Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Linkedin, cégek saját honlapja.
Ne számíts ettől sokkal nagyobb fizura, de azért szurkolunk.

Rendben. Köszönöm. Igazából nem meggazdagodni akarunk kimenni. Csak egy jo munkát kapni és tissztességesen megélni, és jobb környezetben felnevelni a gyerekeket.

Magyarországon miben jobb a környezet mint Romániában? Tényleg érdekel

Hol kezdjem (csak röviden). Szászfenesen élünk, Kolozsvár mellet. 14 évvel ezelőtt mikor feljöttem egyetemre, egy nagyobb falu volt 2000 fővel, mostmár 60000 lakják, nincs elég óvoda nincs elég iskola (magyarrol nem is beszélve), de a tömbházak csak nőnek ki a földből mint a gomba. Ha kapsz is helyet valahol a gyereknek (persze csak ha van valami benfektes ismerősöd), reggel 5kor kell kelni hogy bevidd és elérj munkába, a nagy forgalom miatt. Vannak magánóvodák (persze Román nyelvüek, és én nem szeretném oda adni a gyerekeket), de megfizethetetlenek, ha van 2 gyereked, és magánóvodaba kell add, egy fizetés rámegy, és ha még egy kölcsönöd is van, alig tudsz megélni, ha Románián belül máshova költözöl, kisebb városokban ebből a szempontból jobb, de a fizetés is kisebb, plusz a tanügy is sokkal gyengébb egy kisvárosban. Amit a rokonaimtól és barataimtól hallottam akik kint élnek, ebből a szempontból sokkal jobb a helyzet Magyarországon, évek óta mondják hogy költözzün ki. És ha ez igy van, nekem bőven elég.

Köszi a választ! Egyébként mint 2-en is leírták itt, valóban itthon sem jobb a helyzet (sokkal)

Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de ez MO-n is így megy többnyire. A szociális háló eléggé leépülőben van, ha szeretnél jó körülményeket a gyerekeidnek, akkor itt is fizetned kell a magánellátásokért, nem is keveset. Gépészmérnökként pedig sok dolognak kell együttállni (jól fizető cég, sok, releváns tapasztalat, speciális tudás), hogy igazán jól keress és mindezt könnyedén finanszírozhasd. Nettó 500-600e fizu, erre nem lesz elég. Sokkal jobban jársz, ha legalább 1 országot mész még. Nyugatabbra is vannak problémák, nem lesz kánaán, de anyagiak szempontjából könnyebb lesz. És nem, a gyerekeidnek sem lesz nehezebb beilleszkedni, mint MO lenne.

Ha jobb is itthon mint Romaniaban, csodalkoznek rajta ha jelentos volna a kulonbseg. Mielott pakolnam a borondom en azert meg gyorsan raneznek a GDP per fore, az inflaciora, es a gazdasagi es politikai korulmenyekre a ket orszagban (osszevetes keppen). Es lehet az jon majd ki hogy bizony messzebb kell menni...

Sziasztok. Harmadéves gépészmérnök hallgató vagyok. Nem rég bukkantam erre a fórumra. Szörnyülködve olvasom a lenni hozzászólásokat. Tényleg ennyire pocsék a helyzet fizetések terén, mert az egyetemen mást nem hallani, hogy majd milyen jól fogunk keresni. Fél év múlva államvizsgázok, mire számíthatok utána full kezdőként? Köszi a válaszokat előre is.

Szia!

Én 3 éve vagyok a pályán mondhatni fiatalmotoros vagyok de évről évre egyre fárasztóbb és motiválatlanabb vagyok, a fenti kommentekkel nagyjából egyet tudok érteni. Én br 530-al kezdtem 3 éve ez most br 750-re ment fel vidéken. Hiába vagy te nagyon jó akkor sem fognak nettó milliós fizut hozzádvágni ez nem az a szakma. Ajánlottak fel csopvez pozíciót ami igazából egy plusz teher lenne br 750 helyett br 900-at adnának és kifújt, innen tovább csak management viszont az teljesen hidegen hagy. Nemrég interjúzgattam br 7-800-as sávtól nem akartak sehol többet adni.

Pest megyében talán kicsit jobb a helyzet, de a lakásárakból ítélve teljesen eltörpül az a br 100-200k amennyivel többet adnának ott.

Atomkurvanagy mókusvakítás megy az egyetemeken. A felvételitől kezdve a végzésig, máshogy nem is lenne meg a motiváció kb senkiben hogy a sok értelmetlen állapotegyenletet, diff.egyenletet, parciális anyámkínját oda-vissza kenje-vágja, ha tudná hogy végül 5 körös interjúkon szétszopatják egy 30 ezerrel nagyobb fizuért mint amennyit egy buszsofőr keres. Nálunk is évekig hallgattam jobbról-balról hogy jajj tudjuk hogy szívás de bírjátok ki az egyetemet, küzdjetek, aztán majd jön a nagy kánaán. 8 éve végeztem de még talán 1 éve is volt olyan hogy rémálmaimban jött elő valami gépelemek vizsga, nem a kánaán jött el hanem az hogy egy normális lakás 70 millió lett, az átlag gépész fizu meg a közelében sincs már a minimálbér 4-szeresének mint régen.
Kezdőként arra számíthatsz (ha tegyük fel ma végeznél), hogy vért izzadva találnál munkát 620 bruttóért, amennyit egy targoncás röhögve megkeres, aztán menne a parasztvakítás hogy ez majd így meg úgy emelkedni fog a jövőben, de addig fejlődnöd kell mert még csak kezdő vagy, ezért beiratunk ilyen meg olyan tanfolyamra is, amit felmondásod esetén vissza kell fizetned (többszázezer/milliós nagyságrendű tanfolyamok), majd ezek elvégzése után jön a nagy emelés, az ígéret szerint. De kiderül, hogy most nem megy úgy a cégnek, a csopvezetők kapják a vastag emeléseket, (meg a targoncások :D ), a szaros 620adat meg inflációval korrigálják. Semmi jóra ne számíts. Nézd meg hányan végeznek, számold meg hányan lépnek rá a lábadra a diplomaosztón, tolonganak a végzettek, szó szerint. És az csak 1 egyetem, a sok közül.... ennyi mérnököt nem tud felszívni a piac, évek óta. Döbbenet, hogy ennek ellenére jelennek meg a cikkek hogy micsoda mérnökhiány van meg micsoda pénzeket keresnek a mérnökök.

Mindossze a klasszikus problemaval allunk szemben: a fflsooktatas le van maradva a piaci igenyek mogott vagy 10 evvel. Barmilyen mernoki szak surgos atalakitason kell hogy atessen: az eloadasok maradnak, de a szeminariumokon a targonca mukodeset es gyakorlati hasznat kellene oktatni :D . Es ne felejtsuk el: a targoncasnak nincs gyumi nap. Az irodistanak azert akad. Ez is valami...

Na ezt mégiscsak kihagytam, hogy van gyümi nap, másik helyeken meg péntekenként pizza day!! Erre mindenképpen számíthat ez a harmadéves arc! Van hogy a főnök fizeti a pizzát!!!!! Sőt, vannak nagyon jó csapatépítők: gokartozás, luxushajó, paintball, szabadulószoba, standupcomedy, foci, étterem, stb., többmilliós számlákkal, miközben a te fizetéseden 10 ezret nem emelnének bruttóba'.
Amire még számíthat és jobb ha már most megjegyzi: MINDIG meg lesz ideologizálva, hogy miért nem kap most egy jó nagy emelést. Csak középfokon tud angolul, de ha majd megcsinál egy felsőfokot akkor jön a tisztességes emelés. --> *megcsinálja a felsőfokot* --> OK hogy beszélsz angolul, de a mai világban már nem elég 1 nyelv, úgyhogy ez még nem elég, most nincs emelés, DE MAJD HA csinálsz egy német középfokot is, na majd akkor!! *német középfok megvan* --> Hááát Tibikém, OK, hogy ezek megvannak, de a múltkor csúsztál 3 napot az egyik projekttel, és késtél is párszor reggel, és amúgy is csak a Siemens PLCkhez értesz, jó lenne ha az Omronokban is otthonosan mozognál, itt egy tanfolyam, végezd el, és akkor majd jön az emelés....
És ennek sosincs vége, lehetne folytatni, a lényeg hogy MINDIG lesz egy nagy megideologizált megmondás, hogy most miért nem, NA DE MAJD jövőben húú micsoda emelések lesznek. Tulajdonképpen már az egyetemmel ez elkezdődik a padlás megrakása ígéretekkel. Nehéz az egyetem, sorra buknak ki az emberek, NA DE MAJD ha neked sikerül a diploma, húú majd akkor.... aztán már kezdeni azzal kezdesz hogy tapasztalat nélkül nem vesznek fel, vagy bagóért kezdesz, NA DE MAJD ha lesz már tapasztalatod.... a folytatást ismerjük...

Igen ezt sokat bexoptuk,egyetemen mást sem hallani(főleg a BMEn,oda jártam GPKra ),hogy úristen az itt végzettekért kapkodni fognak a cégek,milyen jó munkahelyünk lesz milyen fizetéssel stb.Sajnos ehhez képest kezdőként nem jók a kilátások (én gyakornokoskodtam,ott is maradtam a helyemen,de a fizu nem a legjobb).Sajnos sok a végzett,a munkahelyek száma meg egyre csak csökkenőben van úgy látom.Az igazi szakmai munkák száma meg szinte elenyésző.Én elkezdtem levelezőn egy gazdinfót,mert nem vagyok megelégedve a helyzetemmel(pedig egyetemen is a jobbak közt voltam,beszélek 3 nyelven,nagy cégnél is vagyok) de mégse fürdök a pénzben.Egyébként a felvin megnézheted átlagban a fizetéseket, ott a 6-7 év gyakorlattal rendelkezők átlagfizuja kb 770 bruttó...vicc

Mi van csicsák? Kevés a pénz? A múlt hónapban 2 misi lett a bevételem tisztán.

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Butuska Karcsika ismet nem bir magaval anyuci szoknyaja mogul

Sziasztok!

Konkrét számokkal bemutatom saját tapasztalatom alapján, hogy megéri-e külföld vagy sem.
Ausztriában dolgozom Linz vonzáskörzetében egy közepes méretű cégnél tervező gépészmérnökként 2-ik éve.
2 éve egy erős német B2 nyelvtudással pályáztam meg sikeresen az állást.
Azóta itt dolgozom, osztrákok közt nagyrészt és nagyon jó a csapat.
Munkaidő rugalmas, teljes munkaidő: heti 38,5 óra (túlóra nincs)
- Nettó havi bérem 3800 E (2900-al kezdtem 2 éve, itthon 6 év tapasztalattal mögöttem hasonló területen)
Havi kiadásaim:
- Albérlet: 1000 E (rezsivel együtt), egyedül élek, nem közösködöm
- Üzemanyag + auto biztosítás (ezt havonta kell itt): 400 E
- Kötelezö életbiztosítás: 100E
- Kaja + háztartási dolgok: 400 E
- Egyéb: telefon számla, konditerem bérlet, szórakozás, netflix, kocsmázás, étterem, mozi: nagyon max 400 E
Váratlan nagyobb kiadások nélkül marad: 1500 E
2 éve otthon 1500 E alig volt a nettóm, itt ennyi kényelmesen megmarad most már. Nekem megéri, mindenhol sok magyar él, hamar lehet ismerősöket találni. Aki belevág előtte célszerű némi tőkét gyűjteni az albérlet kaukció miatt. Àltalában 3 havi lakbért elkérnek kb 2500-3000 E.

Grat, korrekt számok!
Jó példa arra, hogy nem szabad a hirdetésekben szereplő minimum fizukból hosszúnemű következtetéseket levonni ("ennyit otthon is lehet keresni" stb kommentek)

Nem abból vonunk le következtetést, hanem a valós ajánlatokból. Bécs környékén bruttóban adnak 3800-at, ha meg nem tetszik, akkor találnak helyetted mást. Gondolom ott az is olyan mint nálunk Budapest, hogy a duma megy, közben ott a legszarabbak a fizetések, közel van Magyarország és Szlovákia. Azt el tudom képzelni, hogy Svájc irányába haladva egyre növekszik a zseton, de azért a nettó 3800 akkor is irreálisnak tűnik. Ebbe benne van már mind a 14 hónap meg a bónusz, ugye? Akkor talán, ha szerencsével jó helyet fogsz ki, és hirtelen nagyon kell nekik egy speciális ember

Te kint élsz Ausztriában vagy MO-ról látod irreálisnak ezeket a fizukat? Mert kint élve ezek nem tűnnek irreálisnak. Talán az átlagostól kicsit jobb, de abszolút, viszonylag könnyen elérhető, ha jól beszélsz németül. Persze simán lehet, hogy MO-ról interjúzva, külföldi tapasztalat nélkül az első hely nem fog ennyit fizetni. Azok a cégek, akik a balkáni munkaerőre pályáznak, okkal teszik ezt.

Nettó 3800 ez a fix havi, a nyári téli dupla az külön jön rá. Ausztriában minél nyugatabbra mész annál magasabbak a fizetések is. Amit az állás hirdetésekben látni fizetés kiírásokat az nem ajánlat, hanem egy törvényileg meghatározott bérminimum. A legtöbb esetben egy pályakezdőnek is néhány száz eurót rátesznek arra az összegre, akinek tapasztalata van annak még többet. Mindenhol jellemző, hogy az évek alatt, ha jól dolgozol, akkor a kötelező éves fizuemelés mellett adnak még plussz emelést. Igy relatív gyorsan nőhet a fizetés.

Hagyjátok már ezt a félrebeszélést, hogy itthonról látatlanba okoskodok, konkrét állásajánlatokat kaptam a Siemenstől, Boschtól és hasonló nagy cégektől, mindenhol örvendeztek, hogy de jó lenne, ha csatlakoznék, mert nincs ember, blablabla, persze mindegyik nettó 2500-at akart adni. Kisebb cégek meg 2200-2500-at. Mindezt beágyszott rendszer fejlesztésre, összes safety szabvány meg minden lószar ismeretével, TÜV auditori tanusítványokkal, 5 év tapasztalattal. Persze biztos én vagyok a szar, és nincs tapasztalatom, meg rossz cégeket kerestem...
Ennyit itthon is meg lehet keresni kb., és nem kell milliókat lerakni kaucióra, költözködni egy rakás pénzért meg egyebek.

Azt az egyet el tudom képzelni, hofy nyugatabbra, kisebb településen talán többet adnak, mert ez nálunk is ífy van már, hogy a Budapest-felszopás megy mindenhol, közben meg Barcikán vagy Ózdon 1,5-szer annyit adnak simán, mert ott kevés a jelentkező. Bár tény, hogy Linz-környéki kis cég is keresett már, de ők is csak 2000 Euróban gondolkodtak.

Istenem.... Nem unod még ezt? Nagyon súlyos komplexusod van, komolyan mondom.

Igen. Barcikán meg Ózdon rommá keresik magukat a mérnökök... Már csak őket kéne erről tájékoztatni :D

Nem kell őket tájékoztatni, mert csak röhögnek a sok BME-s naív idiótán, akik örülnek, ha nettó 300-400-ért felveszik őket, Borsodban meg nettó 900-at is megadnak. Pesten meg 600-650 körül megállsz 5-10 év tapasztalattal is, ha többet kérsz az interjún, szinte a képedbe röhögnek, mert tudják, hogy van helyetted 20 másik.

Fingja nincs az ilyen pesti majmoknak, hogy egy vegyipar vagy acélgyártás mennyivel másabb liga, mint ezek a gagyi pesti autóipari exceltöltögető szar irodák. Ott simán hozzádvágnak 3-4 hónapnyi fizetést bónuszként, pesten meg kapsz valami szar 8%-ot. Számos BME-s ismerősöm is vidékre menekült, mert miután lejárt a nappali hallgatói jogviszonya, nem alkalmazta tovább a bosch, knorr, thyssen, conti, jaguar, főállásba meg nem vették fel sehova, mert iszonyatos túljelentkezés van.

Jajj hagyjál már ezekkel a mesékkel :D

Ózdon dobálják utánad a 900-as nettót, meg 3-4 havi bónuszt. Hogyne. Úgy is néz ki Ózd, mint ahol tele van ilyen fizetésekkel a város :D

Iszonyat ez a komplexus, ami árad belőled. Mindenhol szar, mindenki hülye, mindenki nagyképű. Csak te vagy kurva okos meg, meg kelet Magyarországon mindenkihez dobálják a milliókat. Rajtad kívül mindenki arra panaszkodik, hogy milyen szarok ott a fizetések (ami látszik is az életszínvonalon), de szerinted az a Kánaán, csak senki nem veszi észre, mert mindenki köcsög pesti meg külföldi. Komolyan kezeltesd magad

Miért, hogy néz ki? Voltál ott mostanában, vagy csak az évtizedes idióta pesti tahó legendák alapján formálsz véleményt? Ismerjük jól a város történetét és egyebeket, na de tiszteletre méltó, hogy a vezetés próbál tenni valamit, a közterületek tök rendben vannak, gyönyörűen be van virágosítva minden. Ilyen szempontból ezerszer kulturáltabb, mint Budapest, annyi szemét, húgy, szar meg csöves nincs sehol az országban mint ott. Persze ti jól érzitek magatokat abban, mert a média megírja, hogy Borsodban mindenki nyomorog, minden lepukkant, és a nettó 500-600-zal ti vagytok az élet császárai, közben meg egy szar csepeli panelt sem tudtok megvenni, ráadásul ezeken a pesti lepratelepeken sokkal aljadékabb rétegek laknak mint Borsodban. Sőt, pont Borsodból áramlik oda az alja réteg, mert nekik tényleg csak ott van aljamunka, de egy képzett normális ember simán talál munkát magának sokkal jobb fizetésért mint pesten. Na ezekkel te nem találkozol, mert ők nem mennek pestre, csak a csőcselék.

Komplexusotok meg nektek van, ti ütitek egymást mint a majmok, mikor elszakad a cérna a dugóban ülve, mert nem bírjátok már azt a túltelített, zsúfolt szar színvonalat, ami ott van.

Nem mellesleg a bűnügyi hírek terén is messze budapest vezet, mostanában nem is hallani már borsodi híreket, az összes rendőrkéseléses, deák téri késeléses, hős utcás, gödöllői héven molesztálós, autósüldözős, autósverekedős hír mind budapestről jön.
A kisebbség is oda jár már bűnözni, mert rájöttek, hogy ott könnyebb eltűnni a zavarosban, nagyobbak a lehetőségek ilyen téren.

Ezt csak megerősíteni tudom.Én is BME s voltam,én is és rengeteg volt csoporttársam elmentünk kisebb városokba (főleg Ny-Mo),mert többet keresünk mint azt tettük Pesten.Ott még talán az infó-speckóbb villamosmérnöki,esetleg mechatronikai vonal megbecsült és hiány van belőlük,de gépészként jobb ha menekülsz(nekem egy gyógyszeripari cég MsC vel +2 év tapasztalattal akart adni nettó 450-et ,most nettó 600 at keresek rá fél évre vidéken).

Semmilyen gyártáshoz kapcsolódó mérnökből nincs hiány, villamosmérnökből meg mechatronikai mérnökből sem, úgyanúgy WCpapír az a diploma is mint a gépész. Iszonyatos túljelentkezés van, és ahogy előttem is írják, vidéken jobbak az elhelyezkedési esélyek meg a fizetések is. De már vidéken sem az van mint pár éve, hogy örültek ha egyáltalán van jelentkező, már ott is 8-10 ember áll mögötted a sorban egy állásra, de legalább nem 40 mint Pesten.

Videk, multi, elektronikai fejlesztes, beagyazott rendszerek. Jelentem, nincs sor. Orulnek, ha egy palyakezdo ideteved, de igen, erezheto, hogy romlik a gazdasagi kilatas. A ber az jo, kb pesti jobb, de nem a top helyekkel megegyezo.

Az is külön jó hogy leírja a kint dolgozó konkrétan tételesen hogy 4000€ körül keres, de azért megfejtik innen MO-ról többen is hogy márpedig annyit nem lehet keresni ott csak 2500-at. :D

Oldalak