Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Netto 250et kapok most amúgy.

Minimum a duplája lenne reális, ha van hozzá jó angolod is.

Sziasztok!

5 év 2 hónap tapasztalattal jelenleg egy KKV-nál dolgozom senior fejlesztőként főleg .net területen (multiplatform xamarinnal/monoval). Nemrég megkerestek a Dealogictól, de nem tudom, hogy érdemes lenne-e váltani. A mostani bérem br. 920e, nincs cafeteria. A munka általában nem nagy kihívás, több kis feladat van főleg. Mi a jellemző bérezés a Dealogicnál, illetve milyen munkára és terhelésre kell ott számítani? Az ott dolgozók jó helynek tartják?

Köszi,
helikopáter

Magyar cégnél ilyen fizetés is van?

Az a baj, hogy az emberek nincsenek tisztaban a munkajuk ertekevel. Az informatikus pont az, aki olyan termeket allit elo ami hatarokon atnyuloan is ertkesitheto. Szoval ha nem a magyar piacra fejlesztesz, akkor olyan osszeget kellene (es most a felteteles modon van a hangsuly) mondani, ami versenykepes kulfoldon. Mindenkinek ezt kellene szem elott tartania es akkor nem lenne racsodalkozas a brutto 920 ezer Ft-ra, mert ez mondjuk Nemetorszagban rohejesen keves egy szenior fejlesztonek. Ebben a munkakorben nem allja meg a helyet a szokasos "magyar berek", "termelekenyseg kerdese" duma. Itt egyszeruen csak nem akarnak a cegek normalis bert adni, mert tudjak, hogy 920 ezer Ft-tol is leesik az emberek alla. Hat a francokat!

Én kérdeztem rá. Szóval anno én fejlesztettem majd átkeveredtem a tesztelés területére s ahogy látom beskatulyázódtam kicsit. Itt nem könnyen érhető el ilyen fizetés, pláne nem egy magyar cégnél. Szóval ahogy látom - persze tudtam is - hogy a fejlesztéssel azért még mindig jobb pénzek kaphatóak.
A külföldi fizetést azért ne hasonlítsd ide, mert mint tudjuk azért abból több is fogy kint. Na meg ha van család akkor mindjárt más a helyzet, mint esetemben is. Én akkor lépnék innen ha összeborulna a jobbanteljesítés - van esély rá ugye 2020-tól. Addig jók a kozmetikázott számok.
Továbbá azért adnak ennyit, mert idejöttek. Németországi béreket tudnak adni Németországban is, ahhoz nem kell Magyarországra jönni. Tehát mindig meglesz a különbség fizetésben, ha tetszik ha nem.

"Németországi béreket tudnak adni Németországban is"

Ez egy gyakori tévhit. Nem csak a pénz számít, sokszor már nincs kit felvenni adott helyen és csak az elmenőket tudják pótolni. Tipikus nagy cégek esetében, hogy tőzsdén vannak, minden évben növekedni kell X%-t, de minden iroda létszáma előbb-utóbb stagnálni kezd. Ekkor ugranak át a következő országba, hogy növekedjen a bevétel.

Igen, én is meglepődtem, amikor rábólintottak. Úgy voltam vele, hogy mondok egy pofátlan számot és bejött.

Mikor állást kerestem én is így voltam vele, bemondtam egy majd 150-l nagyobb összeget mint korábbi helyemen és megadták. Nincs ember látszik. Persze ehhez át kell menni az interjúkörökön de ha már bértárgyalás van akkor lehet manapság nagyot mondani.

A Dealogic engem is érdekelne hogy mit érsz el, mert engem is kerestek már korábban, de nem volt aktuális az állásváltoztatás, de hátha később jól jön az info ;)

Sziasztok!

BME Mérnökinfó Msc-s végzettség, 1 éve dologozom java-sként. A cégnél, ahol vagyok jelenleg, elvégeztem egy intenzív 2 hónapos java képzést is az egyetem befejezése után. Egyetem alatt PHP-val, javascripttel és sitebuild-el is foglalkoztam. Angular 1 megvolt, de Angular 2-ből kicsit kiestem, de szerintem akár javascript java full stack-re simán rá tudnék gyúrni. Szerintetek mennyi lenne reális br bér Budapesten javasként vagy full stack-en? Cafeteria?

Köszi.

Ha van tárgyalóképes angol nyelvtudásod, és jól el tudod magad adni interjún, akkor 500 bruttó kiharcolható. El kell menni pár interjúra, előbb utóbb lesz olyan, aki megadja. 400 bruttó alatt sehova!

GE Healthcare-nél milyen fizetés érhető el senior fejlesztőként illetve tesztelőként?

glassdoor.com

Ft 850,720
monthly

régen frissültek

Jelenleg netto 140et keresek kisebb könyvelőirodába.2éves tapasztalattal egy Holdingnál szintén juniorként mennyit lehet keresni? Van valakinek tapasztalata,információja? Főváros,mérlegképes vizsga,diploma van.

Szerintem ezt nem a jó topicban tetted fel, ez informatikás állásokkal foglalkozik.

Sziasztok, az egyetemen tanulok programozni és kíváncsi lennék ,hogy itthon melyik nyelvvel lehet a legjobban keresni. Átlag fizetésre gondolok, és hogy leszűkítsük a kört például 1-2 éves tapasztalattal. Milyen nyelveket keresnek a multik amit utána megfizetnek. És most nem kell az hogy "csak a tudás számít" , én csakis kizáróan statisztikai adatokra vagyok kíváncsi.

Java, C#, C++ (keresettsegi sorrendben). A legmagasabban fizeto munkak viszont nem torvenyszeruen a legelvezetesebbek.

Tudnál mondani példát kiemelkedő fizura, de nem túl nagy élvezetre?

Banki kereskedelmi platform fejlesztése bruttó 900k/hó (+ kb 50k juttatás, de ez nem számít már ezen a szinten). A fejlesztési feladatok triviálisak, az idő nagy része két dologgal megy el:

- inkompetens kollégák korábbi kódjának feljavítása, hogy normálisan lehessen vele dolgozni
- tárgyalás más fejlesztőcsapatokkal és business analystekkel, akikből harapófogóval kell kihúzni, hogy pontosan mit akarnak

1-2 éves tapasztalattal az inkompetens kollegák kódját javítani....aham..900k bruttó..
Nem azért mert 900k olyan sok lenne ... csak ezért már kapni itthon senior emberkét 5+ tapasztalattal ( OK nyilván nem pro, de tisztességesen elvégzi a munkát )...megnézném ki az a HR/Recruiter aki ennyiért vesz fel embert 1-2 év tapasztalattal triviális feladat megoldásához...én lennék a cégvezető .. másnap lehet repülne az egész HR... egyszerűen a hazai piac még itt azért nem tart...

Az évek a tapasztalatom szerint nem számítanak. Volt olyan kolléga a cégnél akit végre kirúgtak 8 év után és borzalmas kódot írt. A másik véglet meg egy gyakornok volt, aki programozási ismeretek nélkül fél év alatt kiváló C++ fejlesztő lett és bármit rá lehetett bízni.

A 900 bruttó tényleg sok, egy év után biztosan nem kapja meg még a bankszektorban sem, de 2-3 év után már igen. Viszont ahhoz ehhez nagyon jónak kell lenni, stb...

2-3 év után 900K? Akkor mi van 10 év után? Kicsit előreszaladtak a dolgok. Igaz a bankszektor lehet jobban fizet pénzügyi végzettséggel de informatikusként a 900K már nem olyan triviális hogy 3 év után adnak ennyit.

Amúgy ha azt hiszed, hogy az 5+ év tapasztalatos senior tisztességesen elvégzi a munkát, akkor kurvára el vagy tévedve. Évek óta nem tudunk az utcáról seniort felvenni, pedig direkt azzal kezdjük az interjút, hogy oké miből vagy pro, miből kérdezzünk. Hajmeresztő dolgokat nem tudnak olyan dolgokról, amiből saját bevallásuk szerint elvileg jók. De cégen belül is mélyrepülés van ...

A válaszom Ekilnek ment, aki a thread indítóval szemben nem kifejezetten az 1-2 éves tapasztalatúakra kérdezett rá, hanem a jó fizetés szar meló kombóra kért példát.

Azt hittem, hogy ez csak nálunk van. Vagy ugyanott dolgozunk.

legjobban = angol nyelvvel.....többi kb. mellekes 1-2 ev tapasztalattal...

IT üzleti elemzőként dolgozom, 5 év tapasztalattal bruttó 630k bejelentve alkalmazottként + bruttó 50k cafeteria KKV-nál Budapesten.
Szerintem máshol kereshetnék többet. Vélemény?

5+ év tapasztalattal - senior szint - a nagyobb bankokban: Budapest Bank, Erste Bank, K&H, CIB, OTP, MKB simán megkapnád a 700 - 800 Br-t.

Közel 2 év tapasztalat full-stack fejlesztő(java/angular) Budapesten, Brutto 630 ezer plusz 1 v 2 havi bónusz.

Oldalak