Fizetések a pénzügyi, számviteli területen

Adatok frissítve: 2016. július

A pénzügy-számviteli területen jól elkülönülnek a fizetési szintek a végzettség szerint. Egyértelműen megmutatkozik a különbség a Budapesten és vidéken elérhető jövedelmekben is, de vidéken már nem mutatható ki jelentős eltérés a nagyobb és kisebb települések közt.
Középiskolával a jellemző bruttó jövedelem vidéken 162.000 Ft, Budapesten 198.000 Ft körül van, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők vidéken 167.000 Ft, Budapesten 243.000 Ft körül keresnek. A diplomásoknak vidéken 240.000-270.000 Ft, Budapesten 350.000-420.000 Ft a jellemző fizetése, ezen belül kimutatható különbség van a főiskolai és egyetemi végzettségűek közt.

Egyéb juttatások:
Az esetek több mint felében előfordul természetbeni juttatás jellemzően havi 10.000-20.000 forint körüli értékben, de ennél alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.
Minden harmadik munkavállaló kap jutalmat, ez általában a havi fizetésnek megfelelő összeg, de alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.

Középiskolai végzettséggel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 161.900 142.000 - 185.800
Budapest 198.400 146.800 - 225.000

 

Felsőfokú képesítéssel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 167.200 141.900 - 242.000
Budapest 243.800 223.400 - 312.600

 

Főiskolai diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 240.200 176.200 - 280.000
Budapest 348.000 320.000 - 436.000

 

Egyetemi diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 272.500 191.800 - 421.800
Budapest 418.300 343.700 - 518.300

Vezetői pozícióban:

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, osztályvezető 443.000 266.500 - 544.600
Közép- és felsővezető 649.800 443.500 - 930.500

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Köszönöm a választ, tényleg nem nagyon tudtam mi lehet otthon kb a reális. Más ismerőseim is ilyen körüli összeget mondtak amúgy.
Szerintem simán megérek annyit, csak nem tudom megadnák-e, de majd kiderül, annyira nem sürgős, hogy elfogadjam az elsőt.
Talán a napokban lesz ajánlat, majd megírom.
Üdv,

300000 alatt ajánlottak :/

Várj, az Offer nem az a személy aki egy fórumon folyamatosan offol? :D

Bruttó vagy nettó?
Melyik cég ez?

Nettó 280-at ajánlottak, céget inkább nem írok, mert ha kolléga látja tuti rájön :D Közepes multi SSC, nem a nagy nevek közül.

Szerintem egy sokkal reálisabb bér, mint az a 6-700 bruttó, amivel itt mások dobálóznak. Az a helyzet, hogy ebből a szempontból egy ilyen fórum nagyon csalóka. Mi magyarok nagyon szeretünk sokat mondani. Itt élnek például Európa legnagyobb férfiassággal rendelkező hímei. :) Persze szigorúan bemondás alapján készült a statisztika. A fizetésekkel ugyanez a helyzet szerintem. És bár semmi különösebb oka nincs arra, hogy ferdítsen, az emberek jelentős része valamiért mindig felfelé kompenzál. Szóval nem árt az itt hallottakat azért visszakompenzálni. Illetve azt is figyelembe venni, hogy egy ilyen fórumot szerintem nagyobb arányban kétféle ember látogat: az egyik az átlagon felül kereső, a másik az átlagon alul kereső. Az igazság vhol félúton van. Szerintem a bruttó 450 egy teljesen reális szám ezen a területen....

Bruttó 450 a team lead ssc fizetések alsó határa még csak 3-4 FTE kezelésénél is. A Bruttó 6-700 + cafeteria igenis reális és piaci tapasztalaton alapuló adat. Több éves releváns tapasztalattal/irányított FTE-k számának függvényében e felett is reális (Tudok rá bőven példát...) Előbb írtak BUDAPESTI viszonyokat tükröznek, bár vidéken is ki lehet fogni néhány jó ajánlatot (nyugatabbra).

Nem igazán értem hogy egy anonim fórumra minek írogatna bárki is magasabb bért mint a valóság, amikor senki nem tudja hogy ő ki, honnan jött stb. Még hogyha arról lenne szó hogy mindenki regisztrálva van és rendszeresen itt vannak tagok, tehát kvázi volna egy "közösség" ahol lehet vetíteni, de még ez sem állja meg a helyét, mert a legtöbb beküldő nem is regisztrált felhasználó....
Ezzel együtt, egy Team Lead, 3+ év tapsztalattal, folyékony nyelvtudással, már csak kapja meg azt a nyomorult 300 nettót, ami még így sem nagy szám hozzáteszem... Bruttó 550 körül volna a reális. Vagy te nem szoktál boltba járni, nem tudod milyen árak vannak? o.O

A munkaadókat a legkevésbé sem érdekli, hogy a boltban milyen árak vannak illetve, hogy a fizetésedből mit engedhetsz meg magadnak. Ezért szükséges egy piacgazdaságban minimálbér megállapítása, mert a munkaadók azt sem èreznék túlzásnak ha te fizetsz nekik amiért ott dolgozhatsz. Egy normális országban ez olyan mértékű, hogy biztosítani tudja a tisztességes megélhetést, rosszabb esetben meg olyan mint nálunk, ahol közmunkában is legálisan foglalkoztathatnak éhberért.

A másik kérdésedre pedig azért, amiért a névtelenül nyilatkozó túloz a farka méretéről: hiúság, büszkeség, proliság... Magyar néplélekre jellemző...

Úgy látom elkerülte a figyelmedet hogy szellemi munkáról beszélünk. Hidd el ilyen esetekben a munkaadónak is fontos hogy milyen árak vannak a boltban, mert éhesen nem lehet szellemi munkát huzamosabb ideig végezni (illetve lehet csak nem egészséges), és csökkenne a termelékenység, stb. Mellesleg ez igaz minden munkára. A munkaadónak pedig a profitmaximalizálás a célja, tehát valamilyen szinten neki is fontos hogy (kell legyen) hogy a munkavállaló elfogadhatóan érezze magát a munkahelyen. Ez az egyik fele.
A másik fele, meg hogy pont a minimálbér erőszakos emelsével emelkedne a munkanélküliség, legalább is itthon. Nagyon sok cég egyszerűen a környező országokba menne. Hazánk versenyképességének egyik kulcseleme a viszonylag olcsó munkaerő...
Azt még mindig nem értem hogy honnan veszed hogy ide hiúságból eltúlzott összegeket írogatna bárki is...

Úgy látom elkerülte a figyelmedet hogy szellemi munkáról beszélünk. Hidd el ilyen esetekben a munkaadónak is fontos hogy milyen árak vannak a boltban, mert éhesen nem lehet szellemi munkát huzamosabb ideig végezni (illetve lehet csak nem egészséges), és csökkenne a termelékenység, stb. Mellesleg ez igaz minden munkára. A munkaadónak pedig a profitmaximalizálás a célja, tehát valamilyen szinten neki is fontos hogy (kell legyen) hogy a munkavállaló elfogadhatóan érezze magát a munkahelyen. Ez az egyik fele.
A másik fele, meg hogy pont a minimálbér erőszakos emelsével emelkedne a munkanélküliség, legalább is itthon. Nagyon sok cég egyszerűen a környező országokba menne. Hazánk versenyképességének egyik kulcseleme a viszonylag olcsó munkaerő...
Azt még mindig nem értem hogy honnan veszed hogy ide hiúságból eltúlzott összegeket írogatna bárki is...

Azért nem érted mert figyelmen kívül hagyod az emberi természetet. A statisztikák valóságtartalmát sok minden befolyásolja. Ez csak egy szempont, ami torzíthatja ennek a fórumnak az objektivitását. Több ilyen van. Írtam már...
Verseny? Mutyi van itt inkabb.
Meg jobban/rosszabbul teljesítő ágazatok. Ennyi. Nem érdemes ebbe semmi komolyat belegondolni, mert az inkább utópia, mint sem valóság. Egy jól menő ágazatban egy sík hülye is jobb jövedelmet tud magának biztosítani, mint egy rosszul teljesítőben melózó zseni....

"Egy jól menő ágazatban egy sík hülye is jobb jövedelmet tud magának biztosítani, mint egy rosszul teljesítőben melózó zseni" -> Pontosan ez zajlik az IT-ban = kontraszelekcio

Azért nem kellene az egész IT szakmát, meg akik csinálják lehúzni, főleg nem sértegetni.
Csak hogy tisztázzuk, pl. http://www.iqcomparisonsite.com/occupations.aspx
E szerint az IT szakemberek kb. egy szinten vannak az orvosokkal. Csúnya volna ha egy szoftver megírásához - ami pl. működteti a te gépedet is, hogy beírkálhass mindenféle baromságot ide - kevesebb ész kellene mint. pl. egy akármilyen orvosnak.

Az eg vilagon senki nem nezte le a programozokat. :-)
Csupan arrol van szo, hogy a hatalmas munkaero keresletnek koszonhetoen a kevesbe tehetsegesek is jol boldogulnak es jobb munkat kapnak, mint mas teruleteken.

Úgy látszik szövegértési gondjaid is akadnak...mert nagyon is úgy látszott mintha lenéznéd a programozókat. Nem is logikus amit mondasz: csak azért mert valamire nagy a kereslet, és könnyebb bejutni egy adott területre, nem biztos hogy bent maradni is olyan könnyű, sőt, mivel nagy a verseny (a cégek és termékeik között), nagy a nyomás, hogy mindig újat tanuljon az ember, megfeleljen a piaci elvárásoknak, stb. Már eleve bejutni sem annyira könnyű: tesztelnek mindent, mit tudsz, elég jól. Miért te hány tehetségtelen jól kereső fejlesztővel találkoztál már? Mert én tehetségtelen, de mégis gazadag orvossal annál többel... Miről beszélünk egyáltalán??

Hát igen, beszéltem azóta ismerősökkel, szerintük is azért egy nettó 300 kijárna egy Team Leadnek. Majd megpróbálom feljebb vinni :)

Sziasztok!

Mi a vélemény a Morgan Stanleyről mint munkáltatóról itthon?
Mennyire SSC jellegű a munka? Vagy egy fokkal jobb mint más SSC-kben?

Légyszi az írjon aki már dolgozott is ott, köszi!

SSC teljesen :)
Fix 9-18as munkaidő, 1 óra ebédszünet
Jó amúgy

Öööö, bár én nem dolgozom náluk, de a MS az egy bank. Egy rohadt pénzintézet, évi 10 milliárd dollárnál is nagyobb bevétellel....legutóbb mikor néztem egy SSC-nek ehhez semmmi köze. Már a felvételi tesztjeik is fényévekkel nehezebbek mint bármelyik SSC-ben....

Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy pályakezdőként, Pénzügy és Számvitel diplomával (nyelvvizsga hiányzik a diplomához), Logisztikai Műszaki Menedzserasszisztens 2 éves okj-s bizonyítvánnyal, Mérlegképes Könyvelő végzettséggel, egy országos fuvarozó cégnél mennyi lenne a reális nettó bérigény?

Nem írtad hogy beszélsz-e nyelveket, és milyen szinten. Folyékony nyelvtudás nélkül, szerintem bruttó 250 körül Budapesten, ha KKV az a fuvarozó cég. Bár nem tudom mik a preferenciáid, szerintem a pénzügy-számvitellel többet tudnál kezdeni, mint a logisztikával.
Ha jó helyen szerezted a pénzügyes diplomád (Corvinus, BGF, BME, stb.), + beszélnél legalább folyékonyan angolul akkor már 280-300 bruttó simán jöhet, ha meg angol+német folyékony (ezt ajánlom) akkor 300 alatt semmiképp. Feküdj rá az angolra, és hajrá!

Sziasztok!

Kezdo diplomaskent, ugy h a szakteruleten nincs tapasztalatom, milyen berigennyel realis eloallnom? Tudom hogy a KPMGnel kezdokent br 240-260, Process Solutionnal 280-300 is lehet, de ez azert eleg tag intervallum hogy bellojem magamtol az Avist.

Velemeny?

Sziasztok,

Olvasva a hozzászólásokat, sajnos egyet kell értenem azzal a kollegával, aki letolt másokat, akik kifogásolták, hogy 3 év után, hogyan, és miért keres valaki 500 bruttókat. Hát ügyesen, okosan, és annak tudatában, hogy Ő az érték a piacon, ha úgy tetszik az erőforrás, amit a munkáltató igenis fizessen meg! Ne adjuk már magunkat bagóért, erre kérek mindenkit, mert amíg van, aki elvállalja az adott melót a piaci szint alatt, addig a munkáltatók nem is fognak más mentalitással hozzáállni a hazai fizetések osztogatásához mint eddig, mert nekik az az érdekük, hogy minimális költségből kihozzák a maximumot! Azt a mondatot meg diplomás ember felejtse el, hogy "de legalább van munkám", ez nettó baromság, munka van dögivel, csak tenni, menni kell utána, sajnos el kell fogadni, hogy ma Magyarországon, hatalmas egyenlőtlenségek vannak a fizetésekben (is), és ahhoz, hogy az ember jobb életet biztosíthasson a családjának, néha ki kell lépni a komfortzónánkból, és munka-, vagy lakhelyet kell váltani.
Lábjegyzet pesti kontrolling munkakörhöz: Én úgy tapasztaltam, hogy Budapesten, nyugodtan lehet azzal az általános elvvel élni, hogy kezdő fizu br. 300-ről indul, de már inkább 400, mert az első három évben jobb egy helyben maradni (ez simán mehetn suli alatt is már), ahol viszont ritkán emelik a fizetést jelentősen, majd 3 év után simán lehet évente még br 100-al növelni az igényszintet (ergo évenként átlag br 100-al számolni), egészen 800-900ig, ami jellemzően egy fordulópont a vezetői pozíciók fizetéseihez. Persze, mindezt 2-3 évente egy munkahelyváltással megtoldani (nem gyakrabban, mert az már gyanús lehet a CV-ben). Ezt ma, a jelenlegi helyzetben (jó munkaerőből hiány van!!), és Budapesten (szigorúan!) egy kis rábeszélésre simán megadják a cégek (kicsik is). Aki meg nem, azzal nem kell foglalkozni, ők majd csak később fognak rájönni...:P
Szóval ne legyünk kishitűek, én úgy mondanám álljunk neki kereskedői szemléletmóddal, mintha mi magunk lennénk a szolgáltatás amit el akarunk adni...marketingeljük magunkat, tárgyaljunk keményen, és higgyünk benne, hogy amit mi tudunk kínálni (saját magunk), az a legjobb, amit az a cég kaphat!
Biztatásképp: http://www.docfoc.com/salary-guide-hu-2015

Sziasztok!

4 év kontrollerség után neveztek ki kontroller vezetőnek (szállítási lánc), mi lehet a reális bér a tárgyaláskor? 600-700 bruttó?

Egysíkú kontroller vezető vagy, vagy összefogsz több kontrolling területet (asset, trade, inventory, invoicing)?
Ha ezeket egyszerre lefeded, 600-650 bruttó igényt támassz legalább!

Sziasztok!

Big4 -os állás (jogász-közgazdász-adótanácsadó végzettséggel), pontosabban várható fizetés érdekelne 5 éves adózási tapasztalattal. Lentiekben már írtátok, hogy a "bemenet" 350 bruttó kezdő lehet (+egyéb. jutt). Gondolom akkor ez azt jelenti, hogy a 350től nagyon nem is lehet eltérni függetlenül attól, ki honnan jön, milyen tapasztalattal? jól értem? Köszi az infót előre is!

Bár konkrétan a Big4-nál nem dolgoztam, de voltam náluk interjún (PWC,KPMG) még régen. Ezen túl is több melóhelyem volt már így van rálátásom a bérekre elméleti síkon. Ez azt jelenti hogy sztem kizárt hogy ennyit végzettséggel és 5 év tapasztalattal bruttó 350-ben kellene gondolkodnod. Inkább nettó 350 minimum, főleg ha beszélsz angolul+németül.

Dehogy, ha van 3 év multis tapasztalatok jelentkezhetsz seniornak. Bruttó 600.

Oldalak