Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Senior javas vagyok, multinal, backend vonalon, Budapest, de full remote. Brutto 1.350.000 + 45.000 cafeteria, mobil telefon, tavasszal fix 2 havi bonusz.

Sziasztok!

Megyeszékhelyen dolgozom Nyugat-Magyarországon egy kisebb multinál folyamatmérnök (NPI) pozícióban kb 1,5 éve.
Jelenlegi bérem: br. 670k, + havi 50k cafeteria.
Alapvetően nem gondolom rossznak a juttatásokat, azonban vidéken lakom így napi szinten ingázok kb 100km-t, ami azért mind üzemanyag, mind szervízdíjakban nem elhanyagolandó költséget jelent. (Tömegközlekedés sajnos a csatlakozások miatt nem megoldható, költözni pedig nem szeretnék jelenleg a városba.)

Igyekszem egyre komolyabb projekteket vállalni a munkám során, úgy érzem képes vagyok szakmailag nagyobb kihívásokkal megküzdeni és ezt igyekszem is bizonyítani. Érdeklődnék, hogy ha valaki van/volt hasonló helyzetben, hogyan sikerült nagyobb elismerést kivívnia, vagy esetleg munkahelyet váltani a jobb juttatási csomag eléréséhez?

Ez nem rossz egyáltalán ennyi tapasztalattal,Pesten se biztos hogy kapnál ennyit.Figyelj ha làtják rajtad hogy tepersz,jól elvégzed a munkádat,akkor egyre komolyabb dolgokkal fognak terhelni.Szerintem manapság főleg egy megyeszékhelyen örülnek ha találnak értelmes,tanulni akaró kollégát.Akár meg is mondhatod a felettesednek hogy szeretnél egy fokkal komolyabb projekteket vinni(azért fizuemelést ne feltétlen kérj szerintem ìgyis jól megvagy fizetve),ha meg nagyon garasoskodnának akkor lépj tovább egy 2-3 év múlva.Nagy fizuemelést ugye legtöbbször váltással érsz el úgyis.

Ez nettó 450 úgy, hogy 100 km-t autózik naponta, aminek csak egy lószar részét fizeti a cég. Szerintem ez egy hulladék fizetés. Büdöspesten meg persze, hogy nem adnak többet, mérnöki szempontból halott az a város, ott ha nem vagy senior SW fejlesztő, orvos vagy ügyvéd, akkor halott ember vagy. Ami többet ad, az a BMW Debrecenben, magasan verik a pesti és győri fizetéseket is.

Amúgy meg miért kérjen komolyabb projekteket??? Fizetni úgysem fognak többet, te is azt írod, hogy ne kérjen többet. Akkor meg minek megszakadni? Nem értem az ilyen jobbágy embereket. Ezek nyomják le a béreket, mert én hiába mondok be egy bruttó 1,2-1,5 milliós bérigényt, ha jut rám 10 másik ilyen balf*sz, aki még önként több munkát is kér, és 2 helyett dolgozik a szar fizetéséért.
Na ezért nem járok én már csapatépítőkre sem, mert elegem van az ilyen töketlen, szolgalelkű gépészmérnökökből, látni nem akarom egyiket sem, még jó, hogy HO van.
Egy 8 osztályos kisebbségit többre becsülök ebből a szempontból, mert ők legalább kiállnak magukért, ezért keresik meg segédmunkával is a lúzer gépészmérnökök fizetését. Pedig amúgy nyilván utálom a fajtájukat.

Ha már ennyire könnyen balfaszazol le vakon másokat áruld már el nekem hogy Te mitől vagy akkora nagy király? Céges bulira nem mész el és inkább ide jársz kiadni a frusztrációdat és rinyálni, mert gyáva pöcs vagy a munkahelyeden felfele konfrontálódni? Válts szakmát ha ennyire fáj a piaci helyzet... Szánalmas vagy. Ha valamire akarod vinni, akkor magadon dolgozz és ne itt szitkozódj.

Hatalmas pacsi. Hasonlót akartam írni délután csak közbejött egy intéznivaló. 1,5 év tapasztalattal megyeszékhelyen egyébként teljesen reális és jó ez a fizetés,lesz az másfél-2szer ennyi is ha így folytatja pár év múlva.Ez a gyökér beszólogató meg valami megkeseredett foreveralone gyökér lehet,aki sem a magánéletben,sem a munkában nem találta meg a számításait. Szerintem a kollegáid nem sokat vesztettek azzal hogy őfelsége nem hajlandó elmenni csapatépítőre a pórnéphez.Rotyogjál csak otthon HO-ban,ne is menj ki a lakásból,mindenki jobban jár az biztos.

Ott a pont

Tróger jobbágyok, jó gürizést a nettó 450-ért. Remélem még vagy 3 ember munkáját a nyakatokba varrják. A gyáva pöcsök itt ti vagytok, akik szarér-hugyér dolgoztok, ti nem akartok konfrontálódni idióták, mert féltek a "főnök úrtól". Maguktól nem fognak sehol emelni, csak a szokásos évi 10%-ot, ami az inflációt sem fedezi. Hiába írjátok, hogy lesz az majd 1,5-2-szer annyi, ilyen beszari hozzáállással nem lesz. Ti csak azok a lúzerek maradtok, akikre minden szart rá lehet sózni aprópénzért. Én nagy nehezen kiharcoltam magamnak a nettó 700-at és a HO-t 4 év tapasztalattal, pedig gépészként ez rohadtul nem egyszerű, mert ellenem dolgoznak az ilyen szolgalelkű majmok mint ti. Látszik, hogy valami bme-ről frissen kiesett naív pályakezdők vagytok. "Lesz majd 1,5-2-szer annyi is" :D
Idióták. Persze lesz, 5 év múlva, csak az árak meg 4-szer akkorák lesznek.

A csapatépítőt meg leszarom, minek pazaroljam a szabadidőmet szőrös képű, kocka, 0-24-ben söröző meg bagózó, gamerkedő mérnökökre? Semmi pluszt nem adnak hozzá az életemhez. Hidd el,hogy ha csupa fullos csaj kollégám lenne, akkor örömmel mennék.

A csapatépítővel egyetértek, az értelmesebbjének az egy púp a hátára, ráadásul a legtöbb cégnél hivatalosan nem kötelező, gyakorlatilag meg igen. Ezt úgy szoktuk áthidalni, hogy elmegyünk rá, "kipipáljuk hogy ott voltunk", és csikorgó kerékkel lelépünk az első adandó pillanatban. A többiek meg a nettó 400-as fostenger fizetésükkel ottmaradnak a kollegákkal, azokkal, akikkel amúgy maguktól soha az életben nem ülnének be sörözni egy kocsmába, munkahelyváltásnál meg is fog szakadni köztük a kapcsolat, nem is igazi barátok, csak a csapatépítés erőltette őket egy asztalhoz....
Ha nálad ez nem egy "nincs kimondva de kötelező" dolog, akkor irigyellek, és nagy RESPECT hogy nem veszel részt ebben a képmutatásban.
A fizuról meg mit is mondhatnék, khm, szerintem kérj még feladatot te is :) (én is lehidaltam attól a feladatkérős kommenttől)
100 km ingázás naponta?? Ha felmérjük korrekten az autófenntartás költségeit (nem csak az uzemanyag+szerviz!!), szinte ingyen dolgozik. Jól meg van fizetve 670-ért? A legdurvább hogy az a komment valoszinuleg nem csak trollkodás volt, hanem komolyan is gondolta...

2023, szeptember 2 - 20:41 vagyok. Nagyon mellé ment, amit írtál sztereotípiát. A nettó 700 nekem is meg van, nem nagy cucc, plusz mellette a saját vállalkozásom építem. Ezt tanácsolom neked is. Ott nincs szarakodás az éves emelésekkel. Bár kérdés hogy az ilyen frusztrált személyiségeddel mennyire lennél jó vállalkozó. Az a benyomásom rólad, hogy annyira nem lennél életképes ezzel a stílussal. De írok ide egy fizut is, 31 éves, karbantartás csoportvezető (6 fő technikus) bruttó 1.1 misi, plusz ha esetleg van túlóra azt is kifizetik és nem szakadok meg, van időm mellette vállalkozni is. Mondjuk piaci alapon nem tekintelek ellenfélnek ezzel a stílussal, micro skillekben igen gyenge lehetsz.

"De írok ide egy fizut is, 31 éves, karbantartás csoportvezető (6 fő technikus) bruttó 1.1 misi"

Pontosan erről beszélünk amikor megmondjuk, hogy az egész piac bedöglött és nem lehet már ezekkel az állásokkal pénzt keresni ma Magyarországon. Hogy egy br 1,1 milkás fizuhoz már csopveznek kell lenni, és már annyira belesimultál ebbe a posványba, hogy észre sem veszed hogy ez nincs rendjén, és még elégedett is vagy vele.

Még szebb lesz, hogy most belengettek egy jelentős minimálbér emelést (30 százalék fölötti), ami persze nem biztos hogy megvalósul, de ha mégis, a mérnöki bérek nyilván nem fogják lekövetni, mégtovább szűkül az olló a tanulatlan réteg fizetése és a mérnöki fizetések között, ami már most is tragikus képet fest.

Az előbb még itt bizonygattátok a haveroddal, hogy a nettó 450 milyen jó, megfogta az isten lábát, kérjen még plusz feladatot, mert túl van fizetve, most meg nettó 700-as, munka mellett hiperszuper vállalkozó vagy.

Nevetséges lúzerek vagytok. Nem gondoltam volna, hogy a mai pályakezdők ennyire primitívek, és még mindig zabálják ezt a "mérnökhiány" meg "2 év múlva dupla ennyi" dumát. A valóság az, hogy ha bekerülsz valahova, akkor onnantól fogva évi 10-12 %-kal emelgetik a fizetésedet, de egy 30-50%-kal soha nem fognak megkínálni, ahhoz váltani kell.
Én nem vagyok elégedetlen, totál belőttem a piac tetejét, ennél többet már csak a BMW ad, ott megadják a bruttó 1,2-1,4-et is, de oda nem akarok költözni. Viszont azzal, hogy ekkora sávot mondtam be, segítettem azoknak, akik ott szeretnének elhelyezkedni normális pénzért. De az ilyen bruttó 600-as jobbágyok 2 perc alatt tönkretesznek minden erőfeszítést. Nyilván nem fogunk német fizetést kapni, de ezek a nettó 800-ak teljesen reálisak lennének, és egyszerűen az interjún be kell mondani ezt a sávot, ha mindenki így csinálná, akkor ez lenne az általános. Ennyitől még nem fognak kivonulni, mert látjuk, hogy a BMW így is gőzerővel építkezik, az Audinál is évek óta kőkemény sztrájkok vannak, aztán mégis a helyén maradt a cég.

Jól van király. :D Ahhoz hogy kikaparja az ember a gesztenyéjét tenni is kell én ennek az attitűdnek köszönhetem azt is hogy el tudtam kezdeni vállalkozni. Kezdőként nehéz és egyre inkább nem tehetik meg hogy válogassanak a munkahelyek között, főleg bér alapján (nettó 450 nem rossz bér kezdőként akár mennyire is vered a nyálad itt, nézd meg mennyi az átlag kereset a ksh szerint). Kurva sokan végeznek mérnökit. Ergo egyre nehezebb lesz kitörni is, ezt el kell fogadni, ez van, vagy nyugodtan menj ki tünteti a sulik elé hogy ne legyen már senki mérnök, hátha hallgatnak rád és idővel újra mérnökhiány lesz. Aki fejlődik és jobb lesz idővel megteheti hogy jobb helyre váltson és ha ügyes jó bére is lesz neki, olyan amit Te is említesz. De alkalmazottként 8 órából sose lesz átlag feletti életszínvonalad, én pedig azt akarok, ezért is teszem azt amit. Nem vagyok hajlandó több időt pazarolni rád. További jó nyomorgást HO-ban. Addig én igyekszem építeni magam. Na puszpá!

"De alkalmazottként 8 órából sose lesz átlag feletti életszínvonalad, én pedig azt akarok..."

Kezdjem sorolni a programozó haverjaimat/rokonaimat?? Bruttó 1,5-2 misi között szórnak, alkalmazottként, 8 órában.
Az már átlag feletti életszínvonal, egyedül a lakásvásárlashoz kezd már az is karcsú lenni, a szomszéd házat most adták el 140 millióért, zsebkendőnyi telekkel, semmit érő az egész, fizetésekhez viszonyítva érnie kéne 35-40 misit, de mint látjuk egy százassal több (miközben hivatalosan is recesszió van), ez már bruttó 2 misis fizuval is forró pite lenne. De az átlag feletti életszínvonal sima ügy belőle.

Én hasonlón mentem keresztül mint te az elmúlt 5 évben, mindig mást hibáztattam, hogy a bérezések miért úgy alakulnak ahogy, hogyan lehet ez megfelelő az embereknek, hogyan lehet ebből megélni, hogyan lehet ebből egy lakást kigazdálkodni, stb.
Azután külföldön jöttem rá, hogy miért annyi a bérszint amennyi. Nyugaton teljesen mást jelent a hozzáadott érték, mint Magyarországon. Oké, kint is rengeteg a naplopó ember az irodában, de mégis más az egész struktúra, a hozzáállás, amit mi kitalálunk a központban az lesz a világ többi országában is megvalósítva. Hiába húznak fel egy üzemet valahol, ha már kész kidolgozott folyamatok, kidolgozott dokumentumok is mennek át együtt a gyártósorokkal, és az adott területen később dolgozó mérnököknek alig lesz mivel foglalkozni, mert már minden rendelkezésre áll. Lényegében az otthon dolgozó mérnökök többsége, nem több mint egy betanított irodai munkás, és ez később meglátszik a problémamegoldásnál és hibaelhárításnál is. Erre miért fizessen többet egy multi?

Így én ma már nem azt hibáztatom, aki ennyiért elmegy otthon dolgozni, amennyiért. Hiszen csak azt az árat fizeti meg hogy Magyarországon dolgozhasson.

Illetve ne feledkezzünk meg kedves kormányunkról sem. Néhány éves eset:
-újonnan betelepült multi lelkes toborzásba kezd, egész jó kis bérszintben gondolkoztak, aztán szólt nekik a település önkormányzata, hogy a többi környékbeli multik bérszintjénél ne nagyon menjenek már feljebb, mert akkor kiürülnének azok a cégek, illetve ők nem tudnának kigazdálkodni hasonló béremelést, blabla, szokásos hegyi beszédek, a vége az lett hogy az újonnan betelepült multi is beállt arra a bérszintre amire a többi.

Tehát azért gondolkozzunk el a kormány politikáján is ne csak egymást hibáztassátok. Ha nem tetszik gyertek kifelé, van még bőven hely, millió nyitott pozíció mindenfelé.

Az a baj, hogy csak gyártásban tudsz gondolkodni, mert sajnos magyarországon a mérnököket foglalkoztató cégek 90%-a az. Igen, ezek a folyamat meg minőségbiztosítási és egyéb "mérnöki" munkák valójában technikusi munkakörök, csak megtehetik a cégek, hogy diplomás mérnököt vesznek fel gagyi pénzért, aki még nyelvet is beszél, mert még így is megváltás neki egy nettó 400-as 8 órás irodai munka a sori rabszolgához képest.

Egyszerűen ki kéne mondani, hogy a mérnöki munka az valójában a fejlesztést jelenti, és egyszerűen nincs annyi valódi mérnöki pozíció az országban, ami fel tudná szívni ezt a tonnaszámra kiontott BSc-s "mérnököt".

Én pl. fejlesztő multinál dolgozom, a németek lószart sem csinálnak, csak menedzselgetnek, meetingeket írnak ki a semmiről, ppt-t gyártanak, a valódi munka meg itt zajlik, és igen, tényleg komoly, innovatív termékek készülnek magyar koponya által, aztán a bérkülönbség ugyanúgy megvan, szóval nem ezen múlik. Most mondhatnám, hogy az az oka, hogy ezek német cégek, és otthon fognak jól fizetni, bezzeg ha létezne még a Ganz, Ikarus...stb., nemzetközileg versenyképes termékekkel, akkor itt is jó bérek lennének, de én ebben nem hiszek. Látjuk most is a magyar vállalkozásokat, illetve pl. a MOL-t mint magyar multit, ótvar fizetések vannak ott, a kis cégek meg még be sem jelentenek. Szerintem az alapvető gond a magyar mentalitás, mind a munkavállalói oldalról (lásd a bruttó 670-ért "túlfizetett", plusz munkát kérő jobbágyot), mind a vállalkozók fillérbaszó, ügyeskedő, zsebbe fizető szarházi stílusa.
Illetve igen, a politika is közrejátszik, ez teljesen valós szituáció, amit írsz.

9:26-os vagyok.
Igazából nem csak gyártásra utaltam, hanem mindenre, ami otthoni mérnöki munkakörhöz kapcsolható és ahogy lejjebb többen is írták, arra akartam én is kilyukadni, hogy valójában mivel a mérnökök többsége betanított munkát végez, így a multiknak nem lesz érdekében az embereket megfizetni, hiszen éppen azért vannak itt mert a bérszint mesterségesen alacsonyan van tartva.
A politikai háttér másik aspektusa, amikor annyi támogatást adnak a beruházó cégeknek, hogy abból 10 évig "ingyen" van az ottani állomány bérköltsége a cégnek (amit persze adófizetők pénzéből adja oda az állam), de persze megy a hiszti minden éves béremelésnél, hogy most ezért és azért nem tudunk béreket emelni, valami kifogás mindig lesz. Persze a többség észre se veszi és a reálbérek folyamatosan esnek vissza, tehát lefordítva évről évre sz.rabb az emberek életszínvonala, de senki se veszi a bátorságot, hogy kimenjen és tegyen a saját életének jobbá tételén.
Én kb. 1 éve vagyok kint, feleségemmel együtt kb. nettó 7000 euró a keresetünk, ebből kb. 4500 megmarad minden hónapban. Itthon együtt 1.5M bruttót kerestünk mielőtt kiköltöztünk, úgyhogy aki attól tart, hogy "kint hiába keresel többet, annál többet költesz kint és semmi sem marad", azoknak üzenem, hogy ez egy gyenge kifogás, abszolút nem így van. Itt végre tisztes európai állampolgárnak érezhetem magam, aki megengedheti magának, hogy kihozzon egy autót a szalonból, vagy pedig úgy fizessen egy lakástörlesztőt, hogy mellette ugyanúgy el tud menni nyaralni minden évben vagy marad tartalék bármilyen hirtelen közbejött eseményre.
Arról nem beszélve, hogy a munka-magánélet egyensúly is ég és föld az otthoni viszonyokhoz képest.

Igen, bazira igazad van! A mérnöki munka az fejlesztés, nem is tudom, hogy lehet mérnöknek nevezni ezt a rengeteg BSc-s! Verik magukat a nagy fizuért, meg így a szaki úgy a szaki, de nagyrészt a szakik nagyobb hozzáadott értéket tesznek bele bármibe mint ezek az alapfokozatúak. Persze, hogy nem is érdemelnek annyit. Más országokban a BSc-t nbem is nevezik diplomának. De itt az MSc képzés sem ad valami komoly tudást sajnos. Az igazi mérnök tervezőmérnök, amit nem lehet néhány év alatt megtanulni könyvekből. Ahhoz évtizedes tapasztalat kell, hogy tervezz valamit. Az nem tervezés, hogy nézem a netet és összeollózgatok ötletekből valamit. Az rajzolás, átrajzolás. Indokolatlan a magas bérigény, mert nagyon-nagyon sok esetben csak azért gondolják, hogy jár mert végigszenvedték az amúgy csökkenő színvonalú alapszakot.

Sok volt BME-s szaktársam BsC -vel dolgozik tervezőként, és nem csavarkötést méreteznek,komoly célgéptervezés van.Sok más ismerősöm véleménye,hogy ló..t nem ér az MsC. MEghallgatod ugyanazokat a tárgyakat még 1X ,annyi hogy van 1-2 projektfeladat ami során tudsz fejlődni,de az se egy nagy valami.Ha BsC után elmész dolgozni, százszor többet tudsz fejlődni,meg pluszban nem kell éhbérért gyakornokoskodnod mester alatt.SOk villamosmérnök ismerősöm is BsC-vel dolgozik tervezőként , van aki K+F- ben ténykedik. Egyébként azt honnan veszed hogy külföldön nem nézik semmibe a csak alapképzéssel rendelkezőket ?? Én most készülök külföldre vegyiparba projektmérnöknek, rengeteg megkeresést kaptam mostanában , csak egy BsC-m van BME-ről , azt se 4 év alatt kapartam össze :))

Bakker pont a BME az egyetlen ami ér valamit ebben az országban. Ti vagytok a kakukktojás, de pont az elmúlt időszakban láttam onnan is kikerülni tök sötéteket, de még mindig több a kiváló BME-s ismerősöm. A kommentem értsd magyar mérnökképzés kivéve BME!

Itt is van bőven sötét / szakmája iránt nem érdeklődő hallgató is,de arányaiban kevesebb,mint máshol valószínűleg.Most,hogy sok egyetemre 2-es érettségikkel is felvesznek bármit,nem szabad a véletlenre bízni a dolgokat,a BME-n maradt a ponthatár,ez azért már egy előszűrő. Villamosmérnöki akárcsak a gépész nagyon -nagyon elméleti BsC-n,érdemes mellette gyakornokoskodni vagy szakkoliba menni,hogy ne csak a képletek legyenek a fejekben.Aztán kérdés hogy meg tudsz-e csípni olyan munkahelyet,ahol tudod kamatoztatni a mély elméleti tudást, pl. egy gyártástámogató-karbantartó poziban semmit nem fogsz kb alkalmazni abból amit tanultál.. Ahogy meg előttem leírták,az igazi nagy hozzáadaott értékkel bíró fejlesztő-tervező munkakörökből meg nincs sok kis országunkban.

Hagyjuk már ezt a tervezős utat, az egy belépő szint. Onnan kevés előrelépési lehetőség van. Szerinted azok a jó mérnökök akik naphosszat a képernyőt bámulják és nem a kommunikációjukat fejlesztik? (lásd fentebbi kommentek) Kit fognak elővenni ha szarul számoltad ki, rosszul méreteztél? Nem téged, elsősorban a vezetődön fogják számon kérni aki max rajtad vezeti le, de kirúgni nem fog érte, őt viszont hamarabb meneszthetik ha rendszeresen “nem hozza a számokat”. Jó reggelt! Kezded érteni?
Addig senki ne várja el azt hogy egy pár éves tervezői tapasztalattal majd munkahely váltással jól megszedi magát ugyanabban a munkakörben. Baromság, kit hitegettek? Adott pozícióra meghatározzák mennyi az annyi amennyiért titeket felvehet. Most jön az “de nekem megadták amit kértem” , szerinted miért? Mert az átlaghoz képest keveset kértél miközben hencegsz vele fűnek fának kiszínesítve a sztorid hogy te mekkora király vagy. Ilyen hozzáállással előbb utóbb kiégsz aztán rájössz nincs elég tapasztalatod feljebb jutni és vagy beletörődsz vagy átképzed magad, sok sikert!

Ha majd lesz elég tapasztalatod, átlátod azt a céget ahol foglalkoztatnak, és megérted mi a céges kultúra és mit kíván meg, alkalmazkodsz és akkor nem fogtok itt lenézően írni arról hogy nehezedre esik csapatépítőre elmenni mert nem érted mi igazán a lényege annak. Idővel rájöttök, addig meg jöhetnek a negatív kommentek pedig nem kívántam senkit sem megbántani, de aki úgy vette attól elnézést kérek.

Altalanosan igaz, de en lattam jo videken kepzodott mernokot es hasznalhatatlan bme-st is. A videki eseteben tobbet kell onalloan belerakni, tobb onkepzes kell a palya elejen , ha elmeletibb a pozicio. Kesobb azert eltunik ez a kulonbseg szerintem. Ezt pl villamosmernoki palyara ertem.

Ezzel tokre egyet tudok erteni. Nincs rendes k+f itthon, pedig en is azt tartom mernoki munkanak. Sikeres magyar vallalat, ami nemzetkozi piacon kint lenne es tullepett a bergyar szintjen, meg megkevesebb. Szerintem ezen csak allami osztonzessel lehetne segiteni, de az irany nem ez, igy a hazaiknak marad ez a keveske k+f, meg a tucat lean, quality, process std mernokosdi fos berekert.

Teljesen jól látod. Magyarországon az üzemek nagy részében mindenki (beleértve az ügyvezető igazgatót is) "csak" végrehajtó személyzet, a központok által meghatározott standardok alapján.

Azért a magyarok általános lelkiállapotát jól tükrözik a napokban ideìrt kommentek...Egymás szidása meg leteremtése az megy,elfogadható dialógusok száma 0. Aki még fiatal és nincs vesztenivalója az menjen innen mihamarabb,jobb nem lesz az biztos.

Fogd be a pofádat te okoskodó gyökér kis geci

Helló!

Érdekelne, hogy ki mit hallott a már működő és épülő akksi gyárakról? Fizuk? Munkások nagy része itt is vendégmunkásokból fog összetevődni? Egy éve melózom villanymérnökként, de a környezetembe senki nem tud semmi jót mondani csak annyit, hogy az ember rákot kap ha ott fog dolgozni. Nyilván egy operátor szarabb helyzetben lesz mint aki pl pénzügyes részen van.

nekem kínáltak vezetői (nem mérnöki) munkát az egyik helyre, bőven a piaci alatti zséért.

Milyen jó is ez a szakmunkás élet:

https://telex.hu/belfold/2023/08/30/ujraelesztes-orszagos-mentoszolgalat-szerelo-budapest

Oldalak