Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Villamosmérnöki bsc-vel mennyi a teteje amit el lehet érni nem vezető beosztásban? Az is brutto 1 millánál megáll? Nem szoftveres vonalon vagyok, hanem erősáram.

Celgepepitoknel hardvertervezokent folotte van a teto, kb ilyen br. 1.2-1.4. Ha kitanulod hozza a plc progizast, akkor efole is lehet menni vmivel, de nem klasszisokkal.

Villanymérnökivel kérj be bruttó 1 misit,ha nem adják meg akkor külföld. Óriási hiány van belőlük,ne add magad ingyen Hajrá !!

Brutto 1 misi...Hol élsz? Örülhetsz a br 750-nek.

Bruttó 750 az nettó 495ezer. Abból fizessed az albérletet vagy 25-30 évesen lakjál a főbérlő melletti kisszobába(ha nincs pénzed lakásra), ahol hangosan fingani se lehet. Fizesd a havi 80-100k-t kajára, a közlekedést és örülj, hogy hónap végén marad 50-100ezer forintod, kivéve ha esetleg venni akarsz valamit (autó, új laptop, egy pár új ruha vagy cipő stb.). A diplomás álom...

Olvastam egy cikket,már a villamosmérnököket is indiából-ázsiából hozzák be.. xaré-hugyé

Hol olvastad? Mert itt még arról volt szó, hogy mérnöki munkakörökben nem engedett. Persze gondolom szarik rá mindenki. A multik már eddig is hozták mindenhonnan, még a fidesz előtt is.

https://rtl.hu/gazdasag/2024/03/01/vendegmunkas-torveny-munkak-allas

Valahogy kijátsszák ha akarják szerintem. (Pozíció megnevezése, elvárások, stb. )
A NER legkártékonyabb eleme ez a vendégmunkás meg akkugyáras politika.

0 km-esként igen valóban. Meg hát brutálisan függ a szakiránytól. Nem csoda hogy a legtöbben (köztük én is) szoftveresként helyezkednek el. Tegnap láttam erősáramú tervező allást bruttó 600-ért...

Villanyos haverom plc-zik az Audiban...brutto 1,3..3 év tapasztalattal.

Hát pedig sajnos nem fogják, pláne ha pályakezdőről van szó...

Én nem csináltam. Ha ráérsz még 2 évet elbaxni az életedből a semmire,akkor csináld meg nyugodtan(szigorúan munka mellett)..Ha külföld a cél,akkor külföldi MsC-t célozz meg. Legnagyobb hiány villanymérnökökből van,akárhova felvesznek egy BsC-vel is fixen,jó fizuval.

Siasztok!
Olvastam ma egy cikket,hogy január óta Ausztriában mennyivel nőtt-csökkent a különböző munkakörökben az ott dolgozó magyarok száma. Sok helyen volt csökkenés,de az elektronika/infokomm/szoftver vonalon 40 %-os emelkedés volt nyáron januárhoz képest. Akkor most megéri kimenni szoftveres/elektros munkára vagy nem? Csak sokan itt azt írták hogy arányaiban sokkal rosszabbul fizet kinn a szakma mint itthon,de az adatok nem ezt mutatják.

Jól érzékelem, hogy kurvára be van állva pest megyében és budapesten a piac?
Ebben a félévben végeztem BSc villamosmérnökin és pest megyében pályakezdő pozira konkrétan csak folyamatmérnöknek tudnék elhelyezekdni, hogy ciklusidőket mérjek meg munkautasításokat írjak. Ja meg lehetne menni thyssen, bosch stb. autóipari multihoz matlabban meg C-ben programozni az autóipari szarokat ami kurvára nem érdekel.

Igen nagyon jól látod. Egyik barátom villany MsC vel próbálkozott,sok helyről vissza se hívták,egyik helyen kb 30%kal kevesebbet adtak volna neki.Mondta ő is hogy a legtöbben a Boschba mentek végzés után,oda kb egy zsák krumplit is felvesznek. Ő végül hazament vidékre,tök jó melóka van,jobban is keres mintha Pesten maradt volna. Nem tudsz mit csinálni kedvenc fővárosunk betelt,egyébként nem csak juniorként szívás már az álláskeresés ezt meg tudom erősíteni...

Az különösen vicces, hogy villszerelő/elektrotechnikus szakemberként ismerősöm 2 műszakban Győrben simán hazavisz 550-600 nettót ha bemegy egy-két szombatot akkor meg inkább 650-700ezret. De mérnöknek meg húzzák a szájukat a 800bruttóra ami 528ezer nettó, túlóra nincs persze lehet tovább maradni de kifizetve nem lesz.

Pont így jártam én is. Br 800-at nekem is sajnáltak megadni, de máshol meg tudok raktáros targoncásról akit meg konkrétan 800 feletti alapbérrel vettek fel. Kibaszott vicc az egész...

Igen,mivel az összes munkáját elvégezni tudó targoncás kinn van németbe-osztrákba. Nekem is az utóbbi 1 évben 5 közeli ismerősöm is dobbantott (miután lejárt az SZJA kedvezményük ). Mérnökként ezt sokkal nehezebb összehozni, szinte perfekt nxelvtudást kérnek már mindenhova,nem elég a szakmai tudás.De egyre több mérnök ismerősöm is elkezdett ilyenekben gondolkodni hálistennek.Majd ha belőlük sem lesz elég a kivandorlás miatt,akkor fizetést is fognak adni nem csak zsebpénzt.Mondjuk látjátok,sokan röhögve dolgoznak egy raktáros fizetéséért...

Ez is amúgy érdekes, hogy az a réteg profitál más küzdelméből aki nem tesz semmit a változásért. Ezt úgy értem, hogy a targoncás aki kimegy mondjuk ausztriába dolgozni vagy napi szinten ingázik 150-200 kilométert, hogy ne itthon a pusztulatban dolgozzon. Külföldön ahol kb semmi ismerettség sincs, egy auslander csak de csinálja mert jövőt akar.
És akkor van az átlag józsika aki elsőre megbukott tragoncás vizsgán és a nevét is nehéz leírnia vagy csak simán kurva lusta.Ő meg profitál az egészből, itthon megkapja a fizuemelést nehogy elmenjen a cégtől mert a másik három munkatársa lelépett fél éve...

Én erre azt mondanám, hogy mindenki jól járt. Aki elment külföldre az örül a 3x nagyobb fizunak és egyáltalán nem érdekli, hogy itthon milyen hatása lesz ennek, max azt követi a későbbiekben, hogy mennyiért jöhetne vissza és még megéri e kint dolgoznia. Aki maradt, neki megemelhetik a bérét, hogy már tényleg ne menjen el. Azokban az iparágakban, ahol magasabb az elvándorlás, ott muszáj rohamosabb léptekben fizetéseket emelni, mert nem lesz targoncás, hegesztő stb...A probléma, hogy a targoncás bére eléri a mérnök bérét lassan. Erre minden cégnél a vezetőség válasza: Nem a mérnök van alul fizetve, hanem a targoncás van túlfizetve. Ezzel persze mindenki kitörölheti...szóval irány külföldre!!!

Ez szép és jó(egyébként tényleg ennyi az egész story amit leírtál ),de te pl.a baráti körödből hány mérnököt ismersz,aki külföldre ment? Mert én biza nem sokat.Az sokkal nagyobb vállalás,mint elmenni targoncázni. Egyrészt adott ország nyelve szakmai szinten az alap,nyilván napi szintű kommunikáció elengedhetetlen.Eleve tóbbségébem az adott ország mérnökeivel kell versengened,onnan indul az egész.Ott is könnyebben találnak mérnököt mint targoncást. Egyik haverom medior szoftveres poziban nem tudott elhelyezkedni franciába,egyszerűen nem hívták vissza sehonnan sem,nem volt meg a nyelvtudása(barátnője francia). Tehát a perfekt nyelv+számottevő szakmai tapasztalat az alap,de ha ezek megvannak itthon se éhezel,szóval azt meg már meggondolod.Egy kezdő mérnöknek kijutni külföldre nagyon-nagyon nehéz,aztán meg itt ragadnak a bruttó 6-700 akba...

Közvetlen ismerőseim közt nem ismerek kint dolgozó mérnököt. De mindenki tudja, hogy rengeteg magyar mérnök dolgozik külföldön. Nem paráznék rá annyira a nyelvtudásra. Egy mérnöknek nem szükséges anyanyelvi szinten beszélni az adott ország nyelvét, elegendő, ha a műszaki nyelv, a szakmai kifejezéseket ismeri az ember...a többi úgyis jön magától később. Ellenkező esetben, pl egy ügyvéd aki külföldön dolgozna és a bíróságon kell meggyőznie a bírót, neki már valóban elengedhetetlen közel anyanyelvi szint. A mérnök nem ez a kategória. A nyelvtudást belőném egy erős B2 plusz szakma kifejezések szintjére.

Ezzel nagyon nem értek egyet.Eleve ezeken a magyar nyelvvizsgákon egy zsák krumpli is átmegy(több olyan ismerősöm van,akik B2 vel kb azt nem tudják kimakogni hogy mit dolgoznak helyesen). Több ismerősöm német C1-el sírva jött haza fél év után osztrák egyetemről,hogy az előadás felét nem is értették.Én azt tudom ajánlani hogy angolul/németül kell nézni a sorozatokat/filmeket,ha nagyon nem érted mehet a felirat is,de így összekötöd a kellemest a hasznossal.Abban egyetértek,hogy a nyelvtudás is ilyen magyar kuriózum, sokan lobogtatják a nyelvvizsgát,aztán ha össze kell rakni 1 összetettebb mondatot már baj van..

A nagy lóf*t nem kell anyanyelvi szinten beszélni ha kimész. Pasztmek, még itt is totál folyékony nyelvtudást várnak el az ilyen-olyan multiknál bármiféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül (hisz a 0 nyelvet beszélő targoncások bérszintjén járunk már lassan), pedig állítólag Magyarországon vagyunk.... angolul kell előadást tartanod a team leadereknek, telefonos meetingeket kell szervezned, külföldi beszállítókkal kell tárgyalnod, stb, még itt a saját hazámban sem elegendő egy erős B2+szakmai kifejezések ahhoz hogy egyáltalán meg tudjak élni, nemhogy külföldön!
A folyékony nyelvtudás (ami nem a B2 szint) 10-15 pláne 20 éve egy busásan megfizetett skill volt, ma pedig egy alapelvárássá vált, 0 Forint jár érte, még pár év és talán levegőt sem vehetek nélküle...

Itthon egy kozep angollal meg lehet elni, de jo, ha jol beszelsz. Te magad is tobb vafy vele. A nemet kozpontban meg mar ugy is vettek fel embert,h csak angolul tudott es mellette tanulta a nemetet. Elektronikai fejlesztesre, beagyra. Szoval egyetertek a tobbiekkel, nem olyan magas ez a nyelvi elvaras.

"Te magad is tobb vafy vele."

Én rohadt jól megvagyok a magyarral, semmi szükségem nem lenne az idegen nyelv(ek)re, ha ez a mérnöki lefingott pálya nem kényszerítene rá hogy folyékonyan beszéljek idegen nyelven. A faszom se akarna idegen nyelven vartyogni, ha nem lennék rákényszerítve a munkaerőpiac által. Ha lenne pénzem, azt is leszarnám ha csak 3 szót tudnék angolul (yes, no, okay). Ezért is sajnálom hogy ezt a pályát választottam, volt olyan nap hogy a saját hazámban többet beszéltem angolul mint az anyanyelvemen, miközben a targoncás józsi fizetése ötezerrel kevesebb, aki még 3 szót se tud.

Mondjuk nem csak a szakmában lehet szükség valamilyen idegen nyelv ismeretébe. Az élet bármely területén jól jöhet, mert minél több nyelvet beszélsz annál inkább kinyílik előtted a világ és több emberrel tudsz kommunikálni. Ezt csak akkor érzed, ha már átélted. Ha tényleg csak a munkára fókuszálva használsz más nyelvet, akkor nem fogod érteni miről beszélek...
Ha lenne normális színvonalú oktatás MO-n, akkor ez nem is lenne amúgy kérdés, tinédzserkorában az ember már folyékonyan beszélne angolul és ha van kedve, akkor már egy második idegen nyelven is tudna makogni és még csak túl sok effortba sem került volna az egész. A legtöbb európai országban ez valahogy már működik, csak nálunk probléma még mindig, ha meg kell szólalni külföldiül....

eleg a közepfokú nyelvvizsgás papir, de a valosagban ne hogy azt hidd hogy 2-4M range-be tartozo, xyz multi általában 1990-es években diplomázott felsővezetője tud bármennyire is, nem hogy több nyelvet de még angolulon tud max tényleg mikimakimuki szinten. Láttam azt több elég sok helyen. Sőt kopogtam már be ilyen gyökérhez miközben épp "angol órácskája" volt, amit viszont nem értettem hogy minek hizs egyrészt ami nem megy ne erőltessük, másrészt pedig aki hülye, az is marad.

Hagyjad már az anyanyelvi szintedet...Amikor felhívom a német anyacéget nehány infó miatt és hallom az akcentusból hogy magyar veszi fel a telefont, de ettől még németül kezdem el, aztán annyira belegabalyodik, hogy a felét nem érti mit akarok és átváltok magyarra inkább. Aztán 3000 Euroért ott ücsörögnek ilyenek...

Nincs szukseg nyelvtudasra Magyarorszagon, sem mernoki, sem hr-es, sem gazdasagi,sem pedig kozep es felso vezetoi poziciokban sem.Rengeteg mekego, makogo kollegaval, kozepvezeto el es felsovezetovel talalkoztam mar, akikhez kepest egy indiai vagy kinai kollega zene volt fuleimnek.Nem egy es nem ket multinal megfordultam.

Oldalak