Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Autóipari multi kisebb csapat (7-8 fő) vezető / architect / lead engineer.
Elég hajtós projekten elég magas bizonytalansággal kb 6 hónap még a tuti.
Szokásos autóipari tool-ok használata.
Br 1.8 egyéb juttatás nincsen nagyon.

Senior Business Analyst
9 év tapasztalat + tárgyalóképes angol
Fizetés: Br. 1.55M
Egyéb juttatás: 2 havi bónusz + 450k éves Caf. + Medicover
Bp-i KKV, heti 3-4 nap HO

Juniorokat mennyivel veszik/vették fel?

Teljesen kezdőket 6-700e bruttóval.

És ehhez pontosan milyen végzettség kell ? Illetve pontosan mit takar a munkaköröd? Ez ilyen IT - közgáz határvonal ? Egyik ismerősöm is ezt csinálja bölcsész diplomával, mondjuk ő excel táblázatot töltöget.Gondolom cégfüggő a dolog erősen.

Feladatok viszonylag szerteágazóak tudnak lenni, dióhéjban:
* Ügyféligények megértése, néha csak szakmai tanácsadás
* Funkcionális specifikáció / interface specifikáció / tesztforgatókönyvek előállítása
* Fejlesztők instruálása, projektekben teszttámogatás
* Belső termékfejlesztésben való részvétel, szakmai döntések meghozatala (kicsit PO-s rész)

Pénzügyi domain tudás elengedhetetlen, ezért elsősorban pénzügy/számvitel BA/MSc-s emberek töltik ki ezeket a pozikat. Szóval elsősorban üzleti oldali BA-król beszélünk, egyéni döntés, hogy a technikai oldalba ki mennyire megy bele, én személy szerint szeretem ha tudom olvasni a megvalósítás database/business layer-ét, vagy pl a verziókezelést.

senior software engineer
US pénzügyi cég budapesti leányvállalata
2.2M havi fizetés
2+ havi fizetésnek megfelelő cash bonus
2+ havi fizetésnek megfelelő US stock bonus
bőkezű kafi, főleg természetben, ha nagyon forintosítani akarom: havi 150k+

Grat,

Váltással érted el vagy már a cégnél voltál ill. hány év tapasztalatod van?
Mi a stacked?

már a cégnél voltam
25+ év
c++, python, bash, perl, semmi buzzword

Az IB? Vagy MS talán? Csak kíváncsi vagyok.

Remote vagy be kell menni az irodába?

heti 3 napot az irodában kell tölteni
a home office napokra pedig nincsen természetbeli kafi

A melo akkor meg heti 3 nap irodaval is szep fizu gratula. Ha amugy stresszes / mikromenedzsment / karot nyelt kollegak varnak minden nap az officeban, akkor mar arnyaltabb a kep. Egyentol meg az egyen korulmenyeitol fugg hogy ennyiert megeri-e.

Vállalkozóként dolgozom Senior Java fejlesztőként. Microservice, reactive spring, nosql, kubernetes röviden mai újabb technológiák, amiket használok. Magyar projekt, nagy felelősség, 13k+áfa az óradíjam. Mit gondoltok?

Ezzel a tech stack-kal (tele van mindenféle olyan buzzWord-del, amire már 100 méteres távolságból nedvesedik a HR-es bugyi), itthon nagyjából reális (mármint ha maradsz a magyar ügyfeleknél), de én azt mondom hogy kár lenne nem kiaknázni a lehetőségeidet jobban. Ehhez mindössze nyelvtudás kell, angol gondolom megy, de én a németet javaslom sürgősen: engem most nyáron kerestek junior javascript fejlesztői pozival (úgy hogy java backendes vagyok én is), a napi díj 375 euró lett volna...a te stack-ed alsó hangon 450 lenne de lehet 500 is. Feküdj rá a németre és hajrá!

Szia,

Ez + VAT vagy azt neked kell leszedni?
Mert vegyesen láttam a kiírásokat és ha itthonról megy akkor is -19% németekhez ha fordított adózás miatt lehúzzák.
Úgy már annyira nem is erős benefitek, 1 hónap fizetett szabi nélkül.

Backendes vagyok (nagyrészt Java, kis Kotlin), 12 év tapasztalat. Most br 1.6M + 50e caf a fizetésem, multinál. Nem panaszkodhatok sokat, nincs nagy hajtás, csak egy kicsit egyhangú a munka.

Esélyes hogy egy kisebb, dinamukusabb cég tud valami hasonlót fizetni? Főleg ha Go vagy Rust lenne - picit már elegem van a JVM-ből. Amikor fejvadásznak válaszolok, mindig kiderül hogy br 1M-nál többet nem akarnak fizetni.

Bruttó 1,6 meg bruttó 1?

Nekem itt azt írták a nagyokosok, hogy sima ügy a 2,2 millió, pláne 12 év tapasztalattal.

A brutto 2.2 specko 10+ ev tapasztalattal. Egy mezei senior backendes megall 1.6-1.7 korul (cafeteria, bonusz bele ertetik).

adatbazisos vagyok 20 ev tapasztalat (adatbazis, dwh, big data , meg volt minden Ill AI) itthon 2,9M br

Oké, tehát igazam votl, főleg úgy, hogy ebben az 1,6-1,7-ben még a bónusz+CAF is benne van. Tehát az alapbér 1,3-1,4 körül van (nettó 800-900) 10+ ÉV TAPASZTALATTAL.

Azt meg, hogy van 100-ból 1-2 szerencsés, aki el tudja érni a 2,2-t, hagyjuk.

Nem. Csak kifogtál egy valakit, aki a saját helyzetét általánosítja az egész szektorra. Komolyan mondom menthetetlenek vagytok. Konkrét állásokat és cégneveket adok nektek és elkezditek magatoknak megmagyarázni, hogy azokat a mid-level és senior pozikat valami földöntúli tudással meg szerencsével lehet csak megkapni, de nem is baj, mert ugye azt is megtudtuk, hogy ezek a cégek holnap már le is húzhatják a rolót.

Igy van, jol latod

ne veszekedjetek :)

itt vannak tények:
nofluffjobs.com
17
öeáüásts

Ha multinal vagy es jol erzed magad abban a kornyezetben akkor szerintem ne valts kisebb cegek fele. Esetleg tipikus startupok tudnnanak fizetni ennyit Go vagy Rust tapasztalat nelkul.
Ha javas vagy es unod a javat akkor en javasolnam a pythont. Pythont sok multi hasznal, es jol fizet es keresett. A masik tippem a scala volna, az nieche de keresett.

Webes UI tervezés (van hozzá érzékem) és front-end kódolás (mert szeretem). (Javascript, angulár)
10 év tapasztalattal, külföldi multinak, de itthoni cég, 35e caf, egészségbiztosítás, 13. vagy ilyesmi nincs.
Fizetés: Bruttó 1.4M + 35k caf

Milyen irányba mozdulnátok el a magasabb fizu érdekében? Az is érdekelne, ha maradnék a cégnél akkor milyen megoldást javasoltok és ha más helyet keresnék. Köszi!

Érdekeseket írtok, mert az Ipar, termelésben mikor megírtam, hogy egy senior IT-s is ilyen 800 ezer-1 millió körül keres nettóban, és ott is van plafon, jól lehordott mindenki.

A külföldre dolgozás meg akkor ezek szerint nem olyan könnyű, mert akkor már te sem itt kérdezősködnél, hanem azt csinálnád.

Az IT nem egy massza, sok területe van. Orvosok között sem keres ugyanannyit egy reumatológus, mint egy érsebész. Ebben a threadben frontendről írtak, az nem a legjobban fizető terület valóban, de azért még bruttó 1.4-ről fel lehet menni bruttó 1.7-1.8-ig reálisan seniorként, aztán efölé is, csak akkor szintet kell lépni és lead devnek lenni.

A múltkor is leírtam, hogy nem az a teteje a piacnak, amit írsz, linkeltem is seniorra példát bruttó 1.5 - 2.2 sávval, most itt van egy másik újabb, ami a napokban jelent meg: https://www.wise.jobs/role/5415571-senior-fullstack-engineer-compliance-tooling/
Másrészt múltkor pedig még nem a seniorokról írtál, hanem a top specialistekről meg a piac abszolút tetejéről.

A külföldre dolgozással nagyon sokan nem akarnak szenvedni, mert kft-t kell hozzá alapítani, könyvelőt kell tartani, stb. Mivel vállalkozásban működik csak, a bevétel nem a tied, hanem a cégedé, onnan még ki kell venni a pénzt és lehet gondolkodni azon, hogy mekkora rész menjen bérként és osztalékként, mennyi és meddig álljon a cégben, ilyenek. Nincs szabid, betegszabid. A többség csak egy irodai melót akar és kapni hó elején a fizut és nem akarnak ezekkel szenvedni. Az itthoni fizuk pedig elég jók ahhoz, hogy ezt a kényelmet ne adja fel a többség.

Nem értem mire jó ez, hogy folyton próbálod lehúzni az IT-t.

Azert ma MO -n senior dev kent (nem lead, stb) a piac teteje olyan 1.6 max 1.8 brutto. Ha full remoteot akarsz akkor inkabb 1.6 ha be kell jarni akkor 1.8. E fole akkor mehetsz ha specialista vagy (DB expert, MI dev, Big Data, talan meg AWS, stb). A wise az egy startup, igy persze hogy a piaci atlag folott fizet, cserebe jo sokat kell dolgozni, es remenykedni hogy nem dol ossze az egesz mint a kartyavar. Mindenki dontse el mennyire fontos neki az a +2 hetvegi nagy bevasarlas amit megengedhet plusszban ezert.

Oldalak