Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Tökmindegy mit végeztél, a tudás számít. Ha leültetnének egy java probléma elé, legyen az bármilyen kicsi, neki tudnál állni?

Kevés betűből álló multi, NW sec l2, br 400+műszakpótlék netto 30-70 közt+apróságok, bérlet, magánorvos csomag stb. Közép angol és egy fél-ccna kell kb.

A Lufi --> IBM dolog manapság már nem annyira sztár, mert vizsgát sem fizetnek és nincs bónusz. A taskok az OC-ban pedig elég lájtosak/monotonak más céghez képest és folyamatos túlterhelés van. Jelenleg még aránylag versenyképes a bér, de take away nem sok, mert L2 elvárás sem nagy tekintve az ottani L3 szakmai szintjét... Ezért érdemes folyamatosan tanulni és gondolkozni 1 váltáson ha nem akarsz beragadni.
Persze kezdésnek jó a hely, hogy suli után lásson élő példákat az ember.

Ez így igaz, vállalható hely, de idővel tovább kell azért lépni az említettek miatt. Te még ott dolgozol...?

Secu vonalon továbbléptem, mert az említett multi a piaci rangeket nem tudja hozni
és a feladatok is elég monotonak (mennyiségre változnak).

Aktuális paci rangek:
1-3 év : 350-500 br (ez még lehetséges)
3-5 év : 600-800 br
5+ év : 800-1,1 br (kb. 8-10 év felett nem tesznek különbséget a tapasztalatok között)

+ kafeteria, oncall
Ott egyedül a L3 secus régiek kapnak rangebe illő lóvét, de nem a tudásukra, hanem historikus okok miatt(ezért nincs fluktuáció).

Sziasztok,

Tapasztalatatok alapjan meglevo fejlesztoi tudas melle erdemes-e oroszul megtanulni, akar az itthoni, akar nyugat-europai munkaeropiacon tud-e relevans fizetesnovekedest jelenteni? Az angol mellett termeszetesen.

Koszonom valaszotok.

A tavolkeleti nyelvek ennyire jol jonnenek? Hogyhogy?

Számtalan nyelv van amit az Orosz előtt áll ha informatikáról beszélünk. Alap az angol ugye, de bármelyik másik nagyobb nyelvet választod jobban jársz: német, kínai, japán, koreai, stb...

ha már második nyelv piaciérték növelés céljából akkor egyértelműen a német.
Minden további max utána

Megkerestek az említett cégtől network engineer poziba, de utánajártam és hát:
- kis magyar maszek feeling
- a skilles emberek leléptek a cégtől az öntelt "májsztrók" maradtak
- sok újdonságot nem lehetne tanulni inkább a multis tudást akarják megvenni
- pénz az senior szint(min NP kell) vagyis azt állították, de próbáltak magukkal alkudni, hogy kevesebbért is megérné eme nagy lehetőség...

Tanúság, hogy inkább multihoz érdemes menni, mert ilyen helyen zsákutcába futhat az ember és beragadhat!
Ezt azért írtam le ha netán más is gondolkozna rajta.

Hali! Szeretnék megtanulni java-ban programozni. Érdekelne, hogy esetleg van-e vmi tippetek, hogy milyen képzés lenne idális, ami elfogadható színvonalú( nem egyetemi!). Esetleg milyen oldalakon, milyen szerzők videóiból lehetne tanulni, amik összeszedettek, és tényleg 0-ról kezdik az építkezést, akár angolul?
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

Szia! Én a Phytont tanulom ép és Neuroszámítások tantárgyat .

4 - 7 hétre bontott tematika: videóval: gyakorlatokkal, dokumentációval angol és sok más nyelven.

Több mint 3000+ tanfolyam ingyen s ha szeretnél oklevelet róla, akkor azt fizeted egyedül ( 49 -79 USD ) között.

De mint említettem a tanfolyamok ingyenesek: bármikor újra kezdhetők. Az angol nyelv a videókban transzkriptálva van és kereshető.

https://www.coursera.org/courses?languages=en&query=java+programming

www.memooc.hu

ingyenes, magyar, online.

...vagy pl ez: www.bright-minds.eu és egyből német projektre mész.

Udemy képzések közül vannak nagyon jók, ezek nem annyira drágák, és ha megveszed akkor utána minden kiadott frissítést megkapsz a tréningekhez. Tehetsz fel kérdéseket stb.
Ha nincs rá pénzed akkor elérhetőek torrent oldalakon mint pl ncore vagy piratebay
Ajánlom Tim Butchalka Java Training programját. És van Android tutorial-ja is :)

Köszi! Esetleg van más szerző is akit ajánlanál innen? Valamint van értelme könyvben gondolkozni, vagy azok annyira nem hatékonyak? Ha van, akkor esetleg vmi tipp?

Sziasztok. Még hátravan egy éven az egyetemből.
Mivel tudnám nővelni az esélyeim, hogy külföldi munkát kapjak?

-stabil nyelvtudás a célország nyelvén - ez elengedhetetlen. (még akkor is, ha angol a munkanyelv)
-"domain-tudás", tehát egy, vagy több témakörbe beásod magad, és ahhoz tényleg elkezdesz érteni. Ekkor kiemelkedsz a többi pályakezdő közül, legalábbis azokban az állásokban, ami illik ehhez a specializációdhoz.

Szia,

Releváns tapasztalat, kell és ha van rá mód itthon szerezd meg valami multinál amit külföldön is elismernek. Egyébként nem ragaszkodnak pályakezdők alkalmazásához, mert egy alap fizuért jók között tudnak válogatni és ők tudást/skillt akarnak venni nem oktatni.

Hát már csináltam egy intenrshipet egy cégnél, aztán most egy multinál csinálok mégegyet. Csak kérdéses hogy mennyire elég ez. Gondolom legalább kellene minimum egy év teljes munkaidős tapasztalat?
És igen a nyelvtudást is kell még fejlesztenem, ez tényleg fontos. Angolból megvan a B2 vizsgám, gyakorlatilag viszont C1 szinten megy. Esetleg érdemes lenne lerakni akkor egy C1 vizsgát?

Hogy milyen diplomát akarsz szerezni, többet tudnánk mondani. Nem mindegy hogy magyar-töri szakkal akrasz külföldön boldogulni (amúgy lehet, csak enyhén körülményes), vagy villamosmérnökivel. Reál szakmákban az angol bőven elég ha folyékony, a német jó ha van, de abszolút nem elengedhetetlen, gazdasági szakoknál viszont mind a kettő kell(ene) folyékonyan.

Hát igazából én gazdaságinformatikát végzek de megszerettem a programozást, és egyetem mellett hobbiból is csináltam. Illetve célom volt hogy szakmai tapasztalatot szerezzek, ezért is voltam már egy internship-en egy kisebb cégnél és most csinálok még egy intrnshipet egy multinál ahol talán tudok tanulni sokat, és próbálok minél több tapasztalatot szerezni.
A kérdésem inkább arra vonatkozott hogy vajon lehetne-e egyetem után külföldön nézelődni az állások közt vagy ajánlott hogy ledolgozzak 1-2 évet itthon és utána? Nem feltétlenül szeretnék elköltözni itthonról csak egyszerűen zavar a tény,hogy szinte ugyanazért a munkáért egyik helyen jobban fizetnek és valószínűleg az életszínvonal is magasabb..

Felteszem, mindehhez, hogy a diplomád nem 2.01 átlagot fog majd mutatni. :-D
Ezzel löknél egy rendeset a szekéren, de koránt sem elégségeset.

BME Msc mérnök infó, 5 év C++ tapasztalat, BP. bruttó 800 + 13-14. havi fizu, egészségbiztosítás, telefon, évi bruttó 500 cafe. Tudásban senior aljára pozicionálnám magam. A meló alapvetően érdekes, nem stresszes, túlórázni nem kell, angolt csak minimálisan kell használjam, értsd. írás-olvasás.

Azt megmondod hogy melyik iparágban dolgozol, és pontosan milyen beosztásban?

CAD, első évem senior software engineerként

Egy kis statisztika néhány nemrég végzett (budapesti) programtervezőről. Mindegyikünk dolgozott már 1,5+ évet egyetem mellett:
Egyik ismerősöm keres bruttó 420 ezret + caf. telco cégnél Java fejlesztőként, másik nem tech cégnél C++ fejlesztő bruttó 300 000-ért, mert hogy a cég taníttatta ki, harmadik nettó 310 000 + cafeteria beágyazott C++ fejlesztő, én szintén bruttó 420 000 + cafeteria C# fejlesztőként. Mindegyikünk junior pozícióban van, rajtam kívül mindenki multinál. Megszakadni senkinek sem kell, nem jellemző a túlórázás. Cafeteria nem sok, 20-30 ezer havonta bruttóban.

Full stack senior developer (kb. 20 év tapasztalat), progmat diploma, közép angol.
Kis cég, C/C++ főleg, de bármi más is ami kell a munkához: Java, Android, C#, SQL, Linux admin stb...
Nettó 600 + kocsi, nem stresszes és nem is túlórás, de az összes szabit sohasem tudtam még kivenni.

Szia,

Sajnos az a tapasztalat, hogy 7 ev felett mar nem szamoljak a munkatapasztalatot. Inkabb a piackepes tudast nezik es a kis ceg rizikos, mert s multik meg tudjak feleltetni a multitol jovo jeloltet az o savjaiknad, de kis cegnel homaly van.

Igazabol max 100-150 netto lehet a + es a kocsi kerdeses. Ez az kulonbseg annyi, hogy nem erdemes rizikozni, hogy beszivod vagy nem az uj helyen.

ez bejelentett 600, azaz durván 900 bruttó? kis cégek szeretnek trükközni... kocsiban mit fizetnek?

Oldalak