Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Kicsit speckóbb munkakörben sikerült Dániában elhelyezkednem ( dán nyelv nélkül, de nemzetközi a cég,szinte minden kollégám külföldi ) Nem Koppenhága , Odense kb Miskolc méretű város.
Gyógyszeripar projektmérnök 45k dán koronás havi fizu ( szorozd fel kb 50-el annyi lesz forintban ). Sok dolog dupla ( szórakozás ,szolgáltatás az igazán drága mulatság ) . Ruha kb ugyanannyi,mint otthon, élelmiszerek nagy része is,annyi hogy a hús is dupla áron van meg a kenyér. Én most forintban kb 300 ezerért bérlek egy lakást a belvárosban ,dehát a fizuból telik rá :)) Kishazánkhoz képest más kávéház:nem ölik egymást az emberek,nincs politikai feszültség,mindenki boldog,nem stresszeli szét magát és még sorolhatnám.

Szia!

Ez a 45k bruttó vagy nettó? Tekintve a dániai adórendszert, nem mindegy :)

Köszi előre is a választ,

Üdv
P

Szia ez bruttó

Én már meg is tettem..Ausztriába mérnökként. Ha eszetek van bele vágtok..MEGÉRI. Tárt karokkal várják nyugaton a magyar mérnököket IS. Az itthoni bérek nevetségesek, kint valóban azt kapod amiért tanultál.

Megkövetelik az MSC-t? mérnökből is lehet azért tobzódás kint is, ami azt eredményezi hogy a többet tudó mérnököt veszik fel.

Szintén szeretnék kimenni a jövőben, tapasztalattal.
Milyen fizetések vannak a te munkakörödben?

Fémipar tervezés. Nettó 2500 €, évi 14x, plusz adóvisszatértés 1x egy évben (kb. 1700€). Rugalmas munkaidő. Néhány év kinti tapasztalat után egyértelműen még magasabb jövedelem érhető el.

Szia,
Nem mondanám valami soknak ezt a 2500 eur / hó fizetést külföldön. Saját ingatlan vásárlása kint felejtős, így az albérlet rengeteget elvisz. Ha itthon a saját házadban laksz nem éri meg ennyiért kimenni.
Tervezőként tudsz itthon maszekolni is.
Részemről 10 év gépész tervezés után elmentem gyártás támogató mérnöknek: Jelenleg 8 óra
láblógatás után a multinál, 1-2 órát fusizok otthon. Így megvan a 700.000 + 150.000 Ft nettó havonta (~2400 eur).
Üdvözlettel:
K. Zoltán

Szia!

Nem élek kint. Határ melletti városból ingázok. (35km oda, 35km vissza). Így az albérlet se visz el sokat mert itthoni, valamint a kinti drágább ingatlan vásárlás sem cél.

Az a 2500 az igazából 3000 havonta (13-14. havit is számold bele, ami után ráadásul kevesebbet adózol). Ezen kívül egy csomó mindenre kapsz adóvisszatérítést, illetve nem kell fizetni pluszban az egészségügyi ellátásért, mert működik a rendszer, illetve a nyugdíjad sem játékpénzben fogod kapni. Fusizni meg igazából mindenhol lehet. Külföldön is, szóval nem mérvadó.
Egyébként otthon tudsz venni saját ingatlant a jellemző 4-5-6-as fizukból, önerőből?
Még a saját, elferdített számolásoddal sem jön ki az a matek, ami alapján megéri otthon szenvedni annak, aki máshol is tud érvényesülni kevesebb munkával, több pénzért. Nyilván, ha szerencséd volt, mert örököltél vagy megkaptad a kezdőtőkét a szüleidtől pár éve, amikor még megfizethetőbbek voltak az ingatlanok, akkor más a matek kicsit, bár én hosszútávon akkor is elég borúlátó vagyok Magyarországgal kapcsolatban.

Én vagyok aki Dániában dolgozik. Ott is 1 misis nm2 árak vannak a belvárosban Odensében, gyönyörű szép színes-takaros lakások,csak nem mindegy hogy 6-700 ezres vagy 2 misis fizuból kell összerakni. Ott 2 ember keres 3,5 misit, ha csak a felét rakjátok félre is 3-4 év és megvan a pénz. BPen hány 10 év lenne összeszedni azt a pénzt, amiért kapsz egy lepukkant rohadó lépcsőházban lévő penészes,, nagypolgári'' lakást?

De az a 2400 euró fel fog menni 3500-4000-re 10 év múlva.

Na ez meg a másik kamu, hogy szakmunkásként akármilyen tróger az iskolából távozva 2 nap gyakorlattal rögtön 500-600 ezreket keres.
Valóban közelítettek a fizetések a szellemi foglalkoztatásúakhoz, de azért egy jó szakmunkás alkalmazottként még mindig max. 70-80 %-át kapja egy mérnökének, azt is egy rakás túlórával, éjszakázással, egészségtelen körülmények között. És jól csak a ténylegesen jól dolgozó szakmunkást fizetik, míg mérnökként 2-3 évvel is meg lehet kapni ezt kényelmes irodai körülmények között, vagy home officeban.
A CNC-s, hegesztő fizetés olyan 350-400 körül van még mindig, havi 250 órákkal.
Lehet itt pattogni, de azért ránézésre rögtön látszik az utcán, hogy ki a jól szituált értelmiségi szellemi foglalkozású, és ki az agyondohányzott, ragyás-ráncos bőrű, szakadt öltözetű, állandóan mély hangon dörmögő, b*zmegoló szakmunkás. Persze nyilván a sajátjai között élve jól érzi magát, szépen elfüttyögnek a jó nők után, aztán megrendezik a ki fingott nagyobbat versenyt. A lepukkant 20 éves kombi BMW meg nyilván megadja neki azt az érzetet, hogy csúcsverdával nyomja, míg a hülye mérnök csak nyomorog.

A burkoló vállalkozós dolog meg ciklikus, most beletolt az állam egy csomó pénzt az építőiparba azon az áron, hogy az alapfeladatait nem látja el, de nem lesz ez sokáig így. Az meg legyen a megrendelők problémája, hogy minden gány munkára hajlandók milliókat fizetni, jelentősen megnőtt a szerencsevadászok száma, akik elveszik a munkát a valódi szakemberek elől.
Egyébként elárulom, hogy azt a sok munkát pont a szellemi dolgozók adják nektek, tehát mégiscsak van rá pénz.

Ezek az 500-as fizuk 2-3 év tapasztalattal elérhetők. Egy ember dolgozik 40 évig...
Ez a sorbanállnak a fizetésekért meg butaság egyszerűen.

Ez igaz, de nagyon kevés olyan cég van, aki a szokásos 4-5, a mostani nagy inflációnál esetleg 10 %-nál többet emel. Tehát markánsan nem fog megnőni a fizu 40 év alatt sem, csak legjobb esetben az inflációval, ami gyakorlatilag nem emelés. Egy fodrász látva az inflációt simán megemeli a hajvágás árát 2000 Ft-ról 2500-ra, de ha te mérnökként megpróbálnál 25 %-ot kérni év elején, leesnének a székről a munkaadók. Szóval egyet kell, hogy értsek a sok hozzászólással, valami nagyon el van baszódva a mérnöki fizetések kapcsán.

De a fodrász is azért emeli meg, mert nőnek a költségei, nem azért, mert gondol egyet, aztán eldönti, hogy ő most bizony jobban fog élni 25%-kal. Ha jelentősen infláció felett emel, akkor nem lesz ügyfele. Azért a fodrász nem annyira nagy kuriózum, van belőlük bőven. Egyszerűen le kéne állni az embereknek az állandó pénzköltéssel, az öncélú utazgatással, felesleges lakáscicomázással, nem kell beülni a suttyó taxisok mellé, hanem haza lehet menni az éjszaka is sűrű BKV-val, aztán szépen kifullad ez a lufi. Amíg a mérnök úgy b*ssza el a pénzét, mintha nem lenne holnap, addig ne várjon változást.
Ha rajtam múlna, se taxis nem lenne már egy sem, a szaki meg csak tűzoltásra kapna munkát, pl. duguláselhárításra vagy kazánjavításra, arra is ritkán, mert egyszerűen tudok vigyázni a meglévő állapotra, divatból meg nem újítok fel lakást, le tudom foglalni magam mással is.

burkolóként is röhögünk sokat a haverjaimmal ezen a fórumon hogy mit össze nem sírnak ezek a nagy mérnökök xD

Azért nézd meg, ezek 2022-es adatok

ha 2020-as bérek lennének is szánalmasak volnának :DD . De ezek szerint van akinek ez élhető fizetés.Egészségetekre !

PS : én már leléptem Dániába mérnökként ,mintha másik bolygón lennék minden tekintetben ( pedig kb ugyanazon az életszínvonalon élek,mint otthon )

Sziasztok!
Még egyetemista vagyok és érdekelne, hogy az autoiparon belül mennyi a teteje a béreknek amit el lehet érni szoftverfejlesztés, szoftvertesztelés, beágyazott rendszerek terén?
Olvastam "hagyományos" gépészmérnöki poziknál többen is br 1 millára tennék ezt a "plafont".

SW témakörben miért akarsz az autóipar felé orientálódni???
Mind fizetésben mind szakmailag a legalja az autóipar ha már SW-fejlesztésről/tesztelésről beszélünk.

Az autóipari beágyazott rendszer az IT legrosszabban fizető ága, de a mérnökinél még mindig sokkal jobb.

A max. C++-al bruttó 1,2 millió, Java-val 1,4 körül van.

Hali

Akinek van bármi infója, hogy hegesztőmérnökként otthon mik a lehetőségek megoszthatná velem a tapasztalatait. Jelenleg hegesztőként dolgozom németbe, viszont gondolkozom a hazaköltözésen és egy hegesztő szakmérnöki képzés elvégzésén, ha van benne potenciál illetve igény rá. (Van egy gépészmérnöki bsc-m kb 2 év tapasztalattal)

Hát figyi én pont a napokban interjúztam , hegesztéssel kapcsolatos mérnöki pozi 3 év tapasztalattal nekem br 680+ cafit kínáltak Budapesten és még erre azt merték mondani, hogy versenyképes fizetést kínálnak :D Ja természetesen felsőfokú angolt kérnek hozzá. Tudnál mesélni milyen kint a megélhetés, munkakörnyezet, még elég fiatal vagyok én is gondolkodom külföldön.

Bsc-vel felvettek németbe dolgozni ? Nekem sok ismerősöm van kinn,de az MsC ott a beugró jobb helyekre. Visszatérve a témára,sajnos nincs olyan nagyon sok hegesztőmérnöki nyitott pozi ma kis hazánkban(sima hegesztőkért meg verekednek).Általában ez a szakmérnöki dolog olyan,hogy a cég ahol vagy,kifizeti neked csak csináld meg ( nem olcsó egyébként a képzés ). Én is meggondolnám a hazajövetelt,kb a lakásbérlés meg a szolgáltatásokat kivéve minden ugyanannyiba kerül már itt ( kaja,ruha,benzin stb.) A fizetésed meg kb 30-40 %-a lenne az ottaninak. Ezt mérlegeld szerintem.

BSC-vel engem is felvettek lazán Ausztriába. Szakmai tapasztalat, nyelvtudás a lényeg. Nem érdekel senkit, hogy bsc, vagy msc is.

Mennyit lehet ausztriába keresni ? Jó nyilván munkakör függő,de mégis mennyi az annyi ? Én linkedin-en sajnos csak elég gyatra fizukat láttam (amiket akár itthon is meg lehet keresni).

A minimumot szokták kiírni. Azon felül, amit kialkudsz.
Jellemzően olyan nettó 2-4e között, cégtől, lokációtól (város/vidék), tapasztalattól, területtől függően. +13. és 14. havi fizu alap (ami a kevesebb adó miatt több nettóban), bónusz meg cégfüggő.
Ezen felül rengeteg mindenre tudsz adó visszatérítést kérni, szóval a valós nettód még több lehet, mint amit a kalkulátorok kiadnak.

Remélem ez valami vicc akar lenni, vagy ha nem, akkor gyere nyugodtan vár téged is a nettó 4-500-as fizu. Én biztos nem jönnék haza, max ha valami extrém honvágyad van illetve magányos vagy. Ha csak a szakma miatt jönnél haza mert mérnökösdizni akarsz akkor felejtsd el, fos az egész..

Oldalak