Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Milyen startup, egy 2011-es cégről beszélünk. De revolut, worldquant, tesco és több más cég is hasonló sávokat fizet.
Az meg nem specialista tudás, hogy adatbázisokhoz és AWS-hez vagy másik public cloudhoz hozzá tudsz nyúlni. Ezek standard backend feladatok. 2023 van, jézusom.

És folyamatosan összemossátok a fogalmakat. Egyszer a piac tetejéről beszéltek, meg a top felső limitekről, aztán hivatkoztok arra, hogy az átlag ennél kevesebb, utána meg leszűkítitek a piacot a seniorokra, stb. De legyen igazad a valóságot és linkelt ellenpéldákat figyelmen kívül hagyva és vegyünk egy bruttó 1.6-os seniort.
Az még mindig több jóval több, mint a mérnök csávó által mondott nettó 800-900, amit az ipar-termelésben írt először a teljes IT szektor tetejének. És akkor még mindig egy mezítlábas senior munkásemberről van szó. Úgy csináltok, mintha pisztolyt tartanának az ember fejéhez, hogy örökre senior maradjon és ne lépjen feljebb még 2-3 szintet.

Továbbá, ezek még mindig csak alapbérek. Ezekre még jönnek bónuszok cégtől függően, akár rsu formájában. Évente +2-3 havi fizu még simán bejön így.

Hogy meg 2021 ben azaz 2 eve is fundraisinget kellett csinalniuk. Szoval startup.
AWS meg DB expert szerinted alap BE feladat? Hol? Kurvara nem alap, itthon kulonosen nehez tapasztalatot szerezni Cloudban, hat meg olyan tapasztalatot ami expert szintre visz. Mivel itthon a projektek nagy resze egy rakas szar tech szempontbol, az eselye hogy egy mezei BE es cloud expert lesz egyszer csak kb 1%. Ez egy szuk kor, vagy szerencsevel vagy kapcsolattal tudsz bejutni, es lam lam ha a CVd zubog az ilyen buzzwordoktol akkor mar johet a brutto 1.8 es tarsai. Ja hogy nem vagy cloud expert, microservices guru, de mrg csak a springet sem te irtad? Akkor maradsz brutto 1.4 talan 1.6 korul (bonusz, meg mindennrl egyutt) es orulj ennek is.

12 éve piacon vannak, nem fognak holnap összeomlani, mint a kártyavár, akkor sem, ha startupnak tekinted. A worldquant, tesco és a többi nagy multi is startup neked?
Hiába, próbálod vigasztalni magad azzal, hogy a cloud, microservice, spring világ az valami non-plusz ultra tudás lenne, amit a kivételezettek szerezhetnek csak meg. Kb az összes multi cég használja ezeket. Legfeljebb a német autóipari multik jelentenek kivételt, de oda nem is web alapú cuccokra van szükség. Meg pont a springet hozod elő, mint különleges tudást. Tudod te hány javás van az országban, aki springezik? Majdnem mindegyik.

Ha rossz projekten vagy, akkor válts máshova. Nincs értelme szivatni magad azzal, hogy beragadsz egy rossz cég elavult tech stackjébe.

Tok mindegy hany eve vannak a piacon a Wise- nak 1 terméke van egy payment app es kesz. Ha barmi oknal fogva elkezd csokkenni a user szam akkor a cegnek lottek. Tipikus startup allapot.

Hat, azert a Wise-nak van tobb termeke: utalas (exchange spread + transaction fee); uzleti elofizetesek; bankszamla + kartya. Es egy olyan cegrol beszelunk, ami 2023-ban $1.19B bevetel utan $140M profitot termelt: es mind a bevetel, mind a profit evrol evre olyan 20-40%-al novekszik.

Amugy ha ugy gondolod hogy ossze fog zuhanni, akkor, mint tozsdei ceget: siman tudod shortolni a reszvenyuket! Hajra.

Dehogy shortolom, penz keresesre ennel jobb modszerek is vannak :) . Pl sajat termek fejlesztes es ertekesitese.
Szerintem nem ertesz: lehet a wisenak van meg X kiegeszito szolgaltatasa a fo termrke melle de ha a fo termek nepszerusege csokkenni kezd a mellek szolgaltatasok nem mentik meg a ceget. Egy nagy labon all meg meg sok kicsi ujjon. Ez rizikos ezt ok is tudjak ezert fizetnek piaci atlag folott. Kb ennyi a sztori.

Ha nagy a rizikó, akkor pont behúzzák a féket a cégek és nem munkabérre szórják el a pénzüket. Ennyi erővel az OTP is lehúzhatja a rolót, ha kiveszik az emberek a pénzüket holnap. Tiszta csicskagyász a szektor, senki ne menjen ilyen helyekre dolgozni. xD

Nem akarod képezni magad, ezért próbálod megmagyarázni, hogy a jól fizető helyek miért rosszak. Kb ennyi a sztori.

De kepeztem magam, de ha nincs cloud tapasztalatom akkor nem fognak frlvenni cloudos pozira mint senior fejleszto. Egyreszt, masreszt igen, en mar elvesztettem a hitem kicsit az egeszben, hogy "tanulj, kepezd magad es majd jol fogsz keresni" a lofaszt fogsz. Tanulni erdemes es szeretek, de mar nem azert fogom a szabadidomet elcseszni hogy XY poziban jo sok profitot termeljek valakinek, cserebe kapok 2 marek mogyorot meg egy almat kb. Nem, en a szabadidomben a sajat termekem fejlesztem (kvazi vallalkozas) illetve idegen nyelvet tanulok. 37 evesen mar kurvara leszarom hogy minel jobb alkalmazott legyek, berrabszolga, jobbagy, raadasul MO n 30 % kos evi inflacio mellett. De neked sok sikert a +1 hetvegi bevasarlashoz, ha mar ennyire kepezted magad.

Csak egy szaros megkeseredett mérnök sírását olvashatjuk. Egy csicska, mert kivan idegileg hogy egy burkoló is többet keres mint ő

Megkeseredett? Azért, mert beírtam bármiféle sallang nélkül, hogy bizony nem véletlen, hogy ide is csupa bruttó 1,4-es ember ír?
Amúgy meg kis híján én is megkeresem azt mérnökként full home officeban, szóval nem érdekel a pattogásod.

Szerintem inkább ti vagytok megkeseredettek, akik itt vergődtök minden ilyen anonim netes, fizetéses oldalon (gyakori és társai), hogy az IT-s az bizony ket kézzel hordja haza a milliókat, és aki nem keres meg 1,5 millió nettót, az bizony csak azért lehet, mert éppen junior/hülye/csak senior, pedig még 2-3 szint van felette...stb.
Milyen nyomorult életetek van nektek, hogy ilyen gagyi weboldalakon lógtok egész nap? Hát igen, az IT-s az kocka még mindig, akármennyit is keres, illetve hazudik róla...

Az előző is süketel itt a senior meg top specialist közötti különbségről és hasonló mellédumálásról, csak nehogy már ne neki legyen igaza. Meg iderángatja a "lead dev" pozíciót, mikor átlagos beosztottakról volt szó, mindenki tudja, hogy a lead dolog a mérnöki területen is többet fizet.

Igen, elhiszem, hogy van mondjuk 100-ból 5 olyan IT-s, aki k. nagy szerencsével be tudott kerülni egy olyan helyre, ahol olyan speciális technológiával tudott tapasztalatot szerezni, amire jól fizetnek. Ezzel kapcsolatban nagyon jól összefoglalta a valóságot a "Vér Pistike" nevű kommentelő.
Mezei gépészmérnököt is ismerek, aki nettó 1,5 millát és céges autót kap, de attól még nem kamuzok, hogy ez az átlag, és csakis az egyéni képességeken múlik. Ehhez bizony marha nagy vakszerencse is kell, pl. egy olyan szűk területnek az ismerete, ami ritka és keresett, és mondjuk végzés után be tudsz kerülni egy olyan helyre gyakornoknak, ahol adnak is valódi feladatot, nem csak kávéfőzést. Vagy az ő esetében pl. hogy konkrétan megszűnt az adott noname kis multi magyar leányvállalata, és átvették USA állományba ottani bérért, itthonról remoteban. Na de erre mekkora esély van? Ugyanakkora mint az IT-ben elcsípni egy bruttó 2,2-es beosztotti pozíciót.

Nem hazudunk. Kaptál linkelt pozikat. Vannak publikus salary guideok, meg saját tapasztalat. Ettől még persze nem fog minden IT-s sokat keresni, ez teljesen igaz. De te jöttél azzal, hogy a nettó 800-900 az abszolút teteje az IT-nak, ami egyáltalán nem igaz. Linkeltem mid-level pozit, ami ennyit fizet. Seniort, ami még többet. Lehetne többet is linkelni, ha több cég is kiírná a sávjait. Bocs, hogy felhívom a figyelmet arra, hogy tévedésben vagy. A lead dev meg mióta nem átlagos beosztott? Még a fölötte levő architect is teljesen alap beosztott.

És igen, ráérek ilyen oldalakon lógni, mert várok a deploymentre. Ennyit arról, amit Ekil írt, hogy mennyire agyondolgoztatják a cloudos embereket. :)

A Startupnál kell sokat dolgozni, nem a cloud projekten.

Persze, az ITban átlag beosztottként is sima ügy a nettó 1,5 milka, teljesen fogalmatlan aki szerint 8-900 a teteje. Még diploma nélkül is van cimborám aki ennyit kap.

Elnéztem, az "Ekil" nevű kommentelő írta le jól a valóságot.

Nem minden a pénz, ennél a összegnél ha jól érzed magad a cégnél akkor én maradnék megpróbálkoznék max fizuemelés kéréssel, de lehet azzal sem. Nekem pl többet ér a nyugalom és hogy ne dolgoztassák ki a belem. Szal én pl a te helyedben csak a pénz miatt nem váltanék, max akkor ha lényegesen többet adnának máshol, de akkor is megnézném hogy HO-s meló-e, mit kell csinálni, stbstb

Szerintem ha valtanal is, marginalisan tudnal tobbet keresni (mondjuk 50-80 ezer forint nettoban tobbet kapnal). A jelenlegi piaci helyzet egy jelentos emelkedest (pl. brutto 1.8-2 misi) nem tesz lehetove, hacsak nem leszel mondjuk lead dev vagy ilyesmi. 10 ev tapasztalattal en a helyedben vallalnek masodallast, reszmumkaidoben. Ennyi tapasztalattal mar lehet, kevesebbel eselytelen.

Na úgy látom az elmúlt évek médiahadjárata beérett a mérnöki terület után az IT-szektorban is: szarér-hugyér elvállal mindenki mindent, egyszerűen túlkínálat van már munkaerőből.

Az oké, hogy az autóipari beágyazott C++/Java/Python sosem volt az IT csúcsa, na de most már a hétszámjegyű összeget sem lehet elérni bruttóban 5 éves tapasztalattal, bruttó 900-nál megrekedt a piac.
Frissen végigpróbáltam az autóipari szent hatost, egyik sem hajlandó többet fizetni, persze szívják a fogukat, mikor visszautasítom, és próbálnak kétségbeesetten kapálni, hogy "na de van szépkártya meg bónusz, és jó a csapat" meg egyebek, de fizetni egyik szarházi cég sem hajlandó.

miért ilyen szar cégeknél akarsz elhelyezkedni? Ilyen helyeken nyilván megáll bruttó 900-nál a fizu.

Akkor tudnál tippeket adni, hogy hova jelentkezzek? Szépen hangzanak az itthonról USA-ba dolgozó dollármilliomos történetek, meg a banki szektor gazdag sznob világa, de a valóság az, hogy itthon az IT állások 90%-a továbbra is autóipari embedded system.

Próbáltam már a contractori dolgot, de azt a szarakodást, ami ott zajlik, meguntam kb. az 5. interjú után. Összevissza egymásnak alvállalkozó, számlázgató munkaerő-közvetítő meg consulting cégek, mindegyiknek daráljam el újra a CV-met, mondjak bérigényt, amit aztán sokallnak, állandó szarakodás, hogy most indul egy projekt, mégsem indul, belső emberekkel oldják meg, de amott indul egy másik, ja bocs, mégse, ja de, de az csak fél évre szól. Na ebből lett elegem, messze nem olyan könnyű ezt lezsírozni, mint ahogy elő van adva.

Nyilván nem véletlen, hogy ezek a mocsok német automotive multik válogathatnak a munkaerőből, ha olyan könnyű lenne más melót találni, akkor nem menne oda senki.

"itthon az IT állások 90%-a továbbra is autóipari embedded system." :D ekkora hülyeség is rég olvastam :D én pl se nem autó iparban se nem banki szektorban melózom, alkalmazottként havi bruttó 1.6 misiért + 13. Havi plusz cafi. Szenior java 7 év tapasztalattal. Sima webfejlesztéses meló

Hülyeséget olvastál, persze, de ugye példát továbbra sem írtál, csak a süketelés. Az, hogy te konkrétan hol dolgozol, tök mindegy, lehet, hogy 100-ból 1 vagy.

Amúgy nem azt tapasztalom, hogy a többi szektor olyan nagyon többet fizetne. Oké, a felhő alapú cuccokhoz nem értrk, de azért azt gondoltam, hogy egy C++/Java/Python kombóval egy tisztes megélhetést lehet biztosítani. Hát tévedtem, mert a nettó 600 ebben az országban, főleg Budapesten már rég nem az.
Lehet, hogy el kéne kezdeni egy fogorvosi képzést.

A munkák legnagyobb része webes backend-frontend + a hozzájuk kapcsolódó devops infra és data taskokból áll. Ez a vonal jórészt átállt cloudra az elmúlt 10 évben. Cloud tudás nélkül ne csodálkozz, hogy nem találsz jól fizető állást.

Ja persze. Most vagyok a 6. projektemen a karrierem soran, cloudot meg nem lattam elesben. Lehet vannak akik atternek decez kb a 1% lehet. Akkor van cloud ha a projekt mar eleve ugy indult, amugy meg nem fog atallni, mert kurva draga, es lassan terul meg. De cafoljon meg valaki. Kis hazankban a piacon levo projektek 90% ka egy moslek, technologia meg kod minoseg szempontjabol is. Cloud, aws, microservice, clean code projekt talan 100 bol egy ha van ezert is nehez tapasztalatot szerezni itthon ilyen teruleten. De mondom: cafoljon meg valaki.

Pedig ezzel a 90%-al tényleg hülyeséget írtál. Pont, hogy inkább a webes melók vannak (és lesznek is) túlsúlyban.
Egyébként én is finance szektorban, weben dolgozom br 2m+ fizuért. És ez egyáltalán nem ritka, sőt egyre standardabb.

Tudnál mondani stack-et? A tapasztalatom hogy a tiéd kb. a senior teteje jelentleg itthon (mint sima alkalmazott, nem lead dev, meg ilyenek). Gondolom fasza kis zöld mezős projektek vannak mögötted mindenféle jó kis buzzword-del(Spring boot, Spring, AWS, Cloud, Devops, Microservices, ect.). Nekem sajna nincs ennyi buzzword a CV-m ben, kevesebbet is kapok...

Hello, igazából spring-et még pont nem használtam, fradinak fejlesztettünk egyszer szoftvert amit ők használnak belsőleg (a korosztályos játékosok + a fradi belső munkatársai) (web-es játékos nyilvántartó rendszer korosztályos csapataik számára, edzések mikor vannak nekik, kik a csapattársak, melyik kapun tud belépni a népligeti sporttelepükre - jogosultságok kiosztása ehhez, belépőkártyák vendégkártyák generálása, stb). Itt én java backendes voltam csak, maven-ös projekt volt, postgres-es db, a felület angularos volt, rest-api-val megy a kommunikáció a kliens és szerver oldal között.
Aztán volt egy másik projekt, amiből sosem lett végül semmi, (1 évig melóztam rajta, aztán lefújták a projektet) ott targoncás nyomkövetés volt raktárban, koordináták lekérése, a targonca villa terheltségének lekérése meg ilyenek. Az hogy a targonca hogy küldte az adatokat egy szervernek arról fingom sem volt :D de a felülethez való adatlekéréseket meg az "üzleti" logikát én csináltam meg szerver oldalon hozzá.
Később aztán már kaptam mobilos projektet is, nativescript+angular+typescript, + a hozzá való api fejlesztése szerver oldalon, itt a projekten nulláról kezdtem a tanulást, mármint ami nem a javas api része - ezen dolgozom jelenleg is most.

Gratula a fizuhoz, én is dolgozok rajta hogy többet keressek. Valamiért én úgy érzem nálam a buzz word-ok hiányoznak a CV-m ből hogy többet tudjak kérni, de lehet hogy csak nincs szerencsém...
Én inkább full-stack vagyok, lehet ez is gond, több a BE tapasztalatom mint FE. Januártól lehet szétnézek a piacon, bár én most a szabad időmben a saját termékem fejlesztésére fókuszálok, Ősszel szeretném piacra dobni.

Akkor hajrá! És sok sikert hozzá!
Lehet tudni hogy mit fejlesztesz? Mobil app? Vagy vmi más?

Köszi! :) Egy nyelvoktató applikációt fejlszetek, egyelőre egy webapp lesz, mobilos nézettel, de késbb lehet készítek hozzá natív mobil verziót is. Tudom sok ilyesmi van a piacon már, de ez csak annyit jelent, hogy van piacom :) Van egy saját ötletem hogyan lehetne az idegen nyelv oktatást jobban (vagy másként) csinálni, az egész app erre az ötletre épül. Kicsit eltér a mostaniaktól, de csak épp annyira hogy más legyen de ne teljesen más.

tényleg nem értem. Kb. annyi az előnye hogy láthatod amint mások - azaz az architekt - kulcsfontosságú döntéseket hoznak, meg nulláról kezdheted a kódot, aminek a minősége szintén másokon, azaz a kollégáidon múlik nagyrészt, főleg ha több scrum team van.

Akkor miért annyira nagy szó?

Oldalak