Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Mit ertunk hagyomanyos alatt? A gyartashoz kotheto melokat? Ha a PLC-zest, celgeptervezest is ideerted, akkor ez jelenleg tud 1M fole menni. Azon kivul a mikroelektronikai fejlesztes tud meg ilyen bereket hozni, amiben egy resze a beagy. Autoiparba szoftveres kell es viszonylag keves a hardver, hat szarabbul is fizet a hardver, de ahol erre szukseg van, ott ok se keresnek rosszul.

PONT azok fizetnek annyira szarul,mint a basic gépész pozik.Erősáramú tervező,épületautomatika kuka,az is ilyen bruttó 6-900as vonal sajnos. Sok ismerősöm végigszenvedte,aztán xar szakirányra ment (erősáram),nem úszkálnak a javakban.Csak ugye ezzel is az a probléma,hogy ha nem érdekel a szoftveres része a dolgoknak,akkor nem tudsz mit csinálni sajnos.

Fejlesztőként 6+ év tapasztalattal, angoltudással dunántúli megyeszékhelyen 1m+ bruttó sima ügy. Más kérdés hogy ezt egy osztrák takarító meló is tudja.

Sziasztok!
Szeretnénk Erdélyből kiköltözni Debrecenbe. Szeretnék munkát keresni mint tervezőmérnök. 8+ éves tapasztalotam van mint tervezőmérnök (Solidedge, SolidWorks) programokban, BSc és MSc diplomával is rendelkezem. Egy csomagológépeket gyártó cégnél dolgozom. Mire számithatok? Mennyire lesz nehéz munkát találni? Milyen fizetésekre lehet számitani? Előre is köszönöm a válaszokat!
U.I. A fölösleges kommenteket hanzagoljuk! Köszönöm szépen!

Ha már költözöl, én a helyedben MO-on keresztül mennék és nyugatot céloznám meg. pl Ausztria, Németország

Szerintem brutto 2000, nagyon-nagy szerencsével 2500 Eurónál ne reménykedj többen. Az ingatlan árakat, bérleti díjakat pedig te magad is meg tudod nézni az igényeidnek megfelelően (ingatlan.com)
Én több erdélyi ismerősömtől hallottam mostanában, hogy az otthon maradt ismerőseik legalább annyit, ha nem többet keresnek..

inkább menj még egy kicsit nyugatabbra, mondjuk ausztriába :D jobban jársz

Szia,
most milyen juttatási csomagod van? Nem biztos egyáltalán, hogy jobban jársz itt. :)

Sziasztok. Már rég tervezzük hogy kiköltözünk. Most jött el az ideje. Szeretnénk ha a gyerekeink egy Magyar társadalomban nőnének fel, sajnos már Kolozsváron is egyre rosszabb a helyzet, mármint amit az én gyomrom befogad. Jelenleg Nettó 470,000 keresek FT-ben. A Profession.hu kivül hol érdemes még nézelődni, munkakeresés ügyben? Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat is!

Kár hogy nincs szerszámtervezői tapasztalatod, tudtam volna segíteni. Ha valakinek van, jelentkezzen, K-Mo.

Rajta vagyok. Most kezdtem el kiolvasni egy könyvet ezzel kapcsolatban a cime "Szerszámok és készülékek gyártása" JÁKI IMRÉtől. Remélem jól választottam és sokmindent tanulok majd belőle.

Az igen,kemény fizu.Vagy ez Erdélyben jónak számít? :DD

Hát ez a közepes kategoria es a felső határ között van.

Linkedin, cégek saját honlapja.
Ne számíts ettől sokkal nagyobb fizura, de azért szurkolunk.

Rendben. Köszönöm. Igazából nem meggazdagodni akarunk kimenni. Csak egy jo munkát kapni és tissztességesen megélni, és jobb környezetben felnevelni a gyerekeket.

Magyarországon miben jobb a környezet mint Romániában? Tényleg érdekel

Hol kezdjem (csak röviden). Szászfenesen élünk, Kolozsvár mellet. 14 évvel ezelőtt mikor feljöttem egyetemre, egy nagyobb falu volt 2000 fővel, mostmár 60000 lakják, nincs elég óvoda nincs elég iskola (magyarrol nem is beszélve), de a tömbházak csak nőnek ki a földből mint a gomba. Ha kapsz is helyet valahol a gyereknek (persze csak ha van valami benfektes ismerősöd), reggel 5kor kell kelni hogy bevidd és elérj munkába, a nagy forgalom miatt. Vannak magánóvodák (persze Román nyelvüek, és én nem szeretném oda adni a gyerekeket), de megfizethetetlenek, ha van 2 gyereked, és magánóvodaba kell add, egy fizetés rámegy, és ha még egy kölcsönöd is van, alig tudsz megélni, ha Románián belül máshova költözöl, kisebb városokban ebből a szempontból jobb, de a fizetés is kisebb, plusz a tanügy is sokkal gyengébb egy kisvárosban. Amit a rokonaimtól és barataimtól hallottam akik kint élnek, ebből a szempontból sokkal jobb a helyzet Magyarországon, évek óta mondják hogy költözzün ki. És ha ez igy van, nekem bőven elég.

Köszi a választ! Egyébként mint 2-en is leírták itt, valóban itthon sem jobb a helyzet (sokkal)

Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de ez MO-n is így megy többnyire. A szociális háló eléggé leépülőben van, ha szeretnél jó körülményeket a gyerekeidnek, akkor itt is fizetned kell a magánellátásokért, nem is keveset. Gépészmérnökként pedig sok dolognak kell együttállni (jól fizető cég, sok, releváns tapasztalat, speciális tudás), hogy igazán jól keress és mindezt könnyedén finanszírozhasd. Nettó 500-600e fizu, erre nem lesz elég. Sokkal jobban jársz, ha legalább 1 országot mész még. Nyugatabbra is vannak problémák, nem lesz kánaán, de anyagiak szempontjából könnyebb lesz. És nem, a gyerekeidnek sem lesz nehezebb beilleszkedni, mint MO lenne.

Ha jobb is itthon mint Romaniaban, csodalkoznek rajta ha jelentos volna a kulonbseg. Mielott pakolnam a borondom en azert meg gyorsan raneznek a GDP per fore, az inflaciora, es a gazdasagi es politikai korulmenyekre a ket orszagban (osszevetes keppen). Es lehet az jon majd ki hogy bizony messzebb kell menni...

Sziasztok. Harmadéves gépészmérnök hallgató vagyok. Nem rég bukkantam erre a fórumra. Szörnyülködve olvasom a lenni hozzászólásokat. Tényleg ennyire pocsék a helyzet fizetések terén, mert az egyetemen mást nem hallani, hogy majd milyen jól fogunk keresni. Fél év múlva államvizsgázok, mire számíthatok utána full kezdőként? Köszi a válaszokat előre is.

Szia!

Én 3 éve vagyok a pályán mondhatni fiatalmotoros vagyok de évről évre egyre fárasztóbb és motiválatlanabb vagyok, a fenti kommentekkel nagyjából egyet tudok érteni. Én br 530-al kezdtem 3 éve ez most br 750-re ment fel vidéken. Hiába vagy te nagyon jó akkor sem fognak nettó milliós fizut hozzádvágni ez nem az a szakma. Ajánlottak fel csopvez pozíciót ami igazából egy plusz teher lenne br 750 helyett br 900-at adnának és kifújt, innen tovább csak management viszont az teljesen hidegen hagy. Nemrég interjúzgattam br 7-800-as sávtól nem akartak sehol többet adni.

Pest megyében talán kicsit jobb a helyzet, de a lakásárakból ítélve teljesen eltörpül az a br 100-200k amennyivel többet adnának ott.

Atomkurvanagy mókusvakítás megy az egyetemeken. A felvételitől kezdve a végzésig, máshogy nem is lenne meg a motiváció kb senkiben hogy a sok értelmetlen állapotegyenletet, diff.egyenletet, parciális anyámkínját oda-vissza kenje-vágja, ha tudná hogy végül 5 körös interjúkon szétszopatják egy 30 ezerrel nagyobb fizuért mint amennyit egy buszsofőr keres. Nálunk is évekig hallgattam jobbról-balról hogy jajj tudjuk hogy szívás de bírjátok ki az egyetemet, küzdjetek, aztán majd jön a nagy kánaán. 8 éve végeztem de még talán 1 éve is volt olyan hogy rémálmaimban jött elő valami gépelemek vizsga, nem a kánaán jött el hanem az hogy egy normális lakás 70 millió lett, az átlag gépész fizu meg a közelében sincs már a minimálbér 4-szeresének mint régen.
Kezdőként arra számíthatsz (ha tegyük fel ma végeznél), hogy vért izzadva találnál munkát 620 bruttóért, amennyit egy targoncás röhögve megkeres, aztán menne a parasztvakítás hogy ez majd így meg úgy emelkedni fog a jövőben, de addig fejlődnöd kell mert még csak kezdő vagy, ezért beiratunk ilyen meg olyan tanfolyamra is, amit felmondásod esetén vissza kell fizetned (többszázezer/milliós nagyságrendű tanfolyamok), majd ezek elvégzése után jön a nagy emelés, az ígéret szerint. De kiderül, hogy most nem megy úgy a cégnek, a csopvezetők kapják a vastag emeléseket, (meg a targoncások :D ), a szaros 620adat meg inflációval korrigálják. Semmi jóra ne számíts. Nézd meg hányan végeznek, számold meg hányan lépnek rá a lábadra a diplomaosztón, tolonganak a végzettek, szó szerint. És az csak 1 egyetem, a sok közül.... ennyi mérnököt nem tud felszívni a piac, évek óta. Döbbenet, hogy ennek ellenére jelennek meg a cikkek hogy micsoda mérnökhiány van meg micsoda pénzeket keresnek a mérnökök.

Mindossze a klasszikus problemaval allunk szemben: a fflsooktatas le van maradva a piaci igenyek mogott vagy 10 evvel. Barmilyen mernoki szak surgos atalakitason kell hogy atessen: az eloadasok maradnak, de a szeminariumokon a targonca mukodeset es gyakorlati hasznat kellene oktatni :D . Es ne felejtsuk el: a targoncasnak nincs gyumi nap. Az irodistanak azert akad. Ez is valami...

Na ezt mégiscsak kihagytam, hogy van gyümi nap, másik helyeken meg péntekenként pizza day!! Erre mindenképpen számíthat ez a harmadéves arc! Van hogy a főnök fizeti a pizzát!!!!! Sőt, vannak nagyon jó csapatépítők: gokartozás, luxushajó, paintball, szabadulószoba, standupcomedy, foci, étterem, stb., többmilliós számlákkal, miközben a te fizetéseden 10 ezret nem emelnének bruttóba'.
Amire még számíthat és jobb ha már most megjegyzi: MINDIG meg lesz ideologizálva, hogy miért nem kap most egy jó nagy emelést. Csak középfokon tud angolul, de ha majd megcsinál egy felsőfokot akkor jön a tisztességes emelés. --> *megcsinálja a felsőfokot* --> OK hogy beszélsz angolul, de a mai világban már nem elég 1 nyelv, úgyhogy ez még nem elég, most nincs emelés, DE MAJD HA csinálsz egy német középfokot is, na majd akkor!! *német középfok megvan* --> Hááát Tibikém, OK, hogy ezek megvannak, de a múltkor csúsztál 3 napot az egyik projekttel, és késtél is párszor reggel, és amúgy is csak a Siemens PLCkhez értesz, jó lenne ha az Omronokban is otthonosan mozognál, itt egy tanfolyam, végezd el, és akkor majd jön az emelés....
És ennek sosincs vége, lehetne folytatni, a lényeg hogy MINDIG lesz egy nagy megideologizált megmondás, hogy most miért nem, NA DE MAJD jövőben húú micsoda emelések lesznek. Tulajdonképpen már az egyetemmel ez elkezdődik a padlás megrakása ígéretekkel. Nehéz az egyetem, sorra buknak ki az emberek, NA DE MAJD ha neked sikerül a diploma, húú majd akkor.... aztán már kezdeni azzal kezdesz hogy tapasztalat nélkül nem vesznek fel, vagy bagóért kezdesz, NA DE MAJD ha lesz már tapasztalatod.... a folytatást ismerjük...

Igen ezt sokat bexoptuk,egyetemen mást sem hallani(főleg a BMEn,oda jártam GPKra ),hogy úristen az itt végzettekért kapkodni fognak a cégek,milyen jó munkahelyünk lesz milyen fizetéssel stb.Sajnos ehhez képest kezdőként nem jók a kilátások (én gyakornokoskodtam,ott is maradtam a helyemen,de a fizu nem a legjobb).Sajnos sok a végzett,a munkahelyek száma meg egyre csak csökkenőben van úgy látom.Az igazi szakmai munkák száma meg szinte elenyésző.Én elkezdtem levelezőn egy gazdinfót,mert nem vagyok megelégedve a helyzetemmel(pedig egyetemen is a jobbak közt voltam,beszélek 3 nyelven,nagy cégnél is vagyok) de mégse fürdök a pénzben.Egyébként a felvin megnézheted átlagban a fizetéseket, ott a 6-7 év gyakorlattal rendelkezők átlagfizuja kb 770 bruttó...vicc

Mi van csicsák? Kevés a pénz? A múlt hónapban 2 misi lett a bevételem tisztán.

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Butuska Karcsika ismet nem bir magaval anyuci szoknyaja mogul

Sziasztok!

Konkrét számokkal bemutatom saját tapasztalatom alapján, hogy megéri-e külföld vagy sem.
Ausztriában dolgozom Linz vonzáskörzetében egy közepes méretű cégnél tervező gépészmérnökként 2-ik éve.
2 éve egy erős német B2 nyelvtudással pályáztam meg sikeresen az állást.
Azóta itt dolgozom, osztrákok közt nagyrészt és nagyon jó a csapat.
Munkaidő rugalmas, teljes munkaidő: heti 38,5 óra (túlóra nincs)
- Nettó havi bérem 3800 E (2900-al kezdtem 2 éve, itthon 6 év tapasztalattal mögöttem hasonló területen)
Havi kiadásaim:
- Albérlet: 1000 E (rezsivel együtt), egyedül élek, nem közösködöm
- Üzemanyag + auto biztosítás (ezt havonta kell itt): 400 E
- Kötelezö életbiztosítás: 100E
- Kaja + háztartási dolgok: 400 E
- Egyéb: telefon számla, konditerem bérlet, szórakozás, netflix, kocsmázás, étterem, mozi: nagyon max 400 E
Váratlan nagyobb kiadások nélkül marad: 1500 E
2 éve otthon 1500 E alig volt a nettóm, itt ennyi kényelmesen megmarad most már. Nekem megéri, mindenhol sok magyar él, hamar lehet ismerősöket találni. Aki belevág előtte célszerű némi tőkét gyűjteni az albérlet kaukció miatt. Àltalában 3 havi lakbért elkérnek kb 2500-3000 E.

Grat, korrekt számok!
Jó példa arra, hogy nem szabad a hirdetésekben szereplő minimum fizukból hosszúnemű következtetéseket levonni ("ennyit otthon is lehet keresni" stb kommentek)

Oldalak