Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

https://www.origo.hu/gazdasag/20230228-mernok-fizetes-1-millio-magyarorszag-kezdo-ber-jovedelem.html

Nincs itt semmi gond! Mérnökhiány van! Egész Európában! 8 nyelvvizsgával és egy mérnöki diplomával simán lehet 1,5 milliót is keresni!

Olvastam valahol a hetekben ,hogy nagyon megnőtt egyes állásokra jelentkezök száma.Pont az ITs állásokrs jelentkezők száma nőtt az egyik legnagyobbat,70% kal(köszönhető valsz bootcamp és társai),meg az épìtőiparban is nagyot nőtt.Szóval nem tudom ezek meddig lesznek hiányszakmák,de elkezdtek keményen feltöltődni ezek a szektorok is,nyomják is majd le a béreket.

Ezt a dumát már 5-6 évvel ezelőtt is nyomták, meg hogy a bootcamp ilyen rossz olyan rossz, aztán meg az van hogy azóta is degeszre keresik magukat az IT-sok, semmi felhígulás nem tapasztalható. És akkor mi van, ha "szarul" kereső IT-s arc leszel?? Akkor majd nem 2 milliót keresel csak bruttó 1,5 milliót, vagy csak 1-et.... nem jobb mint a fergeteges mérnöki nettó 400?

a bootcamp-en végzett tanulókat kb telibeszarják az IT cégek, így igazából tökmindegy mennyi a jelentkező, mert a bootcampesek több mint felének használhatatlan a tudása és egyik cégnek sincs kedve velük pöcsölni mire használhatóak lesznek

Origós linket nyomsz ide be? Te beteg Fideszes vagy? Kezeltesd magad!
Üdv, Kis Károly, mesterburkorló

Úgy látom azért te is jól élsz a fidesz alatt....idióta barom.

"Mé a Gyurcsáány job vóna?" - mondta Petike.

https://eduline.hu/palyakezdes/20230303_mernokok_fizetes

Semmi közöm a fideszhez, és ez alatt a kormány alatt történt meg a mérnöki bérek összeomlása, az ingatlanárak nukleáris robbanása, úgyhogy bőven eléggé utálom is őket. Tessék itt van kb ugyanaz a cikk, egyébként még kismillió másik portál is átvette. Kár ezen rugózni hogy pont az origósat linkeltem be.

Mindenképpen nézz magadba és gondolkozz el az életed értelmén! Én még csak általános iskolába járok, harmadikos vagyok, de az ösztöndíjam is több ennél a "fizetésnél". Az aputól kapott zsebpénzről nem is beszélve. Ezért nem érte meg végigjárnod a szakiskolát. Hogy mit jelent a 15%-os emelés azt nem tudom, mert nem tanultuk még a szorzótáblát, de biztos nem éri meg itt maradnod és erre várnod.

Üdv, Peti, kisiskolás

Apu megvette neked a várost? :O és most automata váltós kocsival szeled a dombokat?

Na mivan kutyák, mennyi a szaros fizutok, szaros gépészmérnökök? :) burkolóként röhögünk a haverjaimmal rajtatok, a legutolsó segedmunkásom többet keres mint ti basszátok meg :D megérte ezért szopni egyetemen nagy okos faszfejek? :)

Üdv, Kis Károly, tudjátok a mesterburkoló :)

Te vagy az élő példája, hogy lehet bármennyi pénzed, de intelligenciát nem tudsz rajta venni.
Nem fogok itt lealacsonyodni a szintedre, hisz egy Méh sem áll le vitatkozni a legyekkel, hogy a méz miért jobb a szarnál.

De legalább el tudok utazni a Maldív-szigetekre ha úgy van kedvem, nem a mucsaröcsögei strandon fürdök a húgyos vízbe :) puszika, Kis Károly

Az lehet hogy egy agyhalott lehúzott sliccű segédmunkás 8 általánossal többet keres mint egy 1000 fős multinál egy gépészmérnök, viszont a mérnöknek kiválóan megy a Taylor-sorfejtés, a differenciálegyenletek, a parciális deriváltak, és megannyi fontos, az életben nélkülözhetetlen dologhoz kiválóan ért, mi az hogy semmit nem ér az egyetem??? Fogadjunk hogy egy segédmunkás hiába keres nettó 6-700-at, nem tudná a Kelvin-Thomson formulát felírni semmilyen differenciálegyenletre!! Tehát mégiscsak rengeteg haszna van a diplomának!

LOL, ez jó :D kb sztem a munkájukban sem használják ezeket a szarokat ezek a nyomorult mérnökök :D

Gyűlnek a burkoló mesterek. Vagy van erre egy sereged, vagy magadnak válaszolgatsz, mindkettő szomorú.

Én írtam a Taylor-soros kommentet. Közöm nincs ehhez a burkolóhoz, de ha egyszer igaza van, akkor mit csináljak, mondjak mást??? Igenis ma annyit keres egy segédmunkás mint egy tökátlag mérnök, nem ezért görnyedtek a gépelemek tervrajz fölött azok a tömegek akik be lettek palizva ezzel a mérnöki pályával! Egy szóval nem állítom, hogy egyik mérnök sem kap nettó milliós vagy afölötti fizetést, de nem ez a jellemző bérsáv, amit a legtöbb mérnök kap az egy lófütty, azért aztán rohadt kár volt 1 hetet is tanulni, nemhogy éveket. Arról nem beszélve hogy elhelyezkedni sem könnyű még szar pénzért sem, mert egy 3-5 körös interjúsorozaton akar minden multi lesz*patni ha jelentkezel. Sorold már föl, hogy ennek a Karcsi gyereknek mégis miben nincs igaza??? Lehet hogy egy troll, de sajnos betűről betűre igaz amit ide leír, ne szépítsük!

Persze a stílusa nem jó meg a mérnökök ilyen gusztustalan minősítése nem helyes és undorító, csak az alap témában sajnos igaza van.

Szóval azért az túlzás hogy betűről betűre igaz amit ír ez a Karcsi gyerek (figyelmesebben elolvasva a kommentjeit), mert mélységesen nem értek egyet azzal hogy az egész mérnök társadalmat így leminősíti ebben a stílusban!! :( csak abban van nagyon igaza hogy gyengén keresnek a mérnökök, ebben értek vele egyet.

Elég sok haverom 3-4 év tapasztalattal le is lépett már innen,főleg német nyelvterületre.Sajnos pont hogy a legjobbak mennek el,akik nem akarnak excel mérnökök lenni multinál,vagy egy kis cégnél szaré-hugyé halálra dolgozni magad tervezésben.Itthon jól fizető,kihívást jelentö munka zérus...

Ironikusan a legjobbakat itt is megfizetik. A nagyszájú, semmit se tudod de maguk szerint "jó" mérnökök lépnek le, miután a piacon nem azt nézik, hogy a csóka magát mire értékeli, hanem hogy mit is tud letenni az asztalra...

A megfizetik az túlzás. Persze előléptetnek, kapsz még 3 másik funkciót a nyakadba egy kicsivel több pénzért, lehetsz team leader/expert stb, de még mindig csak töredékét fogod kapni a nyugati bérnek, hasonló megélhetési költségek mellett, kiszámíthatatlan, stresszes jövőkép mellett. Önámítás, hogy a wannabe mérnökök lépnek le. Azok lépnek le, akik nem elégszenek meg a MO által nyújtott lehetőségekkel ÉS van annyi sütnivalójuk/tudásuk, amivel külföldön is érvényesülni tudnak.

"hasonló megélhetési költségek mellett"

Hát igen, én se fizetném meg azt a """mérnök"""öt aki nem tud számolni se, de mintha pont ezt írtam volna. Ezek lelépnek valami alja munkát végezni külföldre, azt flexelnek az alsó/közép kategóriás fizujukkal, hogy heh, milyen jó dealt csináltam

írhatnál pár céget egy tól-ig bérsávval, ahova érdemes lehet pályázni :)
Én azt gondolom hogy 5-10 év releváns tapasztalattal, stabil idegen nyelvvel, beosztott mérnöki pozícióban elvárható lenne havi kb. br. 1,5-2M Ft (alapbér).Tényleg kíváncsi vagyok milyen cégek fizetnek ennyit ma MO-n (nem TL, GL, Expert, hanem rendes alkalmazott, heti max 40 órában).

Jó a szó tesó! A sok csicska csak sírni jár ide hogy de szar a fizujuk.. akkor váltsanak melót, basszék meg. Diplomás agyhalott magatehetetlen mama pici fiai

Jelenleg egy multinál dolgozok megyeszékhelyen, gépészmérnök alap-mesterszakkal és minőségügyi szakiránnyal, 3 év tapasztalatom van gyártási területen, ez az első munkahelyem. A bérem br. 580 ezer jelenleg ezzel én vagyok a cég marhája. Alacsony cafi, bejárási támogatás és 13. havi jár. Ha váltanék folyamatmérnöki, gyártási, QA, fejlesztő irányba, akkor br. 800-at szeretnék kérni. Vélemény?

LOL :D burkolóként 2 szer ennyi a nettóm per hó :D

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Ha megy az angol társalgási szinten, akkor szerintem sima, ill. nem is szabad elmenni kevesebbért.

Akkor miért dolgozol ennyiért? Viccen kívül, ennyit a bsc-s pályakezdők megkapnak egy középfokú angol nyelvvizsgával, ha pár szót tudnak makogni angolul. Gondolom még a biciklidet sem adnád el áron alul 5000-ért, akkor a szaktudásodat & nyelvtudásodat miért adod?? A br 800 teljesen elérhető, az igazi probléma hogy az is k*** kevés, a puszta megélhetésen kívül semmire sem elég.

Oldalak