Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

"hasonló megélhetési költségek mellett"

Hát igen, én se fizetném meg azt a """mérnök"""öt aki nem tud számolni se, de mintha pont ezt írtam volna. Ezek lelépnek valami alja munkát végezni külföldre, azt flexelnek az alsó/közép kategóriás fizujukkal, hogy heh, milyen jó dealt csináltam

írhatnál pár céget egy tól-ig bérsávval, ahova érdemes lehet pályázni :)
Én azt gondolom hogy 5-10 év releváns tapasztalattal, stabil idegen nyelvvel, beosztott mérnöki pozícióban elvárható lenne havi kb. br. 1,5-2M Ft (alapbér).Tényleg kíváncsi vagyok milyen cégek fizetnek ennyit ma MO-n (nem TL, GL, Expert, hanem rendes alkalmazott, heti max 40 órában).

Jó a szó tesó! A sok csicska csak sírni jár ide hogy de szar a fizujuk.. akkor váltsanak melót, basszék meg. Diplomás agyhalott magatehetetlen mama pici fiai

Jelenleg egy multinál dolgozok megyeszékhelyen, gépészmérnök alap-mesterszakkal és minőségügyi szakiránnyal, 3 év tapasztalatom van gyártási területen, ez az első munkahelyem. A bérem br. 580 ezer jelenleg ezzel én vagyok a cég marhája. Alacsony cafi, bejárási támogatás és 13. havi jár. Ha váltanék folyamatmérnöki, gyártási, QA, fejlesztő irányba, akkor br. 800-at szeretnék kérni. Vélemény?

LOL :D burkolóként 2 szer ennyi a nettóm per hó :D

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Ha megy az angol társalgási szinten, akkor szerintem sima, ill. nem is szabad elmenni kevesebbért.

Akkor miért dolgozol ennyiért? Viccen kívül, ennyit a bsc-s pályakezdők megkapnak egy középfokú angol nyelvvizsgával, ha pár szót tudnak makogni angolul. Gondolom még a biciklidet sem adnád el áron alul 5000-ért, akkor a szaktudásodat & nyelvtudásodat miért adod?? A br 800 teljesen elérhető, az igazi probléma hogy az is k*** kevés, a puszta megélhetésen kívül semmire sem elég.

Teljesen igazatok van, tisztában vagyok vele, de a nyomornegyedből hosszan vezetett a felállás, ez a cég meg helyben volt és jó tapasztalat. Most már rugalmasabb, tapasztaltabb és összeszedettebb vagyok, ezért mindenképp váltok, csak nem tudom milyen összeg lenne a reális a jelenlegi piacot nézve, ezért tettem fel a kérdésem.

Brutto 800 teljesen reális, sok sikert, írd meg ha összejött.

Sziasztok!

5 év Plc programozói tapasztalattal Budapesten milyen bér érhetö el. Br 1.5 M az elképzelés plusz juttatások,auto nélkül multihoz.

Mit gondoltok sok, kevés, reális ?

5 év tapasztalattal neked inkább azt kéne leírni hogy jelenleg mennyit kapsz. Gondolom a közelében sem vagy 1,5M-nak, különben nem kérdeznéd, úgyhogy kb. ennyire reális.

Szia,

Vidéken most 1,2M. Ebben a bérben tavaly állapodtunk meg. Januárban nagy valószínüséggel elég közel lesz már a br 1.5M.
Azért kérdezem, hogy budapesten milyen a bérszint, bár ahogy ez leírom már inkább 1.8M et kellene kérnem, hogy megérje váltanj. Van esetleg valaki itt, aki hasonló poziban van ?

Szia! Én vidéken lakom, de BP-i cégnek dolgozom br900+saját használatra céges autó. HO van nem kell mindig bejárni. Cég profil célgép építés. 8+ évvel+MSc-vel. Lehetne jobb az alapbér, de elég rugalmasak. Sok sikert az 1,8m-hez. Esetleg vállalkozóként a többszöröse meglehet.

Br 900 ban mikor egyeztetek meg ? Úgy érzem az elég kevés. Föleg ennyi tapasztalattal plusz MSc vel. Jó a kocsi mondjuk betudhato + br 300 nak kb. Meg a home office sem rossz. Köszönöm. Sok sikert neked is a tovabbiakban is.

Update. Megvolt az összes interjú. Engem választottak a végén, viszont 1.2 M nél nem voltak hajlandóak többet adni. + Másik egyedi gép épitös cégtöl kaptam 1.4 es ajánlatot + kocsi. Az már elgondolkodtató.

++ Kérlek ne adjátok oda magatokat kevésért, ezek az emberek lehetetlenitik el a magasabb bérek megszerzését.

Szia! Gratula ügyes vagy tornásszuk csak fel a béreket :) Milyen felelősséggel jár ez az 1,4m-es ajánlat? Illetve autót milyen mértékben lehet saját tevékenységre használni?

Szia,
Köszi az update-et!
Végül elmentél az 1.4M -et ajánló céghez?

Kisebb, vagy nagyobb céghez mentél?

Senior javas vagyok, multinal, backend vonalon, Budapest, de full remote. Brutto 1.350.000 + 45.000 cafeteria, mobil telefon, tavasszal fix 2 havi bonusz.

Sziasztok!

Megyeszékhelyen dolgozom Nyugat-Magyarországon egy kisebb multinál folyamatmérnök (NPI) pozícióban kb 1,5 éve.
Jelenlegi bérem: br. 670k, + havi 50k cafeteria.
Alapvetően nem gondolom rossznak a juttatásokat, azonban vidéken lakom így napi szinten ingázok kb 100km-t, ami azért mind üzemanyag, mind szervízdíjakban nem elhanyagolandó költséget jelent. (Tömegközlekedés sajnos a csatlakozások miatt nem megoldható, költözni pedig nem szeretnék jelenleg a városba.)

Igyekszem egyre komolyabb projekteket vállalni a munkám során, úgy érzem képes vagyok szakmailag nagyobb kihívásokkal megküzdeni és ezt igyekszem is bizonyítani. Érdeklődnék, hogy ha valaki van/volt hasonló helyzetben, hogyan sikerült nagyobb elismerést kivívnia, vagy esetleg munkahelyet váltani a jobb juttatási csomag eléréséhez?

Ez nem rossz egyáltalán ennyi tapasztalattal,Pesten se biztos hogy kapnál ennyit.Figyelj ha làtják rajtad hogy tepersz,jól elvégzed a munkádat,akkor egyre komolyabb dolgokkal fognak terhelni.Szerintem manapság főleg egy megyeszékhelyen örülnek ha találnak értelmes,tanulni akaró kollégát.Akár meg is mondhatod a felettesednek hogy szeretnél egy fokkal komolyabb projekteket vinni(azért fizuemelést ne feltétlen kérj szerintem ìgyis jól megvagy fizetve),ha meg nagyon garasoskodnának akkor lépj tovább egy 2-3 év múlva.Nagy fizuemelést ugye legtöbbször váltással érsz el úgyis.

Ez nettó 450 úgy, hogy 100 km-t autózik naponta, aminek csak egy lószar részét fizeti a cég. Szerintem ez egy hulladék fizetés. Büdöspesten meg persze, hogy nem adnak többet, mérnöki szempontból halott az a város, ott ha nem vagy senior SW fejlesztő, orvos vagy ügyvéd, akkor halott ember vagy. Ami többet ad, az a BMW Debrecenben, magasan verik a pesti és győri fizetéseket is.

Amúgy meg miért kérjen komolyabb projekteket??? Fizetni úgysem fognak többet, te is azt írod, hogy ne kérjen többet. Akkor meg minek megszakadni? Nem értem az ilyen jobbágy embereket. Ezek nyomják le a béreket, mert én hiába mondok be egy bruttó 1,2-1,5 milliós bérigényt, ha jut rám 10 másik ilyen balf*sz, aki még önként több munkát is kér, és 2 helyett dolgozik a szar fizetéséért.
Na ezért nem járok én már csapatépítőkre sem, mert elegem van az ilyen töketlen, szolgalelkű gépészmérnökökből, látni nem akarom egyiket sem, még jó, hogy HO van.
Egy 8 osztályos kisebbségit többre becsülök ebből a szempontból, mert ők legalább kiállnak magukért, ezért keresik meg segédmunkával is a lúzer gépészmérnökök fizetését. Pedig amúgy nyilván utálom a fajtájukat.

Ha már ennyire könnyen balfaszazol le vakon másokat áruld már el nekem hogy Te mitől vagy akkora nagy király? Céges bulira nem mész el és inkább ide jársz kiadni a frusztrációdat és rinyálni, mert gyáva pöcs vagy a munkahelyeden felfele konfrontálódni? Válts szakmát ha ennyire fáj a piaci helyzet... Szánalmas vagy. Ha valamire akarod vinni, akkor magadon dolgozz és ne itt szitkozódj.

Hatalmas pacsi. Hasonlót akartam írni délután csak közbejött egy intéznivaló. 1,5 év tapasztalattal megyeszékhelyen egyébként teljesen reális és jó ez a fizetés,lesz az másfél-2szer ennyi is ha így folytatja pár év múlva.Ez a gyökér beszólogató meg valami megkeseredett foreveralone gyökér lehet,aki sem a magánéletben,sem a munkában nem találta meg a számításait. Szerintem a kollegáid nem sokat vesztettek azzal hogy őfelsége nem hajlandó elmenni csapatépítőre a pórnéphez.Rotyogjál csak otthon HO-ban,ne is menj ki a lakásból,mindenki jobban jár az biztos.

Ott a pont

Tróger jobbágyok, jó gürizést a nettó 450-ért. Remélem még vagy 3 ember munkáját a nyakatokba varrják. A gyáva pöcsök itt ti vagytok, akik szarér-hugyér dolgoztok, ti nem akartok konfrontálódni idióták, mert féltek a "főnök úrtól". Maguktól nem fognak sehol emelni, csak a szokásos évi 10%-ot, ami az inflációt sem fedezi. Hiába írjátok, hogy lesz az majd 1,5-2-szer annyi, ilyen beszari hozzáállással nem lesz. Ti csak azok a lúzerek maradtok, akikre minden szart rá lehet sózni aprópénzért. Én nagy nehezen kiharcoltam magamnak a nettó 700-at és a HO-t 4 év tapasztalattal, pedig gépészként ez rohadtul nem egyszerű, mert ellenem dolgoznak az ilyen szolgalelkű majmok mint ti. Látszik, hogy valami bme-ről frissen kiesett naív pályakezdők vagytok. "Lesz majd 1,5-2-szer annyi is" :D
Idióták. Persze lesz, 5 év múlva, csak az árak meg 4-szer akkorák lesznek.

A csapatépítőt meg leszarom, minek pazaroljam a szabadidőmet szőrös képű, kocka, 0-24-ben söröző meg bagózó, gamerkedő mérnökökre? Semmi pluszt nem adnak hozzá az életemhez. Hidd el,hogy ha csupa fullos csaj kollégám lenne, akkor örömmel mennék.

A csapatépítővel egyetértek, az értelmesebbjének az egy púp a hátára, ráadásul a legtöbb cégnél hivatalosan nem kötelező, gyakorlatilag meg igen. Ezt úgy szoktuk áthidalni, hogy elmegyünk rá, "kipipáljuk hogy ott voltunk", és csikorgó kerékkel lelépünk az első adandó pillanatban. A többiek meg a nettó 400-as fostenger fizetésükkel ottmaradnak a kollegákkal, azokkal, akikkel amúgy maguktól soha az életben nem ülnének be sörözni egy kocsmába, munkahelyváltásnál meg is fog szakadni köztük a kapcsolat, nem is igazi barátok, csak a csapatépítés erőltette őket egy asztalhoz....
Ha nálad ez nem egy "nincs kimondva de kötelező" dolog, akkor irigyellek, és nagy RESPECT hogy nem veszel részt ebben a képmutatásban.
A fizuról meg mit is mondhatnék, khm, szerintem kérj még feladatot te is :) (én is lehidaltam attól a feladatkérős kommenttől)
100 km ingázás naponta?? Ha felmérjük korrekten az autófenntartás költségeit (nem csak az uzemanyag+szerviz!!), szinte ingyen dolgozik. Jól meg van fizetve 670-ért? A legdurvább hogy az a komment valoszinuleg nem csak trollkodás volt, hanem komolyan is gondolta...

2023, szeptember 2 - 20:41 vagyok. Nagyon mellé ment, amit írtál sztereotípiát. A nettó 700 nekem is meg van, nem nagy cucc, plusz mellette a saját vállalkozásom építem. Ezt tanácsolom neked is. Ott nincs szarakodás az éves emelésekkel. Bár kérdés hogy az ilyen frusztrált személyiségeddel mennyire lennél jó vállalkozó. Az a benyomásom rólad, hogy annyira nem lennél életképes ezzel a stílussal. De írok ide egy fizut is, 31 éves, karbantartás csoportvezető (6 fő technikus) bruttó 1.1 misi, plusz ha esetleg van túlóra azt is kifizetik és nem szakadok meg, van időm mellette vállalkozni is. Mondjuk piaci alapon nem tekintelek ellenfélnek ezzel a stílussal, micro skillekben igen gyenge lehetsz.

"De írok ide egy fizut is, 31 éves, karbantartás csoportvezető (6 fő technikus) bruttó 1.1 misi"

Pontosan erről beszélünk amikor megmondjuk, hogy az egész piac bedöglött és nem lehet már ezekkel az állásokkal pénzt keresni ma Magyarországon. Hogy egy br 1,1 milkás fizuhoz már csopveznek kell lenni, és már annyira belesimultál ebbe a posványba, hogy észre sem veszed hogy ez nincs rendjén, és még elégedett is vagy vele.

Még szebb lesz, hogy most belengettek egy jelentős minimálbér emelést (30 százalék fölötti), ami persze nem biztos hogy megvalósul, de ha mégis, a mérnöki bérek nyilván nem fogják lekövetni, mégtovább szűkül az olló a tanulatlan réteg fizetése és a mérnöki fizetések között, ami már most is tragikus képet fest.

Oldalak