Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ennek így 2 milliót kellene már közelítenie jelenleg is, de hát ez a magyar valóság. Mikor sikerült ezt az összeget kialkudni és előtte mennyi volt?

Ennél kevesebbre gondoltak br 1,1-1,2 m. Erre sikerült feltornázni. Korábban sima tervezői pozícióban br 750 e. 10 év tapasztalattal.

Ügyes vagy! Ez olyan mintha lakást árulnál aminek a piaci értéke 30 millió, jön egy vevő aki benyögi hogy hát "én 20 millióra gondoltam" majd megegyeztek 23 millióban , "ennyire sikerül feltornázni". :D

10 év tervezéssel a hátad mögött bruttó 750... Szolgalelkű hülye

Emiatt váltottam te gyökér.

gyerekek.. xD

Pályakezdö gépészmérnök fizukról tudna valaki adni infót Nyugat Mo. környékéről? Szakmai tapasztalatom 3 hónap gyakornokság, angol B2. Már a harmadik interjúról jövök ki úgy, hogy amikor a bért tárgyaljuk én benyögök br. 850 ezret, aztán kapom is rá a választ, hogy átgondoljuk és majd értesítjük. Na és persze semmi válasz. Nem tudom miért sok ez amikor egy GLS futár kap már nettó 450-500-at.

Gratulálok! Te is sikeresen bedőltél a felsőoktatás nagy hazugságának,hogy tanulj mérnöknek és utána te leszel az élet császára DDD. Egyrészt hogy van pofád ennyit kérni konkrétan pályakezdőként ? Hol olvastad ezt a bérigényt a pénzcentrum.hu-n ? XDD. 0 tapasztalat, átlagos angol nyevltudás + szinte semmi szakmai munka , csak a nagy arc. Szerintem örülj ha nettó 300-at odalöknek valahol haver. Elárulom hogy évente kb 1000 gépész diplomát adnak ki, rengeteget sajnos,fele ennyi sem kell a munkaerőpiacra, a pályakezdőket meg aztán főleg nem honorálják valami egetverően.. De ha nem tetszik akkor elmehetsz te is futárnak,senki nem tart vissza..

1000 gépészmérnök végez egy évben? Mi 36-an végeztünk anno és akkor caak egyetemi szinten három intézményben lehetett ilyen szinten diplomát szerezni. Az, hogy mindenféle "egyetem" képez már ilyen mérnököt egy más kérdés. Másrészt az az évi 1000 is kevés lenne, mert simán felszívja a munkaerőpiac. Szerintem is nagyon erős a 850 ezer bruttó pályakezdő fizetésnek, de azért az is egy vicc, hogy ennyire a béka segge alatt van (még a régióban is) a mérnökök fizetése úgy, hogy hiány van belőlük...

Nincs hiány mérnökből. Tavaly futottam pár kört és 1 meghirdetett pozícióra 30-50 ember pályázott. 10 megpályázott helyből háromra hívtak vissza és abból is egyszer voltam második körös interjún. Szakmai tapasztalatommal egybevágó helyekre jelentkeztem. A fizun ment el szinte a mindegyik. 5 év tapasztalattal a Br 900-ra + cafetériára azt mondták, hogy " nálunk a főmérnök nem keres ennyit". ők br700 és 750 között keresnek embert. Ha meg nem multihoz hanem magyar kis és középvállalkozáshoz mész nah ott meg mindenhez is érteni kell. Lelehetsz ott a rendszergazda a titkárnő és a manager, de viheted a főnök verdáját a mosóba is.

Végül kin keservesen, de meg lett a számításom, de kellet fél év. És sok sok interjú.

Ha hiány lenne , akkor ennyiért nem találnának kompetens szakembert. De találnak ennyiért is ebben biztos lehetsz. Ha meg találnak akkor miért adnának több fizetést ?? Cégek fő célja a profitmaximalizálás,nem pedig az alkalmazottak jól tartása. Külföldön 4-5 év tapasztalattal azért már jól lehet érvényesülni,ha nyelvtudás is adott.

Amúgy vannak olyan pozik, ahova valóban nem találnak kompetens személyt. A vicc, hogy így sem kezdik el emelni a fizetési sávot, hogy bevonzanak több embert. Szerencsére a legtöbb helyen van elég szerencsétlen, aki elvégzi 3 ember munkáját is a közepes fizuért, így a cégek ráérnek várni, amíg találnak egy sokadik balekot, aki nagyjából kompetens de hajlandó apropénzért dolgozni.

Ez ennyi.Pont. Minden szavával egyetértek.Haverom Miskolcon végzett,most Jabilba van,de lassan lelép.Normális kompentens jelentkező fiatal nuku,de a fizetést nem emelnék az istenér se.Kis pénz kis foci.

De nincs hiány belőlük!! Dunát lehet rekeszteni ezekkel a mérnökökkel! Pont ezért vannak lenn a fizuk! 2015-ig volt mérnökhiány, amit az autóipari fellendülés korszaka előzött meg, na ott tényleg csak álmodoztak egy mérnöki fizuról a GLS futárok meg a buszsofőrök... pasztmek harmadannyit nem kerestek mint egy mérnök. Pedig akkor is az olcsó munkaerő országa voltunk már, de nem volt mérnök!! Na ennek lett vége 15-16 környékén, a covid előtt már halott volt az ágazat, azóta meg még gazdasági recesszió is lett/van, úgyhogy még siralmasabb a helyzet. Javulás sem várható, elsüllyedt ez a hivatás anyagi szempontból.

De a fizetés nem csak azon múlik, hogy hány mérnök van az országban. Hiába lenne kurva nagy hiány, akkor se lenne a német fizetés 80%-a itt a fizetés. Akkor egyszerűen mennének a szomszéd országba vagy akár Németországba és ennyi.
És de, hiány van mérnökből. Persze nem az Excelhuszár folyamat, meg gyártástámogató mérnökből. Ezek nagyrésze technikusi meló, ebből kifolyólag sokat tudják csinálni. Próbál meg keresni R&D-be egy megfelelő tudású embert (nem kell 5-10 év tapasztalat, legyen csak 2 év mondjuk). Ha jelentkezik hozzád egy ember, aki meg tud szólalni értelmesen, képben van a témakörrel és tud köszönni, akkor már örülsz, mint majom a farkának.

"Persze nem az Excelhuszár folyamat, meg gyártástámogató mérnökből. Ezek nagyrésze technikusi meló, ebből kifolyólag sokat tudják csinálni. "

Amikor jelentkezel egy ilyenre, akkor ez egy felelősségteljes komoly mérnöki meló amit nem végezhet ám akárki, amikor meg fizetni kell akkor ez csak egy technikusi szintű excelhuszárkodás amit egy agyhalott is meg tud csinálni.... erről a dumádról ennyit.

Ugyanis a folyamatmérnöki pozikhoz is mérnöki diploma, nyelvtudás, ipari tapasztalat, sw ismeret, stb. kell!!
Az kurvára senkit nem érdekel, hogy a 4000 fős multi vezető mérnökeként már jó fizut lehet elérni, bő 10 évvel ezelőtt még a -szerinted- technikusi szintű semmitérő folyamatmérnökök is jól kerestek MERT HIÁNY VOLT BELŐLÜK, ma pedig szarul keresnek MERT NINCS HIÁNY BELŐLÜK.

Egyébként is, ma is azzal szédítik a fiatalokat, hogy az átlag mérnök is jól keres mert kevesen kapnak diplomát a magas lemorzsolódási arányok miatt, és emiatt minden területen mérnökhiány van. Miközben ennek a szöges ellentéte az igazság, még ilyen r&d mérnökből is dunát lehet rekeszteni, ár-érték arányban semmit nem ér az a tudás sem. 2 bevásárlásnyival többet keresel mint egy GLS futár, miközben az Ansyst, Solid Edget stb. bűvölöd magas szinten és 3x annyit kéne keresned mint a GLS csávó.

lófaszt van hiány

+ tegyük hozzá hogy fel-harmada-negyede sose látott csillag-villás kulcsot és semmilyen műszaki érzéke nincs...

El vagy tévedve fiatal barátom.. 850 bruttó egy kezdő szoftverfejlesztő sem kap meg. De majd rájösz hogy nettó 300-ért kell gürcölnöd vagy felkopik az állad.

Netto 300...? Ez vmi vicc? Azért szoptam végig az egyetemet, hogy annyit keressek mint egy portás? Kizárt.....

Nem azért lesz mérnök az ember, hogy frissen végzett mérnökként jól keressen. Ha ezt akarod menj el villanyszerelőnek. Hosszútávon alkalmazottként viszont van perspektívád, van hova fejlődnöd. Ha megnézed egy villanyszerelő és egy mérnök karrier útját alkalmazottként akkor rájössz, hogy hosszú távon hatalmas a különbség.
Azt ne felejtsd el hogy a mérnöki egyetemen semmilyen praktikus tudást nem adnak amit azonnal használni tudsz. Jó esetben megkapsz egy olyan alapot, amivel évek alatt olyan mennyiségű és minőségű tudást és tapasztatatot tudsz magádévá tenni ami egy idő után már értékes lesz a piacon.
Hogy valami pozitívat is mondjak rövidtávra is, én frissen végzett BME bsc Vegyészmérnökként 7éve Nyugat Magyarországon 600k bruttót kerestem +juttatások bár nekem volt 1.5 év gyakornoki tapasztalatom és folyékony angol nyelvtudásom.
Legyél több mint a fent említett 1000 mérnök és többet is fogsz kapni.
Tapasztalatból mondom, egy friss mérnök az elején sokkal nagyobb nyűg mint haszon

Én is vegyészmérnök vagyok budapest gyógyszeripar br 630+caf pályakezdő, csak kíváncsiságból most milyen iparágban dolgozol és mennyi a béred+juttatások?

Hello,
Most Logisztikában dolgozok Senior Projekt Manager pozícióban bruttó 1,3millióért plusz bónusz ha van. Időközben elvégeztem egy MBA-t is és szerteágazó tapasztalatom van de nem gondolom hogy ez másnak lehetetlen lenne amit én csinálok. Szerintem a mérnök végzettség egy jó alapot ad arra hogy az ember sok szerteágazó ismeretet meg tudjon tanulni, de kár arra számolni hogy már az elején jól keres majd az ember. Ha tanácsolhatok valamit akkor ha úgy érzed, hogy alul vagy fizetve akkor kérj többet vagy válts. Sose várj a fizetésemelésre mert nem lesz....

Nem keres egy portás 300 ezret. Nézz be a facebookon a g*ci pofátlan álláshirepdetések csoportba, az átlag kulimunkás sokszor nettó 200-at sem keres.
Sokan el vannak itt tévedve a fizetésekkel kapcsolatban, mindig az építôipart hozzák példának. Ott valóban lehet(ett) nagy pénzeket szakítani, de a kidolgoztatják az ember belét érte.

Ember, legalább 5 éve arról szól ez a topic, és máshonnan is mindenki tudja, hogy a mérnökök lófszt se keresnek. A portás fizetésekkel éppenséggel pont nem vagyok képben, de a mérnöki fizetésekkel igen, ez alapján nem lenne nagy csoda ha egy jól kereső portás annyit keresne mint egy picit rosszabbul kereső mérnök. Akkora kibbbbb*tt nagy túlkínálat van mérnökökből, hogy minden bokor mellé jut 3 gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, stb, ha te 850-et kérsz, akkor majd megcsinálja más 600-ért, te meg mész a levesbe az adott cégnél.
Persze, érthető hogy nem egy portás/GLSfutár fizuért végeztél el egy egyetemet, de a valóság meg az, hogy de....

"Akkora kibbbbb*tt nagy túlkínálat van mérnökökből, hogy minden bokor mellé jut 3 gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki menedzser, stb, ha te 850-et kérsz, akkor majd megcsinálja más 600-ért, te meg mész a levesbe az adott cégnél." Ezek az információk honnan vannak? Mert nekem valahogy minden HR-es kollégám és felettesem is pont az ellenkezőjét mondja és valahogy én is más tapasztalok. Sok pozícióra, ahová gépes kellene felvesznek műszaki menedzsert vagy környezetmérnököt, de nem egy multinál angolul/németül jól beszélő bölcsész tölti be ezt a pozíciót. Jelenlegi munkahelyemen se volt rajtam kívül más jelentkező, sőt az új munkahelyemen is én voltam az egyetlen jelentkező (igaz 1x év tapasztalatom van). Tényleg elképesztően kíváncsi lennék, hogy honnan van ez a tapasztalat, hogy túlképzés van ezeken a mérnöki szakokon. Az hogy ennyi a fizetés egyáltalán nem azért van mert "600 másik" el tudná végezni a munkát, hanem annak a bizonyos alacsonyan szinten tartott munkabér miatt (olcsó ország, hogy jöjjenek a multik).

Én lassan 2 éve végeztem pesten pl sokkal lassabban találtam melót mint egy kisebb vidéki városban, pesten tényleg sok egyetemistát kiont magából az egyetem, így nagyobb a verseny is miközben mindenkitől azt hallom, hogy mennyire jó pest mert ott megfizetik az embert, a nagy lófaszt simán ugyanúgy megadják a pesti bért (ami nem sok) kisebb vidéki városokban. Ez a pesti “előny” is már rég elolvadt.

ha végigolvasod a kommenteket láthatod hogy idehaza bruttó 800-900 a max amit egy tapasztalt mérnök megkap.. Egyébként jókor kezdesz szétnézni a fizetések terén.. (egyetem után?? már 5 éve szarul fizettek a mérnököknek)

Igen, végigolvastam. A helyzet eléggé szar, ahogy látom. Mindegy, kis tapasztalatot gyűjtők meg nyelvtudást és irány külföld.

Mindenki ezt mondogatja körülöttem , aztán a 98 % -a marad itt a xarban. Nem olyan könnyű ezt megvalósítani...

Oldalak