Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Az a 2500 az igazából 3000 havonta (13-14. havit is számold bele, ami után ráadásul kevesebbet adózol). Ezen kívül egy csomó mindenre kapsz adóvisszatérítést, illetve nem kell fizetni pluszban az egészségügyi ellátásért, mert működik a rendszer, illetve a nyugdíjad sem játékpénzben fogod kapni. Fusizni meg igazából mindenhol lehet. Külföldön is, szóval nem mérvadó.
Egyébként otthon tudsz venni saját ingatlant a jellemző 4-5-6-as fizukból, önerőből?
Még a saját, elferdített számolásoddal sem jön ki az a matek, ami alapján megéri otthon szenvedni annak, aki máshol is tud érvényesülni kevesebb munkával, több pénzért. Nyilván, ha szerencséd volt, mert örököltél vagy megkaptad a kezdőtőkét a szüleidtől pár éve, amikor még megfizethetőbbek voltak az ingatlanok, akkor más a matek kicsit, bár én hosszútávon akkor is elég borúlátó vagyok Magyarországgal kapcsolatban.

Én vagyok aki Dániában dolgozik. Ott is 1 misis nm2 árak vannak a belvárosban Odensében, gyönyörű szép színes-takaros lakások,csak nem mindegy hogy 6-700 ezres vagy 2 misis fizuból kell összerakni. Ott 2 ember keres 3,5 misit, ha csak a felét rakjátok félre is 3-4 év és megvan a pénz. BPen hány 10 év lenne összeszedni azt a pénzt, amiért kapsz egy lepukkant rohadó lépcsőházban lévő penészes,, nagypolgári'' lakást?

De az a 2400 euró fel fog menni 3500-4000-re 10 év múlva.

Na ez meg a másik kamu, hogy szakmunkásként akármilyen tróger az iskolából távozva 2 nap gyakorlattal rögtön 500-600 ezreket keres.
Valóban közelítettek a fizetések a szellemi foglalkoztatásúakhoz, de azért egy jó szakmunkás alkalmazottként még mindig max. 70-80 %-át kapja egy mérnökének, azt is egy rakás túlórával, éjszakázással, egészségtelen körülmények között. És jól csak a ténylegesen jól dolgozó szakmunkást fizetik, míg mérnökként 2-3 évvel is meg lehet kapni ezt kényelmes irodai körülmények között, vagy home officeban.
A CNC-s, hegesztő fizetés olyan 350-400 körül van még mindig, havi 250 órákkal.
Lehet itt pattogni, de azért ránézésre rögtön látszik az utcán, hogy ki a jól szituált értelmiségi szellemi foglalkozású, és ki az agyondohányzott, ragyás-ráncos bőrű, szakadt öltözetű, állandóan mély hangon dörmögő, b*zmegoló szakmunkás. Persze nyilván a sajátjai között élve jól érzi magát, szépen elfüttyögnek a jó nők után, aztán megrendezik a ki fingott nagyobbat versenyt. A lepukkant 20 éves kombi BMW meg nyilván megadja neki azt az érzetet, hogy csúcsverdával nyomja, míg a hülye mérnök csak nyomorog.

A burkoló vállalkozós dolog meg ciklikus, most beletolt az állam egy csomó pénzt az építőiparba azon az áron, hogy az alapfeladatait nem látja el, de nem lesz ez sokáig így. Az meg legyen a megrendelők problémája, hogy minden gány munkára hajlandók milliókat fizetni, jelentősen megnőtt a szerencsevadászok száma, akik elveszik a munkát a valódi szakemberek elől.
Egyébként elárulom, hogy azt a sok munkát pont a szellemi dolgozók adják nektek, tehát mégiscsak van rá pénz.

Ezek az 500-as fizuk 2-3 év tapasztalattal elérhetők. Egy ember dolgozik 40 évig...
Ez a sorbanállnak a fizetésekért meg butaság egyszerűen.

Ez igaz, de nagyon kevés olyan cég van, aki a szokásos 4-5, a mostani nagy inflációnál esetleg 10 %-nál többet emel. Tehát markánsan nem fog megnőni a fizu 40 év alatt sem, csak legjobb esetben az inflációval, ami gyakorlatilag nem emelés. Egy fodrász látva az inflációt simán megemeli a hajvágás árát 2000 Ft-ról 2500-ra, de ha te mérnökként megpróbálnál 25 %-ot kérni év elején, leesnének a székről a munkaadók. Szóval egyet kell, hogy értsek a sok hozzászólással, valami nagyon el van baszódva a mérnöki fizetések kapcsán.

De a fodrász is azért emeli meg, mert nőnek a költségei, nem azért, mert gondol egyet, aztán eldönti, hogy ő most bizony jobban fog élni 25%-kal. Ha jelentősen infláció felett emel, akkor nem lesz ügyfele. Azért a fodrász nem annyira nagy kuriózum, van belőlük bőven. Egyszerűen le kéne állni az embereknek az állandó pénzköltéssel, az öncélú utazgatással, felesleges lakáscicomázással, nem kell beülni a suttyó taxisok mellé, hanem haza lehet menni az éjszaka is sűrű BKV-val, aztán szépen kifullad ez a lufi. Amíg a mérnök úgy b*ssza el a pénzét, mintha nem lenne holnap, addig ne várjon változást.
Ha rajtam múlna, se taxis nem lenne már egy sem, a szaki meg csak tűzoltásra kapna munkát, pl. duguláselhárításra vagy kazánjavításra, arra is ritkán, mert egyszerűen tudok vigyázni a meglévő állapotra, divatból meg nem újítok fel lakást, le tudom foglalni magam mással is.

burkolóként is röhögünk sokat a haverjaimmal ezen a fórumon hogy mit össze nem sírnak ezek a nagy mérnökök xD

Azért nézd meg, ezek 2022-es adatok

ha 2020-as bérek lennének is szánalmasak volnának :DD . De ezek szerint van akinek ez élhető fizetés.Egészségetekre !

PS : én már leléptem Dániába mérnökként ,mintha másik bolygón lennék minden tekintetben ( pedig kb ugyanazon az életszínvonalon élek,mint otthon )

Sziasztok!
Még egyetemista vagyok és érdekelne, hogy az autoiparon belül mennyi a teteje a béreknek amit el lehet érni szoftverfejlesztés, szoftvertesztelés, beágyazott rendszerek terén?
Olvastam "hagyományos" gépészmérnöki poziknál többen is br 1 millára tennék ezt a "plafont".

SW témakörben miért akarsz az autóipar felé orientálódni???
Mind fizetésben mind szakmailag a legalja az autóipar ha már SW-fejlesztésről/tesztelésről beszélünk.

Az autóipari beágyazott rendszer az IT legrosszabban fizető ága, de a mérnökinél még mindig sokkal jobb.

A max. C++-al bruttó 1,2 millió, Java-val 1,4 körül van.

Hali

Akinek van bármi infója, hogy hegesztőmérnökként otthon mik a lehetőségek megoszthatná velem a tapasztalatait. Jelenleg hegesztőként dolgozom németbe, viszont gondolkozom a hazaköltözésen és egy hegesztő szakmérnöki képzés elvégzésén, ha van benne potenciál illetve igény rá. (Van egy gépészmérnöki bsc-m kb 2 év tapasztalattal)

Hát figyi én pont a napokban interjúztam , hegesztéssel kapcsolatos mérnöki pozi 3 év tapasztalattal nekem br 680+ cafit kínáltak Budapesten és még erre azt merték mondani, hogy versenyképes fizetést kínálnak :D Ja természetesen felsőfokú angolt kérnek hozzá. Tudnál mesélni milyen kint a megélhetés, munkakörnyezet, még elég fiatal vagyok én is gondolkodom külföldön.

Bsc-vel felvettek németbe dolgozni ? Nekem sok ismerősöm van kinn,de az MsC ott a beugró jobb helyekre. Visszatérve a témára,sajnos nincs olyan nagyon sok hegesztőmérnöki nyitott pozi ma kis hazánkban(sima hegesztőkért meg verekednek).Általában ez a szakmérnöki dolog olyan,hogy a cég ahol vagy,kifizeti neked csak csináld meg ( nem olcsó egyébként a képzés ). Én is meggondolnám a hazajövetelt,kb a lakásbérlés meg a szolgáltatásokat kivéve minden ugyanannyiba kerül már itt ( kaja,ruha,benzin stb.) A fizetésed meg kb 30-40 %-a lenne az ottaninak. Ezt mérlegeld szerintem.

BSC-vel engem is felvettek lazán Ausztriába. Szakmai tapasztalat, nyelvtudás a lényeg. Nem érdekel senkit, hogy bsc, vagy msc is.

Mennyit lehet ausztriába keresni ? Jó nyilván munkakör függő,de mégis mennyi az annyi ? Én linkedin-en sajnos csak elég gyatra fizukat láttam (amiket akár itthon is meg lehet keresni).

A minimumot szokták kiírni. Azon felül, amit kialkudsz.
Jellemzően olyan nettó 2-4e között, cégtől, lokációtól (város/vidék), tapasztalattól, területtől függően. +13. és 14. havi fizu alap (ami a kevesebb adó miatt több nettóban), bónusz meg cégfüggő.
Ezen felül rengeteg mindenre tudsz adó visszatérítést kérni, szóval a valós nettód még több lehet, mint amit a kalkulátorok kiadnak.

Remélem ez valami vicc akar lenni, vagy ha nem, akkor gyere nyugodtan vár téged is a nettó 4-500-as fizu. Én biztos nem jönnék haza, max ha valami extrém honvágyad van illetve magányos vagy. Ha csak a szakma miatt jönnél haza mert mérnökösdizni akarsz akkor felejtsd el, fos az egész..

És az előbb még az volt itt a nagy szenzáció, hogy Debrecenben megadják a nettó 800-at, akik a teljes elektromos rendszert megtervezik és validálják :D Úgy volt bejelentve, mintha micsoda szuper fizetés lenne, miközben ARRA A MUNKÁRA egy csapnivaló pénz az is.
Ez a honvágy becsülendő amit itt a barátunk ismertetett, de majd kijózanodik. Legrosszabb esetben az első itthoni fizetése után már rendeli is a repjegyet visszafelé. Jobb esetben pedig időben kijózanodik.
És ha a fizut nem nézzük, akkor is elmondható, hogy itthon mindenféle koszos romos gyártócsarnokok várnak rá, audit előtt 20 perccel kinyomtatott kismillió "nem üzemel" táblával, trágya munka törvénykönyvével, be nem tartott munkavédelmi előírásokkal, rugalmatlan szabadság-kezeléssel, stb., kinn pedig elfogadható(bb) gyártási körülmények vannak.

Persze, jó lenne a havi 2 millió arra a munkára, sőt, 5 millió is.
De egyébként 850 körül adnak nettóban, plusz 30-40 ezer cafeteria, plusz évi 8-10% bónusz.

És nem kell megtervezni az elektromos rendszert, csak validálni kell, autózgatás tesztpályákon, mérések készítése...stb.
Nem kell megszakadni benne, kényelmesebb mint a csarnokban ugrálni acélbetétesben. Kint olyan 1,5 milliót adnak erre.

Amúgy a hegesztőmérnöki tényleg egy gagyi képzés, egyetemen etettek vele, hogy milyen jó, dőlnek majd a milliók, persze előtte csengesd ki a 2 milliót a képzésre. Aztán nézd meg, hogy hány ilyen állás van. Ugyanúgy kihalóban van az is mint az összes többi, klasszikus hardcore gépész munka.

"És nem kell megtervezni az elektromos rendszert, csak validálni kell, autózgatás tesztpályákon, mérések készítése...stb."

Magas szintű szellemi munka, amiért fizetés kell hogy járjon. Mint ahogy az IT szektorban ez így is történik, ahol semmivel sem zajlik ennél hú de sokkal komolyabb szellemi munka, a 850et mégis körberöhögik, és ez náluk nem fizetés hanem szotyipénz kategória. Miért? Csak azért, mert belőlük (nagyobb) hiány van.
De ez még nem változtat azon a tényen, hogy a 850 az gyenge bármilyen gépész vagy mechatronika munkakörben bárhol az országban. (Nyilván ha irodai asszisztensként keresel 850-et, az egy q** jó fizu. Mérnökként meg nem az.)

Oké, elfogadnék többet is persze, ezzel sem én leszek a Balaton-felvidék meg a Svábhegy császára, de tényként állapítottam meg, hogy jelenleg nem szofzveres mérnökként ez a nagyon maximum, amit Magyarországon ma el lehet érni.

Az biztos, hogy a pesti tahók ennyit nem adnak, ott 600 a piac teteje, azt is kb. csak a Bosch meg a Jaguar adja meg, a többi még mindig a 450-nel szarrágózik.
Tehát feleannyival mint Debrecenben!!!

Én egy 35 fős garázscégnél dolgozok Pesten 660 bruttó a fizum 3 év tapasztalattal, 0 nyelvtudás kell, nem kell a külföldi anyacéghez utazgatni üzleti utakra Japánba vagy Németbe, évi 2-3 fizetésnyi prémium (nagyobb projektek zárásakor), családias légkör, sokkal jobb mint egy multi. De: ha egy garázscég ki tud gazdálkodni 660-at, akkor nem kell nagyon érvelgetni hogy egy multinál vastagabban is tud fogni a ceruza. A 450-es szarrágózás 2-3 éve lehetett igaz, a "háborús" infláció belendülése és a minimálbér 20%-os emelése előtt. Ma már Pesten is nettó 500-800akat keresnek az átlag mérnökök egy multinál, az egyetlen probléma hogy egy fél literes üdítő 500 Ft, egy élhető lakás meg 80 millió, tehát még a nettó 800 is egy lófa. Sz.
A debreceni 800 csak annyival jobb mint a pesti, hogy ott valamivel olcsóbbak az albérletek meg picit az árak is, ezért a vásárlóértéke nagyobb mint itt Pesten, de egy rendes multinál Pesten is megkapod a 800-at, mint ahogy példát is tudok rá (egyetemi csoporttárs, gyógyszergyár, stresszes szar meló)

Most ezzel dicskedni akarsz, hogy mérnökként még egy szaros angolt sem beszélsz és problémát okoz neked egy külföldi kiküldetés? Hát ha neked ez jó, akkor örülök neki. Csak aztán, ha csődbe megy az a kis garázscég, rohadtul nem fogsz munkát sem kapni, nem hogy bruttó 660-at.
Az a családias légkör meg általában a sumák, be nem jelentős zsebbe fizetést meg az ingyen túlórát jelenti. Én speciel sem a magyar államnak, sem magyar vállalkozónak(=csalónak) nem dolgozom soha, ha valaha arra kényszerülnék, akkor Bécsig meg sem állok, az biztos.

800-akat baromira nem keresnek mezei mérnökök Budapesten, ez egyértelműen hazugság. Nyilván van ilyen ember, akinek sikerült kiharcolni, jókor volt jó helyen, de tömegesen ez nem jellemző, 600 a piac teteje.
Debrecenben meg 850 + sokkal jobb bónuszok és 1 milliós vissza nem térítendő letelepedési támogatás.
És ezt még csak egy tréningre kiküldendő embernek adják egy még nem is üzemelő gyárban. És ugye 1000 Euro még plhszban Münchenben úgy, hogy kapsz szállást minőségi hotelben, privát szobával.

A felsorolt Boschon meg Jaguaron kívül tulajdonképpen a Thyssenkrupp, AVL, Continental és Knorr Bremse négyes van, ezeken kívül én más nagyobb nevű mérnöki multit nem is ismerek. Van nég esetleg a gyógyszetipar a gagyi karbantartó mérnöki pozíciókkal (Egis, Sanofi, Richter. Azokat nem ismerem, főleg autóiparban mozgok.
Ja bocsi, a MOL-t ismerem, másfél évvel ezelőtt bruttó 500. Hát igen, magyar cég
..

Szóval a fenti cégek mind fillérb*szó hulladék cégek, akik pályakezdőket vagy maximum 1-2 éves tapasztalattal rendelkező embereket vesznek fel, akik 2-3 év után dobbantanak is, mert nettó 450-500-nál nem adnak többet az istennek se. Aztán vesznek fel újakat és ugyanez, megy a csere-bere. Tudom, mert dolgoztam ilyennél, illetve kaptam ajánlatot a többitől is az elmúlt időszakban.
Elhiszem, hogy Budapest- és VME-fetisiszta vagy és szar érzés ezt olvasni, de sajnos ez az igazság. De végülis higgy amit akarsz, nekem mindegy, megkapod a kis 440-edet, aztán kész, majd veszel 86 évesen egy garzont Kőbányán, meg jó lesz a BKV a sok csőves és cigó között, vidékre meg a fékporszagú MÁV.

Dolgoztam multinál is, beszélek angolul. Voltak napok, hogy többet beszéltem angolul mint magyarul, a saját hazámban. Ez ugyanúgy hátrány, mint ahogy az is, ha családos emberként kiküldenek 1-2 hétre külföldre tárgyalni. Igen, családos emberként nekem probléma a külföldi kiküldetés (és a saját hazámban szívesebben beszélek a saját nyelvemen mint idegen nyelven), és akkor most mi van? Egyébként sokan be voltak rezelve, nehogy kiküldje őket a főnök anyacéghez, pár ember pedig kifejezetten arra játszott hogy mennie kelljen kiküldetésre, nem vagyunk egyformák. Nekem előny, ha nem jelenti ki a főnök hogy holnapután reggel 8kor külföldön kezdek.
A magyar cégeknél jellemző a szürke vagy fekete foglalkoztatás ezt aláírom, nálunk viszont kijelentette a főnök hogy szeret nyugodtan aludni, ezért mindenki 100%ban be van jelentve. Túlóra sajnos előfordul, de fizetve van. Itt meg más sz@r van ami meg egy multinál nincs, de az előző hszben is arra akartam kihegyezni, hogy ha már egy Pesti garázscég meg tud adni 660-at, akkor egy multi pláne többet is tud adni, tehát a nettó 450-es fillérbaszóskodás egész egyszerűen nem igaz. Feljebb vannak már ennél a mérnöki bérsávok, de még mindig a béka segge alatt vannak.

Nem értem mi ez a nagy Budapest elleniség, a felsoroltakon kívül tele van még Budapest és környéke multikkal. Simán megkeresed pesten a 800-at mezei mérnökként egy csomó cégnél Budapesten is. (Persze nem pályakezdőként, de 5-10 év után simán).

"1-2 éves tapasztalattal rendelkező embereket vesznek fel, akik 2-3 év után dobbantanak is, mert nettó 450-500-nál nem adnak többet az istennek se." És akkor hova dobbantanak? Elmennek Aldi pénztárosnak. Elmennek a másik céghez, ahol megadják nekik azt az összeget, utána 2-3 év múlva mennek a harmadikhoz stb stb és akkor szépen elérünk, ahhoz a huhdefasza 700-800 nettóhoz.

Sorold már fel akkor azt a többi multit, ami nem szoftverfejlesztéssel foglalkozik, csak sima mérnökösködéssel. Tudom, hogy az M0 mentén van sok fisz-f*sz fröccsöntő üzem meg egyéb, ezek főleg a folyamatmérnök/minőségbiztosítási mérnök kombinációt adják, de ezek sem adnak 800-at az biztos, jellemzően kevesebbet is mint a felsorolt FEJLESZTŐ multik. Ráadásul autó nélkül meg sem tudod közelíteni a telephelyüket, az is egy halom pénzt meg idegeskedést jelent a szervizes átb*szások miatt, főleg a túlzsúfolt fővárosban, ahol lesz*rják a fejedet, mert van helyetted 10 másik lehúzható ügyfél, ha valami nem tetszik.
A Siemenst hagytam még ki, igen, az is a Bosch/Jaguar max. 600-as szintet tudja.

A dobbantások nagy része a Boschoz vagy a Jaguarhoz történt, ezektől viszont már kevesen mennek el, nagyon alacsony a fluktuáció, több éve ugyanaz a csapat van, látszik, hogy nincs hova menni. Ami még jellemző, az a vidékre visszaköltözés, mert rájön az ember, hogy Budapest egy túlárazott szar, nincs értelme ott maradni. Eleve csak azért mennek oda sokan, mert ott pályakezdőként könnyebben kapnak ilyen gagyi nettó 300-as munkát, vidéken nehéz elhelyezkedni friss diplomásként, de mikor megvan a 2-3 év, akkor már simán kaphat az ember állást pesti fizetésért, olcsóbb lakásárak mellett, a nagyvárosi szemét, bűz, zsúfoltság, csöveshadsereg meg nem mindenkit vonz.
Harmadik dobbantási opció meg a külföld, ez is elég jelentős számban történt a környezetemben az elmúlt években, és ennek nem csak anyagi, hanem társadalmi okai is vannak.

Oldalak