Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

De nincs hiány belőlük!! Dunát lehet rekeszteni ezekkel a mérnökökkel! Pont ezért vannak lenn a fizuk! 2015-ig volt mérnökhiány, amit az autóipari fellendülés korszaka előzött meg, na ott tényleg csak álmodoztak egy mérnöki fizuról a GLS futárok meg a buszsofőrök... pasztmek harmadannyit nem kerestek mint egy mérnök. Pedig akkor is az olcsó munkaerő országa voltunk már, de nem volt mérnök!! Na ennek lett vége 15-16 környékén, a covid előtt már halott volt az ágazat, azóta meg még gazdasági recesszió is lett/van, úgyhogy még siralmasabb a helyzet. Javulás sem várható, elsüllyedt ez a hivatás anyagi szempontból.

De a fizetés nem csak azon múlik, hogy hány mérnök van az országban. Hiába lenne kurva nagy hiány, akkor se lenne a német fizetés 80%-a itt a fizetés. Akkor egyszerűen mennének a szomszéd országba vagy akár Németországba és ennyi.
És de, hiány van mérnökből. Persze nem az Excelhuszár folyamat, meg gyártástámogató mérnökből. Ezek nagyrésze technikusi meló, ebből kifolyólag sokat tudják csinálni. Próbál meg keresni R&D-be egy megfelelő tudású embert (nem kell 5-10 év tapasztalat, legyen csak 2 év mondjuk). Ha jelentkezik hozzád egy ember, aki meg tud szólalni értelmesen, képben van a témakörrel és tud köszönni, akkor már örülsz, mint majom a farkának.

"Persze nem az Excelhuszár folyamat, meg gyártástámogató mérnökből. Ezek nagyrésze technikusi meló, ebből kifolyólag sokat tudják csinálni. "

Amikor jelentkezel egy ilyenre, akkor ez egy felelősségteljes komoly mérnöki meló amit nem végezhet ám akárki, amikor meg fizetni kell akkor ez csak egy technikusi szintű excelhuszárkodás amit egy agyhalott is meg tud csinálni.... erről a dumádról ennyit.

Ugyanis a folyamatmérnöki pozikhoz is mérnöki diploma, nyelvtudás, ipari tapasztalat, sw ismeret, stb. kell!!
Az kurvára senkit nem érdekel, hogy a 4000 fős multi vezető mérnökeként már jó fizut lehet elérni, bő 10 évvel ezelőtt még a -szerinted- technikusi szintű semmitérő folyamatmérnökök is jól kerestek MERT HIÁNY VOLT BELŐLÜK, ma pedig szarul keresnek MERT NINCS HIÁNY BELŐLÜK.

Egyébként is, ma is azzal szédítik a fiatalokat, hogy az átlag mérnök is jól keres mert kevesen kapnak diplomát a magas lemorzsolódási arányok miatt, és emiatt minden területen mérnökhiány van. Miközben ennek a szöges ellentéte az igazság, még ilyen r&d mérnökből is dunát lehet rekeszteni, ár-érték arányban semmit nem ér az a tudás sem. 2 bevásárlásnyival többet keresel mint egy GLS futár, miközben az Ansyst, Solid Edget stb. bűvölöd magas szinten és 3x annyit kéne keresned mint a GLS csávó.

lófaszt van hiány

+ tegyük hozzá hogy fel-harmada-negyede sose látott csillag-villás kulcsot és semmilyen műszaki érzéke nincs...

El vagy tévedve fiatal barátom.. 850 bruttó egy kezdő szoftverfejlesztő sem kap meg. De majd rájösz hogy nettó 300-ért kell gürcölnöd vagy felkopik az állad.

Netto 300...? Ez vmi vicc? Azért szoptam végig az egyetemet, hogy annyit keressek mint egy portás? Kizárt.....

Nem azért lesz mérnök az ember, hogy frissen végzett mérnökként jól keressen. Ha ezt akarod menj el villanyszerelőnek. Hosszútávon alkalmazottként viszont van perspektívád, van hova fejlődnöd. Ha megnézed egy villanyszerelő és egy mérnök karrier útját alkalmazottként akkor rájössz, hogy hosszú távon hatalmas a különbség.
Azt ne felejtsd el hogy a mérnöki egyetemen semmilyen praktikus tudást nem adnak amit azonnal használni tudsz. Jó esetben megkapsz egy olyan alapot, amivel évek alatt olyan mennyiségű és minőségű tudást és tapasztatatot tudsz magádévá tenni ami egy idő után már értékes lesz a piacon.
Hogy valami pozitívat is mondjak rövidtávra is, én frissen végzett BME bsc Vegyészmérnökként 7éve Nyugat Magyarországon 600k bruttót kerestem +juttatások bár nekem volt 1.5 év gyakornoki tapasztalatom és folyékony angol nyelvtudásom.
Legyél több mint a fent említett 1000 mérnök és többet is fogsz kapni.
Tapasztalatból mondom, egy friss mérnök az elején sokkal nagyobb nyűg mint haszon

Én is vegyészmérnök vagyok budapest gyógyszeripar br 630+caf pályakezdő, csak kíváncsiságból most milyen iparágban dolgozol és mennyi a béred+juttatások?

Hello,
Most Logisztikában dolgozok Senior Projekt Manager pozícióban bruttó 1,3millióért plusz bónusz ha van. Időközben elvégeztem egy MBA-t is és szerteágazó tapasztalatom van de nem gondolom hogy ez másnak lehetetlen lenne amit én csinálok. Szerintem a mérnök végzettség egy jó alapot ad arra hogy az ember sok szerteágazó ismeretet meg tudjon tanulni, de kár arra számolni hogy már az elején jól keres majd az ember. Ha tanácsolhatok valamit akkor ha úgy érzed, hogy alul vagy fizetve akkor kérj többet vagy válts. Sose várj a fizetésemelésre mert nem lesz....

Nem keres egy portás 300 ezret. Nézz be a facebookon a g*ci pofátlan álláshirepdetések csoportba, az átlag kulimunkás sokszor nettó 200-at sem keres.
Sokan el vannak itt tévedve a fizetésekkel kapcsolatban, mindig az építôipart hozzák példának. Ott valóban lehet(ett) nagy pénzeket szakítani, de a kidolgoztatják az ember belét érte.

Ember, legalább 5 éve arról szól ez a topic, és máshonnan is mindenki tudja, hogy a mérnökök lófszt se keresnek. A portás fizetésekkel éppenséggel pont nem vagyok képben, de a mérnöki fizetésekkel igen, ez alapján nem lenne nagy csoda ha egy jól kereső portás annyit keresne mint egy picit rosszabbul kereső mérnök. Akkora kibbbbb*tt nagy túlkínálat van mérnökökből, hogy minden bokor mellé jut 3 gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, stb, ha te 850-et kérsz, akkor majd megcsinálja más 600-ért, te meg mész a levesbe az adott cégnél.
Persze, érthető hogy nem egy portás/GLSfutár fizuért végeztél el egy egyetemet, de a valóság meg az, hogy de....

"Akkora kibbbbb*tt nagy túlkínálat van mérnökökből, hogy minden bokor mellé jut 3 gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, stb, ha te 850-et kérsz, akkor majd megcsinálja más 600-ért, te meg mész a levesbe az adott cégnél." Ezek az információk honnan vannak? Mert nekem valahogy minden HR-es kollégám és felettesem is pont az ellenkezőjét mondja és valahogy én is más tapasztalok. Sok pozícióra, ahová gépes kellene felvesznek műszaki menedzsert vagy környezetmérnököt, de nem egy multinál angolul/németül jól beszélő bölcsész tölti be ezt a pozíciót. Jelenlegi munkahelyemen se volt rajtam kívül más jelentkező, sőt az új munkahelyemen is én voltam az egyetlen jelentkező (igaz 1x év tapasztalatom van). Tényleg elképesztően kíváncsi lennék, hogy honnan van ez a tapasztalat, hogy túlképzés van ezeken a mérnöki szakokon. Az hogy ennyi a fizetés egyáltalán nem azért van mert "600 másik" el tudná végezni a munkát, hanem annak a bizonyos alacsonyan szinten tartott munkabér miatt (olcsó ország, hogy jöjjenek a multik).

Én lassan 2 éve végeztem pesten pl sokkal lassabban találtam melót mint egy kisebb vidéki városban, pesten tényleg sok egyetemistát kiont magából az egyetem, így nagyobb a verseny is miközben mindenkitől azt hallom, hogy mennyire jó pest mert ott megfizetik az embert, a nagy lófaszt simán ugyanúgy megadják a pesti bért (ami nem sok) kisebb vidéki városokban. Ez a pesti “előny” is már rég elolvadt.

ha végigolvasod a kommenteket láthatod hogy idehaza bruttó 800-900 a max amit egy tapasztalt mérnök megkap.. Egyébként jókor kezdesz szétnézni a fizetések terén.. (egyetem után?? már 5 éve szarul fizettek a mérnököknek)

Igen, végigolvastam. A helyzet eléggé szar, ahogy látom. Mindegy, kis tapasztalatot gyűjtők meg nyelvtudást és irány külföld.

Mindenki ezt mondogatja körülöttem , aztán a 98 % -a marad itt a xarban. Nem olyan könnyű ezt megvalósítani...

Annyira nem lehet bonyolult. Több csoporttársamnak már az államvizsga előtt külföldön meg volt a munkaszerződése, hogy amint végez kinti cégnél kezdhet is.

A legjobb, amit tehetsz.
Külföldön sem feltétlenül fogsz sokkal többet keresni, mint egy jó szakember (szakmunkás), de eleget egy kiszámítható, kényelmes élethez és sokkal jobban megbecsülnek majd (nem a munkahely által elhúzott mézesmadzagra gondolok, hanem társadalmilag)

üdv a mérnökök világában haver :)

Sziasztok,

Kis infó a német fizukról:
Gondolkodok Németországba költözésen, két ajánlatom volt eddig:
Valeo, évi bruttó 65k Eur
Continental, évi bruttó 70k Eur

Rólam,
10 év gépész tervezés, 3 év project mérnök, alapfizu: 800.000 nettó/hó , kis fusiból és lakás kiadásból +200.000/hó

A matek 70k Eur esetén (Steuer class 1 -ben):
3850 Eur nettó / hó
ImmoScout24.de alapján egy 30km-re a munkahelytől lévő közepes albérlet: 800 Eur
Így lesz: 1.180.000Ft / hó
Külföld esetén fel kell adni a fusit és a lakás kiadást.

180e Ft / hó ért én egyenlőre nem látom értelmét kiköltözni.

Megj.: Nem, nem tudom külföldről intézni a fusit és a lakást.

Szevasz,

70k eves az 3500 netto kabe Sk1-ben.

Ajanlom a nettolohn.de oldalt.

A lakhatas meg szepen hangzik, de hol? Nem olyan egyszeru am lakast/hazat talalni, ha nincs ismerosod, rendesen castingolni kell erte.

Ezt a penzt en mindenfele itt elismert vegzettseg nelkul keresem meg napi 8 oraban, irodaban ulve.

Keves egy mernoknek.

Márpedig ez a nagyátlag.Teljesen összeolvadtak a mérnöki fizetések külföldön meg itthon is az àtlagfizukkal.Külföldön már kicsit elöbb elkezdődött ez,egy eladó vagy egy szerelő fizetése 5-10% kal kevesebb max mint egy mérnöké. Kidobott évek az ablakon a semmiért.De azért legyen szakértelem meg nyelvtudás + nagyfokú stressztűrő képesség.
Üdv egy mérnökből lett CNC s ,aki nem bánta meg a váltást(és persze külföldön van)

Ez az utóbbi 10 év eredményének köszönhető. Ebben az országban az elmúlt 10 évben kikerült annyi mérnök a piacra, mint korábban 25-30 év alatt. A nagyobbik gond, hogy van köztük jó számmal, akiknek tökéletes egy buszsofőr, asztalos vagy akármilyen szakmunkás fizetés.

Furcsa, azt hittem, tobbet visznek haza.

Amugy en ajanlom a kulfoldi melot, mas elet, nyugi, tudsz haladni, biztos a megelhetes, jo a szocialis halo, eu ellatas remek, es szerintem olcsobb is az elet.

En is lefele valtottam az elejen, aztan 1 ev alatt szepen bekerultem az irodaba, azota is ott vagyok.

Total mas teruleten, mint ahol Magyarorszagon, de jol erzem magam. :)

Én mennék a helyedben. Az egész környezet teljesen más, az itthoni közegben csak tönkremenni lehet. Én is akarok majd menni egy év múlva kb.

A lakás kiadás nem megy, ha egy ingatlanos intézi neked 10-15%-ért cserébe?

Szia,
az interjúkról tudnál írni beszámolót? Hány körös volt? Német elég, vagy kell angol is? Milyen volt az első benyomásod?

Köszi előre is.

Én a helyedben nem csak a pénzt nézném. Àtlag felett keresel itthon és kint egy átlagos fizetést kínálnak, emiatt nem nagy a különbség, de én akkor is azt mondom ne szalaszd el a lehetőséget. Egyrészt kitudja mikor lesz rá lehetőséged mégegyszer, a másik, hogy csak nyerhetsz vele. Gyűjthetsz rengeteg külföldi tapasztalatot, magasszintü nyelvtudást. A fizetésed is jobban fog emelkedni kint. Ha később visszajönnél, akkor a kint megszerzett tapasztalatokkal mindjárt egy magasabb ranglétráról indulnál az álláspiacon.

Üdv.: Egy külföldön dolgozó magyar mérnök, aki nem bánta meg egy pillanatig se, hogy belevágott a külföldi munkavállalásba.

Semmiféle magasabb ranglétráról nem indulsz a hazai álláspiacon, ezt a hazugságot is csak a média csöcsén csüngő végtelenül primitív és naív emberek hiszik el. Pont leszarják, hogy mennyit voltál Németországban, ugyanúgy egy enervált, alulfizetett hülye p*csa hr-es fog hívni, illetve a bunkó patkány idegbeteg gruplíderek fognak interjúztatni, akiknek annyi a lényeg, hogy megtalálják a legolcsóbb embert, aki még épp hogy el tudja látni a munkát, és önállóan ott tudnak hagyni anélkül, hogy állandó panasz jönne rád a külföldi vezetőtől. Egy középszintű angol elég bármilyen munkához, persze örülnek a német kollégák, ha beszélsz az ő nyelvükön, de igazság szerint leszarják az egészet, eleve angolul kezdenek beszélni hozzám, és sokszor alig engednek átváltani németre, pedig folyékonyan beszélem, pláne, hogy szinte mindig van még egy plusz magyar a meetingen, aki csak angolul tud. Emiatt nem fognak többet fizetni, mert te anyanyelvi környezetben gyakoroltad a nyelvet.

A magyar munkaerőpiac végtelenül primitív hierarchiájú, van a beosztotti szint nettó 500-600-ért, illetve a vezetői szint 1 milláért + céges autóért, és ennyi. Nincs külön kaszt fenntartva a nagyságos külföldről hazatérő csúcsembereknek, akik megtisztelik őket azzal, hogy visszajönnek ebbe a putriba.

De mindegy, ne higgyetek nekem, inkább igyátok az ilyen-olyan recruiter blogok tündérmeséit.

Költözz külföldre nyugodtan, de azt azért tedd, hogy itthagyd ezt a c*gányputri országot, ne azért, hogy már a hazatérésedet tervezgesd, és abban reménykedj, hogy majd magasabb rangba kerülsz itt. Esélyes, hogy egy nettó 800-as munkát sem fogsz újra találni. Ha egyébként nem vagy kifejezetten elégedetlen az itthoni közállapotokkal, azért ebből az összesen 1 millából vígan elvagy. Erre mondom már én is azt, hogy ne legyen már ennyire telhetetlen az ember. Mert más pl.az én 600-am úgy, hogy 200 az albérlet (sima panel normális bútorokkal és légkondival), és autót sem tarthatok, mert óránként 400-at kéne fizetnem a parkolásért, bejelentkezni állandóra meg nem lehet.

karcsika, karcsika, simonyi karcsika,
csikkkka, csikka, csikkkkaa, csikka, csikaaa, csakkka
....
a köcsög, a köcsög,a bme-s köcsög, heeeeejjj, hejjjj, hejjjj a bme-s köcsög

Oldalak