Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

A legtöbb mérnök ugyan úgy a faszát veri egy számítógép előtt, pont ugyan annyira tudod remotebe tolni mint a programozást, szal ez innentől személyes probléma kategória...

Elméletben tudnád, de nem engedik, egyszerűen nincsenek remote mérnöki munkák, pedig az sem igaz, hogy ott kéne lenned a termelésben. Egyszerűen eldöntötték, hogy a sima mérnöki munkát nem engedik remoteba, kész. Ezáltal a magyar fizetéseknek sem tud konkurenciát állítani.

A francokat. Néha be kell menned a termelésbe, auditokon kell részt venned, stb., ritka a 100% home officeban végezhető mérnöki munka, még a tervezőmérnököknél is. Az a jellemző, hogy ha valamelyik multinál dolgozol mérnökként, akkor a magyar fos fizetést kapod, nem pedig azt, amit ugyanannak a cégnek a nyugati telephelyén kapnak az ottani mérnökök.
Ezzel szemben a programozóknál hemzsegnek a Magyarországról végezhető külföldi munkák, ezért a teljes bérezési rendszer feltolódott a nyugati fizetésekhez, ami a mérnöki fizukról nem mondható el.

Hali!

Gépészmérnökként melózok egy kisebb multinál Pest megyében tervező poziban 4 éve a fizum br 780 + juttatások. Váltani szeretnék mert nagyon karcsúnak érzem ezt a br 780-at mikor egy targoncás vagy egy képzettebb karbantartó technikus is már megkeresi a br 700-at. Eddig 5 interjú volt a legjobb ajánlat br 850..

Sajnos ennyit adnak, sokkal több nem lesz, 800-900 a max.
Amit tudsz tenni, hogy NEM FOGADOD EL, ÉS ELKÜLDÖD ŐKET A K. ANYJUKBA AZZAL, HOGY TE 1,3 MILLIÓ ALATT SZÓBA SEM ÁLLSZ VELÜK.
Ha mindenki így csinálná, hamar megemelkednének a bérek. És ne jöjjön senki azzal, hogy jajj szegény pályakezdők kénytelenek elfogadni mindent, mert tudjuk jól, hogy 3 éves tapasztalat alatt kb. le se szarnak senkit a cégek. Tehát a baj az, hogy az idiótája, ha ráígérnek egy bruttó 70-et a jelenlegi bérére, már lábat csókol az új rabszolgatartójának ahelyett, hogy másfélszeres bért kérne.

Ha elfogadod ezt a 850-et, akkor megérdemled te is, meg az összes többi hozzád hasonló szarházi takonygerincű gépészmérnök.

Üdv: egy gépészmérnök, aki bruttó 1,3-at kap 5 éves tapasztalattal, mert megharcolt érte.

Azt elárulod, hogy milyen területen vagy gépészként és mivel foglalkozik a cég? Mert ilyet még csak nem is hallottam,hogy egy gépész 5 éves tapasztalattal ennyi havi bruttót kapjon, pedig már 20 éve dolgozom különböző pozikban,különböző nagyságú es profilú cégeknél..

Valóban nem ez a jellemző, de azért kivételek mindig vannak. Egy ismerősöm testvére (BME gépész szak) már bő 10 évvel ezelőtt 1,6 millió bruttót keresett budapesten, igaz csoportvezetőként, de csak 4 embere volt. Nagy autógyáraknak teszteltek motorokat. Na most el lehet képzelni, hogy azóta mennyi a bére. Szóval elő-előfordul, de persze bőven nem ez a jellemző.

Hát pedig leírta mit kell csinálni: el kell küldeni az anyjába aki kevesebbet ajánl, aztán egyből megadják az 1,3-at, nem fognak várni egy percet sem hogy jöjjön valaki aki 900-ért is vállalja.

Hát persze..

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230924/hatalmas-a-berszakadek-sokkal-tobbet-keresnek-magyarorszagon-a-diplomasok-mint-a-tobbiek-641383

Nyugat MO, Gépészmérnök, közepes méretű cégnél CAD tervező. 7 év tapasztalat, német B2, bruttó 590e, évvégén karácsonyi jutalom (kb egy havi fizu fele).

Szia

Miért nem mész be a céghez hogy fizetéscsökkentést szeretnél kérni, esetleg ha megoldható ingyen dolgoznál? Sajnos tényleg az ilyen emberek nyomják le a mérnöki béreket. Annyit keresel bruttóban mint egy átlagos mérnök nettóban, 7 évvel ha nyelveket is tudsz 2x-esét is megkeresnéd ha épp nem esnek be interjún olyanok mint te akik benyögnek 650 bruttót és örülnek hogy br 60-al többet keresnek!

Válts mert ez tényleg lószar, kezdők kapnak br 5-600 körül legalább br 900-1 misit kellene már keresned 7 év tapasztalattal főleg ha megy a nyelv.

Huh, ez kemény. Mégis mi a f**zt vársz? Ilyen idióták nyomják le a béreket itthon mint te

Mégis mi okból idióta? Az én bérem se sokkal magasabb és nekem elég, nem panaszkodom. Ettől nem vagyok idióta.

Villanyszerelőként is baszok a melóba kb, megcsinálom ímmel-ámmal aztán mégis többet keresek mint némelyik mérnök.. szal igen, csicska az illető

De idióta vagy, mert igényes embernek többre is vsn igénye, minthogy a pia-cigi-tetkó meglegyen, és az ilyen jobbágyok lenyomják a béreket. Hiába mondja 100-ból 99 ember a cégeknek, hogy nettó 800 alatt hagyják békén, ha ők ibkább nem töltik be hónapokig-évekig a pozíciót, és megvárják azt az egy palimadarat, aki nettó 400-ért is dolgozik mint az angyal.

Akinek nem tetszik ez ellehet menni nyugatra.

Na igen, az ilyen olcsójános jobbágyok miatt élhetetlen ez az ország. Nektek ha beleszékelnének a szátokba napi 3-szor, akkor is örülnétek, hogy nem 4-szer teszik. Amúgy meg nyugaton is lenyomják a béreket az ilyen mimózalelkű magyar meg egyéb kelet-európai trógerek, emiatt már az sem éri meg igazán.

pont ugyanolyen csicskák a tanárok is mint a mérnökök, sírnak rínak mindenhol hogy szar nekik, aztán azok is aláírták ezt az új szart.. ez a kurva ország megérdemli a sorsát a benne élő összes gyökér fasszal együtt

Örüljünk annak ami van, lehetne ennél sokkal rosszabb is.

ennél rosszabb? xD jó kormánypárti válna belőled

Szerintem ez már csak trollkodik. De amúgy sajnos tényleg ilyen a magyar """emberek""" 80 %-a.

Jézus Máriám irgalmazz.Most mondanám hogy ez biztos csak egy vicc,de nyilván minek írnál ide kamut.Tárgyalóképes némettel ennyi tapasztalattal tuti meglenne osztrákb a nettó 2000 euró (14x) , de ha te ezzel meg vagy elégedve lelked rajta.A főnöködék meg röhögnek a markukba,hogy ennyi eszed van hogy itt dolgozol ennyi pénzért..Te dolgod.

2000euro lol, minek mégy ki te? mosogatni, ennyit meg kapsz itthon is tégla pakolással lmao

2000 euró? Az szerinted jó? Annyiért ne költözzön ki, mert sajnos az ilyen magyar, szlovák jobbágyok nyomják le a fizetéseket ott is. Amúgy 2500-at el lehet érni, de lehet, hogy azt se sokáig, ha sok ilyen minimalista, szakadt ruházatú magyar proli megy ki, aki a 25 éves fosdízelre megmagyarázza, hogy mennyivel jobb mint a mai "túlbonyolított műanyagautók".

Szar, mégis milyen véleményt vársz? Ha Nyugaton vagy, akkor irány Ausztria!
Egy borsodi cigány nettó napi 20-30-at kap segédmunkára, szorozd fel 20 nappal, de ők ugye hétvégézni is tudnak dupla pénzért.

Tehát a borsodi segéd melósok bére elérte a mérnöki béreket. Vagyis csak gondolom, mert én még ennyit se kapok. De köszi a választ.

Szevasztok, szakmunkásból kikerülve egyből munkát vállaltam, és azóta is - 5 éve ugyanennél a cégnél dolgozom burkolóként. Meg vagyok elégedve mindennel tulajdonképpen, de mivel nem ismerek más cégeket, ezért nem tudom eldönteni, hogy amiket pozitív dolognak értékelek azok alapvető dolgok építőipari cégeknél, vagy tényleg kincsnek számítanak. Szóval most ilyen pontokban igyekszem összeszedni a cég ismertetőjegyeit (főként a juttatási csomagot), és szeretnék véleményt kérni a kedves közönségtől :D

van előrelépési lehetőség, kikövezett pálya; juniorként burkolóként kezdtem, jelenleg senior vagyok pár hónapja

a fizetésem 1.5 millió forint nettó per hó, januárban számíthatok majd emelésre, ami jellemzően 7-15% közé esik, attól függ mennyire fogok fenyegetőzni.

a cafeteria 30 ezer forint havonta

kapok céges telefont és laptopot, amit magán célra is használhatok; a telefonon korlátlan mobilnet és telefonbeszélgetés

medicover, aycm

van prémium, de számítani nem lehet rá: 200 ezertől 2 millióig minden volt már

teljes home office

egyéni időbeosztás: napközbeni meetingekre be kell menni, meg illik fontos dolgokra válaszolni, de nyugodtan lehet éjszaka dolgozni, nem monitoroznak

a munkatempó kettős: van olyan időszak, amikor huzamosabb ideig naponta max 2 órát dolgozok, aztán a betonkeverőnél röhögünk a mérnökökön a haverokkal, de érdekes projectnél, új burkolólap esetén odateszem magam, ilyenkor kitöltöm a 8 órát; valójában ez rajtam áll

elvétve céges rendezvények, ahol azért nem spórolnak semmin - kiskörte meg minden van, kedvencem a tipli körte pálesz, no meg a minőségi fütyülős, tablettás borral

támogatják a váltást: ha érdekel a redőnyözés/festés/gázszerelés szerepkörök, akkor zökkenőmentes a csapatokon belüli átjárás

a cégnek valamennyire van hírneve; nem egy mészáros féle gigacég, de azért sokan ismerik

le lehet élni itt egy életet, nem tudsz olyat csinálni, hogy kirúgjanak

jófej vezetőség

két negatívumot tudnék felsorolni:

járólapokat teszünk le, nem pedig falicsempéket; emiatt nem túl változatos a meló, ritkán és lassan hoznak új csemépt, a hangsúly inkább azon van, hogy hibatűrő és robosztus legyen a burkolás

kissé bürokratikus a cég, ami néha a munkára is rányomja a bélyegét

Szóval a kérdésem az, hogy így ezek alapján mi a véleményetek erről a cégről? Becsülendő hely, vagy inkább csak elmegy, netán egyből váltani kellene?

Üdv, Kis Károly mesterburkoló

"naponta max 2 órát dolgozok, aztán a betonkeverőnél röhögünk a mérnökökön a haverokkal"

Fogalmad sincsen az adiabatikus állapotváltozás állapotegyenleteiről, tehát hiába keresel 3x annyit mint egy átlagos mérnök, semmire sem mész vele! Egy mérnök ezeket keni vágja, cserébe keres nettó 400-at, nem pedig minimálbért, tehát nagyon megéri az egyetem!! Még talán van pótfelvételi, ha nincs, akkor keresztfélévre még be lehet iratkozni!! És akkor jön majd a milliós fizetés! Kolbászból van a kerítés! Itt a cikk, belinkelem mindjárt!

Oldalak