Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Nem abból vonunk le következtetést, hanem a valós ajánlatokból. Bécs környékén bruttóban adnak 3800-at, ha meg nem tetszik, akkor találnak helyetted mást. Gondolom ott az is olyan mint nálunk Budapest, hogy a duma megy, közben ott a legszarabbak a fizetések, közel van Magyarország és Szlovákia. Azt el tudom képzelni, hogy Svájc irányába haladva egyre növekszik a zseton, de azért a nettó 3800 akkor is irreálisnak tűnik. Ebbe benne van már mind a 14 hónap meg a bónusz, ugye? Akkor talán, ha szerencsével jó helyet fogsz ki, és hirtelen nagyon kell nekik egy speciális ember

Te kint élsz Ausztriában vagy MO-ról látod irreálisnak ezeket a fizukat? Mert kint élve ezek nem tűnnek irreálisnak. Talán az átlagostól kicsit jobb, de abszolút, viszonylag könnyen elérhető, ha jól beszélsz németül. Persze simán lehet, hogy MO-ról interjúzva, külföldi tapasztalat nélkül az első hely nem fog ennyit fizetni. Azok a cégek, akik a balkáni munkaerőre pályáznak, okkal teszik ezt.

Nettó 3800 ez a fix havi, a nyári téli dupla az külön jön rá. Ausztriában minél nyugatabbra mész annál magasabbak a fizetések is. Amit az állás hirdetésekben látni fizetés kiírásokat az nem ajánlat, hanem egy törvényileg meghatározott bérminimum. A legtöbb esetben egy pályakezdőnek is néhány száz eurót rátesznek arra az összegre, akinek tapasztalata van annak még többet. Mindenhol jellemző, hogy az évek alatt, ha jól dolgozol, akkor a kötelező éves fizuemelés mellett adnak még plussz emelést. Igy relatív gyorsan nőhet a fizetés.

Hagyjátok már ezt a félrebeszélést, hogy itthonról látatlanba okoskodok, konkrét állásajánlatokat kaptam a Siemenstől, Boschtól és hasonló nagy cégektől, mindenhol örvendeztek, hogy de jó lenne, ha csatlakoznék, mert nincs ember, blablabla, persze mindegyik nettó 2500-at akart adni. Kisebb cégek meg 2200-2500-at. Mindezt beágyszott rendszer fejlesztésre, összes safety szabvány meg minden lószar ismeretével, TÜV auditori tanusítványokkal, 5 év tapasztalattal. Persze biztos én vagyok a szar, és nincs tapasztalatom, meg rossz cégeket kerestem...
Ennyit itthon is meg lehet keresni kb., és nem kell milliókat lerakni kaucióra, költözködni egy rakás pénzért meg egyebek.

Azt az egyet el tudom képzelni, hofy nyugatabbra, kisebb településen talán többet adnak, mert ez nálunk is ífy van már, hogy a Budapest-felszopás megy mindenhol, közben meg Barcikán vagy Ózdon 1,5-szer annyit adnak simán, mert ott kevés a jelentkező. Bár tény, hogy Linz-környéki kis cég is keresett már, de ők is csak 2000 Euróban gondolkodtak.

Istenem.... Nem unod még ezt? Nagyon súlyos komplexusod van, komolyan mondom.

Igen. Barcikán meg Ózdon rommá keresik magukat a mérnökök... Már csak őket kéne erről tájékoztatni :D

Nem kell őket tájékoztatni, mert csak röhögnek a sok BME-s naív idiótán, akik örülnek, ha nettó 300-400-ért felveszik őket, Borsodban meg nettó 900-at is megadnak. Pesten meg 600-650 körül megállsz 5-10 év tapasztalattal is, ha többet kérsz az interjún, szinte a képedbe röhögnek, mert tudják, hogy van helyetted 20 másik.

Fingja nincs az ilyen pesti majmoknak, hogy egy vegyipar vagy acélgyártás mennyivel másabb liga, mint ezek a gagyi pesti autóipari exceltöltögető szar irodák. Ott simán hozzádvágnak 3-4 hónapnyi fizetést bónuszként, pesten meg kapsz valami szar 8%-ot. Számos BME-s ismerősöm is vidékre menekült, mert miután lejárt a nappali hallgatói jogviszonya, nem alkalmazta tovább a bosch, knorr, thyssen, conti, jaguar, főállásba meg nem vették fel sehova, mert iszonyatos túljelentkezés van.

Jajj hagyjál már ezekkel a mesékkel :D

Ózdon dobálják utánad a 900-as nettót, meg 3-4 havi bónuszt. Hogyne. Úgy is néz ki Ózd, mint ahol tele van ilyen fizetésekkel a város :D

Iszonyat ez a komplexus, ami árad belőled. Mindenhol szar, mindenki hülye, mindenki nagyképű. Csak te vagy kurva okos meg, meg kelet Magyarországon mindenkihez dobálják a milliókat. Rajtad kívül mindenki arra panaszkodik, hogy milyen szarok ott a fizetések (ami látszik is az életszínvonalon), de szerinted az a Kánaán, csak senki nem veszi észre, mert mindenki köcsög pesti meg külföldi. Komolyan kezeltesd magad

Miért, hogy néz ki? Voltál ott mostanában, vagy csak az évtizedes idióta pesti tahó legendák alapján formálsz véleményt? Ismerjük jól a város történetét és egyebeket, na de tiszteletre méltó, hogy a vezetés próbál tenni valamit, a közterületek tök rendben vannak, gyönyörűen be van virágosítva minden. Ilyen szempontból ezerszer kulturáltabb, mint Budapest, annyi szemét, húgy, szar meg csöves nincs sehol az országban mint ott. Persze ti jól érzitek magatokat abban, mert a média megírja, hogy Borsodban mindenki nyomorog, minden lepukkant, és a nettó 500-600-zal ti vagytok az élet császárai, közben meg egy szar csepeli panelt sem tudtok megvenni, ráadásul ezeken a pesti lepratelepeken sokkal aljadékabb rétegek laknak mint Borsodban. Sőt, pont Borsodból áramlik oda az alja réteg, mert nekik tényleg csak ott van aljamunka, de egy képzett normális ember simán talál munkát magának sokkal jobb fizetésért mint pesten. Na ezekkel te nem találkozol, mert ők nem mennek pestre, csak a csőcselék.

Komplexusotok meg nektek van, ti ütitek egymást mint a majmok, mikor elszakad a cérna a dugóban ülve, mert nem bírjátok már azt a túltelített, zsúfolt szar színvonalat, ami ott van.

Nem mellesleg a bűnügyi hírek terén is messze budapest vezet, mostanában nem is hallani már borsodi híreket, az összes rendőrkéseléses, deák téri késeléses, hős utcás, gödöllői héven molesztálós, autósüldözős, autósverekedős hír mind budapestről jön.
A kisebbség is oda jár már bűnözni, mert rájöttek, hogy ott könnyebb eltűnni a zavarosban, nagyobbak a lehetőségek ilyen téren.

Ezt csak megerősíteni tudom.Én is BME s voltam,én is és rengeteg volt csoporttársam elmentünk kisebb városokba (főleg Ny-Mo),mert többet keresünk mint azt tettük Pesten.Ott még talán az infó-speckóbb villamosmérnöki,esetleg mechatronikai vonal megbecsült és hiány van belőlük,de gépészként jobb ha menekülsz(nekem egy gyógyszeripari cég MsC vel +2 év tapasztalattal akart adni nettó 450-et ,most nettó 600 at keresek rá fél évre vidéken).

Semmilyen gyártáshoz kapcsolódó mérnökből nincs hiány, villamosmérnökből meg mechatronikai mérnökből sem, úgyanúgy WCpapír az a diploma is mint a gépész. Iszonyatos túljelentkezés van, és ahogy előttem is írják, vidéken jobbak az elhelyezkedési esélyek meg a fizetések is. De már vidéken sem az van mint pár éve, hogy örültek ha egyáltalán van jelentkező, már ott is 8-10 ember áll mögötted a sorban egy állásra, de legalább nem 40 mint Pesten.

Videk, multi, elektronikai fejlesztes, beagyazott rendszerek. Jelentem, nincs sor. Orulnek, ha egy palyakezdo ideteved, de igen, erezheto, hogy romlik a gazdasagi kilatas. A ber az jo, kb pesti jobb, de nem a top helyekkel megegyezo.

Az is külön jó hogy leírja a kint dolgozó konkrétan tételesen hogy 4000€ körül keres, de azért megfejtik innen MO-ról többen is hogy márpedig annyit nem lehet keresni ott csak 2500-at. :D

Leírni bármit lehet, tételesen, fejen állva, akárhogy...
Elhiszem, hogy ő ennyit keres, de ez akkor sem általános. Itthon is ismerek olyan gépészmérnököt, aki 1,2 milliót keres alkalmazott beosztottként, mégsem kürtölök tele mindent, hogy 1,2 milliót keres minden mérnök.

Érdekes a logikád :D A kinti alja 2500 eurós mérnöki fizura (ami amúgy a 14 havi elosztás miatt inkább 3000) azt mondod nem éri meg kimenni, mert MOn is simán lehet ennyit keresni. Most meg írod, hogy 1,2 millát kereső mérnök MOn nem általános.
Inkább menjetek el Karcsikával sörözni, biztos jól megértenétek egymást :D

És az ingatlan- és szolgáltatás árak ugyanazok, ugye? Meg ugyanúgy érzed magad, ahol egy darab barátod nincs, mindenki németül gajdol körülötted, a labancok lenéznek, rajtuk kívül meg egy csomó szerb és egyéb aljadék bevándorlóval van tele minden...

Igen, ha itthon megvan egy 700-800, ott meg 2500 Eurót adnak, akkor nem éri meg kimenni szerintem. De döntse el mindenki, én aztán nem tiltom meg senkinek.

Tény, hogy valamivel jobbak ott a közállapotok, de az nem biztos, hogy kompenzál. De az is tény, hogy önmagához képest Nyugat-Európa is rohad lefele, egyre szarabbul lehet ott is élni alkalmazottként, nagy a munkaerőhiány, ott is nőnek a várólisták, járatritkítások és egyebek vannak, mert senki nem akar már operatív munkát végezni.
Nyilván mi mégjobban rohadunk le, ezért a különbség még így is nő. Na de az, hogy egy szaros 1,5-szeres bérkülönbségről vitatkozunk,miközben korábban még 3-4-szeres volt, eleve vicc...

Így van, egy másodrendű állampolgár vagy külföldön, aki ráadásul az anyanyelvét sem használhatja. Ezt valóban kompenzálhatja egy 3-4szeres bér, de én is azt hallottam több helyről is, hogy erről már szó sincs a covid óta.
A hazai közállapotokat le is lehet ám szarni, menjél el kirándulni az erdőbe a családoddal, pecázzál egy jót, told ki a csirkeólból a nagyapa régi simsonját és szereld meg, stb, közben pedig szard le hogy OV-t kávézni küldték az EUban, meg ami szenny a híradóból ömlik napi szinten. Nekem 2 és fél hónapig nem volt tv-m (tönkrement aztán meg pont költöztem) és nem volt rossz ezeket kihagyni. Most is csak a kézilabda meccseknél kapcsolom be mert nagy kézilabdamániás vagyok.
Ha lenne elég pénzem, teljesen jól érezném magam ebben az országban. A lányomat Berlinben is meg Linzben is félteném este 8 után az utcára engedni, mert ott is tele van már kétes arcokkal az utcakép. Azért a másfélszeres fizetésért pedig nem éri meg önként másodrendű állampolgárrá válni.

Mit értessz az alatt, hogy másodrendű állampolgárrá válni külföldön? A boltban, fodrásznál vagy a postán nem mosolyognak rád mert külföldi vagy? Elmondom neked sokkal kedvesebbek nyugaton egy akármilyen intézményben, legyen az posta bolt stb..mint itthon. Ès miért? Mert a munkájukért pénzt kapnak amiből megtudnak élni. A munkahelyeken pedig szintén nem leszel másodrendű, senkit nem érdekel melyik országból jöttél nyugaton. Két dolog fontos és semmi más: Èrted-e a szakmád, illetve beszéled-e a nyelvet és kész. Ha ezek rendben, még barátságosabban befogadóbbak, mint itthon. A közbiztonságra kitérve, nem kell elhinni a propaganda Fidesz tv-nek minden faszságot, hogy így veszélyes nyugaton meg úgy.
Èn évek óta kint élek és folyamatosan pozitív meglepetések érnek, ami miatt otthon rengeteget bosszankodnom kellett. Nagy döntés kiköltözni, de én életem egyik legjobbjának tartom és jelenleg eszembe se jut a hazaköltözés.

"Mit értessz az alatt, hogy másodrendű állampolgárrá válni külföldön?"

Ha nem használhatom az anyanyelvemet. Egy hivatalban, bankban, étteremben, akárhol. Tudod, mint amikor egy kassai magyarnak szlovákul, vagy egy székelykeresztúri magyarnak románul kell az ügyeit intéznie. Csak ők ezt nem önként választották, a történelem rendezte át a határokat a fejük felett.
Itt a másik kommentelő, leírja hogy nem elég jó a nyelvtudása, tehát értsd jól: egy idegen nyelven küzködik nap mint nap, nem tudja 100%ban könnyedén kifejezni magát, pontosan ezt jelenti TÖBBEK KÖZÖTT a másodrendű állampolgárság.
Nekem semmi bajom az angollal, ha nem is szinkrontolmács szinten, de gond nélkül beszélem, de ha minden nap mindent angolul kéne intéznem egy idegen országban NEM PEDIG AZ ANYANYELVEMEN, akkor 1.)másodrendű állampolgár lennék 2.)legalább a jelenlegi fizetésem 3 de inkább 4-szeresét várnám el cserébe. Sokkal jobb a magyar fotelból nyugati fizut kapni IT huszárként, mint bevándorló lenni egy idegen országban.
Az anyanyelv kérdés persze csak az egyik, SZERINTEM a legfontosabb vetülete ennek a kérdéskörnek, de van még több is, amit tudsz te magadtól is, csak itt most tolod a vetítést mintha nem lenne semmi hátránya a kiköltözésnek és kolbászból lenne a kerítés odakint. Holott már rohadtul nincs meg az itthonihoz képest 4x bér, pláne a nyugaton IS döglődő ipari szektorban!!

Maradj is csak a kényelmes foteledben és beszéld be magadnak, hogy otthon milyen jó. Meg beszélj csak le minél több ismerősödet is a külföldi munkavállalásról, legalább több lehetőség marad a bátraknak akik mernek és kilépnek a komfortzónájukból és nem hátra dőlnek egy fotelben. Majd egyszer rájössz te is..

Idegen nyelven kell karattyolnod, és idegen karattyolást hallgatsz odakint. Másodrendű állampolgárként, akkor is, ha nem érted hogy ez mit jelent. (A fszt nem érted, csak nyomnod kell a vetítést, pedig idegen nyelven vartyogsz egy idegen országban, kényszerből, mert ott nem az anyanyelved az államnyelv.) Az itthonihoz képest 4x bérért TALÁN meg is érné, de pont a sok bevándorló miatt már ott is szarok a bérek, főleg az (autó)iparban ami most döglődik kint is, nem csak itt. Azon már túl vagyunk hogy jajj csak ne jöjjenek többen mert itt is lenyomják a béreket a bevándorlók, jó reggelt, már lenyomták. Egy jó 5 évvel ezelőtt még talán igazad is volt, de mostmár annyira lementek a kinti fizetések, hogy nem éri meg még egy bőröndöt se összepakolni, nemhogy az egész "komfortzónából kilépős" tortúrát végigcsinálni. Tök jól elvannak a programozó haverjaim/rokonaim a nettó másfél-két milkás fizujaikkal, ráadásul a saját hazájukban. Jó lóra tettek. Hehe, egyik programozó haverom pont a gépész karról bukott ki másodévben, ki volt készülve mint állat hogy mi lesz így vele 1 szál érettségivel, aztán mit ad Isten, kitalálta hogy programozó lesz mert oda nem kell diploma.... le merem fogadni hogy keres ugyanannyit, mint amennyiért neked emigrálnod kellet...

Részben egyet értek a kommenteddel (ha nem anyanyelven beszéled az adott ország nyelvét, akkor valamilyen szinten mindig "kirekesztettnek" fogod magad érezni), de nagyon egysíkúan nézed ezt a témát (mennyi a fizu vs. kierkeszett érzés). Persze mindenhol vannak problémák, de pl. viszonylag jol kereső programozó létemre, engem idegesít hogy:
- Kurva magas az infláció még mindig
- Kiszámíthatatlan gazdasági és politikai környezet
- Mindenki folyton kurva ideges. De tényleg mindenki. Kimegyek az udvarról kocsiban, megyek kb. 1500 métert, már mászik a seggembe a gyökér, meg villog, meg dudál, úgy hogy nem akarok az éles esős kanyarban mindjuk 80-nal menni, hanem csak 60-nal
- Az általános negatív légkör, meg céltalan embertömeg. Neked itthon hány olyan ismerősöd van aki pl. nem láncdohányos, ÉS nem zugalkoholista ÉS rendszeresen sportol ÉS vannak céljai (pénzügy, karrier, vagy pl. nyelvtanulás, vagy bármi)? Nekem egy van, de ő pakisztáni (LOL). Szóval erről ennyit.
De mondok mást: végezz egy gyors közvélemény kutatást ismerősi körödben: kérdezz meg minden 60 év nél idősebb ismerősödet hogy megbánták-e hogy nem mentek külföldre (Akár csak néhány évre). Meg fogsz lepődni a válaszokon...

Tehát ez a legnagyobb baj szerintem, hogy érzésem szerint másodrendű állampolgárrá válik az ember ha kiköltözik külföldre, és megítélésem szerint ezen sajnos nem segít eleget az EU intézményrendszere. Sok helyen lenézik az embert, mert "bevándorlónak" számít az adott országban :(

Egyszer hagyd el a megye táblát és tanulj meg rendesen angolul vagy németül. Akkor majd láthatod, hogy mennyire rossz külföldön

Ez NEKED baj, ez a TE komplexusod. Fogadd el, hogy vannak olyan emberek, akiknek nincs baja azzal, ha egy másik nyelven kell beszélniük. És azt a TÉNYT is fogadd el, hogy nem fognak csak azért lenézni, mert nem ott születtél, ahol élsz. Lehet, hogy TE lenézed, azt aki MOra érkezik egy másik országból, de vonatkoztass el ettől és ne magadból indulj ki.

"vannak olyan emberek, akiknek nincs baja azzal, ha egy másik nyelven kell beszélniük."

Én ezt mindig is tündérmesének tartottam. Egy tolmácsnak nyilván kisebb nehézség mint aki csak konyhanyelven makog, de mindenképpen ki kell lépnie a komfortzónájából aki nem az anyanyelvét használja, PLÁNE ha (szinte) a teljes életét úgy kell élnie. Egész egyszerűen a master slave képletet nem lehet teljes mértékben megszüntetni (a tolmácsnak sem), ez alól legfeljebb azok a kétnyelvű gyerekek a kivételek, akiknek a szülei 2 különböző nyelven beszélnek ezért tulajdonképpen kettős anyanyelv alakul ki a gyerekben már csecsemőkorban. Az összes többi esetben az egyik az egy tanult nyelv, ami soha nem képes olyan szintű önkifejezésre mint az anyanyelv, bárki bármit mond.

Nézd, engem motivál és sikerélményem van, mikor egy idegen országban a tanult nyelvemen mindent, zökkenőmentesen el tudok intézni. Könnyebben, mintha otthon, az anyanyelvemen kellene, mert itt egyszerűen csak működnek a dolgok és az emberek a megoldást keresik a problémára, nem a kifogásokat. Soha nem éreztem még magam hülyének nézve, lenézve, eddig egy darab rossz tapasztalatom sincs. A szakmámban is hallgatnak rám, adnak a véleményemre. A boltban ugyan szintén nem az anyanyelvemen szólnak hozzám az eladók, de mosolyognak, segítenek, ha valamit nem találok és még sorolhatnám. Ki kellett lépni a konfortzónából? Igen! És, mit vesztettem vele? Semmit, sőt, eddig erősen nyerőben vagyok.
Engem nem zavar, hogy több nyelvet kell használnom. Azt nem mondom, hogy néha nem fárasztó mentálisan 3 nyelv között váltogatni, de én még olyat nem hallottam, hogy valaki megbánta volna azt, hogy megtanult több idegen nyelvet magas szinten beszélni, sőt, épp ellenkezőleg.
Szóval mégegyszer: ne vetítsd ki a saját nehézségeidet másokra.
Részemről ez volt az utolsó komment a témában, hozzád.

Én magam is már pár éve keményen gondolkozom a külföldre költözésen.
Fizetés:
Magyaroszágon egy tapasztalt mérnök kb.Nettó 500-800 között keres, esetleg + 1 havi bónusz.
Ausztriában számoljunk nettó 2500-4000 euroval ,ami 1 milla - 1,75 milla, DE 14-szer + 1 havi vállalati bónusz, + adóvisszatérités.
Tehát Magyaroszágon max nettó 10,4 milla/év VS Ausztriában ez 27 milla/év adóvisszatérités nem tudom mennyi.
Vezetők esetében Magyarországon a közép felső vezetők se kapnak többet (4 alkalmas friss interjú tapasztlataim alapján) évi
nettó 13-16 millánál (plusz autó).
És a legfontosabb, az oktatás, egészségügy normális (nyugat európai) szinten van Ausztriában (Spanyolországban tapasztalatból mondom mennyivel jobb), de erről több száz mondatot lehetne írni mennyivel sz.rabb Magyaroszágon (igaz ezt Magyaroszági fotelból írom).
Tehát csak a fizetést nézve is egy szobalány/takarítónő kb annyit keres kinn mint egy mérnök nálunk.
Én magam Ausztriába a németnylevtudásom hiánya miatt nem mentem, de amúgy már régen ott dolgoznék.

Igazad van, meggyőztél, holnap pakolok és költözöm Ózdra. Azt hiszem tényleg nem csak a saját kudarcaid és komplexusaid miatt általánosítasz, így már minden világos. Most már értem miért nincsenek kerítések a környéken, ahol lakom: biztos, hogy régen kolbászból volt, de a nagy éhinség közepette megették az őslakos szomszédok és végig a szemembe hazudtak :'(
Ha meg mégsem jön be, Karcsi úrnál csak tudok majd kajáért dolgozni.

Ne gyere Ózdra, ne nyomjátok le itt is a béreket. Így is tele van már Győr, Veszprém, Eger, Hatvan, Fehérvár pesti menekültekkel, akik nem találnak ott munkát a túlképzés miatt. Nem kell, hogy itt is maxoljátok a fizetést 500-600-nál, a Dunántúlon már megtettétek, egy Audi is ugyanolyan ganaj mint a pesti cégek.

Oldalak