Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Udemy képzések közül vannak nagyon jók, ezek nem annyira drágák, és ha megveszed akkor utána minden kiadott frissítést megkapsz a tréningekhez. Tehetsz fel kérdéseket stb.
Ha nincs rá pénzed akkor elérhetőek torrent oldalakon mint pl ncore vagy piratebay
Ajánlom Tim Butchalka Java Training programját. És van Android tutorial-ja is :)

Köszi! Esetleg van más szerző is akit ajánlanál innen? Valamint van értelme könyvben gondolkozni, vagy azok annyira nem hatékonyak? Ha van, akkor esetleg vmi tipp?

Sziasztok. Még hátravan egy éven az egyetemből.
Mivel tudnám nővelni az esélyeim, hogy külföldi munkát kapjak?

-stabil nyelvtudás a célország nyelvén - ez elengedhetetlen. (még akkor is, ha angol a munkanyelv)
-"domain-tudás", tehát egy, vagy több témakörbe beásod magad, és ahhoz tényleg elkezdesz érteni. Ekkor kiemelkedsz a többi pályakezdő közül, legalábbis azokban az állásokban, ami illik ehhez a specializációdhoz.

Szia,

Releváns tapasztalat, kell és ha van rá mód itthon szerezd meg valami multinál amit külföldön is elismernek. Egyébként nem ragaszkodnak pályakezdők alkalmazásához, mert egy alap fizuért jók között tudnak válogatni és ők tudást/skillt akarnak venni nem oktatni.

Hát már csináltam egy intenrshipet egy cégnél, aztán most egy multinál csinálok mégegyet. Csak kérdéses hogy mennyire elég ez. Gondolom legalább kellene minimum egy év teljes munkaidős tapasztalat?
És igen a nyelvtudást is kell még fejlesztenem, ez tényleg fontos. Angolból megvan a B2 vizsgám, gyakorlatilag viszont C1 szinten megy. Esetleg érdemes lenne lerakni akkor egy C1 vizsgát?

Hogy milyen diplomát akarsz szerezni, többet tudnánk mondani. Nem mindegy hogy magyar-töri szakkal akrasz külföldön boldogulni (amúgy lehet, csak enyhén körülményes), vagy villamosmérnökivel. Reál szakmákban az angol bőven elég ha folyékony, a német jó ha van, de abszolút nem elengedhetetlen, gazdasági szakoknál viszont mind a kettő kell(ene) folyékonyan.

Hát igazából én gazdaságinformatikát végzek de megszerettem a programozást, és egyetem mellett hobbiból is csináltam. Illetve célom volt hogy szakmai tapasztalatot szerezzek, ezért is voltam már egy internship-en egy kisebb cégnél és most csinálok még egy intrnshipet egy multinál ahol talán tudok tanulni sokat, és próbálok minél több tapasztalatot szerezni.
A kérdésem inkább arra vonatkozott hogy vajon lehetne-e egyetem után külföldön nézelődni az állások közt vagy ajánlott hogy ledolgozzak 1-2 évet itthon és utána? Nem feltétlenül szeretnék elköltözni itthonról csak egyszerűen zavar a tény,hogy szinte ugyanazért a munkáért egyik helyen jobban fizetnek és valószínűleg az életszínvonal is magasabb..

Felteszem, mindehhez, hogy a diplomád nem 2.01 átlagot fog majd mutatni. :-D
Ezzel löknél egy rendeset a szekéren, de koránt sem elégségeset.

BME Msc mérnök infó, 5 év C++ tapasztalat, BP. bruttó 800 + 13-14. havi fizu, egészségbiztosítás, telefon, évi bruttó 500 cafe. Tudásban senior aljára pozicionálnám magam. A meló alapvetően érdekes, nem stresszes, túlórázni nem kell, angolt csak minimálisan kell használjam, értsd. írás-olvasás.

Azt megmondod hogy melyik iparágban dolgozol, és pontosan milyen beosztásban?

CAD, első évem senior software engineerként

Egy kis statisztika néhány nemrég végzett (budapesti) programtervezőről. Mindegyikünk dolgozott már 1,5+ évet egyetem mellett:
Egyik ismerősöm keres bruttó 420 ezret + caf. telco cégnél Java fejlesztőként, másik nem tech cégnél C++ fejlesztő bruttó 300 000-ért, mert hogy a cég taníttatta ki, harmadik nettó 310 000 + cafeteria beágyazott C++ fejlesztő, én szintén bruttó 420 000 + cafeteria C# fejlesztőként. Mindegyikünk junior pozícióban van, rajtam kívül mindenki multinál. Megszakadni senkinek sem kell, nem jellemző a túlórázás. Cafeteria nem sok, 20-30 ezer havonta bruttóban.

Full stack senior developer (kb. 20 év tapasztalat), progmat diploma, közép angol.
Kis cég, C/C++ főleg, de bármi más is ami kell a munkához: Java, Android, C#, SQL, Linux admin stb...
Nettó 600 + kocsi, nem stresszes és nem is túlórás, de az összes szabit sohasem tudtam még kivenni.

Szia,

Sajnos az a tapasztalat, hogy 7 ev felett mar nem szamoljak a munkatapasztalatot. Inkabb a piackepes tudast nezik es a kis ceg rizikos, mert s multik meg tudjak feleltetni a multitol jovo jeloltet az o savjaiknad, de kis cegnel homaly van.

Igazabol max 100-150 netto lehet a + es a kocsi kerdeses. Ez az kulonbseg annyi, hogy nem erdemes rizikozni, hogy beszivod vagy nem az uj helyen.

ez bejelentett 600, azaz durván 900 bruttó? kis cégek szeretnek trükközni... kocsiban mit fizetnek?

Eddigi pályafutásom során 4-5 kis cégnél dolgoztam és mindegyiknél trükköztek sajnos, szóval ezért írtam nettót. A kocsiban "csak" a kocsit.

Hát ez nem túl sok senior level szinten.
Pláne, hogy "trükközve" nettó a nettó.

viszont ha a kocsit korlátlanul hajthatod, az (beleszámolva a karbantartást, takaríttatást stb.) akkor távolságoktól függően közelítheti a nettó 100k-s juttatást.
Ettől függetlenül ez a bér a sáv alján van, multinál tuti több lenne. Bár a stressz meg a túlóra is valszeg...

Öhöm, progmatos diplomával 20 év tapasztalattal, nettó 600 -at kap, és mondjuk nettó 1M -ért jön a sok stressz, meg túlóra...ennyi év tapasztalattal egy esztergályos is megkeres nettó 400-at mondjuk.
Ilyen paraméterekkel nettü 800-900-at kellene kapni, túlóra nélkül, minimális stresszel. Ebből is látszik, hogy nem munkahelyet kell váltani, hanem országot :P

Nem biztos, hogy ekkora összegnél már érdemes országot váltani.
Csak gyorsban megnéztem Londonban mennyit leht IT-ben keresni (24-64) vegyünk 50.000 font / évet. Ez bruttó, nettó havi szinten kb. 1M HUF. Ez 400-al több mint az enyém viszont ebből a kocsit is ki kell gazdálkodni és az albérletet ami az itteni x-szerese valamint hazajárni néha stb.., tehát ez a 400 simán elmegy szerintem...

Ezzel a gondolatoddal egyet tudok érteni, egyre több olyan cég és pozíció van, ahol a hazai keresetből jobban megélsz, mint külhonban. Főleg, ha még itthon nem kell lakásbérletre kicsengetni havi 150-200-at.
Viszont nem feltétlenül csak ez az érvrendszer szólhat a távozás mellett, de ez más tészta.
Itthon ellenben mindannyiunknak most kell(ene) ütni a vasat, hiány van a szektorban, ki kell kényszeríteni fizetésemelést a meglévő helyeinken, új hely keresésekor pedig "pofátlanul" kell a bérigényt megfogalmazni.

Tovább kutakodtam és találtam Londonban egy pont a területembe vágó (erre vagyok specializálódva) Senior SW Engineer pozíciót, 40K-45K DOE, tehát az előbb még fölé is lőttem, ez nettó 8-900E HUF/hónap.

Fos, Dublinban jobbak vannak sokkal (és olcsóbb a város), Senior SW-vel 70-80-100K-s pozik is vannak. Kilehet azért menni úgy, hogy megérje bőven, de valóban tény, hogy sokat közeledett a budapesti színvonal a nyugatihoz.

Megnéztem Dublint, Amazon (innen már többször is kerestek), SW Engineer II 68-98, ami átszámolva 1.1M-1.5M, ez már elgondolkodtatóbb.

A budapesti színvonalat illetően az árak már nagyon rég a nyugati színvonalon vannak (lakhatás+kaja), ráadásul a kaja szarabb minőségű kicsit (pl. a nagy áruházláncok az A kategóriás csirkát németbe / angliába viszik, a B/C kategóriásat meg itt adják el - kvázi ugyanannyiért.
Én már alig tudom kivárni hogy legyen elég tapasztalatom és dobbanthassak innen...

Dublinban vagy Londonban az albi 2x-3x, a kaja szintén, a közlekedés horror...

Majd küldök linkeket, most melózom.

Az albérlet árak pl. Dublinban és Londonban is 2x-3x az itteninek.
A kaja szintén, a közlekedés is sokkal drágább...

Vagy az onelegult szemleleteden is lehetne modositani es akkor nem irogatnal ilyen lealacsonyito hozzaszolasokat sem...

Oldalak