Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Szerintem ez már csak trollkodik. De amúgy sajnos tényleg ilyen a magyar """emberek""" 80 %-a.

Jézus Máriám irgalmazz.Most mondanám hogy ez biztos csak egy vicc,de nyilván minek írnál ide kamut.Tárgyalóképes némettel ennyi tapasztalattal tuti meglenne osztrákb a nettó 2000 euró (14x) , de ha te ezzel meg vagy elégedve lelked rajta.A főnöködék meg röhögnek a markukba,hogy ennyi eszed van hogy itt dolgozol ennyi pénzért..Te dolgod.

2000euro lol, minek mégy ki te? mosogatni, ennyit meg kapsz itthon is tégla pakolással lmao

2000 euró? Az szerinted jó? Annyiért ne költözzön ki, mert sajnos az ilyen magyar, szlovák jobbágyok nyomják le a fizetéseket ott is. Amúgy 2500-at el lehet érni, de lehet, hogy azt se sokáig, ha sok ilyen minimalista, szakadt ruházatú magyar proli megy ki, aki a 25 éves fosdízelre megmagyarázza, hogy mennyivel jobb mint a mai "túlbonyolított műanyagautók".

Szar, mégis milyen véleményt vársz? Ha Nyugaton vagy, akkor irány Ausztria!
Egy borsodi cigány nettó napi 20-30-at kap segédmunkára, szorozd fel 20 nappal, de ők ugye hétvégézni is tudnak dupla pénzért.

Tehát a borsodi segéd melósok bére elérte a mérnöki béreket. Vagyis csak gondolom, mert én még ennyit se kapok. De köszi a választ.

Szevasztok, szakmunkásból kikerülve egyből munkát vállaltam, és azóta is - 5 éve ugyanennél a cégnél dolgozom burkolóként. Meg vagyok elégedve mindennel tulajdonképpen, de mivel nem ismerek más cégeket, ezért nem tudom eldönteni, hogy amiket pozitív dolognak értékelek azok alapvető dolgok építőipari cégeknél, vagy tényleg kincsnek számítanak. Szóval most ilyen pontokban igyekszem összeszedni a cég ismertetőjegyeit (főként a juttatási csomagot), és szeretnék véleményt kérni a kedves közönségtől :D

van előrelépési lehetőség, kikövezett pálya; juniorként burkolóként kezdtem, jelenleg senior vagyok pár hónapja

a fizetésem 1.5 millió forint nettó per hó, januárban számíthatok majd emelésre, ami jellemzően 7-15% közé esik, attól függ mennyire fogok fenyegetőzni.

a cafeteria 30 ezer forint havonta

kapok céges telefont és laptopot, amit magán célra is használhatok; a telefonon korlátlan mobilnet és telefonbeszélgetés

medicover, aycm

van prémium, de számítani nem lehet rá: 200 ezertől 2 millióig minden volt már

teljes home office

egyéni időbeosztás: napközbeni meetingekre be kell menni, meg illik fontos dolgokra válaszolni, de nyugodtan lehet éjszaka dolgozni, nem monitoroznak

a munkatempó kettős: van olyan időszak, amikor huzamosabb ideig naponta max 2 órát dolgozok, aztán a betonkeverőnél röhögünk a mérnökökön a haverokkal, de érdekes projectnél, új burkolólap esetén odateszem magam, ilyenkor kitöltöm a 8 órát; valójában ez rajtam áll

elvétve céges rendezvények, ahol azért nem spórolnak semmin - kiskörte meg minden van, kedvencem a tipli körte pálesz, no meg a minőségi fütyülős, tablettás borral

támogatják a váltást: ha érdekel a redőnyözés/festés/gázszerelés szerepkörök, akkor zökkenőmentes a csapatokon belüli átjárás

a cégnek valamennyire van hírneve; nem egy mészáros féle gigacég, de azért sokan ismerik

le lehet élni itt egy életet, nem tudsz olyat csinálni, hogy kirúgjanak

jófej vezetőség

két negatívumot tudnék felsorolni:

járólapokat teszünk le, nem pedig falicsempéket; emiatt nem túl változatos a meló, ritkán és lassan hoznak új csemépt, a hangsúly inkább azon van, hogy hibatűrő és robosztus legyen a burkolás

kissé bürokratikus a cég, ami néha a munkára is rányomja a bélyegét

Szóval a kérdésem az, hogy így ezek alapján mi a véleményetek erről a cégről? Becsülendő hely, vagy inkább csak elmegy, netán egyből váltani kellene?

Üdv, Kis Károly mesterburkoló

"naponta max 2 órát dolgozok, aztán a betonkeverőnél röhögünk a mérnökökön a haverokkal"

Fogalmad sincsen az adiabatikus állapotváltozás állapotegyenleteiről, tehát hiába keresel 3x annyit mint egy átlagos mérnök, semmire sem mész vele! Egy mérnök ezeket keni vágja, cserébe keres nettó 400-at, nem pedig minimálbért, tehát nagyon megéri az egyetem!! Még talán van pótfelvételi, ha nincs, akkor keresztfélévre még be lehet iratkozni!! És akkor jön majd a milliós fizetés! Kolbászból van a kerítés! Itt a cikk, belinkelem mindjárt!

https://www.origo.hu/gazdasag/20230228-mernok-fizetes-1-millio-magyarorszag-kezdo-ber-jovedelem.html

Nincs itt semmi gond! Mérnökhiány van! Egész Európában! 8 nyelvvizsgával és egy mérnöki diplomával simán lehet 1,5 milliót is keresni!

Olvastam valahol a hetekben ,hogy nagyon megnőtt egyes állásokra jelentkezök száma.Pont az ITs állásokrs jelentkezők száma nőtt az egyik legnagyobbat,70% kal(köszönhető valsz bootcamp és társai),meg az épìtőiparban is nagyot nőtt.Szóval nem tudom ezek meddig lesznek hiányszakmák,de elkezdtek keményen feltöltődni ezek a szektorok is,nyomják is majd le a béreket.

Ezt a dumát már 5-6 évvel ezelőtt is nyomták, meg hogy a bootcamp ilyen rossz olyan rossz, aztán meg az van hogy azóta is degeszre keresik magukat az IT-sok, semmi felhígulás nem tapasztalható. És akkor mi van, ha "szarul" kereső IT-s arc leszel?? Akkor majd nem 2 milliót keresel csak bruttó 1,5 milliót, vagy csak 1-et.... nem jobb mint a fergeteges mérnöki nettó 400?

a bootcamp-en végzett tanulókat kb telibeszarják az IT cégek, így igazából tökmindegy mennyi a jelentkező, mert a bootcampesek több mint felének használhatatlan a tudása és egyik cégnek sincs kedve velük pöcsölni mire használhatóak lesznek

Origós linket nyomsz ide be? Te beteg Fideszes vagy? Kezeltesd magad!
Üdv, Kis Károly, mesterburkorló

Úgy látom azért te is jól élsz a fidesz alatt....idióta barom.

"Mé a Gyurcsáány job vóna?" - mondta Petike.

https://eduline.hu/palyakezdes/20230303_mernokok_fizetes

Semmi közöm a fideszhez, és ez alatt a kormány alatt történt meg a mérnöki bérek összeomlása, az ingatlanárak nukleáris robbanása, úgyhogy bőven eléggé utálom is őket. Tessék itt van kb ugyanaz a cikk, egyébként még kismillió másik portál is átvette. Kár ezen rugózni hogy pont az origósat linkeltem be.

Mindenképpen nézz magadba és gondolkozz el az életed értelmén! Én még csak általános iskolába járok, harmadikos vagyok, de az ösztöndíjam is több ennél a "fizetésnél". Az aputól kapott zsebpénzről nem is beszélve. Ezért nem érte meg végigjárnod a szakiskolát. Hogy mit jelent a 15%-os emelés azt nem tudom, mert nem tanultuk még a szorzótáblát, de biztos nem éri meg itt maradnod és erre várnod.

Üdv, Peti, kisiskolás

Apu megvette neked a várost? :O és most automata váltós kocsival szeled a dombokat?

Na mivan kutyák, mennyi a szaros fizutok, szaros gépészmérnökök? :) burkolóként röhögünk a haverjaimmal rajtatok, a legutolsó segedmunkásom többet keres mint ti basszátok meg :D megérte ezért szopni egyetemen nagy okos faszfejek? :)

Üdv, Kis Károly, tudjátok a mesterburkoló :)

Te vagy az élő példája, hogy lehet bármennyi pénzed, de intelligenciát nem tudsz rajta venni.
Nem fogok itt lealacsonyodni a szintedre, hisz egy Méh sem áll le vitatkozni a legyekkel, hogy a méz miért jobb a szarnál.

De legalább el tudok utazni a Maldív-szigetekre ha úgy van kedvem, nem a mucsaröcsögei strandon fürdök a húgyos vízbe :) puszika, Kis Károly

Az lehet hogy egy agyhalott lehúzott sliccű segédmunkás 8 általánossal többet keres mint egy 1000 fős multinál egy gépészmérnök, viszont a mérnöknek kiválóan megy a Taylor-sorfejtés, a differenciálegyenletek, a parciális deriváltak, és megannyi fontos, az életben nélkülözhetetlen dologhoz kiválóan ért, mi az hogy semmit nem ér az egyetem??? Fogadjunk hogy egy segédmunkás hiába keres nettó 6-700-at, nem tudná a Kelvin-Thomson formulát felírni semmilyen differenciálegyenletre!! Tehát mégiscsak rengeteg haszna van a diplomának!

LOL, ez jó :D kb sztem a munkájukban sem használják ezeket a szarokat ezek a nyomorult mérnökök :D

Gyűlnek a burkoló mesterek. Vagy van erre egy sereged, vagy magadnak válaszolgatsz, mindkettő szomorú.

Én írtam a Taylor-soros kommentet. Közöm nincs ehhez a burkolóhoz, de ha egyszer igaza van, akkor mit csináljak, mondjak mást??? Igenis ma annyit keres egy segédmunkás mint egy tökátlag mérnök, nem ezért görnyedtek a gépelemek tervrajz fölött azok a tömegek akik be lettek palizva ezzel a mérnöki pályával! Egy szóval nem állítom, hogy egyik mérnök sem kap nettó milliós vagy afölötti fizetést, de nem ez a jellemző bérsáv, amit a legtöbb mérnök kap az egy lófütty, azért aztán rohadt kár volt 1 hetet is tanulni, nemhogy éveket. Arról nem beszélve hogy elhelyezkedni sem könnyű még szar pénzért sem, mert egy 3-5 körös interjúsorozaton akar minden multi lesz*patni ha jelentkezel. Sorold már föl, hogy ennek a Karcsi gyereknek mégis miben nincs igaza??? Lehet hogy egy troll, de sajnos betűről betűre igaz amit ide leír, ne szépítsük!

Persze a stílusa nem jó meg a mérnökök ilyen gusztustalan minősítése nem helyes és undorító, csak az alap témában sajnos igaza van.

Szóval azért az túlzás hogy betűről betűre igaz amit ír ez a Karcsi gyerek (figyelmesebben elolvasva a kommentjeit), mert mélységesen nem értek egyet azzal hogy az egész mérnök társadalmat így leminősíti ebben a stílusban!! :( csak abban van nagyon igaza hogy gyengén keresnek a mérnökök, ebben értek vele egyet.

Elég sok haverom 3-4 év tapasztalattal le is lépett már innen,főleg német nyelvterületre.Sajnos pont hogy a legjobbak mennek el,akik nem akarnak excel mérnökök lenni multinál,vagy egy kis cégnél szaré-hugyé halálra dolgozni magad tervezésben.Itthon jól fizető,kihívást jelentö munka zérus...

Ironikusan a legjobbakat itt is megfizetik. A nagyszájú, semmit se tudod de maguk szerint "jó" mérnökök lépnek le, miután a piacon nem azt nézik, hogy a csóka magát mire értékeli, hanem hogy mit is tud letenni az asztalra...

A megfizetik az túlzás. Persze előléptetnek, kapsz még 3 másik funkciót a nyakadba egy kicsivel több pénzért, lehetsz team leader/expert stb, de még mindig csak töredékét fogod kapni a nyugati bérnek, hasonló megélhetési költségek mellett, kiszámíthatatlan, stresszes jövőkép mellett. Önámítás, hogy a wannabe mérnökök lépnek le. Azok lépnek le, akik nem elégszenek meg a MO által nyújtott lehetőségekkel ÉS van annyi sütnivalójuk/tudásuk, amivel külföldön is érvényesülni tudnak.

Oldalak