az tény, hogy egyre több a mindenféle magában beszélő, ordítozó idióta alak mindenfele, és ennek nyilván egyik fő lerakata a tömegközlekedési járművek és csomópontok. Ebben a tekintetben egyértelműen egy fertő a főváros, messze ott a legrosszabb a helyzet, talán Miskolc tudja még megközelíteni.
A hagyományos mezei csöves még a legkisebb probléma, mert az legalább nem agresszív, csak büdös, de sajnos az utóbbi években nagyon elszaporodott a késsel mászkáló, kötekedő kisebbség.
És sajnos pont a legforgalmasabb, leginkább szem előtt lévő és hálózati szempontból elkerülhetetlenebb járatok, csomópontok az érintettek, pl. 1, 4-6 villamosok, Nyugati, Keleti, Kelenföld, Örs, Köki...stb.

A máv meg csak Pest megyében biztosít viszonylag elfogadható szolgáltatást, vidéken csupa lefingott szerelvény jár ritkán, este 8 után szinte sehova nem lehet eljutni. A Balatonon próbálkoznak még nyaranta, de hiába a promó, a valóságban az is csak a nem működő klímás, nyithatatlan ablakos izzadásról, késésről, elfogyott helyjegyes szarakodásról szól.

Az még oké, hogy Pesten a BKV-t használod, esetleg elővárosban a vonatot, azt sokan teszik praktikusságból, még ha van vagy anyagilag lehetne is autójuk, de higgyétek el, hogy egy szép, igényes 30 körüli csajszinál fekete pont, ha nem tudod kényelmesen levinni csobbanni egyet a Balatonra, vagy a szüleit Kiskunborzasztón 26 átszállással, csatakizzadtan tudjátok csak meglátogatni, ahol a desszert már bele sem fér a családi ebédbe, mert indul az utolsó vonat vissza. Lehet, hogy nem lesz kimondva, de ha csak nem valami kamaszkorból fennmaradt nagy szerelem, előbb-utóbb szóba kerül a téma ismerkedésnél, és be leszel skatulyázva sikertelen embernek.

Mert idióták, azért, vidéki megyeszékhelyről jöttem fel 8 éve. Hajnali járat nyilván nincs, amúgy az összes 15 - fél óránként ment, klíma ha van a buszon akkor se kapcsolják be stb stb stb.
Vidéken a megalkuvó emberek vannak, politikai szálat nem vonnám bele a komemntem be, szerintem mindenki tudja mire gondolok. De a megalkuvás azt is jelenti, hogy lehajtott fejjel felszállnak az elvileg klímaképes buszra és megfulladnak a melegtől, mintsem, hogy a sogfőrt baszogatnák aki vszeg így több pénzhez jut, hogy nem kapcsolja be a klímát.
Hajrá Budapest! Úgy mondom, hogy megyeszékhely és 23 évig 200nm2-s családi házban laktam és a kutyaugatás, fűnyírás és a kocsikra ébredtem az (tudjátok családi háznál is mennek el kocsik az ablak előtt). Budapesten meg az ágyból nem lehet kirobbantani olyan jókat alszok egy szigetelt panelben, tudjátok panel proliként ahol 5 percre Lidl, aldi, bkv, jysk stb és tele zölddel. Slusz poén, hogy 20 perc a belváros, azzal a szar bkv-val amit fikáznak sokan.

Hajrá BP!

Annak a vidéki megalkuvó embernek az ellentéte az a tipikus pesti tanulatlan panelproli, aki bejár mondjuk csepelen valami fos gyárba dolgozni, vagy a McDonalds-ban sütögeti a burgert szabadbölcsészként, aztán megvan győződve róla, hogy ő a magas hozzáadott értéket termelő fővárosi atyaisten, aki eltartja az egész "vidéket"(=büdöspesten kívüli világot), mert ott nyilván mind a 8 millió ember közmunkás. Természetesen a tahójának minden állami szolgáltatásból magasabb színvonal jár, mert olyan rohadt sok adót fizet abból a gagyi 300 ezres fizetéséből.
Ennek egyik gyakorlati megnyilvánulása az állami dolgozók állandó b*szogatása, minden mögött valami rossz szándék feltételezése a logika teljes kizárásával (pl. a köcsög sofőr direkt nem kapcsolja be a klímát, az nem számít, hogy ő is ugyanabban a melegben rohad), ahelyett, hogy megköszönnétek nekik, hogy ilyen szar fizetések mellett még hajlandóak üzemeltetni a szarfészketeket. Majd ha végleg nyugdíjba vonul a mostani 50-60-as generáció, akit még hülyére lehet venni, meglátjátok, hogy a mostani fiatalok már nem fogják hagyni magukat, hanem kihúznak külföldre, ha éhbért kapnak. Készüljetek fel még ennél is nagyobb járatritkításokra, kórházi ápolóhiányra, tanárhiányra, Gálvölgyi-féle nem kapsz mentőt szituációkra és egyebekre.
Már most is rohsdt sok rendőr, mentős, vasutas, buszsofőr és egyéb dolgozó van Budapestre vezényelve napi szinten, hogy betömködjék a hiányt és ne kázadjon a proli, fogalmatok sincs, hogy mennyi utazással, fáradtsággal, családtól távol töltött idő van amögött, hogy pl. le tudjátok húzni a budit vagy ne lökje be a felgyülemlett tömeg egymást a metró alá, ha mondjuk 10 percig nem jön semmi csúcsidőben.

Elírásokért bocsi, telefonon mellényomtam, nyilván érthető így is.

Akit egy kertes házas övezetben BÁRMIKOR IS zavar a fűnyírás (nyilván az éjszakai órákat leszámítva), az a legjobb ha beköltözik a pesti aszfalt-dzsungelbe, ezt te meg is tetted, úgyhogy ez a sztori itt véget is ér ;)
Mindenféle vélt vagy valós időablakokban "tilos" füvet nyírni, felőlem meg vasárnap délben is nyírhat füvet akármelyik szomszéd. Akit ez zavar egy kertes övezetben, az ugyanakkora gyíkarc, mint aki egy teltházas koncerten felháborodik hogy a tömegben valaki véletlen rálépett a lábára.

A debreceni BMW releváns, 5+ éves tapasztalattal tényleg megadja a 800-900 nettót, plusz az 1 éves kiküldetéssel is szépen lehet kaszálni, párszáz Eurót adnak még költőpénznek, amiből semmivel nem kell többet költened mint itthon, mert az árak minimum ugyanakkorák, ha nem alacsonyabbak kint. Ez már többek által is megerősített valós tapasztalatom, nem kamu.

Jelenleg a BMW adja a legnagyobb mérnöki bért az országban, a pesti meg győri cégek elbújhatnak mellette.
A főváros egy undorító, szemetes, túlzsúfolt putri lett, egekbe szökő ingatlanárakkal és szar fizetésekkel. Ahol már a 10 percenként járó éjszakai busz is hajnal 2-kor szarrá van tömve, ahol tele minden utcai szemetes, 20 perceket kell sorban állni egy isten háta mögötti kis Sparban is, az a város már túllépte a teljesítőképessége határát. Egyszerűen a média csak mossa, mossa, mossa az emberek agyát, hogy "gyere Budapestre, itt mindenki dupla annyit keres mint az országban máshol, és mindenki nyugati színvonalon él".
Budapesten már csak az orvosoknak, ügyvédeknek, politikusoknak meg mindenféle seftes, maffiózó c*gány vállalkozóknak éri meg élni, akik péntek-szombat esténként a duurogós kipufogójú németprémiummal végigszántják a József Attila utca-Széchenyi tér tengelyt.

Bocsánat, hogy elkanyarodtam kicsit a témától, de ez kikívánkozott belőlem. Budapest a szar fizetések városa lett, egyszerűen túltermelés van emberből. Akármelyik borsodi szarfészekben is meg lehet már keresni azt a nettó 400-500-at, amit a pesti prolik adnak. És azt sem lehet már mondani, hogy annyival kulturáltabb lenne, mert rohadtul el van c*gányosodva a főváros.

Igen, ad annyit, de az már vezetői pozi,a beosztott mérnöknek sajnos ők sem fizetnek 8-900 nettót.

De, fizetnek, hidd el.

Érdekes, facebook csoportokban én meg pont azt olvastam hogy milyen sovány fizukat kínáltak az ott interjúzott mérnököknek is... Akkor most ki írt igazat? Kicsit konkretizálhatnád hogy milyen pozíciókról tudsz ahol megadtak ennyit és milyen tapasztalattal. Mert a hozzászólásod alapján úgy tűnik te valamilyen alternatív valóságban élsz, ahol Budapest a szar fizetések városa...

Lehet, hogy a tipikus gyári mérnöki pozíciókra szar pénzt adnak ( folyamatmérnök, minőségbiztosítás), mert arra válogathatnak a vitescós, schäeffleres, thyssenkruppos és egyéb jelentkezők közül.

A fejlesztési osztályon a járművek elektronikájának validálásáért felelős mérnököknek megadják a 800-900-at.
Nézd meg a nyitott pozícióikat, nem másolom be ide, ilyen-olyan vehicle/electronic/specialist kulcsszavakat tartalmazó pozíciók.

Ugyanilyen munkakörökben a pesti fosch, thyssenkrupp, jaguar, conti, knorr, avl és társai 2/3-adnyi, feleannyi pénzt adnak.

Process Planner 2 év kecskeméti gyakornoki tapasztalattal alapbér: 550k nettó (plusz ~40eur napidíj odakint,13. havi fizu,kb. ugyanennyi + év végi bonusz.
Én kivancsi vagyok egyébként,hogy milyen ott dolgozni. Ha ennyi pénzért legalább nem borzasztó,akkor már megéri odamenni :D
De én azt gondolom,hogy azoknak a nagy része akik most odamennek véleményem szerint 2-3 év mulva elmennek,mert nem fogják bírni a ramp up-ot.

Gyori Audiról valakinek van infója? Gépészmérnök, tervezés 5 év tapasztalat, jó német nyelvtudás. Mennyit lehetne elkérni?

Szia. Mivel ott van 13.havi fizu, ezért 1M körül kérj sztem

Kérj ennyit nyugodtan, max pofán röhögnek DDD. Ennyit max infó-villany munkakörben kapsz haver.

Tatabányán ennyi évvel gyártósorimérnökként 900-1,1m... akkor Audi csak megad 1m-et még a gépészeknek is...

Most itt bruttó vagy nettó 1 millióról vitatkoztok? A bruttó reális lehet akár, mert az Audinál felnyomták a béreket a sztrájkolgatással, de szerintem az a piac teteje, és biztos, hogy kőkeményen meg kell érte interjúzni, mert oda nem könnyű bekerülni.

Természetesen bruttó 1m,senki nem tudja, hogy a másik ember milyen adókedvezményeket vesz igénybe. Amúgy ezekhez a pozikhoz semmi extra tudás nem kell. Bármilyen multinál felszed az ember 3-5 év alatt kényelmesen...Utána meg kényelmesen megvan a br1m +bónusz +HO lehetőség.

Ez lehet, hogy a tatabányai összeszerelő üzemekre igaz, de azért az Audinál van fejlesztés is bőven, főleg most az elektroos hajtást nyomják nagyon. Nem hinném, hogy arra nem kellene semmi tudás, csak amit bárhol felszed az ember.

Én csak tavalyi bérekről tudok nyilatkozni, de Tatabányán is Br 750e kerestek folyamat/ gyártás támogató mérnököket. Ahogy ismerősöm jellemezte most ott a helyzetet, hát nem fényes. Létszám stop van és mindenkinek szórják kifelé a szabikat. Csökkent a kereslet, nem kicsit. Új belépőként nem hiszem, hogy dobálják azt az 900e vagy 1,1 millás fizukat, mert te xyz helyen letöltöttél 5 évet.

Sziasztok

Én is kételkedek a Tatabányai 900.000 -1.100.000 Ft-os fizetéseben legalábbis alapbérben.
Viszont ha valaki ilyet olvas/hall érdemes belekalkulálni hogy még az is lehet hogy igaz mondjuk 800.000 FT-os albéren felül ügyeleti pénzzel meg túlórával simán elérhető. Énis voltam úgy hoyg kb annyit kaptam mint a csoportvezetőm de keményen kellett túlórázni érte.

Szóval alapbérként nem hiszem de túlórával ügyeleti pénzzel elérhető

Első kézből tudom ezeket. Japán, koreai, Dán cégek simán fizetnek ennyit. Valahol spec technikus is megkapja a br750-800at. Kazángép kezelő, alállomás kezelők stb. Jah és ezek alapbérek. Van ahol ebben a sávban keres közgazdász (könyvelési ember) nem vezető!! Láttam a bérpapírját. Komárom-Esztergom megyében sok gyártási technikust, mérnököt keresnek. Sok vezető jár le Pestről is. De amúgy hays salary Guide is ezeket a számokat hozza tapasztalt mérnöknek. Szóval egyáltalán nem lehetetlen.

Helló! váltás előtt állok a Contitech cégről Nyíregyháza) ki mit hallott? Pozitív/negatív dolgok?

Nem rossz hely, tipik német multi, de azért milliós nettót ott se várj. Annyit ad, mint a környezők, kezdőként kb 350 net, tapasztaltként 450-550net. Ha penge vezető vagy, akkor persze vannak jó zsíros pozik, de ahhoz akkora májernek kell(ene) lenned olyan szociális skillekkel, hogy eszedbe sem jutna egy ilyen oldalon kérdezősködni. Nem bántásképp, hanem okulásképp mondom.

700-900 nettó a BMW-nél, hogyne, hihetetlen, hogy ez a kamuhadjárat még az utolsó ilyen kis piszlicsáré oldalra is kiterjed, ahol még tényleg normális diskurzus folyt a bérekről.

Jó lesz az nettó 300-400-nak is, nem fognak többet adni mint amennyit muszáj, csak azért, mert "béemvé".

Szerintem azt a 700-900-at vezetők keresik, vagy 10+ éves tapasztalattal rendelkező SAP specialisták és egyebek. A vezetőknek nettó 1 milla + céges autó megvan mindenhol, ezt tudtuk eddig is, lapozzunk. Nem mellesleg ez kb. 5 éve is ugyanígy volt, ők sem követik az inflációt, az ilyen magas béreket még évi 10%-kal sem emelgetik, velük csínjábban bánnak. Az ő korábbi életszínvonaluk is csökken jócskán.

Amúgy a hiperszuper BMW-ről meg annyit, hogy most akartam jelentkezni, de a karrier portáljuk egy kalap fos, folyamatos homokórázás, nem küldik az egyszer használatos jelszót, amit csak 2 percig lehet érvényesíteni. Mi a lóf*szt akarnak így? Pedig 3 évig dolgoztam mérnökként a müncheni BMW-nél, de úgy látom, nem kell nekik az ember, ha ennyire igénytelenek. Nem is baj, gondolom úgyis csak a szokásos többkörös sz*patás várna rám, nem lennék még így sem elég jó nekik, vagy csak bruttó 500-ért.

Oldalak