Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Milyen 10-15 százalék? Én 25-30-ról olvastam!! Még tovább szűkül az olló a minimálbér és a mérnöki fizetések között. (Nyilván büdösk..élet, hogy a mérnökök pár kiugró esetet leszámítva nem kapnak 25-30% emelést.)
Viszont a buszsofőrökhöz már jönnek a vendégmunkások, aki gyorsan septiben megcsinálta a 730as fizu miatt a buszos jogsit az most ráfázott, szerintem 1-2 év és szr pénzért is nehéz lesz elhelyezkedni, nemhogy (inflációval korrigált) 730ért...

Valakinek kenyeret nem ad a "földje". Örülj inkább, hogy ilyen országba laksz. Nem Svájc, de nem is Csád.

Ez a hozzáállás juttatta oda Magyarországot, ahol most van.

Merjünk kicsik lenni, mi?

Egy megoldás (?) van: interjúkra járni és bemondani a "szemtelenül nagy" összegeket.

húú milyen jó, van kenyerünk azon kívül meg minden szar ebben az országban kb. Azt még becsüljük is meg ezt a szart..

Hali,

külföldről hazaköltözés gondolata miatt pályáztam a debreceni BMW-nél. Van egy diplomám, de mindegy is, milyen, angolul és németül folyékonyan írok-olvasok-beszélek, logisztikában dolgozom Németországban már 7 éve. Több pozícióra is pályáztam, majd a BMW HR írt, hogy ők pályáztatnának a Logistic Process Management Specialist pozícióra. Bruttó 1,5 millió havit írtam be az előző pozikra, és ők ennek tudatában adták be a fenti pozira a CV-m. Kérdés, mennyire elrugaszkodott ez ma Magyarországon? Nem releváns és nem dicsekszem, de most brutto 4500 EUR x 14 a fizetésem és 2016-ban utolsó fizetésem Magyarországon nettó 700000+ HUF volt - ebből indultam ki. Esetleg ha valaki érdemi infoval rendelkezne, megvitatnám vele :) Köszi!

Hali,

külföldről hazaköltözés gondolata miatt pályáztam a debreceni BMW-nél. Van egy diplomám, de mindegy is, milyen, angolul és németül folyékonyan írok-olvasok-beszélek, logisztikában dolgozom Németországban már 7 éve. Több pozícióra is pályáztam, majd a BMW HR írt, hogy ők pályáztatnának a Logistic Process Management Specialist pozícióra. Bruttó 1,5 millió havit írtam be az előző pozikra, és ők ennek tudatában adták be a fenti pozira a CV-m. Kérdés, mennyire elrugaszkodott ez ma Magyarországon? Nem releváns és nem dicsekszem, de most brutto 4500 EUR x 14 a fizetésem és 2016-ban utolsó fizetésem Magyarországon nettó 700000+ HUF volt - ebből indultam ki. Esetleg ha valaki érdemi infoval rendelkezne, megvitatnám vele :) Köszi!

Szia. Esetleg Ausztrián nem gondolkodtál? Könnyen kapnál hasonló fizuért (évi 14x) munkát a magyar határtól nem messze. Ehhez egy MO-i határmenti településen kellene letelepedni és onnan ingázni. Sopronból nagyobb osztrák települések, ahol bőven van állás lehetőség, 30, 40, Bécs 55 perc alatt elérhető. Ezt csinálom már közel 2 éve és egyáltalán nem bántam meg. Egyre többen választják ezt a lehetőséget.

Szia,

De, gondoltam mar ra. A gond a gyermekelhelyezesi per, amiert mindenkeppen Magyarorszagban gondolkodom. Termeszetesen, meg kell varni a veget, nem tudjuk, mi es mikor sul ki belole, de oriasi eselyem lenne a valtott es most mar nagy a nalam torteno elhelyezesre. Ezert. :)

Ausztria opcio szamomra, de probalok optimistan hozzaallni es a BMW azert lenne jo nekem, mert kesobb onnan johetunk vissza, Nemetorszagba....

Mindenfelekeppen tobb lehetoseget merlegelek, de sajnos, az en tapasztalatom mar idejetmult otthon, csak "itthon" relevans ;)

Gondolom rohadtul örülhetnek nektek az osztrák mérnökök,veritek le a fizetésüket..
Ismerősöm pont azt mesélte hogy ki nem állhatják már ott a magyarokat,akik xaré-hugyé bevállalnak minden munkát,eztel csökkentve a béreket.

Mindenhol ez megy. Itthon most a Thai földi meg a Fülöp szigeteki vendégmunkások fogják leverni az amúgy is nevetséges béreket.

nagyon helyes, megérdemli ez az ország.

Ausztriában szakmánkénti bérbesorolás van, tehát minden szakmának van egy bér minimuma. Ezt a bért kapja egy kezdő, legyen az osztrák, magyar, román stb. Aztán efelett tapasztalattól függően ki lehet harcolni többet is a későbbiekben, de "xaré-hugyé" nem dolgozik senki, mert a cég is ha a kötelező minimumot adja, az se egy xar hugy fizetés.

Csak akkor költözz ide vissza orbánisztánba,ha nincs más megoldás...egyébként olyan br 1-1,5m között realis lehet a bérigényed nem manageri poziban,ha vmi nagyon extra,speckó az adott cég számára egyedi szaktudásod és tapasztalatod van.

Koszonom.

Igen, az lenne. Mellesleg gondolom a nemet kornyezetben szocializalodott es ket nyelven beszelo enem is tetszhetett nekik :)

Az a baj, hogy kint ezt a 4500as fizut sok más cégnél is megkapod, aránylag könnyedén. MOn meg van 1-2 cég, aki pár embernek kifizet 1,5, talán akár 2 milliót is (nem manageri és vezetői pozikra gondolok, mert azokra kint sem 4500eurót fizetnek). Most ez jól hangzik, de ha rászámolod azokat a plusz költségeket, amiket kint megkapsz az adódért cserébe, a gyerekeidnek a magán ovit/oktatást, az infláció hatását, akkor már nem biztos, hogy olyan jó lesz hosszú távon. Arról nem is beszélve, hogy pár év és eltűnnek ezek a kiemelkedően fizető pozik, a mostani jónak tűnő fizu is bele fog simulni az országos átlagba (infláció + eur/huf árfolyam majd elintézi), a munkaterhelés jóval nagyobb lesz és kevés mozgástér lesz váltani, ha többet szeretnél keresni.
Én a helyedben mostanában nem költöznék vissza MO-ra, mert a következő pár év igen sok tekintetben bizonytalan, és inkább negatív irányba haladnak a dolgok.

Sok dologban igazad van, sok dolgot nem tudsz a temarol (vagyis a helyzetemrol).

Amit irsz, igaz, de nalunk automatikusan van fizetesemeles, es nem csak az inflacioval emelik, nem tartok ettol.

Audiban a specialist pozik brutto 1,5m-tol kezdődnek felfelé, úgyhogy szerintem reális és simán megadják.
A bmw sem fog ezen spórolni, nekik a jó emberek kellenek és nem az olcsók.
Egyébként a megkeseredett emberek nyilván irreálisnak tartják ezt a bért, és megpróbálnak kevesebbre rábeszélni, pedig nem látják be de mindenki önmaga felelős azért ha rosszul keres.
Én a brutto 950 ezres fizumat hagytam ott 1 éve külföld miatt és nem bántam meg...

Nem a megkeseredett, hanem a valóságban élő emberek tartják irreálisnak. Bruttó 1,5-től kezdődnek, hogyne, azért mentél külföldre a 950-eddel...

Eleve mi az a "specialist"? Magyarországon nincs ilyen, csak beosztott meg vezető. Vezetőként elérhető a nettó 1 milla meg a céges autó, beosztottként nem, főleg nem logisztikusként, "mindegy milyen" diplomával.
A logisztika híresen szarul fizető terület, mert semmilyen speciális tudás nem kell hozzá, nem érdekli őket sajnos a külföldről hazaköltöző mese, az angol a hivatalos nyelv már náluk is, azt fogják felvenni, aki olcsóbb és jól néz ki (ezt nőre értem nyilván, és igen, férfiak hátrányban, ez nem csak legenda, látom, hallom logisztikai vezetőktől nálunk is).

Az tény, hogy az Audi szarul fizet, a pesti posvány bérszínvonal van ott is, ráadásul totál telítettek a pozíciók, alig lehet bekerülni. Nem fognak ott bruttó 1,5-öt adni, inkább max. 900-1 milliót, de azt is kínkeservesen nehezen, de jó eséllyel be sem hívják az embert interjúra.

A BMW jelenleg a legjobban fizető nem IT cég Magyarországon, de nekem elektromos autó validációs rendszermérnökként is 1,3-at adtak bruttóban úgy, hogy konkrétan a BMW-nél dolgoztam kint, számos speciális belsős toolt és egyebeket ismertem, szinte lesz*pkodták magukat az interjún, még személyesen sem kellett bemennem, pedig amúgy kötelező lenne náluk (ugye tudjuk, hogy a multik nagyon nem akarnak engedni a merev policyből), de én megmondtam, hogy szó sem lehet róla. Ezek után kizártnak tartom, hogy egy logisztikusnak dobálni fogják az 1,5-2-őt csak azért, mert Németországban 7 évet dolgozott egy nem tudjuk milyen cégnél, milyen területen. Persze ha éppen ő a LEAN atyja, és úgy áttervezi az egész gyárat, hogy feleannyi idő alatt duplaannyi autót tudnak kiszállítani feleakkora költséggel, akkor elképzelhető, de azért én erre kevés esélyt látok.

Ennek ellenére persze, interjúzzon és nyomja be ezt az igényt, minél több ilyen, annál inkább látni fogják ezek a mocskok, hogy a nettó 400-500-as időszaknak vége. Csak sajnos ne lepődjön meg, ha nem fogják megadni és inkább várnak fogat szívva egy nettó 300-400-as pályakezdőre/1-2 éves gyakornokra.

Bocs, de totál képzavarban vagy.
Hadd reagáljak pár mondatodra:

"Bruttó 1,5-től kezdődnek, hogyne, azért mentél külföldre a 950-eddel..."

- A "specialist" pozikra írtam, Audinál alkalmazott bérsáv alapján. Nyilván azért mentem külföldre, mert nem specialist voltam, bár ha az lettem volna is valószínűleg kint lennék. :)

"Eleve mi az a "specialist"? Magyarországon nincs ilyen, csak beosztott meg vezető. Vezetőként elérhető a nettó 1 milla meg a céges autó, beosztottként nem.."

- Ez nem igaz, hegesztőmérnök és öntész mérnök volt évfolyamtársaim ezt nem így gondolják, ráadásul mint feljebb is írtam az Audi-nál is vannak netto 1M körül pozik, ha van ott ismerősöd kérdezz rá bátran, a belsősök látják hogy milyen bér jár adott pozira..

"Ezek után kizártnak tartom, hogy egy logisztikusnak dobálni fogják az 1,5-2-őt csak azért, mert Németországban 7 évet dolgozott egy nem tudjuk milyen cégnél, milyen területen."

- Egyetértek, mezei logisztikusnak valóban nem dobálnak ilyen bért, de mivel ő nem is annak jelentkezett, meg lehet próbálni. Egyébként Pesten nem egy ismerősöm keres mezei logisztikusként bruttó 1-1.1 körül. Tudom hogy az ország nagy részében a mérnökök, logisztikusok nem keresnek ilyen béreket, a legröbb cég nem is tudja, nem is akarja ezeket a béreket megadni, de azt állítani hogy ezek a bérek egyáltalán nem elérhetőek az netto idiótaság.

"Csak sajnos ne lepődjön meg, ha nem fogják megadni és inkább várnak fogat szívva egy nettó 300-400-as pályakezdőre/1-2 éves gyakornokra."

Mint írtam, a BMW nem a specialist pozikon fog spórolni. Akkor sem, ha te 1.3-ért elvállaltad ott a munkát. De ha a BMW-nél még ez is a "specialist" pozik bérszintje akkor talán elgondolkodhatsz, hogy még sem fizet jobban a BMW, mint az Audi.

Nem "elvállaltam" 1,3-ért, hanem ez volt a maximum, amit ki lehetett facsarni belőlük. Átlátok már ezeknek a mocskos multiknak (meg a magyar seftes vállalkozóknak) a gondolkodásmódján, tudom, hogy kell velük tárgyalni a bérről, és azt is látom, hogy mi az a pont, aminél ha tovább szívózik velük az ember, csak megsértődnek és felszívódnak visszajelzés nélkül. Amúgy végül visszamondtam a melót, de mindegy, nincs jelentősége.

Azt meg továbbra is fenntartom, hogy szarabbul fizet az Audi mint a BMW, ők a pesti béreket adják, amik kb. 2/3-adnyiak a BMW-hez képest. Persze tudom, hogy most az induláskori boom van, 1-2 év és ők is bele fognak simulni a mocsárba. Volt már az Auditól is ajánlatom, vannak ott ismerőseim is, újabban meg már be sem hívtak, mert telített minden pozíció, ami nem éppen azt jelzi, hogy meg lehetne rázni ott a pénzeszsákot. Max. nettó 600-700-as ganaj cég az is mint a pesti német multik. Persze tudom, biztos nem elég jó oda a tudásom, csak a "gagyi" BMW-hez, ahol a lenézett keleten is sikerült kibuliznom egy pesti bernél jóval magasabbat.

Azt meg nem tudjuk továbbra sem, hogy az ő "Logistic Specialist" tudása mit takar, rá lehet húzni ezt bármire. Most megnéztem azt a pozíciót a BMW honlapján, rohadtul nem valami leanes folyamatfejlesztői vagy hasonló dologról van szó, hanem egy sima Exceles, SAP-s logisztikai tervező melóról, ahol a vevői igények alapján kell betervezni a gyártási volument. Azért ez nem egy agysebészet, kell hozzá egy angol, nyilván örülnek ha van német, de nem létfontosságú, meg ismerni kell az office toolokat. Erre jó ha adnak egy bruttó 900-1 milliót aztán ennyi, és de, ezen fognak spórolni, mégis minek fizetnének többet, ha ezt kb. bárki meg tudja csinálni? De hidd el, hogy én örülnék a legjobban, ha meglenne neki a hőn áhított 1,5-2 millió, mert én nem vagyok az a szokasos magyar tuskó proli, hanem örülök más sikerének és jó érzés, ha valaki túl tud járni ezen a mocskos, seftes, titkolózós, átverős multis színjátékon. Csak azért azt mondanám, hogy arra ne tervezzen egy hazaköltözést, hogy ezt biztosan meg fogja kapni, mert 90%, hogy nem.

Szia,

Mint irtam, nem en palyaztam, ok palyaztattak, annak tudataban, amit mar megadtam. Gondolom, nem olyan hulyek, hogy a legfontosabb, szamban kifejezett merot ne vegyek figyelembe - tudniillik a brutto berigenyt. :)

Nem, nem ketsegbeesett a helyzet, VAN fix, biztos es jo allasom, nem jelentkeztem volna, ha csaladi gondom nem lenne.

Netto 500 az sima liba mar otthon logisztikaban, voltam mar interjun, a titkarnok ennyit keresnek. Aki osszerakja az egeszet, ami 2-6 honap, hogy utana szinte magatol menjen, kis napi korrekciokkal, az siman tud netto 8-900-at, ne aggodj. Csak MGYAR csaladi ceghez nem megyek.

Szemelyes velemenyem az, a brutto 1.5 (nem beszeltem 2-rol) realis. Kezdo mernok kapott brutto 1.3-at a BMW-nel, elso kezbol tudom.

Nem minden allast lehet betolteni pakisztani vendegmunkasokkal..... :)

Es nem, nincs erre tervezes,hanem ez is egy lehetoseg. Nyilvan, ahogy te is keresed az uj lehetosegeket es ezert jelentkezel allasokra - gondolom, innen a tapasztalat. :)

De meglatjuk, a BMW legalabb ad visszajelzest :)

Köszönöm! Realista vagy, tetszik. :)

Köszönöm!!!!

Hát persze, rohadtul megeri hazaköltözni a posványba németből... 1.5 milla bruttót neg el is felejtheted

Még egy dolog, hogy ezekkel a képmutató mocsadék "csapatépítőkkel" is csak lopják ki a pénzt az ember zsebéből és játsszák át a vendéglátós hordának, mert ugye mindegyiket valami méregdrága belvárosi kocsmába vagy valamelyik neves vidéki rendezvényhelyszínre/tanyára stb. kell szervezni.

Ha nem vesz részt az ember, jönnek a megjegyzések, pedig nekem baromira nincs kedvem ezekkel a mimózalelkű, olcsójános gépészmérnökökkel egy asztalhoz ülni és tömni magamat sörrel meg hamburgerrel. Nem is járok már rájuk szerencsére, a vélemények meg leperegnek rólam, de nem mindenki tudja ezt ilyen könnyen venni.

Az azért külön vicces, hogy a cégek hogy meg tudnak sértődni, ha az ember nem szeretne részt venni a többkörös személyes interjúztatási folyamatukban, és igenis maximum egy online interjú után rátér az ember arra, hogy hétszámjegyű bruttóról beszélhetünk, vagy csak a szokásos 700-800-as tucatcégről van szó?

Hihetetlen, hogy mennyi kollaboráns szarházi hr-es meg gruplíder van ebben az országban, akik jogot formálnak arra, hogy mások szabadidejével, szabadságaival meg utazási költségeivel játszadozzanak, ha meg valaki udvarias, de határozott hangnemben rávilágít arra, hogy ez így nincs rendjén, akkor bedurcáznak és vagy nem jeleznek vissza, vagy jönnek egy sértődött sablonszöveggel, hogy "ilyen hozzáállással csak megbontanád a csapategységet blablabla".

Tehát az agyonreklámozott "dinamikus csapat" meg "csapstegység" a nettó 300-400-ért kubikoló "jóvanazúgy, örüljünkneki" jobbágy marhák tömkelegét jelenti.

Szia!

Igaz ez nem a reddit, de +1 a hozzászólásodra. Ezért is lenne jobb az euró, mert az 1m br. felrobbantja a HR-t, pedig csak át kéne váltani EUR-ra és jobban lehetne alkudozni.

Végre ha már az 1m/nm árakat közelíti/meghaladja az 1nm ár Budapesten, végre a fizetések is elérik az 1m bruttót, illetve illene adni specialistáknak is már jóval többet. Amikor írom ezt a hsz-t 1.000.000FT=2564.59EUR. Vicc, diplomások nyugaton min. 3000 kezdenek.

Mindenkinek bele kell állnia bízni a tudásában én a HR-s versenyképes bérénél meg szoktam kérdezni, hogy mivel versenyképes? Mondok 3 átlag fizetést hasonló ágazatból és onnan indulhat az alkudozás ... : - )

A HR jelent minden fluktuációt, piaci adatokat a management részére. A management sok helyen, aki már sokszor nem is honfitárs EUR-ban kap egy budgetet és ott nem számít, hogy 2400 v. 2600EUR, csak lenyomnak minket, hogy azt hidd, amikor emeltek 4%-ot az sok, miközben az EUR/HUF-t inkább 400 fölé várja mindenki, és nosza neked "fizetésemelés". Inflációt ne említsük :D. Ráadásul a versenyszférában egyre több cég eleve EUR/USD-ben ad ajánlatot.

Forint? meh

szép estét, üdv

Igen, undorító egy mocskos patkány réteg ez a multis HR meg az összes Leader (Group/Team/Department...stb.). A cigányokkal meg politikusokkal vannak egy szinten.

Az a baj, hogy nem nagyon tudsz velük mit kezdeni, mert olyan szinten le van szabályozva minden folyamat, hogy nincs esélyed érdemi tárgyalásra velük. Ahogy vége az interjúnak, a szakmai vezető eltűnik, nem tudsz vele kommunikálni, pedig az ő kezében van a döntés. A HR vagy oda sem tolja a képét az interjúra, vagy ha igen, teljesen más telefonál neked az ajánlattal, mint aki ott volt. A telefonáló kis gyakornok puncinak meg annyi jogköre sincs, hogy egy legyet lecsapjon, ha nem válaszolsz neki igennel, akkor megsértődnek, felszívódnak és nem reagálnak többé semmire. Az a baj, hogy így is találnak elég bólogató jánost. Ahogy sétálok a városban, utazok a tömegközlekedésen, hallok elég beszélgetést, borzasztó, hogy mennyi naív, primitív 20-as egyetemista van még most is, aki elhiszi, hogy a lakóparkok meg az autószalonok csak őket várják, hogy majd 2-3 év múlva a vastag bukszájukkal jól bevásároljanak.

Ezek a mocskok csak a fizikai erőszakból értenek sajnos, szívesen szétvernék egy párat belőlük baseball ütővel azért a rengeteg elbaszott pénzért, szabadságért és szabadidőért, amit ezek a patkányok okoztak nekem anno az interjúikkal, na meg a sori dolgozók munkaerő-kölcsönzős szopatásáért.
Csak nem tudom, hol lehet ezeket nagy koncentrációban megtalálni.
Ha meglátok egy Lease planes, ALD Automotiveos vagy MOL Fleetes Octaviát vagy hasonló autót, mindig tudom, hogy egy ilyen szarházi van benne, egyszer el fog járni a kezem az biztos.

Csak nem nyugaton vagy teso. Ha eur lenne itt a balkánon akkor se adnának a fajtádnak 3k-t, mert minek? Drágán találnak mérnököt nyugaton is...

Oldalak