Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ha leosztom órabérre a fizudat én ennél többet keresek óránként itthon mérnökként. Klímás iroda (ha bent vagyok), amúgy annyit vagyok homeoffice-ban amennyiit szeretnék míg a projektek haladnak.

Villanyszerelő haverom is ezzel jön, hogy neki mennyi a hó végén a bevétele. Ahogy szoktam mondani te nem jól keresel te sokat dolgozol.

Penzbol elünk. Penzt akarsz keresni vagy a klímás irodában meg home officeban heverészni? A villany szerelő haverod lehet többet melozik, de jobban is él.

Pénzből élek én is. Nincs rossz életem és nem heverészek. Mivel ilyen véleményed van nem hiszem, hogy mérnök lennél.
Ahogy írtam, ha leosztom óra bérre az én órabérem magasabb jobb munkakörülmények mellett. Tehát az én időm többet ér. Te meg eladod bagóért.
Én egy hétből nem 1 napot élek (vagy vegetálsz mert valamikor piheni is kell). Nekem hétköznap is van időm magamra és a családomra is. És több pénzért sem lennék hajlandó több időt az életemből erre áldozni.
Időt nem fogsz tudni venni pénzért. Nem tudsz vissza menni az időben nem lesznek még 1x kicsik a gyerekeid. Neked is egy életed van mint mindenki másnak. Ha neked a pénz a prioritás azt is megértem. Nekem nem az. Fontos az is, de nem minden áron.

Szeretem a munkám, de nem a munkának élek.

Igazad van, órabérre le kell osztani, az a helyes számolás!! Nekem is 1x az egyik munkahelyen felajánlotta a főnök amikor keveselltem a fizumat és ezt szóvá tettem, hogy túlórázzak, meg vállaljak ügyeletet, és az egész szépen meg is dobja majd a fizum. Mondtam neki, hogy a plusz munkáért plusz pénz az nagyon nem ugyanaz, mint a fizetésemelés. (Fel is mondtam 2 hónapon belül)
Egyébként is az időből van a legkevesebb, a fizetésnél már csak a szabadságok számát keveslem jobban, hiszen bármihez kezdeni hétköznap meló után már nincs idő, jóformán csak aludni jár haza aki 8 órás munkaviszonyban dolgozik, a hétvégék 2-3 hónapra előre betáblázva a naptárban mindenkinél.... az a fika huszon-pár nap szabadság meg semmire sem elég, nemhogy arra hogy kipihenje magát az ember.

azt mégis többet keres a villanyos haverod gondolom mint te :)

Abba biztos lehetsz. Ugyanannyit (hanem tényleg többet ) keresnek a munkába közepesen belexaró villanyszerelők. Vannak ismerőseim 3-4 év tapasztalattal, vállalkozásban, nettó 1-1,5 misi megvan simán(nyilván az több időt követel az életükből,de busásan megéri)

Helyes, jól, csinálod, nyomasd még bírod. Aztán ha az itthoni nettó 400as mérnökök, ezt olvassák, és ők is ezt választják és felmondanak a szaros munkahelyükön, akkor talán el is indulna valami magyar viszonylatban. Dehát nyilván könnyebb itthon ülni a xarban, kajáért-ruháért-benzinért ugyanannyit fizetni mint a németek, cserébe negyed annnyi fizuval a zsebben.

magyarul van +50% túlórád hetente + műszakpótlék,azért ez nem olyan fényes...

Lehet kb 25-27 éves. 1-2 évig dolgozik így, kicsit meghúzza magát, félrerak annyi pénzt, amennyit itthon 10 év alatt se tudott volna, közben megtanul jól németül, és majd vált hasonló, vagy akár több pénzért egy heti 40 órás melóra.
Kitartást és hajrá! szerintem rendben van ez a pénz.

Hát pedig ez elégé loszar fizu ennyi munkáért, főleg hogy ezt még magyarba is meglehet keresni ha dolgozni is akarsz nem csak napot lopni mint a munkások 90%+a, mint pl azok a lutri mérnökök akik a kávézásért kapják a nettó 400at valami random multinál.

Hali!
Nemrég vettek fel minőségbiztosítási mérnöknek gyógyszeriparba, így aki esetleg pályakezdő vagy majd csak végezni fog és gyógyszeriparban szeretne elhelyezkedni annak hátha támpont lesz.

Végzettség: Vegyipari gépészmérnök bsc
Tapasztalat:4 hónap szakmai gyakorlat
Hely: Budapest
Nyelv: Angol, német b2
Fizu: Br 640 + havi br 80k cafeteria.
Kedvezményes sportolási lehetőségek kondi, úszás stb.

Ez korrekt fizu,csak az a probléma,olyan hatalmas ugrások nem lesznek benne.Aztán a gyógyszeripari cégek listája elég véges kis hazánkban.Pontosan mit kell csinálnod ? A pozícióból itélve gondolom nem ilyen üzemtervezős dolog ( P&ID , AutoCad esetleg Plant 3D , pedig akik ebben pengék szarrá keresheti magát külföldön ). Írnál a munkakörről ? Illetve szerinted van előrelépési lehetőség cégen belül,vagy az le van osztva előre ?

Igen nincs túl sok gyógyszeripari cég sajna, viszont hosszútávú célom Németország/Hollandia ott egész jók a lehetőségek. Tipikus quality pozi megspékelve 1-2 gyógyszeripari tevékenységgel (gmp, haccp,sopok írása, change controll eljárás stb..) Szeretnék majd átmenni tervezésbe, vagy műszaki ellenőr poziba viszont kezdésnek megteszi ez is. Ami nagyon pozitív számomra az a tisztaság hisz gyógyszeripar, sok volt szaktársam panaszkodik akik más ágazatban helyezkedtek el (termelésben a zaj, büdös, szúrós szagok gumiipar). Előre lépési lehetőségek viszont kb ugyanaz mint mindenhol vagy elmész csoport/csapat vezetőnek vagy ugye menedzsment/gazdasági irány, de az engem hidegen hagy. A juttatások egész jók, munkatempó sem vészes.

Mondjuk kb a gyógyszeripari gyártás ami a legegészségtelenebb, a világon nincs az az elszívás, amitől az ott szereplő gázokat, porokat stb. ne lélegeznéd be!
Bár amelyik nap a viagra tételek mennek, aznap biztos jó a hangulat benn a termelésben, ezt aláírom!! ;)

Azt hozzátenném, akik a Bp. vs Debrecen vonalon siránkoznak, és véleményem szerint nagyban Budapestiek, hogy azért azt ne gondoljátok, hogy a BMW lett az új béralku-alap itt Hajdúban. Ez egy cég, a másik 100 meg felét adja.

Én Debreceni vagyok, mérnök is, és azt kell, hogy mondjam, hogy bár a BMW-s kirakatfizuk valóban ilyen 6-7-800as nettókról szólnak, ezek döntően olyan pozik, amilyenhez nem sok emberanyag van a környéken, ezért muszály csábítaniuk a jelentkezőket. Sorban állnak a jelentkezők mindenre, tényleg csak a nagyon speckó hirdetések maradnak fenn hetekig, hónapokig, amit leginkább messzi, más autógyáraktól kell elcsábítani.

A BMW most itt magasan a TOP fizetést tekintve, állítólag csak a CATL kínál majd magasabb béreket, top-menedzsereknek, és egyéb öreg fejlesztő rókáknak.
A BMW után átlagban jön a Vitesco, de még ott is csak fele-kétharmada a mérnökbér a BMW-hez képest. Ezek után több cég, ThyssenKrupp, Krones, jobb magyar cégek, stb, de itt már lenn vagyunk a nettó400as, vagy az alatti kategóriában. És nem dolgozhat mindenki egyetlen autógyárban, bármennyire is úgy tűnik a távoli híradásokból.

Még a nyíregyházi akkualkatrész-gyárra leszek kíváncsi, oda is keresgetik már a startup csapatot, meg akiknek fontos, hogy ott legyenek már az építkezéstől, állítólag debrecenihez hasonló bérekkel.

Ezek a nettó 500-as pesti fizuk tényleg megmosolyogtatóak. Ennyit egy hegesztő röhögve kikap egy kis gyakorlattal,egy CNC-s is simán OKJ-val.De lehet itt panaszkodni,amíg találnak embert,addig nem fognak emelgetni a cégek.Nyilván a szakikat meg kell fizetni,a mérnökök meg sorban állnak a nettó 400-as fizukért is. Anno még a válságkor a jó szakik elhagyták az országot,ezért nagyon nagy hiány lett belőlük,most ennek isszuk a levét.Lehet a mérnököknek is le kellene lépdesni külföldre,aztán meglátjuk 5-6 év múlva milyen fizuk lennének.

Kicsit speckóbb munkakörben sikerült Dániában elhelyezkednem ( dán nyelv nélkül, de nemzetközi a cég,szinte minden kollégám külföldi ) Nem Koppenhága , Odense kb Miskolc méretű város.
Gyógyszeripar projektmérnök 45k dán koronás havi fizu ( szorozd fel kb 50-el annyi lesz forintban ). Sok dolog dupla ( szórakozás ,szolgáltatás az igazán drága mulatság ) . Ruha kb ugyanannyi,mint otthon, élelmiszerek nagy része is,annyi hogy a hús is dupla áron van meg a kenyér. Én most forintban kb 300 ezerért bérlek egy lakást a belvárosban ,dehát a fizuból telik rá :)) Kishazánkhoz képest más kávéház:nem ölik egymást az emberek,nincs politikai feszültség,mindenki boldog,nem stresszeli szét magát és még sorolhatnám.

Szia!

Ez a 45k bruttó vagy nettó? Tekintve a dániai adórendszert, nem mindegy :)

Köszi előre is a választ,

Üdv
P

Szia ez bruttó

Én már meg is tettem..Ausztriába mérnökként. Ha eszetek van bele vágtok..MEGÉRI. Tárt karokkal várják nyugaton a magyar mérnököket IS. Az itthoni bérek nevetségesek, kint valóban azt kapod amiért tanultál.

Megkövetelik az MSC-t? mérnökből is lehet azért tobzódás kint is, ami azt eredményezi hogy a többet tudó mérnököt veszik fel.

Szintén szeretnék kimenni a jövőben, tapasztalattal.
Milyen fizetések vannak a te munkakörödben?

Fémipar tervezés. Nettó 2500 €, évi 14x, plusz adóvisszatértés 1x egy évben (kb. 1700€). Rugalmas munkaidő. Néhány év kinti tapasztalat után egyértelműen még magasabb jövedelem érhető el.

Szia,
Nem mondanám valami soknak ezt a 2500 eur / hó fizetést külföldön. Saját ingatlan vásárlása kint felejtős, így az albérlet rengeteget elvisz. Ha itthon a saját házadban laksz nem éri meg ennyiért kimenni.
Tervezőként tudsz itthon maszekolni is.
Részemről 10 év gépész tervezés után elmentem gyártás támogató mérnöknek: Jelenleg 8 óra
láblógatás után a multinál, 1-2 órát fusizok otthon. Így megvan a 700.000 + 150.000 Ft nettó havonta (~2400 eur).
Üdvözlettel:
K. Zoltán

Szia!

Nem élek kint. Határ melletti városból ingázok. (35km oda, 35km vissza). Így az albérlet se visz el sokat mert itthoni, valamint a kinti drágább ingatlan vásárlás sem cél.

Az a 2500 az igazából 3000 havonta (13-14. havit is számold bele, ami után ráadásul kevesebbet adózol). Ezen kívül egy csomó mindenre kapsz adóvisszatérítést, illetve nem kell fizetni pluszban az egészségügyi ellátásért, mert működik a rendszer, illetve a nyugdíjad sem játékpénzben fogod kapni. Fusizni meg igazából mindenhol lehet. Külföldön is, szóval nem mérvadó.
Egyébként otthon tudsz venni saját ingatlant a jellemző 4-5-6-as fizukból, önerőből?
Még a saját, elferdített számolásoddal sem jön ki az a matek, ami alapján megéri otthon szenvedni annak, aki máshol is tud érvényesülni kevesebb munkával, több pénzért. Nyilván, ha szerencséd volt, mert örököltél vagy megkaptad a kezdőtőkét a szüleidtől pár éve, amikor még megfizethetőbbek voltak az ingatlanok, akkor más a matek kicsit, bár én hosszútávon akkor is elég borúlátó vagyok Magyarországgal kapcsolatban.

Én vagyok aki Dániában dolgozik. Ott is 1 misis nm2 árak vannak a belvárosban Odensében, gyönyörű szép színes-takaros lakások,csak nem mindegy hogy 6-700 ezres vagy 2 misis fizuból kell összerakni. Ott 2 ember keres 3,5 misit, ha csak a felét rakjátok félre is 3-4 év és megvan a pénz. BPen hány 10 év lenne összeszedni azt a pénzt, amiért kapsz egy lepukkant rohadó lépcsőházban lévő penészes,, nagypolgári'' lakást?

Oldalak