Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ne érts félre abszolút nem védem a kormányt sőt jól megemlítetted a lényeget. Itt nekünk a lengyelekhez, románokhoz kell hasonlítani magunkat és ebben látszik, hogy rosszabbul teljesít a mostani rendszer. Nagyságrendi különbség, azonban "még" nincs, mindegyik le van maradva nyugathoz képest. De itt mindenki az osztrák, német, amerikai mérnökhöz hasonlítja magát... Teljesen más országok más adottságokkal mi csak egy gyarmat vagyunk. És respekt a kínai mérnököknek úgy halottam nagyon nagy verseny van, hogy bekerüljenek az egyetemekre. Nem tudom ők mennyit dolgoznak, de a koreaiak itt Magyarországon is simán heti 60 órákat tolnak. Gondolom megszokták az ázsiai munka morált. Itt egy magyarra sem tudsz ráerőltetni ennyi melót nem csoda, hogy kilőtt a gazdaságuk Kínáéval együtt

Nem a zsemle kicsi elvtársak stb. stb.
Ez a kádári berögzülés mikor fog eltűnni...

Nem erről van szó... Melyik országban jár egy palyakezdő mérnöknek saját lakás...?! Hol tud valaki pár év után egyedül hitelmentesen lakást venni? Egyszerűen ez nem életszerű. Főleg nem az adott ország fővárosában.... Persze lehet erre vágyni, de akkor sem ez a realitás.

Baszki nem az a baj, hogy hitellel tudnának csak ingatlant venni :D az a baj, hogy az önerőt sem tudják összeszedni, emiatt abszolút kilátástalan és tervezhetetlen az élet, mert MOn nem lehet hosszú távon bérlésben gondolkodni, egyszerűen nincs megfelelő gyakorlata, ki vagy szolgáltatva bérlőként. Aztán alapíts egy ilyen szituban családot....
Vagy dolgozz 40 éves korodig és gyűjtögess, 0 élettel a meló mellett, hogy aztán végre megvehesd 20 év hitellel első garzon lakásodat? Nevetséges, hogy némely ember, aki szerencsésebb korszakban/körülmények között szocializálódott mennyire demagóg tud lenni....
Az ország jövőjét jelentő fiatalság igen nagy része tűnik el jelenleg az országból, mert vagy meg sem születik vagy elvándorol élhetőbb országokba, ahol kiszámíthatóbb az élet. Csak Ausztriában megduplázódott az elmúlt 10 évben a kint élő magyarok száma... És nem a nyugdíjasok költöztek át, hogy elköltsék a hegyek között jól megérdemelt magyar nyugdíjukat...

Mondjuk akkor az is lehetne,hogy ne csak a fővárosunk legyen az elégségesen élhető kategória egy fiatal számára karrier/fizetés szempontjából :SS

"Ezeket kéne egy szintre hozni és mérlegelni, hogy megéri e többet dolgozni/tanulni azért a pénzért...."

De bazzmeg ő már tanult, nem egy büfészakot hanem egyenesen egy mérnöki diplomát (!!) tett le az asztalra. Tehát ő már JOGOSAN "követeli" a lóvét a szotyipénz helyett. Főleg úgy, hogy volt idő amikor kerestek is pénzt a mérnökök, itt, ebben az országban (legalábbis arányaiban nézve a minimálbérhez képest vagy egyéb szakmákhoz képest amikhez nem kell min. 3,5 évig szopni egy egyetemen)
Most meg ugye kb a targoncás haverod röhög rajtad, hogy minek jártál egyetemre ha ugyanannyit keresel mint ő.

Nem, de a fele meg "büfé" mérnöki diploma. Évek óta minimum ponthatárrral lehet bejutni mérnöki szakokra... Még mindig kereslet kínálat van. Most megnéztem profession-on ma 531 db Gépészmérnököt keresnek. (1-3év tapasztalattal) Na ennél többen végeznek évente gépész/mechatronikaimérnökök...Nem beszélve az egyéb rokon szakmákról. Szerinted kell ennyi végzett mérnök? Aztán lehet csodálkozni, hogy idegen nyelve(ke)t beszélő technikusi szintnél tovább nem jut az ember. Nem beszélve arról, hogy hányad része tényleg ennek a valódi mérnöki munka (tervezés, fejlesztés) és hányad része a gyártósor melletti ácsorgás...

A kereslet-kínálat kimaradt az írásból.
Én se értem miért panaszkodik mindenki, lehet lakni tiszaújvárosban vagy salgótrajánban is ott olcsó, meg nem is kell mérnöki diploma elmész a postára dolgozni. Le kell adni az igényeket, kőbányait kell inni meg zsíroskenyeret enni, meg négyévente elfogadni a krumpliadományt.

Azért mert ilyen lett a világ, főleg kicsiny országunk. Vetíteni kell ,hogy milyen kocsid van/hova jársz nyaralni+pár havonta lakásfelújítás,hadd püffeszkedjen a szomszéd.Aztán erre a csodálatos közösségi média is rátesz 2 lapáttal. El kell dönteni manapság,hogy vagy élsz vagy pedig komolyabban spórolsz, a kettőt együtt nem nagyon lehet.Nyilván ha van örökölt kecó,az jókora terhet vesz le a vállról.

És pont 3x annyit mint egy több diplomás bölcsész keres... Sajnos én mérnökként képtelen vagyok gyártósori melót csinálni. Próbáltam, de két nap után szarrá untam magam...Nem is beszélve a műszakozásról... Én elvagyok a klímás irodában, a céges autóval meg furikázom a családom. Megérte ezért +3,5 évet tanulni. És nem azt mondom, hogy ne keressen többet egy mérnök, mert amilyen minőségű és felelősségű munkát végez. Logikusabb lenne a több fizetés. És mi van, ha elmentem volna tanári, bölcsész, vagy régésznek vagy hasonló szakra akkor egy csomót tanuphattam volna egy Lidl pénztárosi vagy rosszabb fizetésért. Ez egy ilyen világ...Így is jobban élek Magyarországon mint a világ 80%-a....:D Akkor hol itt az igazság...?!

6+ év tapasztalat, R&D, kisebb cég, 12 hónapra visszaosztva, 1 gyerek után járó adókedvezménnyel jelenleg kb nettó 3700Eurót keresek és nem szakadok meg a munkában. Elkeserítenek az otthoni számok, főleg annak tudatában, hogy milyen árakkal találkozom, mikor haza látogatok.
Kérjetek többet, tanuljatok nyelveket és lépjetek. Ja és még mielőtt valaki benyögi, hogy de igen, de a lakhatás meg nagyon drága: 53m2-es, 6 éve épült lakást bérelek, minden rezsivel együtt kb 750-ért. Igen, kezd szűkös lenni, hamarosan költözünk nagyobba. Ahogy nézem, ez se lenne sokkal olcsóbb MO-n... Itt sincs kolbászból a kerítés, és sokminden sokat drágult az elmúlt években, de én tervezhetőbbnek látom az életet.

Ez van itthon. Lehet ellene kuzdeni es kell is, de ha nagyon basz, akkor menni kell. A hazai berszinvonalban ezzel a berrel jo vagy. Vakok kozott felszemu a kiraly alapon.

Ex-kollégával tartom a kapcsolatot ő azt mondja most készülnek Indiából importálni mérnököket, mert annyiért amennyit ők fizetnének nem sokan jelentkeznek. Szóval lesz ez még rosszabb is srácok.

Más is tapasztalja, hogy mekkora irgalmatlan pusztulat van a piacon? Beágyazott rendszer fejlesztő villamosmérnök vagyok, gondoltam rádobok egy-két jelentkezést a jól ismert cégekre, illetve élesítem a Linkedin-fiókomat. Nyilván nem azért, mert többet fizetnének, csak gondoltam szívózok velük egy kicsit meg elküldöm őket a k. anyjukba.

Na ehhez képest a jelentkezésekre kb. azonnal dobják is már a visszautasítást, mintha ott ülne valaki, aki csak erre vár, vagy automatán van beállítva. Ahol nem azonnal, ott pár napon belül jön. A Linkedinen még Ausztriát és Németországot beállítva sem jön semmi megkeresés, pedig fél évvel ezelőtt alig győztem a sok recruiter automata üzeneteit törölgetni. Ott irdatlan módon keresték az olcsó magyar mérnököt (természetesen csak bejárós irodai munkára), de akkor ezek szerint már ezzel is leálltak.
A szokásos magyar multik meg 1-2 éve még százasával elárasztották az összes álláskereső oldalt az ilyen-olyan Engineer meg Developer pozíciókkal (amikből ki tudja mennyi a valós), de most ezeket is leszedték, alig van néhány.

K*rva gyorsan el kell kezdeni szakmát tanulni, én azt javaslom minden mérnöknek, mert itt 1-2 éven belül, ha tényleg még a maradék pozíciót is elárasztják ázsiaiakkal, mehetünk a munkaügyi központba.
Ha már az autóipar döglődik, azt várná az ember, hogy majd a zöld technológia ad munkát (pl. energiaipar, napelem, vasút), de szerintetek hány ilyen jellegű állás van? Igen, 0.
Mert valójában az egész ipar döglődik, a "zöldek" minden beruházást blokkolnak, Németországban már egy k*rva km vasutat sem engednek építeni a vakbéka populáció meg egyebek miatt. Ez a "zöldség" egy jól szervezett merénylet az európai gazdaság ellen.

"Más is tapasztalja, hogy mekkora irgalmatlan pusztulat van a piacon?"

Ja. 2018 óta pusztulat a mérnök allaspiac, amikor covid meg háború nélkül is magától elkezdett gyengelkedni az autóipar. Előtte elküldtem a k* anyjába a főnököt és felmondtam úgy, h nem volt másik munkahelyem. Tudtam hogy találok állást, így is lett 1 interjún kb a nevemet le kellett tudnom írni és már kaptam is egy mérnöki pozit. Most meg kitorolhetem a mérnöki diplomával, ha kirúgnak akkor félelem a megtakarításaimat és éhen doglok.

Üdv

Èn már ott tartok, hogy a tartalékaim élem fel. jelenleg 4 hónapja vagyok munkanélküli. Előtte 14 évet dolgoztam egy multinál folyamatmérnökként. Megszüntették a gyártósort amin dolgoztam és vele együtt engem is elbocsájtottak. Azóta jelentkezem több helyre, de sehonnan semmi....Az álláspiacon teljesen halott. Már külföldön agyalok, hogy talán ott kaphatnék állást.

Annyi hogy én pályakezdő vagyok és kezd kurvára felbaszni vagy behivnak interjura és ghostolnak vagy vissza se jeleznek… már mindegy hova csak szeretnék elhelyezkedni, nem gondoltam hogy ennyire szar pályakezdő gépészmérnökként. Bérigényem sem magas br 550-600 szaktársak is 500-600 között kapnak akiknek sikerült elhelyezkedni.

Jézusom,'21 elején kaptam ennyit pálykezdőként,ez rettenet. Melyik országrész?

Szia! Somogy megye, sajnos költözés lesz belő ha így haladok.... pedig én azt hittem milyen jó/könnyű lesz gépészként xD

Salzburg tartományba tudnék neked munkát hotelben, nettó 800 + ingyen kaja+ ingyen szállás. Ilyenekben kell gondolkodni ,otthon mérnökként vagy nincs munkád vagy van egy idegörlő/lélekromboló nettó 500 ért , nem tudom melyik a rosszabb állapot

Nettó 800? Annyiért menjen a rosseb.
Mondjuk 1-1,2 milla, ha van MINŐSÉGI szállás.
De amúgy mérnökként nem veszik fel az embert, kell a vendéglátós végzettség és tapasztalat. A germán népek különösen allergiásak erre. Örülhetsz, ha referencialevelet nem kérnek az előző helyedről. Ezt nem is értem, hogy intézik el emberek, mert egy magyar cég a büdös életben nem fog egy mp időt sem fordítani távozó dolgozók jövőjére. Ők csak szívják a fogukat, hogy "elmegy ez a kötsög, kereshetek új balekot".

Nekem is elég soványnak hangzik ez a 800, de azért itt nem kell 43 szoftvert ismerned meg beszállítókkal tárgyalnod meg ilyenek, nyilván nem könnyű meló az sem, de azért nem egy mérnöki szintet kell hoznod nap mint nap... Ha nem lenne családom, én huznék el minél előbb, sajnos élhetetlen az ország. Már a programozók közül is csak az a császár akinek régről megmaradt a masfel milkas fizuja, találni már ők se tudnak könnyen ilyen állásokat, már náluk sincs az hogy annyit kérnek amennyit nem szégyellnek.

Akkor vondd már le a te saját fizetésedből az albérletet,illetve a napi 3 étkezésedet,és írdd már le,hogy mekkora összeg jön ki... És ezt egy egyszerű 8 órás melóért,úgy hogy azt mondta hogy elég xar a szezon,de még ígyis megvan neki a 7-800 euró borravaló a fizetésén felül...

*felélem

Nehogy azt hidd szakmával olyan kurva jó lesz. Esetleg ha egyéni vállakozóként csinálod. Konkrétan tudok több helyet is ahol gyáron belül karbantartónak mongol/filipinó/vietnámi stb. munkaerőt alkalmaznak. Csak idő kérdése, hogy a szakmunka is ki legyen szervezve teljes mértékben.
Általálnos a döglődés, elég megnézni az IT részét ahol már junior pozit is alig találnak a DIPLOMÁS mérnökinfósok.
Szerintem ez többnyire a recesszióba süllyedt gazdaság miatt van, a másik meg a HR aki inkább felvesz akármilyen jöttment külföldit csak neked ne kelljen bruttó 20ezer forinttal többet adni.
Amúgy máshol európában lehet nem ennyire szar csak ugye ausztriában nem volt 1 év alatt nem-hivatalos 50%-os infláció. Szóval most mindenkinek több pénz kéne, mert megszokta a 3-4 évvel ezelőtti életszínvonalt, ugye amikor még nem 80-100k volt egy főre a kaja egy hónapban.

Ugyanezt tapasztalom. Gépészmérnök vagyok, aktívan nem keresek munkát, mert elértem és kicsit túl is szárnyaltam a magyar beosztotti "álmot" a kicsivel több mint 1 milliós bruttómmal, de ennek ellenére karbantartom a linkedin profilom és be van állítva, hogy nyitott vagyok az ajánlatokra.

Az elmúlt években minden hónapban átlag heti 1 megkeresés és HR-es bejelölés jött, fele-fele arányban külföldről (főleg Hollandia) és Magyarországról. Na ez úgy április végétől megszűnt, azóta semmi nem történik, időnként egy egy marketing üzenet jön, de állásajánlat semmi.

Az 1millió bruttós álom. Vidéken esetleg jó fizu lehet, azért hogy bemenjek és 8 órából 2-őt dolgozzak. Csak az a baj ez budapesten se több ahol egy garzon rezsivel együtt 200k az új norma, kaja 1 főre 80-100k jó esetben tudsz félretenni havonta 150-200k-t amiből 20 éven belül akár lakást is vehetsz majd.

Felesleges itt magas fizetésekről álmodozni, mert ezek az autóipari fejlesztőcégek elsősorban pénzmosodaként működnek, azért jönnek ide, hogy az anyaországban keletkezett profitot ide könyveljék át, mert itt jóval kevesebbet kell utána adózni. Járulékos haszon, hogy ha a magyar mérnök beül hozzájuk Excelezni, akkor a hazai innováció és önálló ipar írmagja is ki van irtva. Ez bőven megér nekik annyit, hogy felhúzzanak ilyen lószar könnyűszerkezetes "látszóbeton" irodaházakat, meg felvegyenek pár száz diplomást nettó 500-600-ért, ez nem tétel a globális bevételhez képest.
Ezt régóta beszéljük már kollégákkal több cégen átívelően is, csak röhögünk rajta, hogy mekkora hereveréldék ezek a cégek.

Ebből következően marhára nem érdekük, hogy felvegyenek magas bérigényű, speciális tudású embereket. Ha többet kérsz a szokásos nettó 600-nál, mész a levesbe. Ha meg találnak néhány jó tudású embert ennyiért is, akiket be tudnak fogni valódi projektekre, az külön haszon. De nem fogják kezüket-lábukat törni azért, hogy megtalálják a nettó 1 millás senior szakembert.

Ezért kell ebből az országból mihamarabb elmenekülni.

Villmérnöki MSc diploma ér valamit a piacon? Szórakozásból megcsinálnám, de csak ha nem teljesen felesleges. Külföldön ér valamit?

Oldalak