Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Kérj ennyit nyugodtan, max pofán röhögnek DDD. Ennyit max infó-villany munkakörben kapsz haver.

Tatabányán ennyi évvel gyártósorimérnökként 900-1,1m... akkor Audi csak megad 1m-et még a gépészeknek is...

Most itt bruttó vagy nettó 1 millióról vitatkoztok? A bruttó reális lehet akár, mert az Audinál felnyomták a béreket a sztrájkolgatással, de szerintem az a piac teteje, és biztos, hogy kőkeményen meg kell érte interjúzni, mert oda nem könnyű bekerülni.

Természetesen bruttó 1m,senki nem tudja, hogy a másik ember milyen adókedvezményeket vesz igénybe. Amúgy ezekhez a pozikhoz semmi extra tudás nem kell. Bármilyen multinál felszed az ember 3-5 év alatt kényelmesen...Utána meg kényelmesen megvan a br1m +bónusz +HO lehetőség.

Ez lehet, hogy a tatabányai összeszerelő üzemekre igaz, de azért az Audinál van fejlesztés is bőven, főleg most az elektroos hajtást nyomják nagyon. Nem hinném, hogy arra nem kellene semmi tudás, csak amit bárhol felszed az ember.

Én csak tavalyi bérekről tudok nyilatkozni, de Tatabányán is Br 750e kerestek folyamat/ gyártás támogató mérnököket. Ahogy ismerősöm jellemezte most ott a helyzetet, hát nem fényes. Létszám stop van és mindenkinek szórják kifelé a szabikat. Csökkent a kereslet, nem kicsit. Új belépőként nem hiszem, hogy dobálják azt az 900e vagy 1,1 millás fizukat, mert te xyz helyen letöltöttél 5 évet.

Sziasztok

Én is kételkedek a Tatabányai 900.000 -1.100.000 Ft-os fizetéseben legalábbis alapbérben.
Viszont ha valaki ilyet olvas/hall érdemes belekalkulálni hogy még az is lehet hogy igaz mondjuk 800.000 FT-os albéren felül ügyeleti pénzzel meg túlórával simán elérhető. Énis voltam úgy hoyg kb annyit kaptam mint a csoportvezetőm de keményen kellett túlórázni érte.

Szóval alapbérként nem hiszem de túlórával ügyeleti pénzzel elérhető

Első kézből tudom ezeket. Japán, koreai, Dán cégek simán fizetnek ennyit. Valahol spec technikus is megkapja a br750-800at. Kazángép kezelő, alállomás kezelők stb. Jah és ezek alapbérek. Van ahol ebben a sávban keres közgazdász (könyvelési ember) nem vezető!! Láttam a bérpapírját. Komárom-Esztergom megyében sok gyártási technikust, mérnököt keresnek. Sok vezető jár le Pestről is. De amúgy hays salary Guide is ezeket a számokat hozza tapasztalt mérnöknek. Szóval egyáltalán nem lehetetlen.

Helló! váltás előtt állok a Contitech cégről Nyíregyháza) ki mit hallott? Pozitív/negatív dolgok?

Nem rossz hely, tipik német multi, de azért milliós nettót ott se várj. Annyit ad, mint a környezők, kezdőként kb 350 net, tapasztaltként 450-550net. Ha penge vezető vagy, akkor persze vannak jó zsíros pozik, de ahhoz akkora májernek kell(ene) lenned olyan szociális skillekkel, hogy eszedbe sem jutna egy ilyen oldalon kérdezősködni. Nem bántásképp, hanem okulásképp mondom.

700-900 nettó a BMW-nél, hogyne, hihetetlen, hogy ez a kamuhadjárat még az utolsó ilyen kis piszlicsáré oldalra is kiterjed, ahol még tényleg normális diskurzus folyt a bérekről.

Jó lesz az nettó 300-400-nak is, nem fognak többet adni mint amennyit muszáj, csak azért, mert "béemvé".

Szerintem azt a 700-900-at vezetők keresik, vagy 10+ éves tapasztalattal rendelkező SAP specialisták és egyebek. A vezetőknek nettó 1 milla + céges autó megvan mindenhol, ezt tudtuk eddig is, lapozzunk. Nem mellesleg ez kb. 5 éve is ugyanígy volt, ők sem követik az inflációt, az ilyen magas béreket még évi 10%-kal sem emelgetik, velük csínjábban bánnak. Az ő korábbi életszínvonaluk is csökken jócskán.

Amúgy a hiperszuper BMW-ről meg annyit, hogy most akartam jelentkezni, de a karrier portáljuk egy kalap fos, folyamatos homokórázás, nem küldik az egyszer használatos jelszót, amit csak 2 percig lehet érvényesíteni. Mi a lóf*szt akarnak így? Pedig 3 évig dolgoztam mérnökként a müncheni BMW-nél, de úgy látom, nem kell nekik az ember, ha ennyire igénytelenek. Nem is baj, gondolom úgyis csak a szokásos többkörös sz*patás várna rám, nem lennék még így sem elég jó nekik, vagy csak bruttó 500-ért.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230518/havi-netto-650-850-ezer-forintot-kernek-magyarorszagon-a-kezdo-mernokok-kulonben-mennek-kulfoldre-615902

ebből ami igaz, azt nagybetűvel kiemelem:
Havi nettó 650-850 ezer forintot kérnek MAGYARORSZÁGON A kezdő MÉRNÖKÖK, különben MENNEK KÜLFÖLDRE

Igen persze,mese habbal. SOkan örülnek ha felveszik őket bruttó 500-zal valahova teljesen pályakezdőként.Külföldre a specialisták kellenek,én még olyat nem nagyon hallottam,hogy végzés után egyből kiment volna valaki 0 tudással jó helyre.Ez ilyen tipikus nagyarcú BME-sek véleménye lehetett,hogy OHH ÉN ELITVAGYOK AHAHA,nettó 650 alatt a lábamat se teszem be sehova,meg megyek egyből külföldre szarrá keresni magam.Majd jön a megdöbbenés. ( amúgy az index is lehozta ezt a cikket)

Menjenek így is túl sok mérnök van már itt hála a csodálatos felsőoktatásnak. Egy egy nyitott pozícióra már kész kihívás bekerülni több éves tapasztalattal is normális fizetésért mert a 20 jelentkező közül biztos lesz nem 1 nem 2 aki kevesebbet kér.....

portfolio már évek óta kb a napiszar szintjén van

Csak gyorsba átfutottam. Tehát azt írja hogy a felsőoktatásban levők x százaléka ennyit SZERETNE kérni.Az hogy mennyit kap már más tészta. De most komolyan XDD , elképzelem odamegy a Boschhoz egy fresher gépész-mechás,és fél év gyakorlati tapasztalattal bemond nettó 650-et. Szerintem kiköpné a HR-es a kávéját az biztos.

Igaz, hogy látszólag arról szól a cikk hogy mennyit SZERETNÉNEK keresni, viszont a tudat alattiban ott marad az a benyomás hogy a mérnökök ilyen nettó 850-eket keresnek, és ha 10000-ből 1 fiatal emiatt beiratkozik a műszaki felsőoktatásunk bűzös pöcegödrébe, akkor már bőven elég kárt okozott a cikk.

Arról hány cikket találtatok (tehát a valóságról), hogy túltelített lett a piac, nehéz mérnökállást találni, és a fizetések is szrok??

Te is valthatsz, ha ennyire nem erzed, hogy haladnal.

https://telex.hu/eletmod/2023/05/19/az-ertelmiseg-cementet-lapatol-villanyszerelo-szociologus-komuves

Azert beszelhetnenk mar kicsit konkretabban is, mert az hogy mernok, rengeteg mindent jelent. Milyen mernoki diplomaval nem lehet elhelyezkedni szerinted? Azert szeles a skala. Epitesz, epitomernoknek szar a helyzete, ugyanugy a vegyeszmernokoknek, anyagmernokoknek sincs tengernyi lehetosege. Egy gepesz konnyen talal allast szerintem az autoiparban, gyartasban egy kozepes folyamatmernokit, karbantarto mernokit (futottak meg fizuert), villamosmernoknek PLC vonalon jo sora van, szinten jo a beagyzott fejlesztoi vonal (nem a kuli manualis szoftverteszterre gondolok). Szerintem allast lehet talalni. Szakmailag jo allast jo fizuert mar sokkal nehezebb es nagyon koncentralt foldrajzilag is.

A másik kérdés hogy honnan lesz megfelelő skillekkel rendelkező mérnökük pl. Én pl. BME-re jártam gépészképzésre,minden 3.csoporttársam debreceni volt,innen már lerí,hogy milyen a debreceni egyetem színvonala mérökképzéseken.Aki pl Műegyetemre járt,Pesten is dolgozik jópénzért az meg biztos nem fog átmászni Debrecenbe ugyanazért(vagy ugyanazért a pénzért sem).Győrben is szar az egyetem,egyik ismim oda járt,azt mondta attól hogy ott van egy nagy gyár attól még nagyon alacsony színconalú az oktatás,pesti ismerőseimet hetente keresik meg az Auditól,hogy nem lenne-e kedve ott dolgozni.Gondolom az elvárások meg az egekben vannak kedves BÖMÖS-éknél..

Hagyjuk már ezt a béemé-fetisiszta pesti sznob baromságot. Semmivel nem jobb mint bármelyik másik egyetem, csak mivel pesten van, fel kell sz*pni. Attól, hogy jobban szivatnak a felesleges diveregenciarotáció-számítással, nem leszel jobb mérnök. Amúgyis semmi jelentősége a debreceni BMW szempontjából, hogy milyen volt az "oktatás minősége", mert nem pályakezdőket keresnek, 99%-ban az számít, hogy mit dolgoztál előtte. Szinte el sem olvassák a CV-ben, hogy melyik egyetemen végeztél.

Szerintem akik így felszopják a BME-t meg a miskolcit vagy akármilyen egyetemet,azok akik full nullák az iparhoz,de nagyon tudják a vé egyenlő s per té-t és társait.

Én a debreceni muszaki karra jártam gépészre: mondhatnám h. jaj milyen jó volt,hasznos tudást adott,van fasza duális a FAG-ban :D :D...egy kalap szar az egész szak,(de a mechatró sem ér egy forintot sem). Ilyen tanárokkal mint Tiba,meg N. István(puffer)...
De legalább volt mellette szabadidőm,el tudtam menni gyakornokoskodni,melózni,erasmusra stb.
Ismerős elmondásai alapján h. a BME JÓ az abban merül ki,hogy szét*patják őket minden hülyeséggel,de hasznos tudást nem annyira ad át,de cserébe tudsz dupla előre-hátraszaltósan deriválni.
Annyi értelme van az összes egyetemnek,ha elvégzed papírod van róla,hogy nem vagy teljesen retardált. A tanulási vágy,kitartás,együttműködő készséget,kommunikációt az iparban sajátítja el az ember,nem BÉEMÉN.De ha tévedek javítsatok ki és jelentkezek majd a bme-re.

Nem értitek az egyetem lényegét. Az egyetemen az alapokat adja meg neked, ami ahhoz kell, hogy utána a munkában meg tudd tanulni az aktuális feladataid. Melyik az az iskola, ahol úgy jössz ki, hogy innentől már nem kell tanulnod? Bármelyik szakmánál is munka közben tanulod meg, hogy mit kell csinálnod, pedig ott nincs elmélet nagyon.

Deriválás nélkül nem tudtad volna megérteni a tárgyak jó nagy százalékát. Szerinted mit kellett volna tanulni? Mondjál már pár tárgyat légyszi.

Igen, ha nem tanulok meg deriválni-integrálni, nem értem meg a hőtant, nem tudom értelmezni a hővezetés diff.egyenletét,rezgéstanból nem tudok mozgásegyenletet felírni stb. Es ezeket szerinted hány ember használja a való életben? Max aki nagyon hardcore VEM-CFD szoftverelet fejleszt az alapjaitól, vagy szimulációs mérnök aki új eljárásokat fejleszt ki. Ez 50ből 1.ember kb,a többinek teljesen felesleges volt ezekkel xopnia...

Az nem az egyetem hibája, hogy alig van rendes k+f munka az országban és hogy a mérnöki melók nagy része nem is igazi mérnöki meló, csak amolyan himi-humi excelezgetés, sap-ozás, doksi szerkesztés alkatrész módosítás miatt stb-stb.

De te tudtad az egyetem előtt, hogy pontosan mivel akarsz foglalkozni? Neked is hasznosak voltak ezek, még ha nem is használod minden nap, mert ha akarod, akkor tudsz vele foglalkozni. A középsulis matek/irodalom/történelem stb gyakorlatilag az emberek 99%-nak tök felesleges. Ezt kell felfognod, hogy nem a munkára készít fel az egyetemen vagy bármelyik iskola, hanem arra hogy alkalmazkodni tudjál és képest legyél fejlődni.

Egy-két olyan tárgy van az egyetemen, ami MINDEN mérnöknek kell heti vagy havi szinten. Mert egyszerre kell lőni az általad említett szoftverfejlesztőktől kezdve a folyamatmérnökökön át mindenkire. Nem lehet az első félévben megmondani, hogy ki hol fog dolgozni és akkor szigorúan csak azt tanítani neki. De ha így lenne, akkor mi van, ha valaki más területre akarna menni? Vagy megszűnik a saját területe 20 év múlva. Akkor onnantól nem lesz mérnök többé?

Nekem nem műszaki végzettségem van, de érdekes ez a beszélgetés. Nem tudom, jártatok-e nyugati egyetemen Erasmussal, vagy más módon (én Nagy-Britaniában voltam egy évet), sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, persze vannak elméleti tanulnivalók, de amit tanulsz, bemutatják, hogy miért lesz majd hasznos az életben, sokkal nagyobb a motiváció a tanulásra. Nem az a lényeg, hogy mekkora ász a tanár, hogy milyen bonyolultan tudja elmagyarázni a deriválás elméletét, hanem az, hogy emberek megértsék, miért hasznos, ha látod egy függvény max, vagy min pontját egy közgazdasági folyamatban. És már az elejétől vannak gyakorlati projektek. (Mi pl. marketingből kimentünk felmérést végezni igazi emberek közé, gondolom a mérnököket ipari cégekhez viszik.) Amikor hazajöttem, rettenetesen éreztem magam a magyar egyetemen, majdnem abbahagytam.

"A középsulis matek/irodalom/történelem stb gyakorlatilag az emberek 99%-nak tök felesleges."
Úgy lászik végre kezded érteni hogy miről van szó! Pontosan így van, a középiskolai oktatással is pontosan ez a baj! A kutyát nem érdekli a Baudelaire életrajz, de a témazáró dolgozatban kívülről kell fújni az egészet.
Az egyetem ugyanez csak pepitába'. MINDENT saját kútfőből autodidakta módon kellett megtanulnom amit a mérnöki munkám során használok, mert az egyetemen pl. annyi volt a plc programozás tananyaga (mechatronika szakon!!!) hogy 2 munkahengert ide-oda mozgattunk, egyik héten így, másik héten meg amúgy, kb csak a mozgatás sorrendje változott, aztán el is telt a félév... viszont a Maxwell egyenletek meg a Laplace transzformáció meg a kiskutya fingásának a differenciálegyenlete az k..vára kellett, aki ott egy előjelet elb..ott az félévet ismételt.
Azt kéne végre felfognod, hogy MINDEGYIK iskolának az életre kéne nevelnie, az élet pedig az, hogy xy multinál a vezérlésbe kell belenyúlnod valami gépen, ott aztán lótúrót sem érsz azzal ha felírod az adiabatikus állapotváltozás állapotegyenleteit vagy a Maxwell egyenleteket. Botrány, hogy ezeket a mérnöki dolgokat saját magamnak kellett megtanulnom hogy sikeres legyek a munkámban, és nem az egyetem tanította meg!!!

De a PLC NEKED pont kellett. Másik 98%-nak meg nem. Ezt értsd már meg. Nincs olyan, hogy mindenki csak azt tanulja, ami neki hasznos. Általános kompetenciát szedsz össze, amivel képes leszel a későbbiekben magadtól megtanulni számodra hasznos dolgokat, amiket majd használsz a munkahelyeden. Pont ez az életre felkészítés. Amiről te beszélsz, az a munkára való felkészítés. De még egyszer mondom: olyan nincs, hogy mindenki csak azt tanulja, amit majd dolgozni fog. Mi lesz ha megunod a PLC-t és szeretnél mondjuk CAD vagy villamos tervező lenni? Akkor meg az lenne a baj, hogy miért nem tanultál abból többet?

Arról lehet vitatkozni, hogy a módszer elég hatékony-e, illetve lehetne projekt alapon tanulni, de az már egy teljesen más történet.

A PLC NEKEM pont kellett. A másik 98%-nak meg SZINTÉN. Mert a munkaerőpiac (többek között) az ipari elektronikai tudást követeli meg egy mechatronikai mérnöktől, és nem pedig azt, hogy csukott szemmel elliptikus integrállal kiszámolja hogy mennyi lesz az anyagi pont sebessége a t=4,37455 s időpillanatban.
Ezeknek az értelmetlen fságoknak egyetlen haszna van: munkát biztosítanak x egyetemi professzornak, akik legalább adóznak a fizetésük után. Sehol nincs szükség az egyetem falain kívül arra a tudásra amit oktatnak, és ha helyette a munkaerőpiacon hasznos tananyagot oktatnák AMI JELENLEG A DIFF EGYENLET MEG AZ ELLIPTIKUS INTEGRÁL MIATT ELMARAD, akkor ezerszer jobb lenne a műszaki felsőoktatásunk.
Erre a témára a legjobb példa a "lépegető kutyaf.sz" videó a yt-n. Csakhogy a munkaerőpiacon az fizet, ha te lépegető kutyaft tudsz programozni, tehát félre kell tenni a logarlécet és haladni kell a korral!

Oldalak