Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Backendes vagyok (nagyrészt Java, kis Kotlin), 12 év tapasztalat. Most br 1.6M + 50e caf a fizetésem, multinál. Nem panaszkodhatok sokat, nincs nagy hajtás, csak egy kicsit egyhangú a munka.

Esélyes hogy egy kisebb, dinamukusabb cég tud valami hasonlót fizetni? Főleg ha Go vagy Rust lenne - picit már elegem van a JVM-ből. Amikor fejvadásznak válaszolok, mindig kiderül hogy br 1M-nál többet nem akarnak fizetni.

Bruttó 1,6 meg bruttó 1?

Nekem itt azt írták a nagyokosok, hogy sima ügy a 2,2 millió, pláne 12 év tapasztalattal.

A brutto 2.2 specko 10+ ev tapasztalattal. Egy mezei senior backendes megall 1.6-1.7 korul (cafeteria, bonusz bele ertetik).

adatbazisos vagyok 20 ev tapasztalat (adatbazis, dwh, big data , meg volt minden Ill AI) itthon 2,9M br

Oké, tehát igazam votl, főleg úgy, hogy ebben az 1,6-1,7-ben még a bónusz+CAF is benne van. Tehát az alapbér 1,3-1,4 körül van (nettó 800-900) 10+ ÉV TAPASZTALATTAL.

Azt meg, hogy van 100-ból 1-2 szerencsés, aki el tudja érni a 2,2-t, hagyjuk.

Nem. Csak kifogtál egy valakit, aki a saját helyzetét általánosítja az egész szektorra. Komolyan mondom menthetetlenek vagytok. Konkrét állásokat és cégneveket adok nektek és elkezditek magatoknak megmagyarázni, hogy azokat a mid-level és senior pozikat valami földöntúli tudással meg szerencsével lehet csak megkapni, de nem is baj, mert ugye azt is megtudtuk, hogy ezek a cégek holnap már le is húzhatják a rolót.

Igy van, jol latod

ne veszekedjetek :)

itt vannak tények:
nofluffjobs.com
17
öeáüásts

Ha multinal vagy es jol erzed magad abban a kornyezetben akkor szerintem ne valts kisebb cegek fele. Esetleg tipikus startupok tudnnanak fizetni ennyit Go vagy Rust tapasztalat nelkul.
Ha javas vagy es unod a javat akkor en javasolnam a pythont. Pythont sok multi hasznal, es jol fizet es keresett. A masik tippem a scala volna, az nieche de keresett.

Webes UI tervezés (van hozzá érzékem) és front-end kódolás (mert szeretem). (Javascript, angulár)
10 év tapasztalattal, külföldi multinak, de itthoni cég, 35e caf, egészségbiztosítás, 13. vagy ilyesmi nincs.
Fizetés: Bruttó 1.4M + 35k caf

Milyen irányba mozdulnátok el a magasabb fizu érdekében? Az is érdekelne, ha maradnék a cégnél akkor milyen megoldást javasoltok és ha más helyet keresnék. Köszi!

Érdekeseket írtok, mert az Ipar, termelésben mikor megírtam, hogy egy senior IT-s is ilyen 800 ezer-1 millió körül keres nettóban, és ott is van plafon, jól lehordott mindenki.

A külföldre dolgozás meg akkor ezek szerint nem olyan könnyű, mert akkor már te sem itt kérdezősködnél, hanem azt csinálnád.

Az IT nem egy massza, sok területe van. Orvosok között sem keres ugyanannyit egy reumatológus, mint egy érsebész. Ebben a threadben frontendről írtak, az nem a legjobban fizető terület valóban, de azért még bruttó 1.4-ről fel lehet menni bruttó 1.7-1.8-ig reálisan seniorként, aztán efölé is, csak akkor szintet kell lépni és lead devnek lenni.

A múltkor is leírtam, hogy nem az a teteje a piacnak, amit írsz, linkeltem is seniorra példát bruttó 1.5 - 2.2 sávval, most itt van egy másik újabb, ami a napokban jelent meg: https://www.wise.jobs/role/5415571-senior-fullstack-engineer-compliance-tooling/
Másrészt múltkor pedig még nem a seniorokról írtál, hanem a top specialistekről meg a piac abszolút tetejéről.

A külföldre dolgozással nagyon sokan nem akarnak szenvedni, mert kft-t kell hozzá alapítani, könyvelőt kell tartani, stb. Mivel vállalkozásban működik csak, a bevétel nem a tied, hanem a cégedé, onnan még ki kell venni a pénzt és lehet gondolkodni azon, hogy mekkora rész menjen bérként és osztalékként, mennyi és meddig álljon a cégben, ilyenek. Nincs szabid, betegszabid. A többség csak egy irodai melót akar és kapni hó elején a fizut és nem akarnak ezekkel szenvedni. Az itthoni fizuk pedig elég jók ahhoz, hogy ezt a kényelmet ne adja fel a többség.

Nem értem mire jó ez, hogy folyton próbálod lehúzni az IT-t.

Azert ma MO -n senior dev kent (nem lead, stb) a piac teteje olyan 1.6 max 1.8 brutto. Ha full remoteot akarsz akkor inkabb 1.6 ha be kell jarni akkor 1.8. E fole akkor mehetsz ha specialista vagy (DB expert, MI dev, Big Data, talan meg AWS, stb). A wise az egy startup, igy persze hogy a piaci atlag folott fizet, cserebe jo sokat kell dolgozni, es remenykedni hogy nem dol ossze az egesz mint a kartyavar. Mindenki dontse el mennyire fontos neki az a +2 hetvegi nagy bevasarlas amit megengedhet plusszban ezert.

Milyen startup, egy 2011-es cégről beszélünk. De revolut, worldquant, tesco és több más cég is hasonló sávokat fizet.
Az meg nem specialista tudás, hogy adatbázisokhoz és AWS-hez vagy másik public cloudhoz hozzá tudsz nyúlni. Ezek standard backend feladatok. 2023 van, jézusom.

És folyamatosan összemossátok a fogalmakat. Egyszer a piac tetejéről beszéltek, meg a top felső limitekről, aztán hivatkoztok arra, hogy az átlag ennél kevesebb, utána meg leszűkítitek a piacot a seniorokra, stb. De legyen igazad a valóságot és linkelt ellenpéldákat figyelmen kívül hagyva és vegyünk egy bruttó 1.6-os seniort.
Az még mindig több jóval több, mint a mérnök csávó által mondott nettó 800-900, amit az ipar-termelésben írt először a teljes IT szektor tetejének. És akkor még mindig egy mezítlábas senior munkásemberről van szó. Úgy csináltok, mintha pisztolyt tartanának az ember fejéhez, hogy örökre senior maradjon és ne lépjen feljebb még 2-3 szintet.

Továbbá, ezek még mindig csak alapbérek. Ezekre még jönnek bónuszok cégtől függően, akár rsu formájában. Évente +2-3 havi fizu még simán bejön így.

Hogy meg 2021 ben azaz 2 eve is fundraisinget kellett csinalniuk. Szoval startup.
AWS meg DB expert szerinted alap BE feladat? Hol? Kurvara nem alap, itthon kulonosen nehez tapasztalatot szerezni Cloudban, hat meg olyan tapasztalatot ami expert szintre visz. Mivel itthon a projektek nagy resze egy rakas szar tech szempontbol, az eselye hogy egy mezei BE es cloud expert lesz egyszer csak kb 1%. Ez egy szuk kor, vagy szerencsevel vagy kapcsolattal tudsz bejutni, es lam lam ha a CVd zubog az ilyen buzzwordoktol akkor mar johet a brutto 1.8 es tarsai. Ja hogy nem vagy cloud expert, microservices guru, de mrg csak a springet sem te irtad? Akkor maradsz brutto 1.4 talan 1.6 korul (bonusz, meg mindennrl egyutt) es orulj ennek is.

12 éve piacon vannak, nem fognak holnap összeomlani, mint a kártyavár, akkor sem, ha startupnak tekinted. A worldquant, tesco és a többi nagy multi is startup neked?
Hiába, próbálod vigasztalni magad azzal, hogy a cloud, microservice, spring világ az valami non-plusz ultra tudás lenne, amit a kivételezettek szerezhetnek csak meg. Kb az összes multi cég használja ezeket. Legfeljebb a német autóipari multik jelentenek kivételt, de oda nem is web alapú cuccokra van szükség. Meg pont a springet hozod elő, mint különleges tudást. Tudod te hány javás van az országban, aki springezik? Majdnem mindegyik.

Ha rossz projekten vagy, akkor válts máshova. Nincs értelme szivatni magad azzal, hogy beragadsz egy rossz cég elavult tech stackjébe.

Tok mindegy hany eve vannak a piacon a Wise- nak 1 terméke van egy payment app es kesz. Ha barmi oknal fogva elkezd csokkenni a user szam akkor a cegnek lottek. Tipikus startup allapot.

Hat, azert a Wise-nak van tobb termeke: utalas (exchange spread + transaction fee); uzleti elofizetesek; bankszamla + kartya. Es egy olyan cegrol beszelunk, ami 2023-ban $1.19B bevetel utan $140M profitot termelt: es mind a bevetel, mind a profit evrol evre olyan 20-40%-al novekszik.

Amugy ha ugy gondolod hogy ossze fog zuhanni, akkor, mint tozsdei ceget: siman tudod shortolni a reszvenyuket! Hajra.

Dehogy shortolom, penz keresesre ennel jobb modszerek is vannak :) . Pl sajat termek fejlesztes es ertekesitese.
Szerintem nem ertesz: lehet a wisenak van meg X kiegeszito szolgaltatasa a fo termrke melle de ha a fo termek nepszerusege csokkenni kezd a mellek szolgaltatasok nem mentik meg a ceget. Egy nagy labon all meg meg sok kicsi ujjon. Ez rizikos ezt ok is tudjak ezert fizetnek piaci atlag folott. Kb ennyi a sztori.

Ha nagy a rizikó, akkor pont behúzzák a féket a cégek és nem munkabérre szórják el a pénzüket. Ennyi erővel az OTP is lehúzhatja a rolót, ha kiveszik az emberek a pénzüket holnap. Tiszta csicskagyász a szektor, senki ne menjen ilyen helyekre dolgozni. xD

Nem akarod képezni magad, ezért próbálod megmagyarázni, hogy a jól fizető helyek miért rosszak. Kb ennyi a sztori.

De kepeztem magam, de ha nincs cloud tapasztalatom akkor nem fognak frlvenni cloudos pozira mint senior fejleszto. Egyreszt, masreszt igen, en mar elvesztettem a hitem kicsit az egeszben, hogy "tanulj, kepezd magad es majd jol fogsz keresni" a lofaszt fogsz. Tanulni erdemes es szeretek, de mar nem azert fogom a szabadidomet elcseszni hogy XY poziban jo sok profitot termeljek valakinek, cserebe kapok 2 marek mogyorot meg egy almat kb. Nem, en a szabadidomben a sajat termekem fejlesztem (kvazi vallalkozas) illetve idegen nyelvet tanulok. 37 evesen mar kurvara leszarom hogy minel jobb alkalmazott legyek, berrabszolga, jobbagy, raadasul MO n 30 % kos evi inflacio mellett. De neked sok sikert a +1 hetvegi bevasarlashoz, ha mar ennyire kepezted magad.

Csak egy szaros megkeseredett mérnök sírását olvashatjuk. Egy csicska, mert kivan idegileg hogy egy burkoló is többet keres mint ő

Megkeseredett? Azért, mert beírtam bármiféle sallang nélkül, hogy bizony nem véletlen, hogy ide is csupa bruttó 1,4-es ember ír?
Amúgy meg kis híján én is megkeresem azt mérnökként full home officeban, szóval nem érdekel a pattogásod.

Szerintem inkább ti vagytok megkeseredettek, akik itt vergődtök minden ilyen anonim netes, fizetéses oldalon (gyakori és társai), hogy az IT-s az bizony ket kézzel hordja haza a milliókat, és aki nem keres meg 1,5 millió nettót, az bizony csak azért lehet, mert éppen junior/hülye/csak senior, pedig még 2-3 szint van felette...stb.
Milyen nyomorult életetek van nektek, hogy ilyen gagyi weboldalakon lógtok egész nap? Hát igen, az IT-s az kocka még mindig, akármennyit is keres, illetve hazudik róla...

Az előző is süketel itt a senior meg top specialist közötti különbségről és hasonló mellédumálásról, csak nehogy már ne neki legyen igaza. Meg iderángatja a "lead dev" pozíciót, mikor átlagos beosztottakról volt szó, mindenki tudja, hogy a lead dolog a mérnöki területen is többet fizet.

Igen, elhiszem, hogy van mondjuk 100-ból 5 olyan IT-s, aki k. nagy szerencsével be tudott kerülni egy olyan helyre, ahol olyan speciális technológiával tudott tapasztalatot szerezni, amire jól fizetnek. Ezzel kapcsolatban nagyon jól összefoglalta a valóságot a "Vér Pistike" nevű kommentelő.
Mezei gépészmérnököt is ismerek, aki nettó 1,5 millát és céges autót kap, de attól még nem kamuzok, hogy ez az átlag, és csakis az egyéni képességeken múlik. Ehhez bizony marha nagy vakszerencse is kell, pl. egy olyan szűk területnek az ismerete, ami ritka és keresett, és mondjuk végzés után be tudsz kerülni egy olyan helyre gyakornoknak, ahol adnak is valódi feladatot, nem csak kávéfőzést. Vagy az ő esetében pl. hogy konkrétan megszűnt az adott noname kis multi magyar leányvállalata, és átvették USA állományba ottani bérért, itthonról remoteban. Na de erre mekkora esély van? Ugyanakkora mint az IT-ben elcsípni egy bruttó 2,2-es beosztotti pozíciót.

Nem hazudunk. Kaptál linkelt pozikat. Vannak publikus salary guideok, meg saját tapasztalat. Ettől még persze nem fog minden IT-s sokat keresni, ez teljesen igaz. De te jöttél azzal, hogy a nettó 800-900 az abszolút teteje az IT-nak, ami egyáltalán nem igaz. Linkeltem mid-level pozit, ami ennyit fizet. Seniort, ami még többet. Lehetne többet is linkelni, ha több cég is kiírná a sávjait. Bocs, hogy felhívom a figyelmet arra, hogy tévedésben vagy. A lead dev meg mióta nem átlagos beosztott? Még a fölötte levő architect is teljesen alap beosztott.

És igen, ráérek ilyen oldalakon lógni, mert várok a deploymentre. Ennyit arról, amit Ekil írt, hogy mennyire agyondolgoztatják a cloudos embereket. :)

A Startupnál kell sokat dolgozni, nem a cloud projekten.

Persze, az ITban átlag beosztottként is sima ügy a nettó 1,5 milka, teljesen fogalmatlan aki szerint 8-900 a teteje. Még diploma nélkül is van cimborám aki ennyit kap.

Elnéztem, az "Ekil" nevű kommentelő írta le jól a valóságot.

Nem minden a pénz, ennél a összegnél ha jól érzed magad a cégnél akkor én maradnék megpróbálkoznék max fizuemelés kéréssel, de lehet azzal sem. Nekem pl többet ér a nyugalom és hogy ne dolgoztassák ki a belem. Szal én pl a te helyedben csak a pénz miatt nem váltanék, max akkor ha lényegesen többet adnának máshol, de akkor is megnézném hogy HO-s meló-e, mit kell csinálni, stbstb

Szerintem ha valtanal is, marginalisan tudnal tobbet keresni (mondjuk 50-80 ezer forint nettoban tobbet kapnal). A jelenlegi piaci helyzet egy jelentos emelkedest (pl. brutto 1.8-2 misi) nem tesz lehetove, hacsak nem leszel mondjuk lead dev vagy ilyesmi. 10 ev tapasztalattal en a helyedben vallalnek masodallast, reszmumkaidoben. Ennyi tapasztalattal mar lehet, kevesebbel eselytelen.

Na úgy látom az elmúlt évek médiahadjárata beérett a mérnöki terület után az IT-szektorban is: szarér-hugyér elvállal mindenki mindent, egyszerűen túlkínálat van már munkaerőből.

Az oké, hogy az autóipari beágyazott C++/Java/Python sosem volt az IT csúcsa, na de most már a hétszámjegyű összeget sem lehet elérni bruttóban 5 éves tapasztalattal, bruttó 900-nál megrekedt a piac.
Frissen végigpróbáltam az autóipari szent hatost, egyik sem hajlandó többet fizetni, persze szívják a fogukat, mikor visszautasítom, és próbálnak kétségbeesetten kapálni, hogy "na de van szépkártya meg bónusz, és jó a csapat" meg egyebek, de fizetni egyik szarházi cég sem hajlandó.

Oldalak