Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Közgazdász vagyok angol, német nyelvtudással. Teljes életmódváltás miatt (nem akarok már vezető lenni, a nyugisabb akár otthonról végezhető munka érdekel) úgy döntöttem, hogy az informatika terén kezdeném újra felépíteni az életem. 3D-s animációban elég jó vagyok és az informatika is érdekel. Jelentkeztem a most beharangozott, az állam által támogatott informatikus képzésre mint szoftverfejlesztő. De kaptam az oktató cégtől egy levelet, hogy kezdjek el egy szoftvertesztelő tanfolyamot mert tuti állást is adnak azonnal és a legjobban kedvelt irányok egyike. A kérdésem az lenne, hogy fizetés és későbbi fejlődés, munkaerő keresettség szempontjából ez tényleg hasonló a szoftver fejlesztéshez vagy inkább annak csak a mostohatestvérének tekinthető. Válaszokat előre is köszönöm.

Na jól figyelj, Macika, elmondom azt én bizony,
Szoftvertesztelőnek lenni az nem okos dolog nagyon.
Manuális tesztelés és gombok nyomkodása,
Programozás alig-alig és akkor se a Jáva.
Valami gagyi melót, na azt tuti hogy találsz,
A fizetés nem lesz túl jó, na de hát mit is is vársz?
A devek majd lenéznek, a menedzsment majd kedvel,
De ha ki kell rakni valakit, az első az te leszel.
A munka, amit csinálsz, idővel kijön divatból,
A programozók veszik majd el, úgy hívják automation.
Na ennyi volt az advice, ha rám hallgatsz programozgatsz,
Jobb lesz hosszú távon, meló, pénz és még lazíthatsz
Is.

Bár a válasz stílusa és nyelvezete meglepő

A benne rejlő tartalom egész jól értékelhető

Mielőtt a végső döntést meghozom

ígérem, ezt a választ is jól megfontolom

ha kinézek az ablakon végre süt a nap, micsoda öröm, a választ pedig köszönöm!

Sziasztok,
Családi okok miatt külföldről hazatérve és némi kihagyás után keresek épp fejlesztői munkát Budapesten.

MSc diplomám van, sikeres kis magyar cégnél, illetve 2 amerikai multinál dolgoztam eddig, világszinten sikeressé vált szoftverrendszereken, legutóbb egy Agile/Scrum csapat tagjaként.

Skillset:
C++ (10+ év, főként Windows (3 év MFC, 10 év 2D OpenGL), régebben unix/linux is)
C# (1 év, Windows, jelenleg online kurzusokkal erősítem tovább),
SQL (3+ év, MS SQL)
hobbi szinten Python, HTML, CSS

Angolul elég magas szinten tudok (külföldön napi szinten ezt használtuk).

Normálisan bejelentett Senior vagy esetleg Team Lead állást keresek, zsebbe fizetős trükközések nem érdekelnek.

Szívesen dolgoznék akár egy vegyes C++ / C# pozícióban is (Windowst preferálom a linux helyett), ahol lenne lehetőségem a C++ mellett más technológiákkal is dolgozni, mert úgy látom egyre beszűkültebb a C++ használata.

1. Ezzel a tudással milyen stabil, korrekt, jól fizető cégek jöhetnének Bp-n szóba?
NNG, Morgan, Evosofton kívül (nem hallottam túl jókat róluk).

2. Mennyi lehet a reális fizetési igényem manapság?
br.800-900? 1M? Vagy több?

3. Nuance-ot néztem épp, róluk tudnátok valami aktuális infót mondani?
(mennyire jó náluk most dolgozni, projektek, fizu, hangulat, stb).
Glassdoort néztem, elég kevés az infó ott.

4. CAE-ról hasonló friss infók?

Évek óta nem dolgoztam itthon, ezért jönne jól a segítségetek.
Privátként a avalanche1190@gmail.com-ra is írhattok.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

A CAE az nem igazan, a helyedben kerulnem. A morganen kivul meg van egy masik nagy amerikai banknak is c++ csapata Bp-en, ha birod a multis gyurodest.

A CAE-vel? Kifejted?

Egy interjun hasonlo tiszteletet varok el az interjuztatotol mint amit en tanusitok vele es a ceggel szemben. Ez azt jelenti, hogy kulturember modjara viselkedik mindket fel. Arrol nem is beszelve, hogy igazan amator, ha valaki annak ellenere sem vesz vissza az arcabol, ha kiderul, hogy badarsagokat beszel. Ekkor alltam fel az asztaltol. Tovabbi ket kollega pedig a fizetesi igeny kozlesere adott reakcio utan allt fel az asztaltol. Diohejban ennyi. Termeszetesen ez csak harom eset, nem szignifikans. Minden bizonnyal vannak pozitiv tapasztalatok is, hiszen dolgoznak naluk fejlesztok. Persze kinek mik az igenyei.

Hasonló eset a magyar Nokianál! Interjú közben a tisztelet minimális jelét sem mutatva bejönnek és az orruk alatt somolyognak, röhigcsélnek. Az interjú bizonyos része nyitott ajtóknál, a fizetési igényre térve alpári módon kiröhögnek (releváns, 4 év tapasztalat, 450brutto!). Én vagyok a hülye hogy nem álltam fel 2 egész perc után és hagytam ott őket!
Ezzel nem azt mondom hogy az említett cég szar, csak azt hogy nem válogatja meg a munkaerőt, nyilván ez a hatalmas munkaerőhiánynak is köszönhető. Ahogy írtad, kinek mik az igényei...

Mindenképp 7 számjegyű fizetésre törekedj, simán benne van a pakliban, team leadként főleg! Amit felsoroltál azon kívül : BlackRock, MSCI, LogMeIn ahol megadják ezt a fizut bejelentve.

én annyit tudok segíteni, hogy az evosoftnal tuti nem kapsz 7 jegyűt, de a közvetlen közelében sem. Talán ha épp nagyon sürgős felépíteni egy projektet, de egyébként szarrágás van. A hangulat nyugis viszont és minden bejelentett, csak sajnos az átképző sulik (greenfox, codecool) végzettjei jönnek tömegével, akiknek töredékének van fogalma a dolgokról, így folyamatosan emelkedik a kókányolás aránya.

A programozó gyorstalpalókról már én is hallottam, egyik cégnél mondta is a csóka, hogy sokat felvettek, így engem már lehet nem fognak...Te mit tapasztalsz? Mennyire jók ezek a programozó képző sulik?

csak a hozzánk felvettek alapján tudok véleményt mondani, az alapján elég vegyes a kép. Van olyan is, aki nem tudjuk mit keres itt, mert nagyon-nagyon gyenge, de vannak ügyesek is. Egyébként más lehetősége nincs is az evonak, mert nem kínál versenyképes béreket, amelyik álláskereső több vasat is tart a tűzben, az tuti a másikat választja, ha oda is felveszik. Szerintem most nálunk meg talán a Boschban a legalacsonyabb a bérszint multik szintjén itt Bp-en, az utóbbi 1-2 év informatikus hiánya által generált béremelések minket teljesen elkerültek.

Azt meg tudnád esetleg mondani,hogy ez kb. milyen pályakezdo bért takar beágyazott fejlesztő (c nyelv) esetén?

glassdoor.com... nagyjából stimmelnek a számok,sajnos.

annyit hozzáteszek, hogy bruttónak értelmezd az ottani számokat :-D A mostani piaci bérek mellett lehetnének nettók is, de vigyázat, ez nem az a hely.

Hát én egy évnél kevesebb tapasztalat és sw fejlesztőnél br. 365.000-et látok átlagnak, bár nem tudom, hogy ez mekkora időre vett fizetések átlaga. Ha 3-4 éves adat, akkor okés, viszont ha ez az aktuális, akkor az én vidéki szememmel is ez siralmasan kevés. 1-3 évnél látok 418.000-et. Ennek kéne a kezdőnek lennie, de akkor is csak egy átlagosnak mondanám fejlesztői pozíciónál.

418 br teljesen kezdőnek ? kicsit el vannak ragadtatva egyesek szerintem. Főleg, hogy megemlíted, hog vidéken. Mennyit kellene kapnia egy teljesen kezdő valakinek? 1 millát? :D

Nem, nincsenek elszállva. Meg nem írtam, hogy a vidék az micsoda is, mert azért a nagyobb városok tartják magukat valamennyire a pesti bérekhez. Multinál kb. 400-450 a kezdő bérsáv egy fejlesztő esetén. Nyilván ehhez a kezdőknek is meg kell ütni egy bizonyos szintet (gyakornoki évek, projektek, plusz munka), mert azért van verseny is, hiába a nagy munkaerőhiány...

Lehet teljesen hülyeség, de automatizált tesztelőket is nagyon keresnek fejlesztők mellett. Mondjuk olyat, aki kódol és nem csak toolokat használ. Tényleg azok is kereshetnek annyit, mint egy fejlesztő?

pedig sajnos ezek a számok vannak az evonál kb. Egyik kolléga 3+ éve van itt br450-ért és előtte is dolgozott máshol vidéken. Ő kb. medior szinten van, nem kiemelkedő tudással. Nemsokára felmond mondjuk... ahogy én is és kb. a projekt 90%-a tervezi... az sokat elmond egyébként, hogy ebédnél majdnem mindennap az a téma a sorban állók között, hogy ki hova ment épp interjúzni. :-) Nálunk is egyébként az a kommunikáció megy, mint amit itt említett valaki a Bosch kapcsán, csak a hülyítés, propaganda, máshol sokkal rosszabb, stb. Teljesen hülyének nézik az embert.

Nem dolgozom a fent említett cégnél, de van ismerősöm akit felvettek mint C-fejlesztő, teljesen pályakezdő (csak pár hét gyakorlata volt), bruttó 460 + 40 Cafeteria fizuval.
Miért fizetne egy olyan cég szarul aminek egyik fő profilja az autóipar? Az autók drágák, és rengeteg embernek van, így aki autóra fejleszt szoftvert (cégen belül értve), az nem kereshet rosszul. A felelősségről már nem is beszélve....

ja igen és ez Budapest!! 5+ évvel és ha sokat rinyálsz, akkor esetleg, hangsúlyozom, esetleg kaphatsz br600k környékén. Én régebb óta gyúrom az ipart, s azért középszintnél jobban, mégsem kapok 600k-t, ezért lépek. Baleknek tűnhetek, de sokáig hitegettek, én meg hülye voltam és adtam neki 2-3.esélyt, mert amúgy tényleg szeretek itt dolgozni, de a pénz erős paraméter.

Bosch? Ott is jó a fizu.

Nem sajnos, de elhitetik az ott folhozokkal, hogy lehetne rosszabb is.
Kicsit atszotte a propaganda a fejeket es olyan sok take-away sincs naluk, csak take-in jellemzo.

Mit értesz take-away alatt? A megszerezhető tudást amit majd máshol is tudsz használni vagy valami mást?

Kifejted? (Lehetőleg ékezetekkel :P). Csak azért, mert ismerőseim közül akik most helyezkedtek el, az itt dolgozó egyik kapta a legmagasabb kezdő bért, mint fejlesztő....

Telefonról írtam, de kezdésnél sosem a bért nézzük hanem a takeawayt. Ezzel később simán lehet beelőzni a népet keresetben és egyedi tudásra kell szert tenni. A Bosch egy eléggé strict cég, ahol sok a favágás ami rengeteg propagandával van ötvözve. Az irodáik átlagosak a benefitek bizonyos szint felett jók, de közel sem a legjobb cég. Miskolc vagy Hatvan vizsonylatában lehet, mert ott nincs nagy verseny, de Pesten az alja. Sokkal jobb cégek is vannak, de mint mondtam kezdőként egynek jó.
Az ne felejtsd el, hogy max 2 év múlva váltsál, mert csak hitegetnek és nem lesz a keresetben sok improvement max 20%...

Köszi az infót. Én is pont mostanában keresek új helyet, de nem tudom hol érdemes, merre menni (Bár sejtéseim vannak). Ha jól értem azt mondod, hogy kisebb cégeknél érdemesebb próbálkozni? Milyen technológiákat javasolsz? Milyen cégeket / iparágakat?

Olyna helyre menjél ahol van szabadság tanulni és nem csak beraknak monoton favágásra nagy volumennel. Jellemzően ezt nagyobb cégeknél tudod elérni és 2 év után szigorúan lépj, mert ott fogsz ragani és elhiszed a manager hülyítéseket pl. lesz jobb, már dolgozunk rajta, folyamatban van, te vagy a legjobb embere és mi lenne veled nélküle.
A Bosch is lehet jó, de tapasztalataim aplapján az ottani propaganda átszőtte a fejeket és hajlamosak elhinni, hogy a legjobb cég ami jól is fizet(pedig a Glassdoor ez utóbbit nem támasztja alá).
Első munkahelynél a megszerezhető tudás legyen a fő szempont és nem az induló fizud.
Jó tanács mindig monitorozd a piacot, hogy ne tudjanak átverni bérek/lehetőségek terén!

Dolgokat mondasz. Eddig azt hittem, hogy pont kis cégnél van többet lehetőség tanulni, mert kevesebb a szabály / policy, kevésbbé specializált, mint egy 100K fős multinál a 340. csoport pl. De ezek szerint nem.
A béreket illetően az a gond, hogy csak az ilyen fórumok (anonim) adhatnak hiteles képet, esetleg személyes ismerősök. A glassdoor, meg társaival annyiban vigyázok, hogy - bár anonim - túlságosan ismert. Magyarul simán lehetnek kamu infók is, egyrészt, másrészt a Bosch-nál: valóban igaz hogy nem a legjobb fizetést adja az IPARÁGON belül. Ez nem mindegy. Lehet az autóiparon belül van jobb fizu is, de most hirtelen nem tudok MO-n olyan pályakezdő pozit / fizut fejlesztés területén, ami verné a Bosch-t (szigorúan kezdő bér, 0-6 hónap tapasztalattal), hacsak nem valami elképszetően speciális pozi (pl. junior quantitative developer, meg ilyenek). Tehát a kép nem ennyire fekete-fehér, inkább szürke.

Oldalak