Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Mit jelent az, hogy "kihiztad", meg "gondok lesznek"? A havi 1 millio forintot felul befizeted azt a 40 szazalek adot a fennmarado reszre, es ennyi, nem?

Szerintem meg igy is messze jobban jarsz a kataval, mint akarmi massal, de kivancsi lennek ra, te miert gondolod maskent.

Azt jelenti, hogyha túlléped a 8 milliót, elveszíted a kisadózói státuszt, és jöhet a könyvelő meg a keverés, meg akarok e áfás számlát occsóért, meg hasonló baromságok. A 40% meg nem túl mókás. Pedig eddig egyszerű volt, csak beküldtem év végén, hogy ennyi az annyi azt kész.

Tobbet kell kerni.

Amugy mokas vagy nem, meg mindig jobb az a 40%, mint alkalmazottkent a teljes (egyebkent) sokkal alacsonyabb fizud felet az allamnak adomanyozni.

hogy jön ide az alkalmazotti fizetés? almát körtével...
Engem inkább zavar, hogy a kisadózói stástusz, és az egyszerű könyvelés megszünik.
Szükségem lesz egy könyvelőre,de az elmúlt pár évben sokba kerültek, a felelősséget meg egyik se vállalja, ha elcsesz valamit.
Ez inkább zavar, minthogy belecsúszok a 40%-ba.

Az alkalmazotti fizetes ugy jon ide, hogy az az alternativad a vallalkozassal szemben. Nem? Ha nem valami tavmunkaban, vagy projektalapon szerzed a jovedelmed, akkor csak alkalmazott lehetsz. Marpedig az alkalmazottaknal senki sem sziv jobban. Ehhez kepest meg a 40 szazalekkal megfejelt kata is ajandek. Mondjuk az afa resze szamomra se teljesen vilagos.

Egyebkent en is kivancsi vagyok, hogy mi a legkedvezobb modja az 1 millio feletti jovedelmek leadozasanak, es valami azt sugja, hogy megis kene tartanom az evas ceget... Ha valaki tud jobbat, legyen kedves, es ossza meg velunk. :)

??? komolyan nemértem, hogy lennék én alkalmazott? felvetetném magamat a külföldi megrendelőkkel, kikkel project alapon szerződésem van? A holland telkom cég fogja magát azt felvesz titkárnőnek? :)
Az áfa része úgy jön ide, ha túlléped egyszer a 8m-et, akkor elveszted a kisadózói státuszt, amit nem kapsz vissza egy jó darabig. Ezután áfás számlákat kell kiállítani. Ehhez meg könyvelő, aki majd megint jól elcseszi nekem, azt fizethetem a büntetéseket. 10-ből 9-nek a katáról fogalma sincs, 100-ből 99-nek fogalma sincs mi van akkor, ha külföldi / esetleg nem EU-s cégnek menne a számla. Fogalmuk sincs a szerzői jogi díjbevételekről, annak adózásáról, és bár fel lehet bérelni egy komplett irodát erre, de ahhoz meg a havi 1m kevés bevételnek.

"Az alanyi adómentesség felső értékhatára 2017-től 8 000 000 forint. Ezért csak az a vállalkozás válassza a KATA-t, akinek várható éves bevétele 8 millió forint alatt lesz, mert így rengeteg külön nyilvántartástól kímélheti meg magát, és ez az egyik legnagyobb előnye a rendszernek. Tehát hiába emelték a KATA 40% adós értékhatárát 12 000 000 forintra, mert 8 millió forint felett már beleesnek az áfa-nyilvántartásokba, bevallásba."

Altalanossagban beszeltem, nem a te esetedrol, ertelemszeruen. Annyit akartam ezzel az egesszel mondani, hogy ha sokat akarsz keresni, akkor el kell fogadnod, hogy egy bizonyos osszeg felett konyvelot kell foglalkoztatni, ennek minden nyugjevel egyutt. A hozzaszolasodbol elegge ugy tunt, mintha szerinted az ember alanyi joga lenne az egyszeru, olcso, gyors adozas (mashol talan az, de itthon nem).

Azert hoztam fel az alkalmazottakat peldakent, mert ott 3x kevesebbet keresel, de a munkaltato osszes koltsegere vetitve vagy 60 szazalekatol elbucsuzol. Szerintem ennel meg 1m huf felett is kedvezobb a kata, es jobb helyzetben van, aki valaszthatja, beveteltol fuggetlenul.

Persze mar elmondtad, es meg is ertettem, hogy neked kevesbe az ado mertekevel van bajod, inkabb a konyvelessel nem akarsz foglalkozni. Mindenki igy erezne a helyedben, azt hiszem :)

Egyik ismerosom cegenel kiderult, h elcsesztek valamit a konyvelok. Nem emlekszem pontosan mi volt az, de az biztos, h nagyon alaphiba volt. Jeleztek nekik a hibat, mirr azok teljesen kiakadtak, hogy hogy kepzelik ok aztan nem hibaztak! Vegul szerzodesbontas lett a vege, mire a konyvelok perrel kezdtek el fenyegetozni! Eszbonto egy banda. Persze mindig tisztelet a kivetelnek, hiszen azok erositik a szabalyt. Illetve ez alapjan nem is szeretnek altalanositani, csak egy adalakkent eszembe jutott ez a tortenet.

Tudja-e valaki, hogy a konzuli ügyintézőnek mi a feladata, és bölcsész mesterdiplomával mekkora fizetésre számíthatnék ebben a pozícióban?

egyik ismerősöm konzulként dolgozik, emlékeim szerint br 1m az alapfizuja, de sosem mentünk ebben mélyen bele (pl mit fizetnek neki, adózása hogy van, stb).

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy 3 félév múlva végzek gépészmérnökin (Bsc) van egy középfokú angolom meg egy éven belül német is meglesz utána szeretnék egy oroszt is. Elkezdtem melozni egy KFT-nél segítőként ahol kamionok tachográfjait mérjük ki és hogy van-e kereslet olyanra hogy gépészmérnöki után egy tűzvédelmi 4 féléves képzést megcsinálnék az YBL-ön és hogy csinálnék én is egy egyéni vállalkozást vagy esetleg a KFT-ben ahol dolgozok ott kiegészítési tevékenységként beszállnék én is. Ötletek vélemények egyáltalán jól keres egy tűzvédelmi szakértő ?( Nyilván kézenfekvő lenne hogy lennék kapcsolatban nem egy két fuvarozó céggel)

Igen, pontosan!

Sziasztok!

BME Mérnökinfó Msc-s végzettség, 3 éve dologozom iOS fejlesztőként. Szerintetek mennyi lenne reális br bér Budapesten?Cafeteria?

Ez a topic nem erre van. Írd be a fizetésed és utána biztos kapsz rá kommentet ha kevés.

Amúgy meg:
https://forbes.hu/uzlet/magyar-informatika-fizetes/
https://www.glassdoor.com/index.htm

Netto 250et kapok most amúgy.

Minimum a duplája lenne reális, ha van hozzá jó angolod is.

Sziasztok!

5 év 2 hónap tapasztalattal jelenleg egy KKV-nál dolgozom senior fejlesztőként főleg .net területen (multiplatform xamarinnal/monoval). Nemrég megkerestek a Dealogictól, de nem tudom, hogy érdemes lenne-e váltani. A mostani bérem br. 920e, nincs cafeteria. A munka általában nem nagy kihívás, több kis feladat van főleg. Mi a jellemző bérezés a Dealogicnál, illetve milyen munkára és terhelésre kell ott számítani? Az ott dolgozók jó helynek tartják?

Köszi,
helikopáter

Magyar cégnél ilyen fizetés is van?

Az a baj, hogy az emberek nincsenek tisztaban a munkajuk ertekevel. Az informatikus pont az, aki olyan termeket allit elo ami hatarokon atnyuloan is ertkesitheto. Szoval ha nem a magyar piacra fejlesztesz, akkor olyan osszeget kellene (es most a felteteles modon van a hangsuly) mondani, ami versenykepes kulfoldon. Mindenkinek ezt kellene szem elott tartania es akkor nem lenne racsodalkozas a brutto 920 ezer Ft-ra, mert ez mondjuk Nemetorszagban rohejesen keves egy szenior fejlesztonek. Ebben a munkakorben nem allja meg a helyet a szokasos "magyar berek", "termelekenyseg kerdese" duma. Itt egyszeruen csak nem akarnak a cegek normalis bert adni, mert tudjak, hogy 920 ezer Ft-tol is leesik az emberek alla. Hat a francokat!

Én kérdeztem rá. Szóval anno én fejlesztettem majd átkeveredtem a tesztelés területére s ahogy látom beskatulyázódtam kicsit. Itt nem könnyen érhető el ilyen fizetés, pláne nem egy magyar cégnél. Szóval ahogy látom - persze tudtam is - hogy a fejlesztéssel azért még mindig jobb pénzek kaphatóak.
A külföldi fizetést azért ne hasonlítsd ide, mert mint tudjuk azért abból több is fogy kint. Na meg ha van család akkor mindjárt más a helyzet, mint esetemben is. Én akkor lépnék innen ha összeborulna a jobbanteljesítés - van esély rá ugye 2020-tól. Addig jók a kozmetikázott számok.
Továbbá azért adnak ennyit, mert idejöttek. Németországi béreket tudnak adni Németországban is, ahhoz nem kell Magyarországra jönni. Tehát mindig meglesz a különbség fizetésben, ha tetszik ha nem.

"Németországi béreket tudnak adni Németországban is"

Ez egy gyakori tévhit. Nem csak a pénz számít, sokszor már nincs kit felvenni adott helyen és csak az elmenőket tudják pótolni. Tipikus nagy cégek esetében, hogy tőzsdén vannak, minden évben növekedni kell X%-t, de minden iroda létszáma előbb-utóbb stagnálni kezd. Ekkor ugranak át a következő országba, hogy növekedjen a bevétel.

Igen, én is meglepődtem, amikor rábólintottak. Úgy voltam vele, hogy mondok egy pofátlan számot és bejött.

Mikor állást kerestem én is így voltam vele, bemondtam egy majd 150-l nagyobb összeget mint korábbi helyemen és megadták. Nincs ember látszik. Persze ehhez át kell menni az interjúkörökön de ha már bértárgyalás van akkor lehet manapság nagyot mondani.

A Dealogic engem is érdekelne hogy mit érsz el, mert engem is kerestek már korábban, de nem volt aktuális az állásváltoztatás, de hátha később jól jön az info ;)

Sziasztok!

BME Mérnökinfó Msc-s végzettség, 1 éve dologozom java-sként. A cégnél, ahol vagyok jelenleg, elvégeztem egy intenzív 2 hónapos java képzést is az egyetem befejezése után. Egyetem alatt PHP-val, javascripttel és sitebuild-el is foglalkoztam. Angular 1 megvolt, de Angular 2-ből kicsit kiestem, de szerintem akár javascript java full stack-re simán rá tudnék gyúrni. Szerintetek mennyi lenne reális br bér Budapesten javasként vagy full stack-en? Cafeteria?

Köszi.

Ha van tárgyalóképes angol nyelvtudásod, és jól el tudod magad adni interjún, akkor 500 bruttó kiharcolható. El kell menni pár interjúra, előbb utóbb lesz olyan, aki megadja. 400 bruttó alatt sehova!

GE Healthcare-nél milyen fizetés érhető el senior fejlesztőként illetve tesztelőként?

glassdoor.com

Ft 850,720
monthly

régen frissültek

Jelenleg netto 140et keresek kisebb könyvelőirodába.2éves tapasztalattal egy Holdingnál szintén juniorként mennyit lehet keresni? Van valakinek tapasztalata,információja? Főváros,mérlegképes vizsga,diploma van.

Szerintem ezt nem a jó topicban tetted fel, ez informatikás állásokkal foglalkozik.

Oldalak