Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Most akkor mérnöknek jelentkezel vagy takarítónak ? Mert nem egyértelmű a fizetési igényed alapján.

450 bruttó xDDDDDDDD

Ne lefelé toljátok már a béreket!!
650-700

Nem kevesled ezt a br 450-et? Végzős társaid is hasonló bért kérnek?

kicsit keveslem, de közben bennem van a félelem, hogy ha túl sokat kérek, inkább választanak valakit több tapasztalattal. (társaim nyugat-magyarországon helyzkednek/helyezkedtek el, náluk 500-700 ez a szám, de ők ott is voltak gyakornokok, na meg osztrák határ mellett...). de igazad lehet, egy próbát az 500 is megérhet, de pályakezdőként nem nagyon mernék többet kérni

Gépészmérnök, Bsc, német B2, angol B1, 5 év karbantartàs, lassan 3 èv gyártás tapasztalattal Jàsz-Nagykun-Sz megye. Bruttó 650 ezer + havi nettò 26 ezer caf. Eléggé posvány,egy pozitívum bejárásra nem kell költenem. Pàr interjún voltam, nem akarnak bruttó 850-900-akat se adni...

Irány külföld! Itt lassan már csak éhen halni lehet. Amúgy amíg vannak barmok, akik br 650-700-al vígan eldolgoznak mérnökként, addig minek adnának 850-900-akat....

Az is kva kevés lenne! ITban lesajnálják aki 1M alatt keres és még sokszor diploma sem kell hozzá, az összes frontend backend f*szomend meg szabadúszó webfejlesztő megkapja az 1 misit, ha ezt előre tudom akkor a kislábujjam hegyét nem teszem be egy áramlástan vagy mechanika ZH-ra, de ezt előre nem lehetett tudni, az én időmben egyeztek a bérsávok sőt némely területen a mérnököké volt magasabb. Sőt ment az egyébként hihető duma (ma is ezzel szédítenek még egyébként mert tényleg hihetően hangzik) hogy jön a nagy robotizáció és emiatt nagyon kelendőek lesznek a mérnökök, ez a szakma a jövő... Döbbenet hány embert sikerült bepalizni ezzel, és az még csak az 1% aki itt panaszkodik hogy szinte ingyen dolgozik, a többi szépen csendben kussban dolgozik a br 600-900as bérért mérnöki dipóval a zsebében!

Hiszti helyett át lehet ám képezni magad tesókám. :)

Aki ma villanyszerelőnek tanul, az kb ugyanúgy jár pár éven belül mint az elmúlt 10 évben a mérnökök. Annyi a kulonbség hogy kicsit kisebb befektetés mint egy diploma. Csak nekem van 4 közeli barátom aki elkezdte ezt a villanyszerelősdit.... ez is fel fog hígulni, ráadásul az egészet az állami pénzpumpa tartja fenn. Most még fizet is, de majd az állami pénzcsapok elzárása után is beszélgessünk, hehe :)

Erdekes...hehe. Talan nem erted de ha tul sok ember el szarul mert szarul keres, nehezen jon ki ho vegere, stb. Az a vegen mindenkinek (neked is rossz lesz). A fogyasztas visszaesese egy dolog, de az altalanos frusztracio, ellensegessseg stb mar egeszen mas. Mar most is akarhanyszor kocsiba ulok valami elkepeszto itt pest megyeben mi van. Nem tudok menni 5 km-t hogy vslaki ne maszna a seggembe 2 meterre, es ez csak egy a sok kozul. A vegen meg lesz egy ujabb Oktober 23 -ank...

Ebben az országban már nem lesz olyan október 23.-a mint 2006-ban.. ott kutatók intézte a fociultrákat, akik elkezdték az egészet + az a közöny meg apátia ami az emberekben van, abból kirángatni már nem lehet senkit.

Pontosan így van. A legtöbb embernek már csak annyi a mindennapi motivációja, hogy valahogy letudja a melót,aztán minél gyorsabban hazaérhessen instázni meg netflixezni. ( tapasztalatból mondom ezt sajnos sok ismerősömből kiindulva ).

Burkoló vagy vilanyszerelő tanfolyamok indulnak sűrűn haver,még most lépj ki ebből a hónapról hónapra élős melóból...

Gépészmérnök csoportvezető, NYMO, multi, német C1. Konstrukciós csop. vez., 15 mérnök tartozik alám. 12 év tapasztalat, br. 1,3 m.

:D Itt mindig tudok újat olvasni. Ez Nyugat-Magyarországon egy jobb cégnél senior mérnök fizetés.

Igen, ha a régi Magyarország térképet vesszük, akkor valóban Nyugat-Magyarországon, vagyis Burgenlandban ott biztosan az, ha nem jóval több.

Ennek így 2 milliót kellene már közelítenie jelenleg is, de hát ez a magyar valóság. Mikor sikerült ezt az összeget kialkudni és előtte mennyi volt?

Ennél kevesebbre gondoltak br 1,1-1,2 m. Erre sikerült feltornázni. Korábban sima tervezői pozícióban br 750 e. 10 év tapasztalattal.

Ügyes vagy! Ez olyan mintha lakást árulnál aminek a piaci értéke 30 millió, jön egy vevő aki benyögi hogy hát "én 20 millióra gondoltam" majd megegyeztek 23 millióban , "ennyire sikerül feltornázni". :D

10 év tervezéssel a hátad mögött bruttó 750... Szolgalelkű hülye

Emiatt váltottam te gyökér.

gyerekek.. xD

Pályakezdö gépészmérnök fizukról tudna valaki adni infót Nyugat Mo. környékéről? Szakmai tapasztalatom 3 hónap gyakornokság, angol B2. Már a harmadik interjúról jövök ki úgy, hogy amikor a bért tárgyaljuk én benyögök br. 850 ezret, aztán kapom is rá a választ, hogy átgondoljuk és majd értesítjük. Na és persze semmi válasz. Nem tudom miért sok ez amikor egy GLS futár kap már nettó 450-500-at.

Gratulálok! Te is sikeresen bedőltél a felsőoktatás nagy hazugságának,hogy tanulj mérnöknek és utána te leszel az élet császára DDD. Egyrészt hogy van pofád ennyit kérni konkrétan pályakezdőként ? Hol olvastad ezt a bérigényt a pénzcentrum.hu-n ? XDD. 0 tapasztalat, átlagos angol nyevltudás + szinte semmi szakmai munka , csak a nagy arc. Szerintem örülj ha nettó 300-at odalöknek valahol haver. Elárulom hogy évente kb 1000 gépész diplomát adnak ki, rengeteget sajnos,fele ennyi sem kell a munkaerőpiacra, a pályakezdőket meg aztán főleg nem honorálják valami egetverően.. De ha nem tetszik akkor elmehetsz te is futárnak,senki nem tart vissza..

1000 gépészmérnök végez egy évben? Mi 36-an végeztünk anno és akkor caak egyetemi szinten három intézményben lehetett ilyen szinten diplomát szerezni. Az, hogy mindenféle "egyetem" képez már ilyen mérnököt egy más kérdés. Másrészt az az évi 1000 is kevés lenne, mert simán felszívja a munkaerőpiac. Szerintem is nagyon erős a 850 ezer bruttó pályakezdő fizetésnek, de azért az is egy vicc, hogy ennyire a béka segge alatt van (még a régióban is) a mérnökök fizetése úgy, hogy hiány van belőlük...

Nincs hiány mérnökből. Tavaly futottam pár kört és 1 meghirdetett pozícióra 30-50 ember pályázott. 10 megpályázott helyből háromra hívtak vissza és abból is egyszer voltam második körös interjún. Szakmai tapasztalatommal egybevágó helyekre jelentkeztem. A fizun ment el szinte a mindegyik. 5 év tapasztalattal a Br 900-ra + cafetériára azt mondták, hogy " nálunk a főmérnök nem keres ennyit". ők br700 és 750 között keresnek embert. Ha meg nem multihoz hanem magyar kis és középvállalkozáshoz mész nah ott meg mindenhez is érteni kell. Lelehetsz ott a rendszergazda a titkárnő és a manager, de viheted a főnök verdáját a mosóba is.

Végül kin keservesen, de meg lett a számításom, de kellet fél év. És sok sok interjú.

Ha hiány lenne , akkor ennyiért nem találnának kompetens szakembert. De találnak ennyiért is ebben biztos lehetsz. Ha meg találnak akkor miért adnának több fizetést ?? Cégek fő célja a profitmaximalizálás,nem pedig az alkalmazottak jól tartása. Külföldön 4-5 év tapasztalattal azért már jól lehet érvényesülni,ha nyelvtudás is adott.

Amúgy vannak olyan pozik, ahova valóban nem találnak kompetens személyt. A vicc, hogy így sem kezdik el emelni a fizetési sávot, hogy bevonzanak több embert. Szerencsére a legtöbb helyen van elég szerencsétlen, aki elvégzi 3 ember munkáját is a közepes fizuért, így a cégek ráérnek várni, amíg találnak egy sokadik balekot, aki nagyjából kompetens de hajlandó apropénzért dolgozni.

Ez ennyi.Pont. Minden szavával egyetértek.Haverom Miskolcon végzett,most Jabilba van,de lassan lelép.Normális kompentens jelentkező fiatal nuku,de a fizetést nem emelnék az istenér se.Kis pénz kis foci.

Oldalak