Fizetések a pénzügyi, számviteli területen

Adatok frissítve: 2016. július

A pénzügy-számviteli területen jól elkülönülnek a fizetési szintek a végzettség szerint. Egyértelműen megmutatkozik a különbség a Budapesten és vidéken elérhető jövedelmekben is, de vidéken már nem mutatható ki jelentős eltérés a nagyobb és kisebb települések közt.
Középiskolával a jellemző bruttó jövedelem vidéken 162.000 Ft, Budapesten 198.000 Ft körül van, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők vidéken 167.000 Ft, Budapesten 243.000 Ft körül keresnek. A diplomásoknak vidéken 240.000-270.000 Ft, Budapesten 350.000-420.000 Ft a jellemző fizetése, ezen belül kimutatható különbség van a főiskolai és egyetemi végzettségűek közt.

Egyéb juttatások:
Az esetek több mint felében előfordul természetbeni juttatás jellemzően havi 10.000-20.000 forint körüli értékben, de ennél alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.
Minden harmadik munkavállaló kap jutalmat, ez általában a havi fizetésnek megfelelő összeg, de alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.

Középiskolai végzettséggel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 161.900 142.000 - 185.800
Budapest 198.400 146.800 - 225.000

 

Felsőfokú képesítéssel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 167.200 141.900 - 242.000
Budapest 243.800 223.400 - 312.600

 

Főiskolai diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 240.200 176.200 - 280.000
Budapest 348.000 320.000 - 436.000

 

Egyetemi diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 272.500 191.800 - 421.800
Budapest 418.300 343.700 - 518.300

Vezetői pozícióban:

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, osztályvezető 443.000 266.500 - 544.600
Közép- és felsővezető 649.800 443.500 - 930.500

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Fővárosban? Br. 300 000 + egyéb juttatásokat becélozhatsz. De nem árta azért vmi gyakorlat. Ha el tudnál menni akár csak 3-4 hónapra gyakornoki pozi, ahol nem fénymásolni és kávét főzni, hanem betanítanak s már dolgozni, akkor a fent írt összeg teljesen rendben van.

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kezdő könyvelőként, 6 hónap tapasztalattal Budapesten mennyi fizetésre számíthatok? Előre is köszönöm a válaszokat!

Sziasztok!

Angol anyanyelvu orszagban vegeztem kozgaszdasz diplomaval. Palyakezdo vagyok, nincs relevans szakmai gyakorlatom. Az angolt folyekonyan beszelem, nemetet tarsalgasi szinten.
Budapesten az egyik multi SSC-jeben kaptam ajanlatot Kontroller pozira. Szerintetek a Br. 388 ezer+cafeteria az korrekt ajanlat?

Koszi

Teljesen jó, tipikus diplomás pályakezdő bér egy jobban fizető cégnél. Átlagos pár száz fős cégnél kb. br. 350-re számíthatsz. (+egyéb juttatások)
Az angolt a jövőben nagyon jól fogod tudni kamatoztatni, csak türelem. Legyen 2, de inkább 3 év valóban releváns tapasztalatod s utána megnyílnak a lehetőségek!

Mindenféleképpen fogadd el.

Sziasztok, érdeklődnék, (mivel nem vagyok tisztában a budapesti fizetésekkel) hogy könyvelőként Budapesten 3-4 éves gyakorlattal brutto 455.000 Ft + havi 34.000 Ft cafeteria jónak számít e? Tudom, hogy cége válogatja a fizetést, de kíváncsi lennék, mi a véleményetek. Előre is köszi a választ!

Diplomásként teljesen az átlag, azaz jónak számít! Nem diplomásként, középfokú végzettséggel és OKJ-vel átlag felettinek, azaz NAGYON jónak számít!!

Szia,

Ismerőseim ennyi tapasztalattal kevesebbet kapnak "nagy cégeknél" mint PWC, KPMG...
Szerintem pénzügyi része a dolognak korrekt és valóban versenyképes.

Kedves Virág!

Az általad megadott fizetés budapesti viszonylatban könyvelőként nagyon is szép összegnek számít! Én egy Biztosítónál dolgoztam könyvelőként tavaly és ott bruttó 300.000 ft volt a bérem+ cafetéria. Előtte pár évig itthon voltam a gyerekekkel. Gyerekek születése előtt 4+4 évig voltam szintén könyvelőként Építőipari illetve másik Biztosítónál. Most éppen munkát keresek. Neked hol sikerült ilyen jó fizetéssel munkát találnod?

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy ha most kezdem az alap pénzügy és számvitel tanulmányaimat, mire figyeljek a diploma megszerzése alatt, milyen képesítéseket szerezzek meg az egyetem alatt.
Illetve ezekkel és ezek nélkül mennyi lehet a kezdőfizetésem.
Gondolok itt:
-nyelvvizsgára
-munkatapasztalatra
-mindenre ami még növelheti az értékemet a munkaerőpiacon.
Illetve még az is érdekelne, hogy számít-e ha valaki, mondjuk nappalin vagy távoktatásos képzésben végzi el.

A válaszokat előre is köszönöm!
További szép napot!

Annyit tudok mondani, hogy tavaly nyáron bruttó 320 000 + cafeteriaval vettek fel egyik Big4-hoz, ha már megvolt (ill. olyan is volt, valakinek fél éven belül volt aktuális) a diploma. Ez szerintem egyen-fizetés volt (asszisztens rang), ő mondtak ennyit, semmi bértárgyalás nem volt. Persze ha egyetem mellett szerzel releváns tapasztalatot, lehet, hogy alkudozhatsz.
Jó angol kommunikáció volt az egyik legfőbb követelmény, és valóban kellett is gyakran angolul egyeztetni.
A fizetést évenként felülvizsgálják, és jelentősebb emelések várhatók, a ranglétrán feljebb jutás is eléggé triviális, csak bírni kell. Mert amúgy meg rabszolgaság, és csak olyan embereknek javallottak ezen cégek, akik nem bánják, hogy nincs életük a munkán túl.

Köszönöm. :)
Igen, azt tudom, hogy a Big4ok eléggé kisajtolják az emebereket.
Ha nem a nagy 4esek valamelyikéhez mennék akkor ott mennyi lehet a fizetés?
Illetve, még annyit szeretnék, hogy elég a középfokú szakmaival kiegészülve vagy kell a felsőfokú angol?

Sziasztok szerintetek br 400-e reális fizetés lenne 23éves vagyok most végeztem de egyetem alatt már 2,5évet gyakornokként dolgoztam és felsőfokon beszélek angolul középen németül és spanyolul +budapesten dolgoznék azért gondoltam br 400-ra mert Gazdálkodás és menedzsment diplomások átlag kezdő fizuja br 240 ez vidéken nyilván kevesebb BP-n több mondjuk 270-80 erre rájön az hogy már van tapasztalatom 2,5év ami megint dob a fizun mondjuk br 320-330ra és akkor ott az 1 felső 2 középfokú nyelv is remélem reális mert azzal kiegyeznék ha nem érzitek reálisnak kérlek fejtsétek is ki előre is köszönöm!

István

A szamitasod racionalis, de azon belul is tulzo. Tuldimenzionalod a jelentoseget a gyakornoki tapasztalatodnak es a nyelvtudasosnak. Az esetek tobbsegeben bersavok vannak es azon belul lehet mozogni. Itt szamitasba vehetik a tapasztalatod, tudasod de nem feltetlenul jellemzo. Ezek szakterulettol, es az adott pozicio jellegetol fuggoen valtoznak. Van ahol van lehetosege egy munkavallalonak az erdekeit kepviselni, van ahol kevesbe es van ahol nem. Mindezeket a gazdasagi helyzet is befolyasolja. Jelenleg eleg jo a munkaeropiaci alkupozicio,de azt gondolom, h brutto 130-al semelyik ceg nem fog neked tobbet fizetni az atlagnal csak azert mert beszelsz egy-ket nyelvet es mar voltal munkahelyen. Mas palyakezdok is tudhatjak ezt vagy boven alkalmasak lehetnek az elvegzendo feladatra. Nem erdeke teged ennyivel tobbert alkalmazniuk. Tudod egyebkent, h az a brutto 130 plusz milyen merteku tobblet? Nagyon jelentos. Egy evben tobb mint 1,5 millaval tobbe kerulnel a cegnek ha az utanad fizetendo jarulekokat is nezzuk! Miert fizetne ennyit ha a munkat mas palyakezdo is el tudja vegezni olcsobban? Tudod az elet legtobb teruleten a munka vilagaban az emberek nem az erdemeik szerint kapjak a fitetesuket.

Ettol fuggetlenul probalkozni lehet! Meg az is lehet, szerencsevel jarsz. Majd ird meg, h mi lett az eredmeny!

Szia ebben a bérsávos dologban igazad van de ha olyan kontroller pocícióra jelentkezek ahol használnom is kell a nyelveket lásd nemzetközi munkakörnyezet akkor vagy befolyásolja a fizetést vagy egyszerűen nem vesznek fel olyat aki csak 1 nyelven mondjuk középfokon beszél bár abban igazad van hogy tényleg felülértékeltem a 400al de jobban utána jártam és több forrásból láttam hallottam azt hogy 2016-17-ben a kezdő kontroller fizetés br 300e +cafetéria de mivel már van tapasztalatom nem tartom magamat pályakezdőnek 2,5év gyakorni szerintem(mivel 25-30óra hetente és kevésbé komoly és bonyoult és kevesebb felelősséggel jár mint egy rendes állás ezért szerintem kb 1éves tapasztalatnyit ér úgy meg már inkább reális a 350-60e br szerintem + mint írtam ha kell is használni azokat a nyelveket az is dobhat valamit de mivel nem kell pénzt szórnom lakhatásra ami BP-n 60-70e-től indul + rezsi... ezért egy br 300as fizu +nettó 20 cafetéria nekem bőven jó kezdetben

Majd az elet kijozanit. Azt latom en is, amit a sajtoban irnak: h a palyakezdoknek irrealis elkepzelesik vannak a fizetesekrol. Nagyon keves az a szakteruket, ahol valoban ertekmes penzt lehet keresni palyakezdokent illetve tulertekelik sajat kepessegeiket. Persze van ahol ezekkel a kepessegekkel egy eletre elboldogulsz, ezert irtam, h pozi fuggo. Menj SSC-be. Ott fizetnek a nyelvtudasert. Mashoz nem is kell ertened.

SSC-ben simán reális 350+ kezdőfizu.

Nyugat Magyarországon, Érettségivel+Mérlegképes könyvelői és logisztikai OKJ-vel, angol felsőfokúval, multinál nagyjából mennyi a reális fizetés 3 év munkatapasztalattal?

az én munkahelyemen ez van...

hát ez erőteljesen függ a poziciótól amiben elhelyezkedsz :) Br265-300 nálunk legalábbis ennyi körül mozgott

2éves tapasztalattal egy Holdingnál juniorként mennyit lehet keresni? Van valakinek tapasztalata,információja? Főváros,mérlegképes vizsga,diploma van.

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!Szerintetek pénzügyi számviteli ügyintézőként mi a reálus bruttó bérigény 6 órában Budapesten? Van még Tb-bérügyintézőm is.Munkatapasztalat van,angol középfok,MS Office használat, egyéb könyvelési és vállalatirányítási rendszerismeret.
Köszi

Budapesten dolgozom, egy nagyvállalatnál, számvitel osztályon
közgazdász diplomám van és mérlegképesem+ 5év pénzügyi, számviteli tapasztalat
a fizetésem bruttó 320e+ 60e caf

sok a munka, havonta egy hétig napi 2-3 óra túlóra
a főnök nem ért az emberekhez, motiválás helyett folyton csak cseszteti (és kiabál vele) a kolléganőmet, négyen vagyunk egy irodában, és havonta egy hétig folyamatosan megy a feszültség, engem még nem cseszeget, de eléggé zavar a viselkedése

ti meddig bírnátok ki egy ilyen helyen, ennyi pénzért?

Ez nekem nagyon kevésnek tűnik. Mi a multi áll bruttó 400-at keresünk, plusz kb 30 ezer cafeteria. Úgy,hogy én isközgazdász vagyok ugyan, de ez nem számít, csak a nyelvtudás. Van itt bölcsész, közgazdász, de olyan is, aki okj-t végzett.

Nezelodj masik utan. Boven tobbert el tudsz menni mashova.

Hali, azóta elmentem egy másik multihoz könyvelni, itt már bruttó 370 a fizetés + caf

Kedves Anonymus!

A tapasztalatoddal multicégnél ennél többet is kereshetsz (feltéve persze, hogy tárgyalóképes az idegennyelv tudásod, anélkül csoki), AP, AR vagy Treasury specialistaként minimum 400 bruttót simán kérhetsz; Reporting vagy Analyst területen ennél is többet, 450 simán, de ehhez nagyon pengének kell lenni Excelből. A másik irány az adózás, ott is elérhető a 450-500 bruttó a Te mostani szinteden. SSC-ben vagy tanácsadó cégnél ehhez még számíts hozzá +50e-t.

Viszont a heti 2-3 túlóra az semmi, multicégeknél napi 1-2, SSC-knél, tanácsadóknál napi 2-3 túlórával kell számolnod. "Nem vénnek való vidék."

Ázsiai cégeknél hozzáadhatsz a fentiekhez újabb +50e-t, viszont minimum napi +1 túlórát is. Ott nem ritka a hétvégi munkavégzés sem.

Sok sikert!

Financial accounting and reporting / general accounting / tax analystkent nagyjabol 370-410 br + 24 e br cafeteria-t latok a mi cegunknel, meg tapasztalattal is (ez egy nagy multi budapesti bsc-je). Szamit a nyelvtudas: Min. angolul kell folyekonyan beszelni, de az esetek 90%-ban egy masodik europai nyelv folyekony ismerete is szukseges.

Sziasztok! Haza szeretnek koltozni Budapestre, 11eve lakom Nagy-Britanniaban, az itteni egyetemen elvegeztem egy mesterszakot penzugybol (finance), ~4.5 éves tapasztalatom van ezen a teruleten foleg mint Pricing Analyst. Angol nem gond, szakmailag is jol tudom beszelni. Szerintetek mennyit kerhetek allasinterjun? Kb netto 350-400 realis? Koszi a valaszokat.

Kedves AronZs!

Reális a netto 350-400, viszont az állásinterjún bruttó alapfizu igényt célszerű mondani, számold át a nettó igényedet bruttóra (~600). Mindenképpen sávot adj meg. Hay grade szerint a szinted kb. 14-15. Sok sikert!

Oldalak