Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

GE Healthcare-nél milyen fizetés érhető el senior fejlesztőként illetve tesztelőként?

glassdoor.com

Ft 850,720
monthly

régen frissültek

Jelenleg netto 140et keresek kisebb könyvelőirodába.2éves tapasztalattal egy Holdingnál szintén juniorként mennyit lehet keresni? Van valakinek tapasztalata,információja? Főváros,mérlegképes vizsga,diploma van.

Szerintem ezt nem a jó topicban tetted fel, ez informatikás állásokkal foglalkozik.

Sziasztok, az egyetemen tanulok programozni és kíváncsi lennék ,hogy itthon melyik nyelvvel lehet a legjobban keresni. Átlag fizetésre gondolok, és hogy leszűkítsük a kört például 1-2 éves tapasztalattal. Milyen nyelveket keresnek a multik amit utána megfizetnek. És most nem kell az hogy "csak a tudás számít" , én csakis kizáróan statisztikai adatokra vagyok kíváncsi.

Java, C#, C++ (keresettsegi sorrendben). A legmagasabban fizeto munkak viszont nem torvenyszeruen a legelvezetesebbek.

Tudnál mondani példát kiemelkedő fizura, de nem túl nagy élvezetre?

Banki kereskedelmi platform fejlesztése bruttó 900k/hó (+ kb 50k juttatás, de ez nem számít már ezen a szinten). A fejlesztési feladatok triviálisak, az idő nagy része két dologgal megy el:

- inkompetens kollégák korábbi kódjának feljavítása, hogy normálisan lehessen vele dolgozni
- tárgyalás más fejlesztőcsapatokkal és business analystekkel, akikből harapófogóval kell kihúzni, hogy pontosan mit akarnak

1-2 éves tapasztalattal az inkompetens kollegák kódját javítani....aham..900k bruttó..
Nem azért mert 900k olyan sok lenne ... csak ezért már kapni itthon senior emberkét 5+ tapasztalattal ( OK nyilván nem pro, de tisztességesen elvégzi a munkát )...megnézném ki az a HR/Recruiter aki ennyiért vesz fel embert 1-2 év tapasztalattal triviális feladat megoldásához...én lennék a cégvezető .. másnap lehet repülne az egész HR... egyszerűen a hazai piac még itt azért nem tart...

Az évek a tapasztalatom szerint nem számítanak. Volt olyan kolléga a cégnél akit végre kirúgtak 8 év után és borzalmas kódot írt. A másik véglet meg egy gyakornok volt, aki programozási ismeretek nélkül fél év alatt kiváló C++ fejlesztő lett és bármit rá lehetett bízni.

A 900 bruttó tényleg sok, egy év után biztosan nem kapja meg még a bankszektorban sem, de 2-3 év után már igen. Viszont ahhoz ehhez nagyon jónak kell lenni, stb...

2-3 év után 900K? Akkor mi van 10 év után? Kicsit előreszaladtak a dolgok. Igaz a bankszektor lehet jobban fizet pénzügyi végzettséggel de informatikusként a 900K már nem olyan triviális hogy 3 év után adnak ennyit.

Amúgy ha azt hiszed, hogy az 5+ év tapasztalatos senior tisztességesen elvégzi a munkát, akkor kurvára el vagy tévedve. Évek óta nem tudunk az utcáról seniort felvenni, pedig direkt azzal kezdjük az interjút, hogy oké miből vagy pro, miből kérdezzünk. Hajmeresztő dolgokat nem tudnak olyan dolgokról, amiből saját bevallásuk szerint elvileg jók. De cégen belül is mélyrepülés van ...

A válaszom Ekilnek ment, aki a thread indítóval szemben nem kifejezetten az 1-2 éves tapasztalatúakra kérdezett rá, hanem a jó fizetés szar meló kombóra kért példát.

Azt hittem, hogy ez csak nálunk van. Vagy ugyanott dolgozunk.

legjobban = angol nyelvvel.....többi kb. mellekes 1-2 ev tapasztalattal...

IT üzleti elemzőként dolgozom, 5 év tapasztalattal bruttó 630k bejelentve alkalmazottként + bruttó 50k cafeteria KKV-nál Budapesten.
Szerintem máshol kereshetnék többet. Vélemény?

5+ év tapasztalattal - senior szint - a nagyobb bankokban: Budapest Bank, Erste Bank, K&H, CIB, OTP, MKB simán megkapnád a 700 - 800 Br-t.

Közel 2 év tapasztalat full-stack fejlesztő(java/angular) Budapesten, Brutto 630 ezer plusz 1 v 2 havi bónusz.

Bp-en, 5 ev programozoi tapasztalattal nem javas-kent br. 700K + cafeteria. Se nem junior, se nem senior, a ketto kozott vagyok kb tudasban, pont annyit kertem, mint amennyit a Hays-ben lattam, es meg is adtak. Ismerosom megprobalta ugyanezt egy masik cegnel, neki 13. havi fizetest is adnak, az mindent osszeadva mar 800K-t kozeliti.

IT Manager, kisebb, nem informatikai multinál.
Kis létszámú csapat vezetése, projktek követése + a napi teendők. Létszám hinyában besegítés a napi supportba: 600.000Ft(br), kafeteria nincs, bónusz éves egyszeri.

Kis cég, folyamatos túlóra, programozó 7 év tapasztalattal, nettó 200ezer.

Mondanám, hogy áprilisi tréfa, de május van....

let the flame begin

Hát, ha az illető 16 évesen kezdte, most 23, nem beszél idegen nyelvet, nincs diplomája, nem képzi magát, és HTML + CSS használata jelenti a programozást....akkor talán elfogadható. Minden egyéb esetben nem. BURN!

Van egy 21 éves fiam,aki saját erőből netről sajátította el a PHP, VB.NEt, HTML,MYSQL,nyelveket.Valamit konyít a Javascripthez és c nyelvhez is.Magam felmérni nem tudom,hogy mit lehet ezekkel a munkaerő piacon kezdeni,ő pedig rosszul tud kommunikálni,nehezen tudja eladni magát egy állásinterjún.Kérem aki tud, adjon tanácsot! Előre is köszönöm

Jol tette, hogy megtanulta ezeket a nyelveket, es a munkaeropiac dijazni is fogja, HA megtanulja legalabb minimalis szinten "eladnia" magat. Sajnos enelkul (es az angol nelkul) nagyon nehez lesz, es csak egyre nehezebb (mert a jovoben egyre tobb programozo lesz). Javaslom, hogy fokuszaljatok a kommunikacios keszsegek fejlesztesere, nem szegyen (sot, rengeteg munkatarsamra is raferne).

Ha ez megy elfogadhato szinten, az mar szo szerint fel siker. Sosem amiatt fogjak felvenni valahova, mert ert valamihez, hanem amiatt, mert ert valamihez ES demonstralni is tudja ES szimpatikus benyomast tud kelteni. Komolyan, megeri egy kicsit ezzel foglalkozni. 21 evesen meg eleg rugalmas a szemelyisege ahhoz, hogy nagy valtozasokat tudjatok elerni.

A masik, ami kozvetlenul ide kapcsolodik: ugyan nem ismerlek titeket szemelyesen, de mivel van egy hasonlo problemakkal kuzdo ocsem, az evek soran megfogalmazodott bennem par keseru tanulsag. MERNI kell elengedni a kezet, meg akkor is, ha egy kicsit ugyetlen, mert bukdacsolnia kell ahhoz, hogy utana fejlodhessen. Vannak, akik lassan, vagy mashogy fejlodnek, de a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elveszed az onbizalmat a folyamatos patyolgatassal. (Ha te nem ilyen vagy, vagy ennel sokkal jobb/rosszabb a helyzet, akkor elnezest, csak nem irtal konkretumokat, en meg ugrok az ilyen temakra.)

Köszönöm Kedves Anonymous a hozzászólásodat!Nagyon egyetértek a véleményeddel, de jó volt mástól is hallani.Üdv: Tassiné

Pályakezdőként inkább fontos lesz számára a papír meg mellé az angol nyelv. (milyen végzettsége van? Felsőfokú még a folyamatban lévő is szerintem manapság alapnak számít) Ha lesz már mondjuk 5 év tapasztalata már más lesz a helyzet, javaslom a topic átolvasását, nincs időm rá nem kifogás :)
Ami a lényeg, ha megpályáz egy állást úgyis felmérik a tudását, evvel fog szerezni tapasztalatot, mert bárki bármit mond az igazi tapasztalat szerzés az amit az ember maga szed fel magára legyen az bármilyen.

Kíváncsi lennék mennyit keres egy SEO szakember, akinek alap webfejlesztői és programozói tudása is van Budapesten és vidéken.

www.seohungary.eu

Oldalak