Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Lol :D azt még nem hisz nekem az elcsövesedett mérnök, akinek még a járda szigetekre sincs pénze. Havi 1szer bemész a boltba azt nem is marad pénzed utána bástya :) tekerd lejjebb a fűtést különben nem marad mit enni karácsony utánra

Üdv, Kis Károly, mesterbukroló

8 év gépészmérnök tervező, Komárom-Esztergom megye, mindent összeszámolva 2024-ben a havi átlag br 1.2M-1.3M közt leszvalahol.

Gépészmérnök tervező, 3 év tapasztalat, Baranya megye, 100 fős cég, Angol B2. Brutto 550 ... .Váltanék, akár várost is ahol jobbak a fizetések. Győr és Budapesten gondolkodok. Vélemény?

Budapesten meg Győrben szar fizetések vannak, mert azt nyomja a média, ezért mindenki odaköltözik a kamupropagandára. A BME meg az OE is ontja ki a fiatal mérnököket, akiket alig bír felszívni a piac, nyomják le szépen a béreket.

Budapesten és Győrben egy nettó 600 megállít, a nagy potenciál Miskolc és Debrecen környékén van, ott 800-900-at is megadnak, valós tapasztalat, konkrétan egy darab ismerősöm nincs, aki nyugatabbra költözött volna, mert itt már mindenki körberöhögi a pesti szarrágókat, a pesti média hazugságai meg nem érdekelnek minket. A közbiztonság meg szarabb Budapesten, sokkal több már ott a kisebbségi mint Miskolcon, éppen Borsodból meg Szabolcsból özönlöttek oda az elmúlt években.

Marhaság. Miskolcon max br. 1 milliót lehet keresni ha spéci tudásod van gyakorlattal (mondjuk 5+ év PLC programozás), ha egy random üzemmérnök vagy br. 6-700 körül megállnak a fizuk.

Debrecenben egy fokkal jobb a helyzet, ott a bmw br. millió+-os fizukat oszt.

Kamu. Mutass fizupapírt különben csak duma..

Pestre, Dunántúlra keletről már csak az alja népség megy, mert behülyítik őket, hogy a nettó 200-as szar betanított munkára ott majd 300-at sdnak, és az milyen jó, a proli meg nem számol utána.

Nem csoda, hogy Győr meg Sopron lakossága panaszkodik, hogy élhetetlen lett a sok belső migráns miatt, meg még a pesti tahók is ellepik őket.

Nyugtassátok magatokat pesti gyökerek ezzel a kamuval, mit érdekel minket, nekünk annál jobb. Isten ments, hogy elárasszátok a vidéket és lenyomjátok itt is a béreket. Így is mindennapos dolog, hogy BME-n végzett mérnökök vidékre jelentkezgetnek, mert pesten már csak info meg pénzügy van, üres mérnöki pozíció alig. Fehérvár, Veszprém, Győr, Eger, Gödöllő, Hatvan tele van pesti menekültekkel. Még szerencse, hogy Miskolcig meg Debrecenig nem toljátok el a pofátokat. Nem fog senki neked itt fájlokat feltöltögetni, pláne, hogy ha kitudódik, nagy balhé lehet belőle.

Amúgy kb. jól leírta az előző, bruttó 1 milla simán elérhető Miskolcon, 1,3-1,4 meg a BMW-nél, de Miskolcon is van ilyen speciálisabb tudással. Ja meg Tiszaújváros, Barcika, ott is bruttó 1 milla +13. és 14. havi, meg még elszórtan ilyen-olyan bónuszok. A vegyiparnak nagyon durván jól megy, nem úgy mint ennek a ratyi német döglődő fillérbaszó autóiparnak.

A különbség az, hogy pesten nem adnak az istennek se többet 1 millánál, de már 900-nál is csak nagyon fogcsikorgatva, akármilyen tudásod is van. Tudják, hogy jön majd egy megszállott hülye, aki nem a pénzért dolgozik, csak a szakmai kihívásokért, és 35 évesen is vígan elnyomorog a lepukkant körúti szobában.

Húzzál már a picsába te vidéki paraszt, kapanyél kilóg a szádból, menjél dagonyázni a disznókkal

Az egész mérnöki pálya a kamupropagandára épül, még ma is mennek a cikkek arról hogy micsoda mérnökhiány van, elemezgetik hogy hány mérnök hiányzik a piacról és mit lehetne tenni ennek enyhítésére, stb., szemrebbenés nélkül leírják a valóság szöges ellentétét, a szerencsétlen tapasztalatlan frissen érettségizett zöldfülűek meg jól be is iratkoznak valamelyik egyetemre.... honnan is tudhatnák hogy kamu az egész? A neten rákeresve is 99%-ban a kamu cikkek jönnek szembe hogy micsoda értékes diplomák ezek, borzasztó könnyű besétálni ebbe a kelepcébe sajnos.

Az IT-ra is igaz már ugyanez, az is kifulladt, ott is már csak az egyszerre 26 programnyelvet ismerő devops/azure/jenkins/java/cucumber atyaisten senior kéne a Cloud technológiákra, az is nagyon max. nettó 1 milláért, de sokkal inkább 700-800-ért

Ekkora butaságot..

Aki csak a portfolio, hvg, profession, hrportal és egyéb médiumok hazudozásait olvassa, annak butaság, aki meg interjúzik, keresi a jobb lehetőségeket, és sehol nem akarnak többet adni, annak a valóság.

Ne a médiában olvasott hülyeségnek higgy, hanem a saját tapasztalataidnak. Nekik az a céljuk, hogy a mézes-mázos ígéretekkel egyre több embert bírjanak arra, hogy a mérnöki után most már az IT szakokat válasszák, és le tudják nyomni ott is a bérszínvonalat.

Aha, IT-s vagyok Pesten, medior kb 4 év tapasztalat 1.2 milla bruttóval.. ennyit erről. Januártól 10%-al emelkedik a fizum. Sima mezei java fejlesztő vagyok amúgy

Haver 2év tapasztalat hálózatfejlesztés, nettó 1.5-2 milliós bérigényt is megadják jobb helyeken.

Nekem meg fél év windows-telepítésre nettó 3 millió.
De gondolom mindjárt jön valaki, aki számítógép-bekapcsolásra 4 milliót kap.

Pont ezt pofázom hogy hülyeség hogy az it is szar, meg a buzipesten sincs mar semmi...

Állása az embernek lesz, csak kérdés mennyit kap érte :D Vannak jobb munkák ( PLC fejlesztő, matlab/labview fejlesztő), de a hagyomágyos mérnöki munkák sajna kukába valók fizetés terén

Pontosan ez a helyzet.Még pár éve volt ez a szitu,hogy minden mérnök felköltözött Pestre,a Ny-Mo ra vágyók pedig Győrbe,meet ott mennyivel jobb a fizu.Ezért ezek a városok megteltek,mentek fel az albérletárak stb.Mára már hiány főleg a K-Mo-i régiókban van,ott még lehet alkudozni,a fővárosban meg örülj ha egyáltalán visszajeleznek.Én gépészkaros voltam(Covid alatt végeztem),csoporttársaimm nagyobbik része már nem a fővárosban van,kaptak sokkal jobb ajánlatokat Fehérváron,Szegeden,Hatvanban stb. Ha megnézed a professionön az állásokat láthatod,a legtöbb gépész állás(főleg amit már jó ideje hirdetnek),nem a fővárosba van. Bp megmarad az IT meg pénzügy-bankvilágnak. Pl. ha közgazdász vagy,Pesten kívül kb esélytelen normális munkahelyet találni.

Mivel nem Budapesten belul van a legtobb gyar, tyuha micsoda felfedezest mondta...

Baromság, vidéken is van már fejlesztés és az is jobban fizet mint a budapesti fejlesztőközpontok.
Illetve egy gazdász is többet megkap mondjuk egy keleti gyár beszerzőjeként mint valami pesti KPMG-s vagy morgensztenlis majom.

Lehet itt mentegetőzni, de ott tartunk, hogy kb. buzipesten a legszarabbak a fizetések az egész országban (kivéve a neres piócákat), és Kelet-Magyarországról is már csak a kisebbségiek költöznek "fel" a munkásszállókba, hogy gányolgassanak az építőiparban.

Eleg nagy szoras van a budapesti berekben. Blackrockos, morgan, kmpgsek vagy igazabol meg eleg sok magy multinal 1m bruttohoz mar nem kell Ner es egyebnek lenni. Lakasarakon kivul semmivel se dragabb BP. 2: kereshetsz te barmennyit videken ha pusztulat unalmas az elet stb, persze kinek mi kell... 3.mig videken van par jol fizeto 50kms korzetben, Budapesten meg sokszorosa, konnyebb valtani ha vmi nem tetszik. Szekesfehervarig bezarolag eleg sokan kocsikaznak be BP-re, nem veletlen. Lehet sorolni a kiveteles videki munkahelyket, csak kb 2 kezen meglehet szamolni...

Ha meg valakit annyira érdekel a pesti éjszakai élet, a nettó 800-900-ból, saját lakásban lakva vígan fenn tud tartani egy akármilyen autót, amivel 1,5 óra alatt ott van az M3-ason.

Látszik, hogy tipikus pesti dagonyázós ember vagy, szar a fizetés, lakás nincs csak szoba, de legalább ott lógsz minden este a romkocsmában, és azt hiszed, hogy a Bp táblát elhagyva mindenki disznókat meg csirkét tart.
Mindegy, hajrá, így tovább, minél lejjebb nyomjátok a saját fizetéseteket, nekünk annál jobb. :D

:D ennel nagyobbat nem is tevedhettel volna,8 eve jottem (23 ev utan) fel videkrol (diploma utan egybol BP-re) nincs az a penz amiert videkre koltoznek (najo van havi 5 millio :D ). Parommal havi 2.5 millio bruttot keresunk havonta, nemsokara masodik lakast vesszuk. Koszonjuk szepen megvagyunk. Felsoroltal par top fizetesu (ott is kb a mernokoknek) helyet videken (osszesen lehet 10 az orszagban) ahol talan jobban fizetnek mint Budapesten. Aztan ha az az 1 jo munkahely nem jon be neki akkor 50kmt kocsikazhat naponta vagy tobbet majd a masik jo munkahelyert, de szuper videk. A legtobb milliardos, meg tobb szazmillioval rendelkezo vajon miert Budapesten (vagy szomszedban) elnek? Koltoi kerdes... es pont nem bulizom halalra magam, de videken 1 nap utan elmegy az eletkedvem. Aki azt szereti az maradjon videken, igazad van, nem kell mindenkinek Budapestre koltoznie.

Elkezdtél szépen csúsztatni, kettőtök bérét összeadod és bruttóban hangoztatod, hogy soknak tűnjön a 2,5 MILLIÓÓÓ, a téma pedig alkalmazott, beosztott mérnökökről szólt, akikről te beszélsz, azok meg vállalkozásból, építőipari seftelésből, adócsalásból, bűnözésből szedték meg magukat.

Ilyen gazdagnegyede meg minden városnak van, de te nyilván csak nyeled a telexet meg a 444-et, ahol Borsodból meg Szabolcsból kizárólag csak a cigányfalvakat mutatják szándékosan, mintha nem lehetne buzipesten is folyton csak a blahát meg a nyóckert és csepelt meg pesterzsébetet filmezni. Nézd meg pl. Miskolctapolcát, milyen villák vannak ott, kenterbe verik Szentendrét is, ahonnan a lakosok jelentős része amúgyis a rozoga 60 éves hévvel döcög be ratyipestre.

"A legtobb milliardos, meg tobb szazmillioval rendelkezo vajon miert Budapesten (vagy szomszedban) elnek?"

Látod ez jó kérdés.... Megveszik 300 milkáért Szentendrén a családi házat, hogy aztán ott szopjanak a dugóban a szentendrei úton minden nap 2x másfél órát a SUVban, ami meg olyan kib*ott széles hogy nem férnek be vele szinte semelyik parkolóba. Igazi zsenik, hogyne...

Aki igazán gazdag az nem szopik a reggeli dugóban, just sayin'. Viszont a legtöbb üzleti lehetőség, kapcsolat, reptér stb Bp-hez köti az embert, nem véletlenü nem Borsodmucsaröcsögén épülnek milliárdos villák.

Akkor egyik reggel libbenj ki Szentendrére vagy Solymárra vagy Budakalászra, és nézd meg hogy a 20 milkás SUVok szopnak órákat a dugóban vagy lepukkant swiftek? Szó szerint az van amit írtam, 300 milkás kecó, aztán meg dugóban araszolás, mert túlnőtte magát a Bp környéki burzsujvidék. Amilyen fos és élhetetlen a közlekedés, Budakeszin vagy Szentendrén 10M lenne a reális ára egy palotának.... na pontosan ezért vidékre megy az élelmesebbje.
Bp és az agglo már túlnőtte magát és emiatt az élhetetlenség határát súrolja, és ez az ingatlan árakban mégsem mutatkozik meg. Vidéken meg azt képzeld el, hogy még parkolóhelyet sem kell vadásznod 40 percig ahhoz hogy hazaérjél, just sayin'.

Bruttó 1 millióhoz nem kell ner persze, de hogy neked az jó fizetés, látszik, hogy megragadtál a pesti posványban. Az meg hogy a pesti alvóvárosokból bejárnak, köztudott dolog, kit érdekel? Akkor ezek szerint fehérváron sincs semmi, tehát méginkább igazam van. Az egész pesti régió meg a dunántúl kifulladt már, megrekedt mindenki a bruttó 900-1 milliós mocsárban, közben egy BMW, Borsodchem, TVK meg 1,2-1,4 milliókat simán megad, saját szememmel látom.

Hónapok óta nyomod ezt a szarságot, hogy Pesten mennyire szar és vidék a csúcsok csúcsa, közben meg otthoni ismerőseim összeszarják magukat, ha 400 nettós fizetést hallanak.
Egyedül a BMW fizet jobban, mint Pest vagy Győr (ez se lesz így sokáig), az összes többi, amit felsoroltál egy nagy faszság.
Tele van a vidék fejlesztéssel meg ilyenek :DDD. Hol? Azon a négy helyen, ahol kevesebb mérnök dolgozik összesen, mint a bosch egyik emeletén?
Menj szobára a vidékkel, de komplexusod ne itt terjeszd sztem

Oldalak