Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Bakker pont a BME az egyetlen ami ér valamit ebben az országban. Ti vagytok a kakukktojás, de pont az elmúlt időszakban láttam onnan is kikerülni tök sötéteket, de még mindig több a kiváló BME-s ismerősöm. A kommentem értsd magyar mérnökképzés kivéve BME!

Itt is van bőven sötét / szakmája iránt nem érdeklődő hallgató is,de arányaiban kevesebb,mint máshol valószínűleg.Most,hogy sok egyetemre 2-es érettségikkel is felvesznek bármit,nem szabad a véletlenre bízni a dolgokat,a BME-n maradt a ponthatár,ez azért már egy előszűrő. Villamosmérnöki akárcsak a gépész nagyon -nagyon elméleti BsC-n,érdemes mellette gyakornokoskodni vagy szakkoliba menni,hogy ne csak a képletek legyenek a fejekben.Aztán kérdés hogy meg tudsz-e csípni olyan munkahelyet,ahol tudod kamatoztatni a mély elméleti tudást, pl. egy gyártástámogató-karbantartó poziban semmit nem fogsz kb alkalmazni abból amit tanultál.. Ahogy meg előttem leírták,az igazi nagy hozzáadaott értékkel bíró fejlesztő-tervező munkakörökből meg nincs sok kis országunkban.

Hagyjuk már ezt a tervezős utat, az egy belépő szint. Onnan kevés előrelépési lehetőség van. Szerinted azok a jó mérnökök akik naphosszat a képernyőt bámulják és nem a kommunikációjukat fejlesztik? (lásd fentebbi kommentek) Kit fognak elővenni ha szarul számoltad ki, rosszul méreteztél? Nem téged, elsősorban a vezetődön fogják számon kérni aki max rajtad vezeti le, de kirúgni nem fog érte, őt viszont hamarabb meneszthetik ha rendszeresen “nem hozza a számokat”. Jó reggelt! Kezded érteni?
Addig senki ne várja el azt hogy egy pár éves tervezői tapasztalattal majd munkahely váltással jól megszedi magát ugyanabban a munkakörben. Baromság, kit hitegettek? Adott pozícióra meghatározzák mennyi az annyi amennyiért titeket felvehet. Most jön az “de nekem megadták amit kértem” , szerinted miért? Mert az átlaghoz képest keveset kértél miközben hencegsz vele fűnek fának kiszínesítve a sztorid hogy te mekkora király vagy. Ilyen hozzáállással előbb utóbb kiégsz aztán rájössz nincs elég tapasztalatod feljebb jutni és vagy beletörődsz vagy átképzed magad, sok sikert!

Ha majd lesz elég tapasztalatod, átlátod azt a céget ahol foglalkoztatnak, és megérted mi a céges kultúra és mit kíván meg, alkalmazkodsz és akkor nem fogtok itt lenézően írni arról hogy nehezedre esik csapatépítőre elmenni mert nem érted mi igazán a lényege annak. Idővel rájöttök, addig meg jöhetnek a negatív kommentek pedig nem kívántam senkit sem megbántani, de aki úgy vette attól elnézést kérek.

Altalanosan igaz, de en lattam jo videken kepzodott mernokot es hasznalhatatlan bme-st is. A videki eseteben tobbet kell onalloan belerakni, tobb onkepzes kell a palya elejen , ha elmeletibb a pozicio. Kesobb azert eltunik ez a kulonbseg szerintem. Ezt pl villamosmernoki palyara ertem.

Ezzel tokre egyet tudok erteni. Nincs rendes k+f itthon, pedig en is azt tartom mernoki munkanak. Sikeres magyar vallalat, ami nemzetkozi piacon kint lenne es tullepett a bergyar szintjen, meg megkevesebb. Szerintem ezen csak allami osztonzessel lehetne segiteni, de az irany nem ez, igy a hazaiknak marad ez a keveske k+f, meg a tucat lean, quality, process std mernokosdi fos berekert.

Teljesen jól látod. Magyarországon az üzemek nagy részében mindenki (beleértve az ügyvezető igazgatót is) "csak" végrehajtó személyzet, a központok által meghatározott standardok alapján.

Azért a magyarok általános lelkiállapotát jól tükrözik a napokban ideìrt kommentek...Egymás szidása meg leteremtése az megy,elfogadható dialógusok száma 0. Aki még fiatal és nincs vesztenivalója az menjen innen mihamarabb,jobb nem lesz az biztos.

Fogd be a pofádat te okoskodó gyökér kis geci

Helló!

Érdekelne, hogy ki mit hallott a már működő és épülő akksi gyárakról? Fizuk? Munkások nagy része itt is vendégmunkásokból fog összetevődni? Egy éve melózom villanymérnökként, de a környezetembe senki nem tud semmi jót mondani csak annyit, hogy az ember rákot kap ha ott fog dolgozni. Nyilván egy operátor szarabb helyzetben lesz mint aki pl pénzügyes részen van.

nekem kínáltak vezetői (nem mérnöki) munkát az egyik helyre, bőven a piaci alatti zséért.

Milyen jó is ez a szakmunkás élet:

https://telex.hu/belfold/2023/08/30/ujraelesztes-orszagos-mentoszolgalat-szerelo-budapest

Neked elmentek otthonról, hogy ilyen sötét vagy?

Gratulálok bazmeg a hülyeségedhez.. Amúgy is sokkal egészségtelenebb életmód egész nap ülni HO-ban és úgy melózni, mint aki kicsit is mozog a melóban...
De amúgy, egy gyökér senki szar vagy hogy egy ilyen cikkel akarod erősíteni a felsőbbrendűségedet, miközben otthon picsogsz hogy csak nettó 400-at keresel.
Mellesleg amíg ha te egyedül a 4 fal között otthon szívrohamot kapsz, a kutya se fog tudni segíteni neked, ha meg munkás vagy, akkor mindig van körülötted valaki aki segít :)

Na ezzel, hogy ilyen frusztrált proli módon nekiálltok pattogni, el is árultatok mindent. Ha annyira az élet császárai lennétek, ahogy előadjátok, nem viselne meg titeket ennyire egy ilyen kis hozzászólásocska.

Jóval többet keresek nettó 400-nál, és minden nap kialszom magam, nyugodtan élek, délután/este pedig mozgok eleget, semmi szükségem tróger, rothadt fogú, bagószagú, alkoholtól vörös fejű munkatársakra.

Nem vagyok szakmunkás te balfasz geci. És többet keresek mint 600 nettó HO-ból heti 4 nap melóval.. csak egy gyökér vagy aki ezen veri a faszt hogy egy munkás infarktust kapott

Te meg egy kárörvendö fasz vagy, hogy egy melós infarktusával kérkedsz, hogy mennyire szar az életük. Az a melós lehet abba a 2 főbe tartozik a 10böl, aki józanéletü, profi a szakmájában és tisztességesen dolgozik, akire még neked is szükség lehet a jövőben.

En dolgoztam mint segedmunkas ipari sertestelepen, tescoban arufeltoltokent, gyogyszergyarban csomagolokent ejszaka...most fejleszto vagyok egy multinal. Hat eg es fold a ketto az otthoni melo javara. Nyilvan ha ulsz egesz nap mellette muszaj mozogni, ahogy teszem is, igy en nagyon jol erzem magam a boromben jobban is nezek ki (nincs sorhas), es szellemileg sem tompulok el a munkam miatt. Netto 1 misiert sem mennek ki a terepre melosnak a teli minusz 40 fokban meg a nyari plussz 40 ben, hogy 50 eves koromra meg a budira is mankoval menjek mert faj minden izuletem...

Mi köze van ennek a szakmunkás élethez? Aki irodában dolgozik az nem eshet össze és lehet rosszul?.....

Sziasztok
Milyen fizetésnek számít amit kapok?
Autóipari tier2 elektronikai multi 1300 fő.
SMT folyamatmérnök.
2 ev technikusi + 8 év mérnöki tapasztalat.
Műszaki menedzser és gepészmérnök diploma.
Angol középfok.
Br. 800e HUF + nettó 50e HUF kafatéria.

Most jövök hazafelé vonattal,velem szembe beszélget 2 mávos. 30 körüliek kb.Mondja az egyik hogy kocsivizsgálóként laza munkával meg neki a nettó 500,volt hogy túlórával a 600 is megvolt neki.Ti amúgy mit szívtatok hogy ilyen nevetségesen xar fizukért beültök multihoz nyelvtudással 8 év tapasztalattal bruttó 800 ért??? Komolyan én felkelni nem tudnék reggel ennyi év után mérnökként,hogy a mávos 8 osztályos sziauram leköröz egy kis túlórával...

Itt lódítás történt szerintem. Nem hinném hogy tényleg kap 500-at, valószínűleg kiszínezte "kicsit" a dolgot.
De mindegy is, mert 300-350 nettót viszont tényleg megkap, miközben mérnökök tízezrei dolgoznak nettó 400-450-ért, tehát lóf**znyival keresnek épphogy többet mint egy random sziauram akármilyen 8 általánossal rendelkező melós. Ez nem bőven elég nagy tragédia az egész mérnöki piacra nézve?

Mozdonyvezető, MÁV

https://index.hu/gazdasag/2023/08/27/mav-fizetes-letszamhiany-gyakornoki-program/

Idézet a cikkből amit linkeltél: "Az idei adatok alapján a mozdonyvezetők átlagkeresete bruttó 863 ezer forint volt, míg a legkisebb bruttó havi alapbér 464 ezer forint – közölte a MÁV a Pénzcentrummal."

Szerintem a 863 mindenféle pótlékkal jön össze, amit egyik napról a másikra megvonhatnak. A pótlék meg azért pótlék, mert mondjuk hajnali 3-kor még haza kell vergődnöd Pestre Miskolcról a mozdonnyal, és akkor kapsz érte mondjuk éjszakai pótlékot.
De szerintem totál nem arról van szó, hogy fogod magad elmész masinisztának és rögtön br 800 fölött keresel.
Egyébként még ma is vannak cikkek arról, hogy milyen jól keresnek a mérnökök és húdejó ez a mérnöki pálya, szóval ezek a cikkek csak arra jók sokak szerint hogy megnöveljék a jelentkezők számát. Mint ahogy az egyetemek sem úgy toboroznak, hogy gyere te is mérnöknek, mert most tökéletesen be van dögölve az ipar és annyit kereshetsz mint egy segédmunkás.
A rohadt almát sem a tálca tetejére teszik ki a piacon, de attól még ott van az...

A bruttó 863k az átlag, vagyis vannak olyan hónapok, amikor a mozdonyvezetők ennél a bruttó 863k-nál is többet kapnak. A bruttó 464k meg szerintem inkább a gyakornoki időszakra vonatkozik. Mondjuk a mozdonyvezetők már 2 éve is megkapták a bruttó 750k-t... Én személy szerint örülök neki, hogy a fizikai melósok bére jön fel, megérdemlik. Csak az sajnálja tőlük, aki nem tudja, hogy milyen jó dolog minden éjjel a saját ágyban alvás.

Miért lett volna az? Mondta dzsinómajális hogy dolgozott segédmunkásként,csak a napi 20 ezer neki nem volt elég,itt meg bőven töbnet kap lazább munkával.Az öreg munkatársa aki ült mellette meg igenezett is neki hogy persze jól döntött. Szomorú,attól,hogy ti egyből kamut kiáltotok,meg nem hiszitek el,ez a valóság.Én voltam az,aki kiìrta pár hete,hogy a 85ösön az asszony beszélt valakivel telefonon,hogy grillcsirke sütőként 500 at fog kikapni próbaidö után.Akkor ő is hazudott igaz?? Éljetek csak abban a hitben,hogy jobban kerestek mint egy analfabéta... Ja nem,a huszonéves mérnököket kenterbe verik kb.

A grillcsirkéset nem olvastam, de előbb elhiszem mint azt, hogy egy állami cégnél ennyit keres egy 8általánosos. Mondom, az is bőven elég cink, hogy a sziauram 300at keres, a mérnök meg csak 450-et.
Az építőipari példákat is elhiszem. Simán keres nettó 800at a szobafestő, míg a mérnöknek lefordulnak a székről az interjún ha bekér ennyit.
De az állami cég sziauramja biztosúristen hogy nem kap 500 nettót, tartom hogy az kamuzott.

Haverom 3 év szakmunkás pék végzettségével, egy nagyobb pék üzemben, egy kevéske túlórával lazán hozza a havi 500 nettót.

Nekem is pék ismerösöm ezt megkapja fővárosban simán, heti 40 órával.Az hogy itt az álomvilágban élő értelmiségiek nem képesek elfogadni,hogy annyit se keresnek mint egy pék meg kocsivizsgáló,az az ő bajuk,nyilván könnyebb azt mondani,hogy ez kamu meg a felét se keresik...

csicska az összes mérnök

Ki lehet jelenteni, hogy a szakmunkás bérek elérték a mérnöki béreket, sőt néhol meg is haladták azokat. Erről kizárólag a mérnökök tehetnek, mert még mindig nagy részük hajlandó netto 4-500ért elvégezni a munkájukat.

Oldalak