Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Mert lehet itt lódítani, csak az a baj hogy azt látom a remote állások töredékére zuhantak az utóbbi 1 évben. Tehát ha több mint 1 éve találtad, akkor lehet működött is, de most szinte lehetetlennek tartom.

Persze, hazudozik mindenki. Nagyon nehéz lezsírozni ezeket a remote munkákat, többkörös interjúk, összevissza alárendelt különböző consulting cégek, folyamatos ködösítés, hogy indul/nem indul a projekt, és rengeteg indiai/kínai és egyéb jelentkező.

Ha ez ilyen könnyű lenne, akkor a hagyományos magyarországi munkahelyek már rég kiürültek volna, de ez nincs így, ők is vígan válogatnak.

Persze hogyne, a saját rokonom a képembe hazudik, meg az összes barátom is. Csak amikor zsebből megvesz egy 50 milliós lakást hitel nélkül 5-6 év spórolással a rokonom, akkor azért elgondolkozok hogy talán mégsem akkora kamu az a 1,5 milkás fizu. A diploma nélküli haverom meg bérpapírt villantott, amikor mondtam neki hogy bmeg ne kamuzzál hogy ennyit keresel.
Úgyhogy lehet itt áltatni magatokat azzal, hogy az ITban is csak 6-800akat keresnek (ami egyébként még szintén csak egy stabil anyagi biztonságra elég de semmi extra), csakhogy ez nem igaz, SOKKAL magasabban van az egész bérsávjuk mint a mérnököké. A büdös franc sem tudja, hogy ők miért nem tudtak "felhígulni" mint a mérnökök. Most egyébként pl. mindenki buszsofőrnek jelentkezik, úgyhogy ott sem tart már sokáig az átlag fölötti fizu, ez a "felhígulás" mindenhol lejátszódik ahol jó fizu van, a burokban lévő IT szektort kivéve.

Azért pl. mert a szoftverfejlesztéshez tudás is kell a mérnöki munkák 99%ával ellentétben.

Amúgy meg a haverjaid vagy külföldre dolgoznak be magyarból vagy valami extrém mákos pozit tudtak behúzni, mert nem az az átlag amit ök kapnak.

Es akkor mi van, ha kulfoldi cegnek kell bedolgozni? Nem tokmindegy, hogy a fiokod melyere betett munkaszerzodesben melyik orszag van leirva? Ugyanugy Magyarorszagon ul egy fotelben es programozik/meetingezik/pornot nez, mint akinek normal magyarorszagi munkaszerzodese van. Ugyanugy angolul van a meeting mint a "magyar" multinal...
A masik ITs arc pedig 100%ban magyar munkaszerzodessel pacekba megkapja az 1,5 misit nettoba, es mindenki ekorul keres naluk.

Pl. az, hogy akkor külföldi mérnök fizuhoz hasonlítsd teso...

Ott a pont

Nemnem!! Ugyanis külföldi mérnöki melót nem tudok magyarországon végezni mert nem jellemzőek az ilyen állások, míg programozni a magyarországi fotelomban is tudok külföldi cégnél!! Pontosan ez a különbség!

A legtöbb mérnök ugyan úgy a faszát veri egy számítógép előtt, pont ugyan annyira tudod remotebe tolni mint a programozást, szal ez innentől személyes probléma kategória...

Elméletben tudnád, de nem engedik, egyszerűen nincsenek remote mérnöki munkák, pedig az sem igaz, hogy ott kéne lenned a termelésben. Egyszerűen eldöntötték, hogy a sima mérnöki munkát nem engedik remoteba, kész. Ezáltal a magyar fizetéseknek sem tud konkurenciát állítani.

A francokat. Néha be kell menned a termelésbe, auditokon kell részt venned, stb., ritka a 100% home officeban végezhető mérnöki munka, még a tervezőmérnököknél is. Az a jellemző, hogy ha valamelyik multinál dolgozol mérnökként, akkor a magyar fos fizetést kapod, nem pedig azt, amit ugyanannak a cégnek a nyugati telephelyén kapnak az ottani mérnökök.
Ezzel szemben a programozóknál hemzsegnek a Magyarországról végezhető külföldi munkák, ezért a teljes bérezési rendszer feltolódott a nyugati fizetésekhez, ami a mérnöki fizukról nem mondható el.

Hali!

Gépészmérnökként melózok egy kisebb multinál Pest megyében tervező poziban 4 éve a fizum br 780 + juttatások. Váltani szeretnék mert nagyon karcsúnak érzem ezt a br 780-at mikor egy targoncás vagy egy képzettebb karbantartó technikus is már megkeresi a br 700-at. Eddig 5 interjú volt a legjobb ajánlat br 850..

Sajnos ennyit adnak, sokkal több nem lesz, 800-900 a max.
Amit tudsz tenni, hogy NEM FOGADOD EL, ÉS ELKÜLDÖD ŐKET A K. ANYJUKBA AZZAL, HOGY TE 1,3 MILLIÓ ALATT SZÓBA SEM ÁLLSZ VELÜK.
Ha mindenki így csinálná, hamar megemelkednének a bérek. És ne jöjjön senki azzal, hogy jajj szegény pályakezdők kénytelenek elfogadni mindent, mert tudjuk jól, hogy 3 éves tapasztalat alatt kb. le se szarnak senkit a cégek. Tehát a baj az, hogy az idiótája, ha ráígérnek egy bruttó 70-et a jelenlegi bérére, már lábat csókol az új rabszolgatartójának ahelyett, hogy másfélszeres bért kérne.

Ha elfogadod ezt a 850-et, akkor megérdemled te is, meg az összes többi hozzád hasonló szarházi takonygerincű gépészmérnök.

Üdv: egy gépészmérnök, aki bruttó 1,3-at kap 5 éves tapasztalattal, mert megharcolt érte.

Azt elárulod, hogy milyen területen vagy gépészként és mivel foglalkozik a cég? Mert ilyet még csak nem is hallottam,hogy egy gépész 5 éves tapasztalattal ennyi havi bruttót kapjon, pedig már 20 éve dolgozom különböző pozikban,különböző nagyságú es profilú cégeknél..

Valóban nem ez a jellemző, de azért kivételek mindig vannak. Egy ismerősöm testvére (BME gépész szak) már bő 10 évvel ezelőtt 1,6 millió bruttót keresett budapesten, igaz csoportvezetőként, de csak 4 embere volt. Nagy autógyáraknak teszteltek motorokat. Na most el lehet képzelni, hogy azóta mennyi a bére. Szóval elő-előfordul, de persze bőven nem ez a jellemző.

Hát pedig leírta mit kell csinálni: el kell küldeni az anyjába aki kevesebbet ajánl, aztán egyből megadják az 1,3-at, nem fognak várni egy percet sem hogy jöjjön valaki aki 900-ért is vállalja.

Hát persze..

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230924/hatalmas-a-berszakadek-sokkal-tobbet-keresnek-magyarorszagon-a-diplomasok-mint-a-tobbiek-641383

Nyugat MO, Gépészmérnök, közepes méretű cégnél CAD tervező. 7 év tapasztalat, német B2, bruttó 590e, évvégén karácsonyi jutalom (kb egy havi fizu fele).

Szia

Miért nem mész be a céghez hogy fizetéscsökkentést szeretnél kérni, esetleg ha megoldható ingyen dolgoznál? Sajnos tényleg az ilyen emberek nyomják le a mérnöki béreket. Annyit keresel bruttóban mint egy átlagos mérnök nettóban, 7 évvel ha nyelveket is tudsz 2x-esét is megkeresnéd ha épp nem esnek be interjún olyanok mint te akik benyögnek 650 bruttót és örülnek hogy br 60-al többet keresnek!

Válts mert ez tényleg lószar, kezdők kapnak br 5-600 körül legalább br 900-1 misit kellene már keresned 7 év tapasztalattal főleg ha megy a nyelv.

Huh, ez kemény. Mégis mi a f**zt vársz? Ilyen idióták nyomják le a béreket itthon mint te

Mégis mi okból idióta? Az én bérem se sokkal magasabb és nekem elég, nem panaszkodom. Ettől nem vagyok idióta.

Villanyszerelőként is baszok a melóba kb, megcsinálom ímmel-ámmal aztán mégis többet keresek mint némelyik mérnök.. szal igen, csicska az illető

De idióta vagy, mert igényes embernek többre is vsn igénye, minthogy a pia-cigi-tetkó meglegyen, és az ilyen jobbágyok lenyomják a béreket. Hiába mondja 100-ból 99 ember a cégeknek, hogy nettó 800 alatt hagyják békén, ha ők ibkább nem töltik be hónapokig-évekig a pozíciót, és megvárják azt az egy palimadarat, aki nettó 400-ért is dolgozik mint az angyal.

Akinek nem tetszik ez ellehet menni nyugatra.

Na igen, az ilyen olcsójános jobbágyok miatt élhetetlen ez az ország. Nektek ha beleszékelnének a szátokba napi 3-szor, akkor is örülnétek, hogy nem 4-szer teszik. Amúgy meg nyugaton is lenyomják a béreket az ilyen mimózalelkű magyar meg egyéb kelet-európai trógerek, emiatt már az sem éri meg igazán.

pont ugyanolyen csicskák a tanárok is mint a mérnökök, sírnak rínak mindenhol hogy szar nekik, aztán azok is aláírták ezt az új szart.. ez a kurva ország megérdemli a sorsát a benne élő összes gyökér fasszal együtt

Örüljünk annak ami van, lehetne ennél sokkal rosszabb is.

ennél rosszabb? xD jó kormánypárti válna belőled

Oldalak