Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Azt meg tudnád esetleg mondani,hogy ez kb. milyen pályakezdo bért takar beágyazott fejlesztő (c nyelv) esetén?

glassdoor.com... nagyjából stimmelnek a számok,sajnos.

annyit hozzáteszek, hogy bruttónak értelmezd az ottani számokat :-D A mostani piaci bérek mellett lehetnének nettók is, de vigyázat, ez nem az a hely.

Hát én egy évnél kevesebb tapasztalat és sw fejlesztőnél br. 365.000-et látok átlagnak, bár nem tudom, hogy ez mekkora időre vett fizetések átlaga. Ha 3-4 éves adat, akkor okés, viszont ha ez az aktuális, akkor az én vidéki szememmel is ez siralmasan kevés. 1-3 évnél látok 418.000-et. Ennek kéne a kezdőnek lennie, de akkor is csak egy átlagosnak mondanám fejlesztői pozíciónál.

418 br teljesen kezdőnek ? kicsit el vannak ragadtatva egyesek szerintem. Főleg, hogy megemlíted, hog vidéken. Mennyit kellene kapnia egy teljesen kezdő valakinek? 1 millát? :D

Nem, nincsenek elszállva. Meg nem írtam, hogy a vidék az micsoda is, mert azért a nagyobb városok tartják magukat valamennyire a pesti bérekhez. Multinál kb. 400-450 a kezdő bérsáv egy fejlesztő esetén. Nyilván ehhez a kezdőknek is meg kell ütni egy bizonyos szintet (gyakornoki évek, projektek, plusz munka), mert azért van verseny is, hiába a nagy munkaerőhiány...

Lehet teljesen hülyeség, de automatizált tesztelőket is nagyon keresnek fejlesztők mellett. Mondjuk olyat, aki kódol és nem csak toolokat használ. Tényleg azok is kereshetnek annyit, mint egy fejlesztő?

pedig sajnos ezek a számok vannak az evonál kb. Egyik kolléga 3+ éve van itt br450-ért és előtte is dolgozott máshol vidéken. Ő kb. medior szinten van, nem kiemelkedő tudással. Nemsokára felmond mondjuk... ahogy én is és kb. a projekt 90%-a tervezi... az sokat elmond egyébként, hogy ebédnél majdnem mindennap az a téma a sorban állók között, hogy ki hova ment épp interjúzni. :-) Nálunk is egyébként az a kommunikáció megy, mint amit itt említett valaki a Bosch kapcsán, csak a hülyítés, propaganda, máshol sokkal rosszabb, stb. Teljesen hülyének nézik az embert.

Nem dolgozom a fent említett cégnél, de van ismerősöm akit felvettek mint C-fejlesztő, teljesen pályakezdő (csak pár hét gyakorlata volt), bruttó 460 + 40 Cafeteria fizuval.
Miért fizetne egy olyan cég szarul aminek egyik fő profilja az autóipar? Az autók drágák, és rengeteg embernek van, így aki autóra fejleszt szoftvert (cégen belül értve), az nem kereshet rosszul. A felelősségről már nem is beszélve....

ja igen és ez Budapest!! 5+ évvel és ha sokat rinyálsz, akkor esetleg, hangsúlyozom, esetleg kaphatsz br600k környékén. Én régebb óta gyúrom az ipart, s azért középszintnél jobban, mégsem kapok 600k-t, ezért lépek. Baleknek tűnhetek, de sokáig hitegettek, én meg hülye voltam és adtam neki 2-3.esélyt, mert amúgy tényleg szeretek itt dolgozni, de a pénz erős paraméter.

Bosch? Ott is jó a fizu.

Nem sajnos, de elhitetik az ott folhozokkal, hogy lehetne rosszabb is.
Kicsit atszotte a propaganda a fejeket es olyan sok take-away sincs naluk, csak take-in jellemzo.

Mit értesz take-away alatt? A megszerezhető tudást amit majd máshol is tudsz használni vagy valami mást?

Kifejted? (Lehetőleg ékezetekkel :P). Csak azért, mert ismerőseim közül akik most helyezkedtek el, az itt dolgozó egyik kapta a legmagasabb kezdő bért, mint fejlesztő....

Telefonról írtam, de kezdésnél sosem a bért nézzük hanem a takeawayt. Ezzel később simán lehet beelőzni a népet keresetben és egyedi tudásra kell szert tenni. A Bosch egy eléggé strict cég, ahol sok a favágás ami rengeteg propagandával van ötvözve. Az irodáik átlagosak a benefitek bizonyos szint felett jók, de közel sem a legjobb cég. Miskolc vagy Hatvan vizsonylatában lehet, mert ott nincs nagy verseny, de Pesten az alja. Sokkal jobb cégek is vannak, de mint mondtam kezdőként egynek jó.
Az ne felejtsd el, hogy max 2 év múlva váltsál, mert csak hitegetnek és nem lesz a keresetben sok improvement max 20%...

Köszi az infót. Én is pont mostanában keresek új helyet, de nem tudom hol érdemes, merre menni (Bár sejtéseim vannak). Ha jól értem azt mondod, hogy kisebb cégeknél érdemesebb próbálkozni? Milyen technológiákat javasolsz? Milyen cégeket / iparágakat?

Olyna helyre menjél ahol van szabadság tanulni és nem csak beraknak monoton favágásra nagy volumennel. Jellemzően ezt nagyobb cégeknél tudod elérni és 2 év után szigorúan lépj, mert ott fogsz ragani és elhiszed a manager hülyítéseket pl. lesz jobb, már dolgozunk rajta, folyamatban van, te vagy a legjobb embere és mi lenne veled nélküle.
A Bosch is lehet jó, de tapasztalataim aplapján az ottani propaganda átszőtte a fejeket és hajlamosak elhinni, hogy a legjobb cég ami jól is fizet(pedig a Glassdoor ez utóbbit nem támasztja alá).
Első munkahelynél a megszerezhető tudás legyen a fő szempont és nem az induló fizud.
Jó tanács mindig monitorozd a piacot, hogy ne tudjanak átverni bérek/lehetőségek terén!

Dolgokat mondasz. Eddig azt hittem, hogy pont kis cégnél van többet lehetőség tanulni, mert kevesebb a szabály / policy, kevésbbé specializált, mint egy 100K fős multinál a 340. csoport pl. De ezek szerint nem.
A béreket illetően az a gond, hogy csak az ilyen fórumok (anonim) adhatnak hiteles képet, esetleg személyes ismerősök. A glassdoor, meg társaival annyiban vigyázok, hogy - bár anonim - túlságosan ismert. Magyarul simán lehetnek kamu infók is, egyrészt, másrészt a Bosch-nál: valóban igaz hogy nem a legjobb fizetést adja az IPARÁGON belül. Ez nem mindegy. Lehet az autóiparon belül van jobb fizu is, de most hirtelen nem tudok MO-n olyan pályakezdő pozit / fizut fejlesztés területén, ami verné a Bosch-t (szigorúan kezdő bér, 0-6 hónap tapasztalattal), hacsak nem valami elképszetően speciális pozi (pl. junior quantitative developer, meg ilyenek). Tehát a kép nem ennyire fekete-fehér, inkább szürke.

Igen sajnos sosincs tuti, mert részlegen belül is van eltérés és jelen helyzetben nem beszéltünk városról. Pl. Miskolcon nem nagyon lehet ugrálni :\
Egyébként a Hays programozói fizu felmérést nézd meg, mert azt a cégek is használják + olyan helyre menj ahol az angolt naponta kell használnod. Ha 2 évet lehúzol egy full magyar közegben akkor sajnos hátrányban leszel a többiekkel szemben a következő váltásnál. Jah és ne felejtsd el, hogy "teher alatt nő a pálma" igaz, mert az agyad terhelés alatt gyorsabban tanul mint egy elkényelmesedett közegben. Ezzel arra akartam utalni, hogy ha bekényelmesedsz már az elején akkor sokan be fognak előzni és nehéz lesz visszaszokni a tanulásba újra.

Sok sikert!

Az egyik nagy telekommunikációs cégnél 2 hónapja kezdtem el dolgozni senior üzleti elemző (BI terület) pozícióban. A munka alapvetően riportolás és elemzés. SQL-t használunk. Közgazdász elemző vagyok alapvetően. A fizetés bruttó 600. Szeritnetek ez megfelelő a szektorban?

600 szerintem akkor reális, ha egy elemzést vagy riportot nem csak önállóan, az első leütéstől a végéig el tudsz készíteni, hanem magát a feladat megoldását is önállóan tudod alakítani, kellő rálátással rendelkezel a piaci összefüggésekre és a vállalat működésére. Technikai oldalról: ha SQL-t használtok, akkor bruttó 600 a haladó szintű SQL tudás esetén indokolt.

Ott a senior szint teteje 850 br kb. Operationben is ennyi L3-as senior engineernek. L2 max 600 br L1 pedig 450 br. TDA 650-1 misi ha normal-senior telkis emberke. PM teteje 1 misi, de vannak kivaltsagosok akkir 1,2 + kocsiig elmentek. Op manager is max 1,2+ kocsi.

Ami problema lesz, hogy ott eleg sok az inkompetens ember akik demotivaloak lesznek es a szervezet felepitese sem optimalis finoman szolva.
Remelem segitett a post.

Itt mondjuk írnak efféle pozíciókról, de alapvetően, meg kellene nézni az extrákat is hozzá.
Már, ha a seinor az azt jelenti, hogy 4+ év releváns gyakorlat is van, valóban big data környezetben.

Sziasztok!

a cél:
Budapest, 2018/2, java full stack lead dev. vagy architekt pozi, multi vagy külföldi startup cégnél, havi bruttó 2,2-2,4M HUF + 1-2 havi éves bónusz és szokásos extrák
branch: bank és /vagy biztosítás esetleg big data

a kérdés: Mo.-on reális lehet?

Bankoknál nem, de pre-IPO, külföldi startupoknál igen. Tipikusan engineering manager vagy site lead, total compensation, a stock-al (nagy cégeknél az értéke stabil). TransferWise pl, korábban (IPO előtt) Cloudera volt ilyen, meg van még jópár. Erős alkupozival kell, hogy indulj ehhez, persze, és kickass interjú plusz referencia sem árt.

azért azt őszintén megkérdezném, hogy ha hazajössz akkor ezek a fizuk amiket ide beírtál azokat visszaigazítottad a helyi körülményekre (megélhetési ktg, stb) vagy a kinti fizudat akarod itthon is megkapni?

Ezt a fizetést multinál nagyon masszív vezetői pozícióban (Te viszed az üzletágat pl, sok embered van, nem egy lead devkent) fogod tudni max. elérni, 15 év tapasztalattal. Startupokat hagyjuk, vicc a nagy része, égetik a lóvét a semmire az irreális bérszintjeikkel együtt. Ha ki is fizetnék neked, fél év után földbe áll az egész és kereshetsz másik melót...

persze, ha 2 havi bérre számolod :) - amúgy ha mondjuk quant vagy phd-val akkor még meg is lehet

Alkalmazottként sajna nem nagyon lehetséges ma Magyarországon. Ahogy fent említették, vezetői pozícióban, sok felelősséggel, sok túlórával, sok kávéval, és magas vérnyomással esetleg :)
A quant+phd jó irány, azzal talán nagy multinál (pl. Morganék), lehet 1,5M-2M között keresni, de erre az esetre is igazak a fent leírt körülmények (kivéve a vezetői részt). Viszont itt meg iszonyat nagy a verseny.
Gondolom már van sok tapasztalatod, hogy ennyiért árulnád magad.
Miért nem alapítasz saját céget?
Esetleg freelancer külföldre távmunkában?
Hagyományos alkalmazottként sajna felejtős ez a pénz...

A quant + phd sztorihoz annyit tennék hozzá, hogy szétstresszeled az agyad és elvisz a szívroham 1-2 év alatt és ahogy az előttem szóló mondta, irdatlan nagy a verseny. Ha jól tudod menedzselni magad, irány a saját cég és a freelancer vonal :)

Ezek már olyan pénzek szervezen belül is, amihez kell "business case", hogy egyáltalán megérje nekik valamennyi ideig kifizetni valakinek. A Morgannél tudomásom szerint ~900 bruttókkal futnak a valamilyen vezető poziban működő, jócskán tapasztalt JAVA-sok - egyébként meg az is egy SSC...

Oldalak