Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Tovább kutakodtam és találtam Londonban egy pont a területembe vágó (erre vagyok specializálódva) Senior SW Engineer pozíciót, 40K-45K DOE, tehát az előbb még fölé is lőttem, ez nettó 8-900E HUF/hónap.

Fos, Dublinban jobbak vannak sokkal (és olcsóbb a város), Senior SW-vel 70-80-100K-s pozik is vannak. Kilehet azért menni úgy, hogy megérje bőven, de valóban tény, hogy sokat közeledett a budapesti színvonal a nyugatihoz.

Megnéztem Dublint, Amazon (innen már többször is kerestek), SW Engineer II 68-98, ami átszámolva 1.1M-1.5M, ez már elgondolkodtatóbb.

A budapesti színvonalat illetően az árak már nagyon rég a nyugati színvonalon vannak (lakhatás+kaja), ráadásul a kaja szarabb minőségű kicsit (pl. a nagy áruházláncok az A kategóriás csirkát németbe / angliába viszik, a B/C kategóriásat meg itt adják el - kvázi ugyanannyiért.
Én már alig tudom kivárni hogy legyen elég tapasztalatom és dobbanthassak innen...

Dublinban vagy Londonban az albi 2x-3x, a kaja szintén, a közlekedés horror...

Majd küldök linkeket, most melózom.

Az albérlet árak pl. Dublinban és Londonban is 2x-3x az itteninek.
A kaja szintén, a közlekedés is sokkal drágább...

Vagy az onelegult szemleleteden is lehetne modositani es akkor nem irogatnal ilyen lealacsonyito hozzaszolasokat sem...

Annyira nem önelégült, mint gondolod... A példa kb tökéletes.

Vegyél egy burkolót, aki kb 2500-3000 Ft/m2 áron pakolja alapokat.
Olyan 20-30 nm/nap, azaz 68.500HUF/nap. Ha számlát kérsz, akkor az előző összeg + ÁFA.
No, akkor ez a tag melózik 20 napot, ami annyit tesz, hogy NETTÓ 1.375.000 HUF/hónap.
Burkolni télen is lehet ;-)
Soroljam még?

Nem volt ez lealacsonyító, csak tényszerű.

Annyiban igazad lehet, hogy nettó 800k-900k-t közel sem stresszmentes helyen lehet összeszedni, de a nettó 600k, pláne, hogy annak egy része simán zsebe megy, tényleg eléggé halvány.

Csak vess egy pillantást a német áruházlánc közel sem elvetemült pénztárosi ajánlataira.
És tényleg senkit sem szeretnék, főleg nem akarok megbántani, de intellektuálisan azért van különbség egy senior Java fejlesztő és egy pénztáros között. Tényleg nem szeretnék megbántani ezzel senkit. De ez megint csak tény.

Az a felvetés, hogy nem ez az ország, megint csak megér egy külön témát, de csak röviden.
Ha itt a munkáltató azt nem látja be, hogy a mi szakmánk nem feltétlen igényel személyes megjelenést, akkor nem sírni kell, hanem elgondolkodni azon, hogy vajon miért nem talál megfelelő embert megfelelő pénzért a pozíciójára. Ha nem ismeri ezt fel, és csak sír, meg sír, meg sír, ezzel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. Még szerencse, hogy van nem egy olyan cég még a magyar piacon is, aki már túllépett a "Magyarország=kevés fizetés" egyenletén.

Ennyi.

Hát nem tudom hol adnak meg nettó 8-900-t sima alkalmazottként. Kb sehol szerintem. Ahhoz már szintet kell lépni legalább csapatvezetői pozícióba.

Team Lead-ként sem kapsz 900 nettót a legtöbb cégnél, ez van. Persze a cég megkapja ugyan azt a munkát legtöbbször még ha arra is hivatkozik, hogy nem ér annyit a Magyarországi munka mint a külföldi...

Végzettség: Bsc Mérnökinformatikus (Pécs).
Tapasztalat: Összesen 2 év munkatapasztalat, melyből 1,5 év SharePoint üzemeltetőként multinál, br. 250 000-ért vidéken.

Nyelvtudás: angol (magabiztos), német (alapszint).

Váltás előtt állok, mit gondoltok mi lehet a reális bérigény Budapesten, releváns pozícióban?
 

Szia,

Minimum br. 450-550-ben gondolkodj benefitektől függően, hogy jól gyere ki a váltásból.

4 év tapasztalat főként Java fejlesztőként, most lépek senior pozícióba 780k br fizu és 40k juttatási csomag mellett. Eddig mid-levelként kerestem 640k-t.
Őszintén szólva, kicsit csalódott vagyok jelenleg. Azt látom magam körül, hogy nálam fiatalabbak, kevesebb tapasztalattal többet keresnek, akár mid-level pozicíóban is devops, scala, c++ vonalon megkapják a 900+ br-t. Ennyivel többet érnek ezek az én java+fullstack tudásomnál, vagy csak jobban szét kellene néznem a piacon?
Esetleg lehet, hogy külföldre lenne célszerű mennem? Folyékony angol megvan, BP-re semmi nem köt. Hogy érdemes elindulni? Jelenleg is bombáznak LinkedIn-en mindenféle európai recruiterek, ezekkel érdemes felvenni a kapcsolatot, vagy inkább közvetlenül célszerűbb jelentkezni cégekhez?

Azt megmondod, hogy hol kapnak a mid-level C++ fejlesztők br. 900-at? Nem kell cégnév, elég az iparág is. Amúgy ha ugyanannál a cégnél vagy (főleg már 4 éve), ne csodálkozz: a lehető legkevesebb pénzt fogják neked adni, ami egyúttal okot is ad arra amit eleve csinálni kell ebben a szakmában 0,5-1 évente ha az ember jól akar keresni: válts melóhelyet. Amennyire tudom senior bármilyen fejlesztőből (Java főleg) hiány van, ha céged ennyire nem becsül lépj, nem is kell külföldre: nézz szét itthon.
Amúgy lehet az is baj, hogy "főleg" JAva-s vagy, és a tudásod még nem igazán senior, mert nem csak ezzel foglalkoztál hanem mással is -erre utal ez az egy kis elejtett szó. Az ember általában érzi hogy mennyire kompetens egy területen, ha úgy érzed a tudásod ennél többet ér válts.

C++ infosec vonalon 920 br
Scala USA székhelyű médiacégnél 900 br
Devops epamnál 890 br

A C++os elképzelhető, hogy senior alja, előző cégénél mid level volt, a másik kettőnek viszont biztos, hogy az új pozíciójuk sem senior.

Csak az epamos fizetésre reagálnék.
Az a helyzet, hogy a legtöbb senior nem keres ennyit ott, de vezető fejlesztők közt is van olyan, aki nagyjából csak ennyit kap.
Ezzel nem azt mondom, hogy nem valós az összeg, ami a fenti hozzászólásban van, de nem árt észben tartani, hogy ez messze nem átlag arrafelé és csak akkor van ilyen kiugrás a pozícióhoz tartozó bérsávból, ha nagyon kell már valaki nagyon gyorsan egy nagyon rossz projektre.
Ja, meg az ilyenek miatt van bérfeszültség.

Szia, ha arra nem átlag, akkor merre lehet olyat találni, ahol ez az összeg az? Egyébként lead-ként (3-4 fő vezetője) is sok ez az összeg? Tudom a Hays-es kimutatás hülyeség, mint az is , hogy minden albérlet csak 150 felett van, és nincs olcsóbb, mint ahogy az ingatlanosok állítják.

Nem seniorként ez sehol nem lesz átlag az országban. 400, de max 450k körül indulnak a juniorok, nem reális elvárás az, hogy a következő szinten (mid-level) már átlagban dupla pénzért csapkodják a billentyűzetet, mert akkor hova növeled a seniorok és a vezetők fizetését. A hays kimutatásban a mid-level fejlesztő béreknek a maximuma sem éri el a 800k-t, nemhogy a 890-et.
Seniorként ez a fizu elérhető a legtöbb multinál néhány állásváltással, mert váltáskor jobban tudod növelni a fizetést, mint ha megvárod az előléptetést egy helyen, de még így sem belépőszintű seniorról beszélünk. Leadként meg talán kevés is egy picit a 900k körüli összeg.

DevOps-osok általában 10-20%-kal többet keresnek sima fejlesztőknél általában. Mástól is függ a dolog, banki ügyfelek és "égaház" projektek szintén többet fizetnek. Na meg a mid és senior között is van azért egy folyamatos átmenet, ezt a hays felmérés nem veszi figyelembe.

Azzal viszont egyetértek, hogy ez nem az átlag azért.

"DevOps-osok általában 10-20%-kal többet keresnek sima fejlesztőknél általában."

Ez tapasztalat? Vagy honnan jön az infó, illetve mi lehet az oka?

Hogy erted, hogy az uj poziciojuk sem senior? Milyen szinten lehet elkerni ezeket a penzeket? Illetve hany ev tudas kell?

Jó fizuk ezek, de kíváncsi vagyok hogy mennyire nagy a stressz ennyi lóvéért? A te melód pl. mennyire stresszes? Csak most kezdem a szakmát, és próbálom felmérni a helyzetet. A jelenlegi helyemen minimális a stressz, de a fizuk is közepesek kb. Gondolom ez nagyban függ az iparágtól is? (fizetés / stressz aránya)

Elkeserítő a mai fiatalok hozzáállása, ami a ballib oktatási rendszer eredménye. A korábbi hozzászólásokból látható, aki akar, Magyarországon jól boldogul. Egyre nőnek a bérek. 26 évesen nem kevés a havi br. 400 ezer forint. Nem is értem miért mennek ki sokan külföldre, ráadásul, aki három gyermeket vállal kap 20 millió forintot lakásra.Ilyen lehetőségek a mi időnkben nem voltak.
Pesrze sajnos értem, mert sokan tisztelet a kivételnek, csak a drognak, italnak, szexnek élnek. Nem akarnak tisztességes életet élni. Azért is mennek külföldre, mert ott sok az egzotikus, színes ember, velük akarnak paráználkodni.

Kedves troll dr.

Gondoltam kiírom magamból....
Aztán mégsem....
Most pedig megint írhatnékom van....

Előre is elnézést a kollégáktól :-)

Fű vagy! Fotoszintetizálsz, mást semmit.

Bár lehet, hogy rájöttél, hogy mire nyugdíjba mennél már nem lesz, aki azt fizesse. Na meg az utcádban sem ingyen világít majd a kandeláber, dobhatsz be majd zsetont, hogy ne ess hanyatt a buckás járdán, mert arra sem lesz fedezet, hogy javítsák.
Meg a háziorvosod is - ha még lesz - olyan összeget fog benyögni a hapcidra, hogy a tüsszentéstől is elmegy a kedved.
No ezeken kellene elgondolkodni mielőtt billentyűzetet ragadsz...

Komolyan azt gondolod, hogy ezzel a stílussal és retorikával itt bármilyen célt is elérsz?

Vagy talán mert UGYANAZÉRT a munkáért háromszor annyit kapnak mint itthon..

8/10 nice trolling

Vagy trollkodsz, vagy hülye vagy és kész :)
1. Kevés a 400 bruttó, még a nettó 400-ból sem veszel pl. egy szaros panel lakást, max. 15 év spórolgatás után vagy mész hitelt felevvni (ehhez sok sikert, hallom / látom miket művelnek a magyar bankok)
2. Mivel teljes nevet adtál meg egy anonim fórumon, a hozzászólásod értékéből levon a hihetősége, hogy te ezt komolyan gondolod.
3. Gondolom van interneted, ha már ide büfögted a véleményed, akkor ajánlom guglizz rá pl. a magyarországi fejlesztők átlagos fizetésére, azután meg a magyarországi árakra. Röviden: kb. olyan az árszinvonal mint nyugaton (a benzin még drágább is), a bérek meg a töredékei.
4. Rengeteg elkeseredett ember látok, akiknek volt pl. egy jó szakmája, csak nem tudott belőle megélni (tanár, építőipar), ha gondolod nyiss vállalkozást, hogy elmondd nekik hogyan kereshetik ők is meg azt a bruttó 400 at...
5. Személyes példa: egyik rokonom egész életében tanult / dolgozott, gazdasági igazgató volt az elmúlt 15 évben, szakmailag kiváló. Ehhez képest jó ha évente elmegy egyszer nyaralni, valami fapados buszjárattal, míg a lakáshitelt még mindig nyögi. Egy normális országban (pl. usa) ennyi tudással / tapasztalattal nehezen hiszem hogy hasonló szinten lenne ha ő ott élne.
6. Összefoglalva, elmész te a....az okoskodásoddal, anyukám.

Valószínűleg az is igen nagy szerepet játszik a döntésükben, hogy ugyanazért a munkáért a Magyarországi bérük 3-4-5szörösét kapják külföldön.

Ismétlem: UGYANAZÉRT a munkáért!

Többek között az olyan emberek múlt századi hozzáállása miatt távoznak külföldre a fiatalok, mint amilyen Ön is.

Oldalak