Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ha fiatal vagy és megteheted, akkor külföld irányában gondolkodnék. Könnyebb, ha tudsz németül. Ha nem külföld, de már költözöl, akkor talán Győrrel jobban járhatsz hosszabb távon (közel a határ, ami húzza felfelé a fizukat, illetve ragadhat rád némi német is).

Sziasztok, szerintetek hosszú távon (fizetés, előre lépési/fejlődési lehetőség) technikusi munkakörben melyik cégnél lenne érdemes próbálkozni, mindkettőnél van hírdetve pozíció ami érdekelne.

A BMW az egyetlen cég Magyarországon (a pesti és győri patkányokat is beleértve), akik hajlandóak voltak kilépni a bruttó 800-900-as moslékszínvonalból, és megadják a bruttó 1,2-1,4-et egy alkalmazott mérnöknek is. Persze tudjuk jól, hogy 1-2 év alatt megzabálja ezt is az infláció, aztán beelsimulnak ők is a posványba.

De szerintem egyértelműen oda menj, ha egyáltalán felvesznek, mert válogatni így viszont nyilván fognak. A másik az noname szar, életemben nem hallottam róla, hagyd a francba, önéletrajzban sem mutat jól, ha később váltanál.

Technikusi bérekről van valakinek infója? Bruttó 600-700 reális lehet ha a mérnököknek ennyit adnak?

A csicska mérnökök dolgoznak ennyiért nem a nagymenő szakik hejj

Akár többet is. Nekem Audi Győr technikus pozícióban br. 1 millió. Technikusként 3 év, előtte gépkarbantartóként 8 év tapasztalat.

Huha ez egy nagyon jó kérdés szerintem. Hallomásból tudom (lehet túlzás) hogy az itteni épülgető gyárak ázsiai munkakultúrában nem kifejezetten becsülik meg az europai munkavállalót,amit valaki el tud viselni valaki meg kiég tőle. Annyiból jobb lehet a BMW hogy német multi,tudod kb. mire számíts,mert azért ebben a térségben nekünk nincs tapasztalatunk milyen is egy ázsiai cégnél dolgozni (ellenben azért arra kb rálátunk h. milyen egy francia,német,amerikai) cégnél lenni. Új zöldmezős cég mind2 azért az első pár év nagy szopórollers,menjen az ember bárhova is. Ja még annyi,hogy mind2 hely lehet stresszes,de a BMW tud és akar jól fizetni esetenként.

Menj el interjúra mindkettőhöz azt megtudod

Budapesti Jaguarról van valakinek infója, hogy mennyit fizet egy mérnöknek olyan munkakörökben, amihez szükséges némi beágyazott, HiL, SiL és egyéb ismeret, de nem kifejezetten egy hardcore Java vagy C developer munkakör? Ilyen System/Test/Requirement Engineer és hasonló munkakörökre gondolok.
Német multiknál ezek megállnak olyan bruttó 900, nagyon max. 1 millió körül, van ehhez képest érdemi eltérés indiai barátainknál? Mert az interjú 1,5 órás, előre prezentációval készülős személyes szivatás, ráadásul úgy tudom, hogy dresscode és teljes bejárás van az irodába. Tehát megkímélném magam ettől, ha ugyanazt adják mint a többi.
A HR-es csak hebegett-habogott az 1,4-1,5 milliós igényemre, hogy "hátööö szskmai tapasztalattól függ, meg hogy hogyan illenél a csapatba...stb.", de végül kinyögte, hogy ez egy kicsit magas és a vezetők keresnek ennyit. De szerinte az alkalmazotti bér csak 100-200-zal kevesebb, és bőven felette van a bruttó 900-nak. Hát vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban, főleg ezt nézve:

https://www.reddit.com/r/jobshungary/comments/17ywkl9/jaguar_land_rover_budapest/?rdt=58853

https://www.glassdoor.com/Salary/Jaguar-Land-Rover-Budapest-Salaries-EI_IE374962.0,17_IL.18,26_IM1115.htm

Szia! Én is megyek hozzájuk december közepén, ha gondolod beszélhetünk az interjúra készülésről :D

dresscode és teljes bejárás van az irodába

LOL, számomra innentől kuka, bármennyit is ajánlanának. Autóipari hulladék lehet ez is...

XD járna a faszom irodába, az az IT-s aki nem szeret bejárni irodába, de be kell mennie az egy csicska a mai világban.

Nézz rá a Lightware cégre, magyar HQ, de nemzetkozi piacra gyárt. Fizetésekben se csalódnál szerintem :). Eléggé keresnek mérnököket.

Sziasztok,

Szerintem minden szakmának megvan a lehetősége magasabb fizetésekre. Nyilván ehhez szorgalom kell és folyamatosan képezni magad.

Elárulok valamit.

Mindenki a szakmunkát mondogatja, szinte legendákat mesélnek. Na alkalmazottként nem fogsz 600 nál többet ott se nagyon túlórák nélkül megkeresni. Tudod hogy tudsz többet keresni? VÁLLALKOZÓKÉNT. De, az több felelősség, több szaktudást igényel (Hosszútávon.)

Mérnökként se fogsz heti 40 órában pénzt keresni sokat, csak annyit mint egy alkalmazott. De mint mérnöki szolgáltatást nyújtó vállalkozó, úgy már igen. Ahhoz nyilván alkalmazottként tapasztalatra van szükség, hogy legyen egy biztos tudás.

Elárulom, alkalmazott ügyvédek se keresik halálra magukat. De külsős vállalkozó céges ügyvéd?

Mernökként dolgozom, közben hegesztést tanulok (Nem iskolarendszerben, hanem rendesen 20 éve praktizáló hegesztő töl). Valszeg, ebben az irányba szeretnék tovább menni, érdekel.

Jelenleg 800 körül keresek 4 év tapasztalattal.

Az ITban ALKALMAZOTTKÉNT keresel 1-1,5 misit, úgyhogy csak részben van igazad. A kapitalizmusban tényleg a vállalkozók keresnek jól nem a munkavállalók. De ha a mérnöki dipó helyett megtanultál volna 2-3 programnyelvet, most kis híján dupla ennyit keresnél egy szál érettségivel, csak szólok. Na kb ennyit ér a diploma, semmit...

Én tudok tervezni, én áldoztam ezért: 7-kor fölkeltem, vizsgára tanultam, az, hogy egy faszszopó geci kurva elment szobafestőnek a kurva anyjába, nem érdekel, 260 kilométert utaztam egyetemre, nehogymár olyan keressen jól baszdmeg aki nem tudja mi a fázis!

Én, aki reggel óta HO-ban vagyok, hát menjetek a faszomba, baszd meg a gecibe, szórakoztok velem, hagyjatok már baszdmeg, mi a faszt csináljak?

Ez egy munkaerőpiac baszki, há' mit csináljak? Mit csináljak baszdmeg? Mit, hogy a szobafestő csinálja meg az elektromosságot? Hétkor ķeltem a vizsgára, faszszopó.

Baszki. Gyere ide, gyere ide, kisköcsög! Gyere, most mondd el! Aki erős, itt megáll előttem. Hétkor elkezdtem tanulni a vizsgára, most mi a faszomat csináljak?

Hát kinek van igaza gyerekek? Ez a munkaerőpiac, én ezért nem aludtam 1-2-3 hetet. A barátnőmet nyüstöltem, hogy hozza a koffeint, érted? Tanultam a vizsgakra, a Papp Dani baszdmeg - úgy, hogy neki családi programja volt baszdmeg - rohangált ide, hogy a villamosságit idehozza. Én könyörögtem itt a lakóknak - ne csititgass Timi, kérlek - mert itt bulizott a szomszéd felettem. És akkor tanuljunk meg. Hát tanuljon olyan aki mindent tud? Keressen sokat a rómeó?

Ez egy munkaerőpiac: Rómeó tud úgy tervezni mint én? Rómeó, szerinted tudsz úgy tervezni mint én?
Jó, de azt megcsináltam.

Te mit csináltál? Jó, akkor a burkoló keres sokat, jóéjszakát, szevasztok.

Nem értem Rómeónak mi baja. Szerintem én sokkal jobban burkolok, mint ahogy ö tervez. Miért keressen ö többet?

Hali,
építőmérnökként dolgozom Kaliforniában, kivándotolt magyarként, home office-ból tolom, többnyire, heti 2 bejárással. Éves szinten 140-150k usd jön össze nettóban, attól függ összeomlik-e az a szar amit terveztem vagy nem. Kicsit uncsi már itt lenni, meg szörfölgetni a haverokkal egész nap, hazatervezem költözni szabolcs vármegyébe, nagy a honvágy na, meg hát ott a csók is amit a kormány ígér. Hiányzik a kunságszeszi pálinka reggelente is amit megittam régebben a munkásparasztokkal akik kétszer annyit kerestek mint én. Jó kisüsti is dejó volt este gyerekek. Szal mennék haza Orbánnak húzni az igát mint a barom szaré-húgyé, de félek felülni a repülőre, de mindegyis, majd beveszek pár xanaxot meg iszok rá egy kis olcsó fröccsöt azt kibírom. Szóval a kérdésem az lenne hogy szerintetek havi bruttó 300 ezer ft-ot elmerjek kérni a 183 év tapasztalatommal? Vagy az már nagyon pofátlan összeg lenne?
Köszi a válaszokat előre is! Kérem, csak komoly válaszok jöjjenek.

Üdv. Nálunk lenne talán lehetősége. A gyakorlati évei nem kevesek, de HR-sként mondhatom, hogy soha nem elegendőek. 250-300 év lenne az ideális jelentkező, de megkockáztatunk a drága időnkből Önnel egy interjút. Pár aprócska szóra se érdemes feltételt gyorsan megemlítenék. Az állas betöltéséhez tárgyalóképes felsőfokú angol, német, olasz, francia, orosz, arab, kínai, indo-kínai, belga, norvég, üzbég nyelvek ismerete elengedhetetlen. A. heti teljes munkaidő 40 óra lenne, amit nagy ritkán túlórával kiegészítenénk plusz 80-90 órával. De ez tényleg nagy ritkán, egy hónapban max. 4x ha előfordulhat.A csapat nagyon barátságos és motivált, nagyon jó magánélettel rendelkeznek, mert azt hiszem az nincs nekik. A bérigénye reméljük csak viccnek szánta...br 300ezer :D. Reméljük egyszer 10-15 év múlva meglehetne. Jelenleg a br 183-186ezer Ft lenne és ezt kiegészítve egy évvégi 1500Ft-os legjobb dolgozónak szánt prémiummal, amit szép kártyára utalunk. Ez is bizonyítja, hogy nálunk nem csak dolgozni, hanem jól dolgozni is megéri. Várjuk jelentkezését a magyarorszagalegjobbhely@eloremegyunk.com-ra

Én voltam olyan interjún ahol a HR-es azt hozta fel mint pozitívumot magukról, hogy (pontosan nem tudom idézni) a tulajdonos most költött el rengeteg pénzt a tető felújításra így már nem ázik be az iroda :D.
De adom amit fent írsz :) Azt kihagytad, hogy lehetőleg 30 év alatti legyél 40 év releváns tapasztalattal :)

na mivan buzik, még mindig kevés a pénz?
Épp tenerifén nyaralgatok és kúrogatom a spanyol bigéket.

Üdv, a kedvenc burkolótok, Kis Károly

Olyan buszke vagyok rad. Ilyen nagyszeru, szorgalmas magyar emberekkel mint te teli az orszag.

nagyon szépen köszönöm az elismerő szavaid fiatal barátom!

Lenne nálad esetleg felvétel? Kidobom a diplomám és megyek...br 800 már jó is lenne. Mérnökként ezt a bért soha nem érném el ugyse.

Gépészmérnökin most akarják bevezetni a buszsofőr szakirányt, azzal elérhető lesz ez a bér.

Csatlakozz a tatai tüzérekhez, illetmény bruttó 737, most jött szembe a hirdetés a neten. Amíg nincs háború addig hótziher hogy jobb is mint egy bűzös olaj/gumi/műanyag/vegyszerszagú termelésben basztatni a 30 éves lefingott gépeket ugyanezért a 737 körüli pénzekért valami fröccsöntő vagy forgácsoló multinál...

"azzal elérhető lesz ez a bér." - akkor ha kivezetsz a busszal bécsbe és nem jösz vissza többet

dobj egy mailt a kiskarolyafaszagyerek@burkolo.com-ra, aztán meglátjuk mit tehetünk :)

sziasztok, megyek hamarosan állásinterjúra, egy dél-nyugat magyarországi (pécs környéke) céghez, karbantartási mérnök pozira. most végzek egyetemen. szerintetek 450 ezer bruttót elkérni reális lehet? persze, sok tapasztalatom nincs a témában (de írták, hogy várnak pályakezdőket is), de azt gondolom, hogy alapvető műszaki érzékkel rendelkezem, és a villáskulcs sem idegen tőlem, angolom is rendben van.

xdddd jólvan emberek, akkor többet kérek, elég egyértelmű a válasz. köszi!

Oldalak