Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Leírni bármit lehet, tételesen, fejen állva, akárhogy...
Elhiszem, hogy ő ennyit keres, de ez akkor sem általános. Itthon is ismerek olyan gépészmérnököt, aki 1,2 milliót keres alkalmazott beosztottként, mégsem kürtölök tele mindent, hogy 1,2 milliót keres minden mérnök.

Érdekes a logikád :D A kinti alja 2500 eurós mérnöki fizura (ami amúgy a 14 havi elosztás miatt inkább 3000) azt mondod nem éri meg kimenni, mert MOn is simán lehet ennyit keresni. Most meg írod, hogy 1,2 millát kereső mérnök MOn nem általános.
Inkább menjetek el Karcsikával sörözni, biztos jól megértenétek egymást :D

És az ingatlan- és szolgáltatás árak ugyanazok, ugye? Meg ugyanúgy érzed magad, ahol egy darab barátod nincs, mindenki németül gajdol körülötted, a labancok lenéznek, rajtuk kívül meg egy csomó szerb és egyéb aljadék bevándorlóval van tele minden...

Igen, ha itthon megvan egy 700-800, ott meg 2500 Eurót adnak, akkor nem éri meg kimenni szerintem. De döntse el mindenki, én aztán nem tiltom meg senkinek.

Tény, hogy valamivel jobbak ott a közállapotok, de az nem biztos, hogy kompenzál. De az is tény, hogy önmagához képest Nyugat-Európa is rohad lefele, egyre szarabbul lehet ott is élni alkalmazottként, nagy a munkaerőhiány, ott is nőnek a várólisták, járatritkítások és egyebek vannak, mert senki nem akar már operatív munkát végezni.
Nyilván mi mégjobban rohadunk le, ezért a különbség még így is nő. Na de az, hogy egy szaros 1,5-szeres bérkülönbségről vitatkozunk,miközben korábban még 3-4-szeres volt, eleve vicc...

Így van, egy másodrendű állampolgár vagy külföldön, aki ráadásul az anyanyelvét sem használhatja. Ezt valóban kompenzálhatja egy 3-4szeres bér, de én is azt hallottam több helyről is, hogy erről már szó sincs a covid óta.
A hazai közállapotokat le is lehet ám szarni, menjél el kirándulni az erdőbe a családoddal, pecázzál egy jót, told ki a csirkeólból a nagyapa régi simsonját és szereld meg, stb, közben pedig szard le hogy OV-t kávézni küldték az EUban, meg ami szenny a híradóból ömlik napi szinten. Nekem 2 és fél hónapig nem volt tv-m (tönkrement aztán meg pont költöztem) és nem volt rossz ezeket kihagyni. Most is csak a kézilabda meccseknél kapcsolom be mert nagy kézilabdamániás vagyok.
Ha lenne elég pénzem, teljesen jól érezném magam ebben az országban. A lányomat Berlinben is meg Linzben is félteném este 8 után az utcára engedni, mert ott is tele van már kétes arcokkal az utcakép. Azért a másfélszeres fizetésért pedig nem éri meg önként másodrendű állampolgárrá válni.

Mit értessz az alatt, hogy másodrendű állampolgárrá válni külföldön? A boltban, fodrásznál vagy a postán nem mosolyognak rád mert külföldi vagy? Elmondom neked sokkal kedvesebbek nyugaton egy akármilyen intézményben, legyen az posta bolt stb..mint itthon. Ès miért? Mert a munkájukért pénzt kapnak amiből megtudnak élni. A munkahelyeken pedig szintén nem leszel másodrendű, senkit nem érdekel melyik országból jöttél nyugaton. Két dolog fontos és semmi más: Èrted-e a szakmád, illetve beszéled-e a nyelvet és kész. Ha ezek rendben, még barátságosabban befogadóbbak, mint itthon. A közbiztonságra kitérve, nem kell elhinni a propaganda Fidesz tv-nek minden faszságot, hogy így veszélyes nyugaton meg úgy.
Èn évek óta kint élek és folyamatosan pozitív meglepetések érnek, ami miatt otthon rengeteget bosszankodnom kellett. Nagy döntés kiköltözni, de én életem egyik legjobbjának tartom és jelenleg eszembe se jut a hazaköltözés.

"Mit értessz az alatt, hogy másodrendű állampolgárrá válni külföldön?"

Ha nem használhatom az anyanyelvemet. Egy hivatalban, bankban, étteremben, akárhol. Tudod, mint amikor egy kassai magyarnak szlovákul, vagy egy székelykeresztúri magyarnak románul kell az ügyeit intéznie. Csak ők ezt nem önként választották, a történelem rendezte át a határokat a fejük felett.
Itt a másik kommentelő, leírja hogy nem elég jó a nyelvtudása, tehát értsd jól: egy idegen nyelven küzködik nap mint nap, nem tudja 100%ban könnyedén kifejezni magát, pontosan ezt jelenti TÖBBEK KÖZÖTT a másodrendű állampolgárság.
Nekem semmi bajom az angollal, ha nem is szinkrontolmács szinten, de gond nélkül beszélem, de ha minden nap mindent angolul kéne intéznem egy idegen országban NEM PEDIG AZ ANYANYELVEMEN, akkor 1.)másodrendű állampolgár lennék 2.)legalább a jelenlegi fizetésem 3 de inkább 4-szeresét várnám el cserébe. Sokkal jobb a magyar fotelból nyugati fizut kapni IT huszárként, mint bevándorló lenni egy idegen országban.
Az anyanyelv kérdés persze csak az egyik, SZERINTEM a legfontosabb vetülete ennek a kérdéskörnek, de van még több is, amit tudsz te magadtól is, csak itt most tolod a vetítést mintha nem lenne semmi hátránya a kiköltözésnek és kolbászból lenne a kerítés odakint. Holott már rohadtul nincs meg az itthonihoz képest 4x bér, pláne a nyugaton IS döglődő ipari szektorban!!

Maradj is csak a kényelmes foteledben és beszéld be magadnak, hogy otthon milyen jó. Meg beszélj csak le minél több ismerősödet is a külföldi munkavállalásról, legalább több lehetőség marad a bátraknak akik mernek és kilépnek a komfortzónájukból és nem hátra dőlnek egy fotelben. Majd egyszer rájössz te is..

Idegen nyelven kell karattyolnod, és idegen karattyolást hallgatsz odakint. Másodrendű állampolgárként, akkor is, ha nem érted hogy ez mit jelent. (A fszt nem érted, csak nyomnod kell a vetítést, pedig idegen nyelven vartyogsz egy idegen országban, kényszerből, mert ott nem az anyanyelved az államnyelv.) Az itthonihoz képest 4x bérért TALÁN meg is érné, de pont a sok bevándorló miatt már ott is szarok a bérek, főleg az (autó)iparban ami most döglődik kint is, nem csak itt. Azon már túl vagyunk hogy jajj csak ne jöjjenek többen mert itt is lenyomják a béreket a bevándorlók, jó reggelt, már lenyomták. Egy jó 5 évvel ezelőtt még talán igazad is volt, de mostmár annyira lementek a kinti fizetések, hogy nem éri meg még egy bőröndöt se összepakolni, nemhogy az egész "komfortzónából kilépős" tortúrát végigcsinálni. Tök jól elvannak a programozó haverjaim/rokonaim a nettó másfél-két milkás fizujaikkal, ráadásul a saját hazájukban. Jó lóra tettek. Hehe, egyik programozó haverom pont a gépész karról bukott ki másodévben, ki volt készülve mint állat hogy mi lesz így vele 1 szál érettségivel, aztán mit ad Isten, kitalálta hogy programozó lesz mert oda nem kell diploma.... le merem fogadni hogy keres ugyanannyit, mint amennyiért neked emigrálnod kellet...

Részben egyet értek a kommenteddel (ha nem anyanyelven beszéled az adott ország nyelvét, akkor valamilyen szinten mindig "kirekesztettnek" fogod magad érezni), de nagyon egysíkúan nézed ezt a témát (mennyi a fizu vs. kierkeszett érzés). Persze mindenhol vannak problémák, de pl. viszonylag jol kereső programozó létemre, engem idegesít hogy:
- Kurva magas az infláció még mindig
- Kiszámíthatatlan gazdasági és politikai környezet
- Mindenki folyton kurva ideges. De tényleg mindenki. Kimegyek az udvarról kocsiban, megyek kb. 1500 métert, már mászik a seggembe a gyökér, meg villog, meg dudál, úgy hogy nem akarok az éles esős kanyarban mindjuk 80-nal menni, hanem csak 60-nal
- Az általános negatív légkör, meg céltalan embertömeg. Neked itthon hány olyan ismerősöd van aki pl. nem láncdohányos, ÉS nem zugalkoholista ÉS rendszeresen sportol ÉS vannak céljai (pénzügy, karrier, vagy pl. nyelvtanulás, vagy bármi)? Nekem egy van, de ő pakisztáni (LOL). Szóval erről ennyit.
De mondok mást: végezz egy gyors közvélemény kutatást ismerősi körödben: kérdezz meg minden 60 év nél idősebb ismerősödet hogy megbánták-e hogy nem mentek külföldre (Akár csak néhány évre). Meg fogsz lepődni a válaszokon...

Tehát ez a legnagyobb baj szerintem, hogy érzésem szerint másodrendű állampolgárrá válik az ember ha kiköltözik külföldre, és megítélésem szerint ezen sajnos nem segít eleget az EU intézményrendszere. Sok helyen lenézik az embert, mert "bevándorlónak" számít az adott országban :(

Egyszer hagyd el a megye táblát és tanulj meg rendesen angolul vagy németül. Akkor majd láthatod, hogy mennyire rossz külföldön

Ez NEKED baj, ez a TE komplexusod. Fogadd el, hogy vannak olyan emberek, akiknek nincs baja azzal, ha egy másik nyelven kell beszélniük. És azt a TÉNYT is fogadd el, hogy nem fognak csak azért lenézni, mert nem ott születtél, ahol élsz. Lehet, hogy TE lenézed, azt aki MOra érkezik egy másik országból, de vonatkoztass el ettől és ne magadból indulj ki.

"vannak olyan emberek, akiknek nincs baja azzal, ha egy másik nyelven kell beszélniük."

Én ezt mindig is tündérmesének tartottam. Egy tolmácsnak nyilván kisebb nehézség mint aki csak konyhanyelven makog, de mindenképpen ki kell lépnie a komfortzónájából aki nem az anyanyelvét használja, PLÁNE ha (szinte) a teljes életét úgy kell élnie. Egész egyszerűen a master slave képletet nem lehet teljes mértékben megszüntetni (a tolmácsnak sem), ez alól legfeljebb azok a kétnyelvű gyerekek a kivételek, akiknek a szülei 2 különböző nyelven beszélnek ezért tulajdonképpen kettős anyanyelv alakul ki a gyerekben már csecsemőkorban. Az összes többi esetben az egyik az egy tanult nyelv, ami soha nem képes olyan szintű önkifejezésre mint az anyanyelv, bárki bármit mond.

Nézd, engem motivál és sikerélményem van, mikor egy idegen országban a tanult nyelvemen mindent, zökkenőmentesen el tudok intézni. Könnyebben, mintha otthon, az anyanyelvemen kellene, mert itt egyszerűen csak működnek a dolgok és az emberek a megoldást keresik a problémára, nem a kifogásokat. Soha nem éreztem még magam hülyének nézve, lenézve, eddig egy darab rossz tapasztalatom sincs. A szakmámban is hallgatnak rám, adnak a véleményemre. A boltban ugyan szintén nem az anyanyelvemen szólnak hozzám az eladók, de mosolyognak, segítenek, ha valamit nem találok és még sorolhatnám. Ki kellett lépni a konfortzónából? Igen! És, mit vesztettem vele? Semmit, sőt, eddig erősen nyerőben vagyok.
Engem nem zavar, hogy több nyelvet kell használnom. Azt nem mondom, hogy néha nem fárasztó mentálisan 3 nyelv között váltogatni, de én még olyat nem hallottam, hogy valaki megbánta volna azt, hogy megtanult több idegen nyelvet magas szinten beszélni, sőt, épp ellenkezőleg.
Szóval mégegyszer: ne vetítsd ki a saját nehézségeidet másokra.
Részemről ez volt az utolsó komment a témában, hozzád.

Én magam is már pár éve keményen gondolkozom a külföldre költözésen.
Fizetés:
Magyaroszágon egy tapasztalt mérnök kb.Nettó 500-800 között keres, esetleg + 1 havi bónusz.
Ausztriában számoljunk nettó 2500-4000 euroval ,ami 1 milla - 1,75 milla, DE 14-szer + 1 havi vállalati bónusz, + adóvisszatérités.
Tehát Magyaroszágon max nettó 10,4 milla/év VS Ausztriában ez 27 milla/év adóvisszatérités nem tudom mennyi.
Vezetők esetében Magyarországon a közép felső vezetők se kapnak többet (4 alkalmas friss interjú tapasztlataim alapján) évi
nettó 13-16 millánál (plusz autó).
És a legfontosabb, az oktatás, egészségügy normális (nyugat európai) szinten van Ausztriában (Spanyolországban tapasztalatból mondom mennyivel jobb), de erről több száz mondatot lehetne írni mennyivel sz.rabb Magyaroszágon (igaz ezt Magyaroszági fotelból írom).
Tehát csak a fizetést nézve is egy szobalány/takarítónő kb annyit keres kinn mint egy mérnök nálunk.
Én magam Ausztriába a németnylevtudásom hiánya miatt nem mentem, de amúgy már régen ott dolgoznék.

Igazad van, meggyőztél, holnap pakolok és költözöm Ózdra. Azt hiszem tényleg nem csak a saját kudarcaid és komplexusaid miatt általánosítasz, így már minden világos. Most már értem miért nincsenek kerítések a környéken, ahol lakom: biztos, hogy régen kolbászból volt, de a nagy éhinség közepette megették az őslakos szomszédok és végig a szemembe hazudtak :'(
Ha meg mégsem jön be, Karcsi úrnál csak tudok majd kajáért dolgozni.

Ne gyere Ózdra, ne nyomjátok le itt is a béreket. Így is tele van már Győr, Veszprém, Eger, Hatvan, Fehérvár pesti menekültekkel, akik nem találnak ott munkát a túlképzés miatt. Nem kell, hogy itt is maxoljátok a fizetést 500-600-nál, a Dunántúlon már megtettétek, egy Audi is ugyanolyan ganaj mint a pesti cégek.

Isten ments, hogy lenyomjuk a hatalmas ózdi béreket. Inkább tovább kéregetünk itt az utcán és álmodozunk, hogy bárcsak egyszer olyan szép helyen élhetnénk, mint Ózd.

Már csak azt kéne megfejteni, hogy miért te vagy az egyetlen, aki ilyeneket állít és miért mondja az ellenkezőjét az ÖSSZES statiszika. Gondolom a Soros katonák azt is meghamisították.

Én leszarom, hogy mit csinálsz, a ti rinyálásotok folyik folyton a médiából, hogy nem tudtok lakást venni, szar a levegő, dugó van, biciklisáv van, ez-az-amaz. De ha te jól érzed magad, akkor örülök neki, nekünk csak jobb, ha elvagy ott szotyipénzért, legalább nem vered le te is a vidéki béreket.
A statisztika meg nem érdekel, csak a valós tapasztalataim, a digitálisan aláírt pdf-es ajánlataim meg az ismerőseim bérpapírjai nem hazudnak. Pesten minden senkiházi államtitkár, ügyvéd, multi vezető meg magánorvos fizetése is bele van számolva az átlagba, de az kit érdekel egy mérnök alkalmazott szempontjából?

Amúgy nem mondom, hogy Ózdon feltétlenül mindenképpen jobban lehet keresni, csak láttam rá példát, hogy jóval többet kapott ott haver, mint ez a szar nettó 600-650, amit a nagynevű pesti multik osztogatnak.

Azt viszont stabikan ki merem jelenteni, hogy a kazincbarcikai és tiszaújvárosi vegyiparban általánosan jóval többet keres egy mérnök mint pesten vagy győrven, tehát a média által felszopott helyeken. De ez logikus is, mivel az be van reklámozva, oda vonul az agymosott réteg, és veri le egymás bérét.. Ez a lényege a médiának.

"láttam rá példát..." vs "A statisztika meg nem érdekel"

Így készül egy totálisan eltorzult világkép. Kiragadsz egy-egy példát (ami lehet egyébként alma vs körte), ami igazolja a saját nézeted, majd idejössz hülyeséget beszélni. Hiába mondják neked többen, hogy csak a világot próbálod úgy torzítani, hogy saját magad igazold, téged nem érdekel. Már a piros orr megvan, ha még tovább küzdesz, akkor lassan felkerül a sipka is! :D

Te ragadsz ki mindenféle mondatokat különböző kommentjeimből, ne csúsztass már ilyen pofátlan módon.

Ózdra értettem, hogy nem osztogatják a nettó 900-at, de láttam már rá példákat, míg pesten soha a büdös életben nem fognak ennyit adni beosztott mérnöknek, mert már a nettó 600-ra is csak húzogatják a szájukat, és nagy fogcsikorgatva adják meg.

Azt viszont stabilan állítom, hogy összességében a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszögben és ezek agglomerációjában 1,5-szörösét adják a pesti béreknek, emellé meg még a juttatások+bónuszok is magasabbak, és az ingatlanok is olcsóbbak, valamint sokkal jobb a levegő, közbiztonság és köztisztaság. Éltem pesten 8 évet, nem a levegőbe beszélek. Ott is megfordultam szinte majdnem mindegyik mérnök multinál, és keleten is kaptam több ajánlatot (BMW, MOL, Borsodchem, Vitesco, Bosch, Joyson és megannyi kis magyar gépgyártó cég), ez alapján állítom a dolgokat. Ti viszont nem említetek egy céget sem, csak süketeltek a kamu 3000-4000 Euróról Ausztriában, meg a hazug pestfelszopó statisztikákról, amibe egy rakás orvost, ügyvédet, politikust meg minden egyebet beleszámolnak.

Kérek cégneveket, ahol beosztott, alkalmazott gépész-, villamos- vagy mechatronikai mérnöknek megadják a nettó 800-1 millió körüli bért 5-10 év tapasztalattal. A szokásos német multikkal meg a Jaguárral elő se gyere, mert mindet ismerem. Na innen indul a vita, a többi csak mellébeszélés.

"Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszögben és ezek agglomerációjában 1,5-szörösét adják a pesti béreknek"
Jéééézusom, te hülyébb vagy, mint gondoltam. Gyorsabban meglett az a sipka, mint gondoltam.

"Kérek cégneveket, ahol beosztott, alkalmazott gépész-, villamos- vagy mechatronikai mérnöknek megadják a nettó 800-1 millió körüli bért 5-10 év tapasztalattal. A szokásos német multikkal meg a Jaguárral elő se gyere, mert mindet ismerem. Na innen indul a vita, a többi csak mellébeszélés."

Azért vicces, hogy a cégek 50%-át nem szabad mondani, mert te azt mondod. Az egyik ilyennél dolgozok, egy másiknál meg a feleségem. Mind a ketten többet keresünk, mint nettó 800, 6 és 7 év tapasztalattal. És elsőkézből tudom mondani, hogy a Miskolci Boschban rosszabbak a fizuk, mint Pesten. De tök feleslegess bármit is mondani, szerinted Miskolcon mindenkihez hozzávágják az 1M-et. Már csak azt magyarázd meg nekem, hogy rajtad kívül miért menekülnek az emberek? Miért panaszkodnak folyamatosan redditen, hogy nem tudnak keleten 600 bruttó felé menni? Ha annyira könnyen megadnak 1.5M bruttót (HAHAHAHA :D), akkor hol vannak ezek az emberek? Miért nem látni soha egyet sem?

Ja és csak, hogy elejét vegyem a hülyeségeidnek. Kelet-Magyarországon születtem, pontosan tudom, hogy milyenek ott a viszonyok. Nekem nem fogod megmagyarázni, hogy ott mekkora kánaán van. Ezt a filippínó munkásoknak tartogasd.

Alsómocsolád, kis cég, tervező, 1,3m netto/hó

Baktalórántháza, burkoló, havi nettó 2.2 milla + cafi + céges kocsi + 13. havi + jelenléti + fütyis tajföldi lány heti 2-szer.

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Ózd excelmérnök 2 év tapasztalat nettó 750 + kafi hehe..

Beosztott mérnökként dolgoztok vagy vezetőként, esetleg más pozícóban, pl. IT?

A miskolci Bosch valóban egy ganaj hely, abban egyetértünk, de a pesti szintet már az is megüti, ha meg van valami speciális tudásod, ami éppen kell nekik, akkor simán megadnak többet is.
Na de a vegyipar még sokkal komolyabb, ott tényleg minden gyökérnek megadják a 800-900-at, ráadásul 13., 14. havi + busás bónusz is van, nem csak a gagyi évi 10%, ami a valóságban végül mindig 5-8 között marad.

Menekülni meg csak az aljaréteg menekül, a betanított munka valóban nem fizet jól, a nettó 200 helyett adnak egy nettó 300-at pesten, na bumm, de hol fogsz lakni, ha közben keleten saját lakással rendelkezel?
Én is Miskolcon végeztem anno, és konkrétan egy darab ismerősöm, rokonom, évfolyamtársam nincs, aki pestre menekült volna, mindenki talált normális, jól fizető helyet a környéken, aztán azóta 3 szobás lakás vagy családi ház, gyerek és autó. Na ezek nyilván nem fognak a redditen panaszkodni, mert jobb dolguk is van.
Panaszkodni csak a pestiek panaszkodnak folyton a médiában, mert a sok külföldi felverte nekik a lakásárakat, kiszorította őket a belvárosból, és az áremelkedés gyűrűzik kifele. Ők egész életükben egy csicska bérrabszolgaként fognak élni, és még el is hiszik, hogy a csúcson vannak, "vidéken" meg mindenki nyomorog, mert a telex azt írja nekik.
Szállj fel pl. egy nyíregyi vagy miskolci IC-re, tele van c*gány építőipari munkással, látszik, hogy már csak ők heti ingáznak pestre, az értelmiségnek nem éri meg. Ezek még a közbiztonságot is tönkreteszik nektek, viszont mi legalább szabadulunk tőlük.

Burgenland, Hella Fahrzeugteile Austria, gépész tervező. határtól 20 km, tehát MO-ról ingázok. Netto 2700 Euro (1050000 Ft). Èvi 14x. Ès otthon élek nem kint.

Engedd el. Nekem az itteni hozzászólásokról mindig a klasszikus sztori jut eszembe a kútba esett magyarokról. Ahelyett, hogy összefognának, inkább visszarángatják egymást, mert hát nem olyan rossz a kút alján.
Ha már beszéled a nyelvet valamennyire és értesz valamihez, akkor kint nyert ügyed van. Nekem eddig csak és kizárólag másik magyar szólt be a nem tökéletes nyelvtudásomért, a helyiek inkább dícsérni és támogatni szoktak. Semmivel nem éreztem még kevesebbnek magam kint, mint otthon, sőt. Itt nem a pénzem miatt tisztelnek, hanem magam miatt.

Az a baj, hogy mindenképpen önigazolni akarsz és még mindig a magyar top fizetéseket hasonlítod a kinti alja fizukhoz, hogy igazad legyen. Bizonyos kontextusban akár lehet is.
Ettől függetlenül a pénz az egy dolog. Ha csak és kizárólag ez érdekel, akkor valóban kérdőjeles, hogy megéri-e kiköltözni, főleg, ha van MOn egy tehermentes/örökölt/régen még olcsón vett ingatlanod. Minden más szempontot is figyelembe véve (ide értve a leendő gyerekeid jövőjét is) nekem eszembe nem jutna hazaköltözni, akkor sem, ha ugyanennyi munkával ugyanakkora bért kapnék otthon.
Durva kisebbségi komplexusod lehet, hogy arról beszélsz hogyan néznek le téged, miközben te teszed ugyanezt más nációkkal, tele előítélettel. Többet kéne járnod külföldre egy kicsit világot látni. Ha így állsz a világhoz, mások is így fognak hozzád.

Oldalak