Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Apu megvette neked a várost? :O és most automata váltós kocsival szeled a dombokat?

Na mivan kutyák, mennyi a szaros fizutok, szaros gépészmérnökök? :) burkolóként röhögünk a haverjaimmal rajtatok, a legutolsó segedmunkásom többet keres mint ti basszátok meg :D megérte ezért szopni egyetemen nagy okos faszfejek? :)

Üdv, Kis Károly, tudjátok a mesterburkoló :)

Te vagy az élő példája, hogy lehet bármennyi pénzed, de intelligenciát nem tudsz rajta venni.
Nem fogok itt lealacsonyodni a szintedre, hisz egy Méh sem áll le vitatkozni a legyekkel, hogy a méz miért jobb a szarnál.

De legalább el tudok utazni a Maldív-szigetekre ha úgy van kedvem, nem a mucsaröcsögei strandon fürdök a húgyos vízbe :) puszika, Kis Károly

Az lehet hogy egy agyhalott lehúzott sliccű segédmunkás 8 általánossal többet keres mint egy 1000 fős multinál egy gépészmérnök, viszont a mérnöknek kiválóan megy a Taylor-sorfejtés, a differenciálegyenletek, a parciális deriváltak, és megannyi fontos, az életben nélkülözhetetlen dologhoz kiválóan ért, mi az hogy semmit nem ér az egyetem??? Fogadjunk hogy egy segédmunkás hiába keres nettó 6-700-at, nem tudná a Kelvin-Thomson formulát felírni semmilyen differenciálegyenletre!! Tehát mégiscsak rengeteg haszna van a diplomának!

LOL, ez jó :D kb sztem a munkájukban sem használják ezeket a szarokat ezek a nyomorult mérnökök :D

Gyűlnek a burkoló mesterek. Vagy van erre egy sereged, vagy magadnak válaszolgatsz, mindkettő szomorú.

Én írtam a Taylor-soros kommentet. Közöm nincs ehhez a burkolóhoz, de ha egyszer igaza van, akkor mit csináljak, mondjak mást??? Igenis ma annyit keres egy segédmunkás mint egy tökátlag mérnök, nem ezért görnyedtek a gépelemek tervrajz fölött azok a tömegek akik be lettek palizva ezzel a mérnöki pályával! Egy szóval nem állítom, hogy egyik mérnök sem kap nettó milliós vagy afölötti fizetést, de nem ez a jellemző bérsáv, amit a legtöbb mérnök kap az egy lófütty, azért aztán rohadt kár volt 1 hetet is tanulni, nemhogy éveket. Arról nem beszélve hogy elhelyezkedni sem könnyű még szar pénzért sem, mert egy 3-5 körös interjúsorozaton akar minden multi lesz*patni ha jelentkezel. Sorold már föl, hogy ennek a Karcsi gyereknek mégis miben nincs igaza??? Lehet hogy egy troll, de sajnos betűről betűre igaz amit ide leír, ne szépítsük!

Persze a stílusa nem jó meg a mérnökök ilyen gusztustalan minősítése nem helyes és undorító, csak az alap témában sajnos igaza van.

Szóval azért az túlzás hogy betűről betűre igaz amit ír ez a Karcsi gyerek (figyelmesebben elolvasva a kommentjeit), mert mélységesen nem értek egyet azzal hogy az egész mérnök társadalmat így leminősíti ebben a stílusban!! :( csak abban van nagyon igaza hogy gyengén keresnek a mérnökök, ebben értek vele egyet.

Elég sok haverom 3-4 év tapasztalattal le is lépett már innen,főleg német nyelvterületre.Sajnos pont hogy a legjobbak mennek el,akik nem akarnak excel mérnökök lenni multinál,vagy egy kis cégnél szaré-hugyé halálra dolgozni magad tervezésben.Itthon jól fizető,kihívást jelentö munka zérus...

Ironikusan a legjobbakat itt is megfizetik. A nagyszájú, semmit se tudod de maguk szerint "jó" mérnökök lépnek le, miután a piacon nem azt nézik, hogy a csóka magát mire értékeli, hanem hogy mit is tud letenni az asztalra...

A megfizetik az túlzás. Persze előléptetnek, kapsz még 3 másik funkciót a nyakadba egy kicsivel több pénzért, lehetsz team leader/expert stb, de még mindig csak töredékét fogod kapni a nyugati bérnek, hasonló megélhetési költségek mellett, kiszámíthatatlan, stresszes jövőkép mellett. Önámítás, hogy a wannabe mérnökök lépnek le. Azok lépnek le, akik nem elégszenek meg a MO által nyújtott lehetőségekkel ÉS van annyi sütnivalójuk/tudásuk, amivel külföldön is érvényesülni tudnak.

"hasonló megélhetési költségek mellett"

Hát igen, én se fizetném meg azt a """mérnök"""öt aki nem tud számolni se, de mintha pont ezt írtam volna. Ezek lelépnek valami alja munkát végezni külföldre, azt flexelnek az alsó/közép kategóriás fizujukkal, hogy heh, milyen jó dealt csináltam

írhatnál pár céget egy tól-ig bérsávval, ahova érdemes lehet pályázni :)
Én azt gondolom hogy 5-10 év releváns tapasztalattal, stabil idegen nyelvvel, beosztott mérnöki pozícióban elvárható lenne havi kb. br. 1,5-2M Ft (alapbér).Tényleg kíváncsi vagyok milyen cégek fizetnek ennyit ma MO-n (nem TL, GL, Expert, hanem rendes alkalmazott, heti max 40 órában).

Jó a szó tesó! A sok csicska csak sírni jár ide hogy de szar a fizujuk.. akkor váltsanak melót, basszék meg. Diplomás agyhalott magatehetetlen mama pici fiai

Jelenleg egy multinál dolgozok megyeszékhelyen, gépészmérnök alap-mesterszakkal és minőségügyi szakiránnyal, 3 év tapasztalatom van gyártási területen, ez az első munkahelyem. A bérem br. 580 ezer jelenleg ezzel én vagyok a cég marhája. Alacsony cafi, bejárási támogatás és 13. havi jár. Ha váltanék folyamatmérnöki, gyártási, QA, fejlesztő irányba, akkor br. 800-at szeretnék kérni. Vélemény?

LOL :D burkolóként 2 szer ennyi a nettóm per hó :D

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Ha megy az angol társalgási szinten, akkor szerintem sima, ill. nem is szabad elmenni kevesebbért.

Akkor miért dolgozol ennyiért? Viccen kívül, ennyit a bsc-s pályakezdők megkapnak egy középfokú angol nyelvvizsgával, ha pár szót tudnak makogni angolul. Gondolom még a biciklidet sem adnád el áron alul 5000-ért, akkor a szaktudásodat & nyelvtudásodat miért adod?? A br 800 teljesen elérhető, az igazi probléma hogy az is k*** kevés, a puszta megélhetésen kívül semmire sem elég.

Teljesen igazatok van, tisztában vagyok vele, de a nyomornegyedből hosszan vezetett a felállás, ez a cég meg helyben volt és jó tapasztalat. Most már rugalmasabb, tapasztaltabb és összeszedettebb vagyok, ezért mindenképp váltok, csak nem tudom milyen összeg lenne a reális a jelenlegi piacot nézve, ezért tettem fel a kérdésem.

Brutto 800 teljesen reális, sok sikert, írd meg ha összejött.

Sziasztok!

5 év Plc programozói tapasztalattal Budapesten milyen bér érhetö el. Br 1.5 M az elképzelés plusz juttatások,auto nélkül multihoz.

Mit gondoltok sok, kevés, reális ?

5 év tapasztalattal neked inkább azt kéne leírni hogy jelenleg mennyit kapsz. Gondolom a közelében sem vagy 1,5M-nak, különben nem kérdeznéd, úgyhogy kb. ennyire reális.

Szia,

Vidéken most 1,2M. Ebben a bérben tavaly állapodtunk meg. Januárban nagy valószínüséggel elég közel lesz már a br 1.5M.
Azért kérdezem, hogy budapesten milyen a bérszint, bár ahogy ez leírom már inkább 1.8M et kellene kérnem, hogy megérje váltanj. Van esetleg valaki itt, aki hasonló poziban van ?

Szia! Én vidéken lakom, de BP-i cégnek dolgozom br900+saját használatra céges autó. HO van nem kell mindig bejárni. Cég profil célgép építés. 8+ évvel+MSc-vel. Lehetne jobb az alapbér, de elég rugalmasak. Sok sikert az 1,8m-hez. Esetleg vállalkozóként a többszöröse meglehet.

Br 900 ban mikor egyeztetek meg ? Úgy érzem az elég kevés. Föleg ennyi tapasztalattal plusz MSc vel. Jó a kocsi mondjuk betudhato + br 300 nak kb. Meg a home office sem rossz. Köszönöm. Sok sikert neked is a tovabbiakban is.

Senior javas vagyok, multinal, backend vonalon, Budapest, de full remote. Brutto 1.350.000 + 45.000 cafeteria, mobil telefon, tavasszal fix 2 havi bonusz.

Sziasztok!

Megyeszékhelyen dolgozom Nyugat-Magyarországon egy kisebb multinál folyamatmérnök (NPI) pozícióban kb 1,5 éve.
Jelenlegi bérem: br. 670k, + havi 50k cafeteria.
Alapvetően nem gondolom rossznak a juttatásokat, azonban vidéken lakom így napi szinten ingázok kb 100km-t, ami azért mind üzemanyag, mind szervízdíjakban nem elhanyagolandó költséget jelent. (Tömegközlekedés sajnos a csatlakozások miatt nem megoldható, költözni pedig nem szeretnék jelenleg a városba.)

Igyekszem egyre komolyabb projekteket vállalni a munkám során, úgy érzem képes vagyok szakmailag nagyobb kihívásokkal megküzdeni és ezt igyekszem is bizonyítani. Érdeklődnék, hogy ha valaki van/volt hasonló helyzetben, hogyan sikerült nagyobb elismerést kivívnia, vagy esetleg munkahelyet váltani a jobb juttatási csomag eléréséhez?

Oldalak