Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Hát pedig ez elégé loszar fizu ennyi munkáért, főleg hogy ezt még magyarba is meglehet keresni ha dolgozni is akarsz nem csak napot lopni mint a munkások 90%+a, mint pl azok a lutri mérnökök akik a kávézásért kapják a nettó 400at valami random multinál.

Hali!
Nemrég vettek fel minőségbiztosítási mérnöknek gyógyszeriparba, így aki esetleg pályakezdő vagy majd csak végezni fog és gyógyszeriparban szeretne elhelyezkedni annak hátha támpont lesz.

Végzettség: Vegyipari gépészmérnök bsc
Tapasztalat:4 hónap szakmai gyakorlat
Hely: Budapest
Nyelv: Angol, német b2
Fizu: Br 640 + havi br 80k cafeteria.
Kedvezményes sportolási lehetőségek kondi, úszás stb.

Ez korrekt fizu,csak az a probléma,olyan hatalmas ugrások nem lesznek benne.Aztán a gyógyszeripari cégek listája elég véges kis hazánkban.Pontosan mit kell csinálnod ? A pozícióból itélve gondolom nem ilyen üzemtervezős dolog ( P&ID , AutoCad esetleg Plant 3D , pedig akik ebben pengék szarrá keresheti magát külföldön ). Írnál a munkakörről ? Illetve szerinted van előrelépési lehetőség cégen belül,vagy az le van osztva előre ?

Igen nincs túl sok gyógyszeripari cég sajna, viszont hosszútávú célom Németország/Hollandia ott egész jók a lehetőségek. Tipikus quality pozi megspékelve 1-2 gyógyszeripari tevékenységgel (gmp, haccp,sopok írása, change controll eljárás stb..) Szeretnék majd átmenni tervezésbe, vagy műszaki ellenőr poziba viszont kezdésnek megteszi ez is. Ami nagyon pozitív számomra az a tisztaság hisz gyógyszeripar, sok volt szaktársam panaszkodik akik más ágazatban helyezkedtek el (termelésben a zaj, büdös, szúrós szagok gumiipar). Előre lépési lehetőségek viszont kb ugyanaz mint mindenhol vagy elmész csoport/csapat vezetőnek vagy ugye menedzsment/gazdasági irány, de az engem hidegen hagy. A juttatások egész jók, munkatempó sem vészes.

Mondjuk kb a gyógyszeripari gyártás ami a legegészségtelenebb, a világon nincs az az elszívás, amitől az ott szereplő gázokat, porokat stb. ne lélegeznéd be!
Bár amelyik nap a viagra tételek mennek, aznap biztos jó a hangulat benn a termelésben, ezt aláírom!! ;)

Azt hozzátenném, akik a Bp. vs Debrecen vonalon siránkoznak, és véleményem szerint nagyban Budapestiek, hogy azért azt ne gondoljátok, hogy a BMW lett az új béralku-alap itt Hajdúban. Ez egy cég, a másik 100 meg felét adja.

Én Debreceni vagyok, mérnök is, és azt kell, hogy mondjam, hogy bár a BMW-s kirakatfizuk valóban ilyen 6-7-800as nettókról szólnak, ezek döntően olyan pozik, amilyenhez nem sok emberanyag van a környéken, ezért muszály csábítaniuk a jelentkezőket. Sorban állnak a jelentkezők mindenre, tényleg csak a nagyon speckó hirdetések maradnak fenn hetekig, hónapokig, amit leginkább messzi, más autógyáraktól kell elcsábítani.

A BMW most itt magasan a TOP fizetést tekintve, állítólag csak a CATL kínál majd magasabb béreket, top-menedzsereknek, és egyéb öreg fejlesztő rókáknak.
A BMW után átlagban jön a Vitesco, de még ott is csak fele-kétharmada a mérnökbér a BMW-hez képest. Ezek után több cég, ThyssenKrupp, Krones, jobb magyar cégek, stb, de itt már lenn vagyunk a nettó400as, vagy az alatti kategóriában. És nem dolgozhat mindenki egyetlen autógyárban, bármennyire is úgy tűnik a távoli híradásokból.

Még a nyíregyházi akkualkatrész-gyárra leszek kíváncsi, oda is keresgetik már a startup csapatot, meg akiknek fontos, hogy ott legyenek már az építkezéstől, állítólag debrecenihez hasonló bérekkel.

Ezek a nettó 500-as pesti fizuk tényleg megmosolyogtatóak. Ennyit egy hegesztő röhögve kikap egy kis gyakorlattal,egy CNC-s is simán OKJ-val.De lehet itt panaszkodni,amíg találnak embert,addig nem fognak emelgetni a cégek.Nyilván a szakikat meg kell fizetni,a mérnökök meg sorban állnak a nettó 400-as fizukért is. Anno még a válságkor a jó szakik elhagyták az országot,ezért nagyon nagy hiány lett belőlük,most ennek isszuk a levét.Lehet a mérnököknek is le kellene lépdesni külföldre,aztán meglátjuk 5-6 év múlva milyen fizuk lennének.

Kicsit speckóbb munkakörben sikerült Dániában elhelyezkednem ( dán nyelv nélkül, de nemzetközi a cég,szinte minden kollégám külföldi ) Nem Koppenhága , Odense kb Miskolc méretű város.
Gyógyszeripar projektmérnök 45k dán koronás havi fizu ( szorozd fel kb 50-el annyi lesz forintban ). Sok dolog dupla ( szórakozás ,szolgáltatás az igazán drága mulatság ) . Ruha kb ugyanannyi,mint otthon, élelmiszerek nagy része is,annyi hogy a hús is dupla áron van meg a kenyér. Én most forintban kb 300 ezerért bérlek egy lakást a belvárosban ,dehát a fizuból telik rá :)) Kishazánkhoz képest más kávéház:nem ölik egymást az emberek,nincs politikai feszültség,mindenki boldog,nem stresszeli szét magát és még sorolhatnám.

Szia!

Ez a 45k bruttó vagy nettó? Tekintve a dániai adórendszert, nem mindegy :)

Köszi előre is a választ,

Üdv
P

Szia ez bruttó

Én már meg is tettem..Ausztriába mérnökként. Ha eszetek van bele vágtok..MEGÉRI. Tárt karokkal várják nyugaton a magyar mérnököket IS. Az itthoni bérek nevetségesek, kint valóban azt kapod amiért tanultál.

Megkövetelik az MSC-t? mérnökből is lehet azért tobzódás kint is, ami azt eredményezi hogy a többet tudó mérnököt veszik fel.

Szintén szeretnék kimenni a jövőben, tapasztalattal.
Milyen fizetések vannak a te munkakörödben?

Fémipar tervezés. Nettó 2500 €, évi 14x, plusz adóvisszatértés 1x egy évben (kb. 1700€). Rugalmas munkaidő. Néhány év kinti tapasztalat után egyértelműen még magasabb jövedelem érhető el.

Szia,
Nem mondanám valami soknak ezt a 2500 eur / hó fizetést külföldön. Saját ingatlan vásárlása kint felejtős, így az albérlet rengeteget elvisz. Ha itthon a saját házadban laksz nem éri meg ennyiért kimenni.
Tervezőként tudsz itthon maszekolni is.
Részemről 10 év gépész tervezés után elmentem gyártás támogató mérnöknek: Jelenleg 8 óra
láblógatás után a multinál, 1-2 órát fusizok otthon. Így megvan a 700.000 + 150.000 Ft nettó havonta (~2400 eur).
Üdvözlettel:
K. Zoltán

Szia!

Nem élek kint. Határ melletti városból ingázok. (35km oda, 35km vissza). Így az albérlet se visz el sokat mert itthoni, valamint a kinti drágább ingatlan vásárlás sem cél.

Az a 2500 az igazából 3000 havonta (13-14. havit is számold bele, ami után ráadásul kevesebbet adózol). Ezen kívül egy csomó mindenre kapsz adóvisszatérítést, illetve nem kell fizetni pluszban az egészségügyi ellátásért, mert működik a rendszer, illetve a nyugdíjad sem játékpénzben fogod kapni. Fusizni meg igazából mindenhol lehet. Külföldön is, szóval nem mérvadó.
Egyébként otthon tudsz venni saját ingatlant a jellemző 4-5-6-as fizukból, önerőből?
Még a saját, elferdített számolásoddal sem jön ki az a matek, ami alapján megéri otthon szenvedni annak, aki máshol is tud érvényesülni kevesebb munkával, több pénzért. Nyilván, ha szerencséd volt, mert örököltél vagy megkaptad a kezdőtőkét a szüleidtől pár éve, amikor még megfizethetőbbek voltak az ingatlanok, akkor más a matek kicsit, bár én hosszútávon akkor is elég borúlátó vagyok Magyarországgal kapcsolatban.

Én vagyok aki Dániában dolgozik. Ott is 1 misis nm2 árak vannak a belvárosban Odensében, gyönyörű szép színes-takaros lakások,csak nem mindegy hogy 6-700 ezres vagy 2 misis fizuból kell összerakni. Ott 2 ember keres 3,5 misit, ha csak a felét rakjátok félre is 3-4 év és megvan a pénz. BPen hány 10 év lenne összeszedni azt a pénzt, amiért kapsz egy lepukkant rohadó lépcsőházban lévő penészes,, nagypolgári'' lakást?

De az a 2400 euró fel fog menni 3500-4000-re 10 év múlva.

Na ez meg a másik kamu, hogy szakmunkásként akármilyen tróger az iskolából távozva 2 nap gyakorlattal rögtön 500-600 ezreket keres.
Valóban közelítettek a fizetések a szellemi foglalkoztatásúakhoz, de azért egy jó szakmunkás alkalmazottként még mindig max. 70-80 %-át kapja egy mérnökének, azt is egy rakás túlórával, éjszakázással, egészségtelen körülmények között. És jól csak a ténylegesen jól dolgozó szakmunkást fizetik, míg mérnökként 2-3 évvel is meg lehet kapni ezt kényelmes irodai körülmények között, vagy home officeban.
A CNC-s, hegesztő fizetés olyan 350-400 körül van még mindig, havi 250 órákkal.
Lehet itt pattogni, de azért ránézésre rögtön látszik az utcán, hogy ki a jól szituált értelmiségi szellemi foglalkozású, és ki az agyondohányzott, ragyás-ráncos bőrű, szakadt öltözetű, állandóan mély hangon dörmögő, b*zmegoló szakmunkás. Persze nyilván a sajátjai között élve jól érzi magát, szépen elfüttyögnek a jó nők után, aztán megrendezik a ki fingott nagyobbat versenyt. A lepukkant 20 éves kombi BMW meg nyilván megadja neki azt az érzetet, hogy csúcsverdával nyomja, míg a hülye mérnök csak nyomorog.

A burkoló vállalkozós dolog meg ciklikus, most beletolt az állam egy csomó pénzt az építőiparba azon az áron, hogy az alapfeladatait nem látja el, de nem lesz ez sokáig így. Az meg legyen a megrendelők problémája, hogy minden gány munkára hajlandók milliókat fizetni, jelentősen megnőtt a szerencsevadászok száma, akik elveszik a munkát a valódi szakemberek elől.
Egyébként elárulom, hogy azt a sok munkát pont a szellemi dolgozók adják nektek, tehát mégiscsak van rá pénz.

Ezek az 500-as fizuk 2-3 év tapasztalattal elérhetők. Egy ember dolgozik 40 évig...
Ez a sorbanállnak a fizetésekért meg butaság egyszerűen.

Ez igaz, de nagyon kevés olyan cég van, aki a szokásos 4-5, a mostani nagy inflációnál esetleg 10 %-nál többet emel. Tehát markánsan nem fog megnőni a fizu 40 év alatt sem, csak legjobb esetben az inflációval, ami gyakorlatilag nem emelés. Egy fodrász látva az inflációt simán megemeli a hajvágás árát 2000 Ft-ról 2500-ra, de ha te mérnökként megpróbálnál 25 %-ot kérni év elején, leesnének a székről a munkaadók. Szóval egyet kell, hogy értsek a sok hozzászólással, valami nagyon el van baszódva a mérnöki fizetések kapcsán.

De a fodrász is azért emeli meg, mert nőnek a költségei, nem azért, mert gondol egyet, aztán eldönti, hogy ő most bizony jobban fog élni 25%-kal. Ha jelentősen infláció felett emel, akkor nem lesz ügyfele. Azért a fodrász nem annyira nagy kuriózum, van belőlük bőven. Egyszerűen le kéne állni az embereknek az állandó pénzköltéssel, az öncélú utazgatással, felesleges lakáscicomázással, nem kell beülni a suttyó taxisok mellé, hanem haza lehet menni az éjszaka is sűrű BKV-val, aztán szépen kifullad ez a lufi. Amíg a mérnök úgy b*ssza el a pénzét, mintha nem lenne holnap, addig ne várjon változást.
Ha rajtam múlna, se taxis nem lenne már egy sem, a szaki meg csak tűzoltásra kapna munkát, pl. duguláselhárításra vagy kazánjavításra, arra is ritkán, mert egyszerűen tudok vigyázni a meglévő állapotra, divatból meg nem újítok fel lakást, le tudom foglalni magam mással is.

burkolóként is röhögünk sokat a haverjaimmal ezen a fórumon hogy mit össze nem sírnak ezek a nagy mérnökök xD

Azért nézd meg, ezek 2022-es adatok

ha 2020-as bérek lennének is szánalmasak volnának :DD . De ezek szerint van akinek ez élhető fizetés.Egészségetekre !

PS : én már leléptem Dániába mérnökként ,mintha másik bolygón lennék minden tekintetben ( pedig kb ugyanazon az életszínvonalon élek,mint otthon )

Oldalak