Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Vidéki autóipari vállalatnál a kezdőd is simán elérheti akár a 450-500 E bruttót mérnökként. Technikusok vannak nálunk 350 E bruttóban. És némelyiküknek nincs sok éves tapasztalata.

Szia,

A br 350-380 röhelyesen alacsony BME erősáramú diplomával + 6 hónap gyakorlattal. Simán megkapja kezdőként (fél év gyakorlattal) pesten a 450-t. Két év tapasztalattal br 400? Annyiért max egy rossz villanyszerelőt kapsz. 2 év erősáramú tapasztalttal lazán br 550-600, és akár még egy céges autó is.

Nyilván vannak ahol a fentebb említett röhejes béreket adják, de oda nem kell elmenni dolgozni az egyik legértékesebb diplomával.

1-2 év tapasztalattal kevés az az "akár br. 400 fölé emelkedő" bér. Kezdőként is bőven felette kaptam. Én inkább 500- al helyettesíteném, de a 600 lenne reális. Budapesten, multinál.

Sajnos igazad van, csak az a helyzet, hogy ezért a bérért nagyon nem éri meg elvégezni egy egyetemet! Röhejes pénz, éhenhalni sok, de egyébként pedig minden másra kevés (lakás, autó, család fenntartás, stb.) Tragikus.

Fejlesztésen akár 400 fölött is tudsz kérni, még akár vidéken is.

Hát kezdőként vidéken tuti nem fogsz 400 megkapni. HILTI NEL SEM MERCEDESZNEL SEM. nemhogy mas cegnel.

Egy vidéki multinál, színvonalas fejlesztésért, igenis elkérhető ez az összeg. Gyártásban nyilván másabb a helyzet, meg ahogy megyünk keletre csökken is az esély egy ilyen fizetésre.

Sziasztok.

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek a Knorr Bremse-vel kapcsolatban tapasztalata tervezői, konstruktőri területen? Fizetések, munkakörnyezet, munkatempó érdekelne.

Köszönöm.

Bár nem konstruktőr de fejlesztő, ~2 éves gyakorlat 340 körüli nettó, jó munkakörnyezet, változó hogy nagy rohanás van, vagy gyugisabb...
De erősen csoport és főnök függő.
Melyik céget, milyen fizut hagynál ott?

Gyógyszerkutató vegyész PhD-vel, 5-10 év munkatapasztalattal kb milyen bruttó bérre számíthat manapság? Van különbség a nagy pharma (Richter, Egis, Sanofi) és a kisebb cégek (pl. Servier) között e téren?
Nem mintha most haza akarnék költözni, csak kiváncsi lennék mire számíthatnék, ha otthon képzelném el a folytatást...

Most, frissen végzett villamosmérnökként 460 bruttó kezdő + évente kb 2 havi prémium, erősáram.
Kis cég, a munka rengeteg, fél éve itt vagyok gyakornok, most vettek át.

Szèp bér. Sajnos ez egy hasonló cipőben járó építő/építész mérnöknek csak álom marad.

Sziasztok!

Élelmiszeripari gyártócégnél (40fős), Pest megyében Minőségbiztosítási vezetőként 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem. Váltani szeretnék, milyen fizetés lehet reális Pest megyében ill. Budapesten?

3 eves szakmai tapasztalattal vezeto... Ez is egy kiraly 'szakma'....

Szerintem úgy érti hogy vezetőként van 3 év tapasztalata...

Sziasztok!

Most fogok végezni a Műszaki menedzser és Mechatronikai mérnök szakon mind a kettő Bsc és angol középfokúm van. Milyen bruttó kezdő fizetést lehet kérni Budapesten ezekkel a papírokkal?

Bruttó 380000-nél kezdődhet el a beszélgetés, de ahogy én látom, pesten nagy a tolongás, jönnek-mennek az emberek a Boschból meg innen-onnan, és a sokat emlegetett "munkaerőhiány" vidékre koncentrálódik, pályakezdőként könnyebb Pesttől kicsit messzebb elhelyezkedni, és nem kizárt hogy egy vidéki multi jobb fizut megad mint egy Bp.-i. Vidéken alig találnak mérnököt, Budapesten pedig még erősen válogatnak is. Nem kérdés, hogy a kettő közül hol van a jobb alkupozíció...

Sziasztok!
Pálykezdő MSc Műanyagtechnológiai szakirányú vegyészmérnök diplomával, előzetes munkatapasztalat nélkül, budapesti cégeknél mekkora bruttó bérre számíthatok? Analitikai, illetve gyógyszervegyészeti tárgyaim csak alapszinten voltak, és nem is különösebben érdekelnek, így inkább nem ilyen állást néznék. Emellett úgy gondolom, hogy a minőségbiztosítási mérnöki pozíció sem feltétlenül a szakmai fejlődésem záloga.

3 éves tapasztalattal MSC villamosmérnök br 400k + 20k cafeteria. prémium egyszer egy évben cca. 60-70% egy havinak. Pest megye nagy multi, CAD elsősorban. Tárgyalóképes angol, napi szinten használva szóban/írásban.

550-körül váltanék/maradnék.

Anyámék mit rám nem szórtak, amiért nem mentem MSc-re...hogy így meg úgy meg fogom bánni...
mondjuk én gépész végzettségű vagyok.

3 év tapasztalattal megvan a 450br + br. 100 mozgóbér és egy bérlet

Egyébként lehet igazuk van, és egy idő után ki fog ütközni, hogy nincs igazán megalapozott tudásom...mert most csak a szerencsém miatt lett ilyen "jól" fizető munkahelyem.

Mindenesetre elég elképesztő, hogy már a multkor olyan statisztikát kaptam egy felmérésből hogy a z egyetemi végzettségűek átlagbére ALACSONYABB, mint a "főiskolásoké" :OOOO

Mondjuk szerintem ennek csak az az oka, hogy a aki jól keres és sikeres az nem méregeti magát neten.

Ne higgy. Konkrétan van egy könyv (How to lie with statistics) ami elmondja hogy miért ne...
Használd a józan paraszti eszed. A mérnöki szakok eléggé alapoznak a fizikára / matekra, Bsc-s fizika/matek pedig nem túl komoly , így a tudásod sem lesz annyira mély. Az informatikával ellentétben, itt nem feltétlenül tudod magad otthon csak úgy továbbképezni nem hivatalosan Msc szintűre, - így előbb utóbb falakba fogsz ütközni. (Hacsak nem akarsz vezető lenni, az kicsit más tészta).
A javaslatom: végezz el egy MSc-t estin / levelezőn meló mellett (kemény lesz, de megéri), és így lesz tapasztalatod, meg papírod is.

aha, értem.

Szóval nem elég, hogy már a BME-s BSc-vel eleve nagyságrendekkel többet szívtam, mint a legtöbb büfészakos, mégsem keresek nagyságrendekkel többet, mint az átlag büfészakos.

És mindezért még MINDIG szívjak sokkal sokkal többet 30 év körülien MSc papir után rohangálva és még úgy sem fogok jelentősen többet keresni, mint aki végigzüllött valami noname büfészakot.

Tök jó deal, valóban.

Mondjuk a MSc-s fizukat nem csak statisztikára alapozom, hanem olyan ismerőseimre, akik pedánsak voltak az egyetemen, aztán mégis nagyjából annyit keresnek, mint én.

Azok az ismerőseim, akik irreálisan nagy jövedelműek fiatalon, ők totál mást csinálnak, mint amit tanultak.

Az ilyen gépész májsztrókat szokták beverni a "csicska" bölcsészek akiket egyetemen éveken át lenéztem, de mégis a gyakorlatban nagyobb igény van a piacon a tudásukra. Ha kicsit folyamatszemléletűek akkor pedig 1 szinten keresnek. Ez a jelenlegi piac állás a fizetéseket alapul véve
Programozó>IT üzemeltetés>villamosmérnök>építész=gépész=SSC helpdesk .

Itt már csak az a fájóbb amit a gyakorlatban is láttam, hogy 22 éves srác keres ennyit IT üzemeltetőként, mert a 2 éves OKJ-val van 2 év előnye és a diploma senkit nem érdekel.
Egyébként ideje lenne felnőni és implementálni a változásokat, vagy olyan irányba mozogni ami felfutóban van. Nem pedig a tanárok által beetetett sztereotípiákra támaszkodni, mert akkor pofára lehet esni a mai világban.

Megint egy áldozat :) Igen tudom hogy szívatnak, de most te is megtanulod - saját károdon - hogy csak azért mert egy képzés nehéz, vagy X -szel nehezebb mint egy "büfészak" (erre mondjuk mondhatnál példát, hogy te mit tekintesz annak, ami annyit keres mint te...) akkor a fizud is X -szerese lesz.
Micsoda baromság. Gondolod hogy mert BME van írva a kis papírodra le fognak előtted borulni vagy mi?
Egyrészt, másrészt - a haverjaid MSc-s fizetését nem biztos hogy össze kellene vetni a sajátoddal, mert ha jól gondolom nem lehet túl nagy eltérés a munkatapasztalatban köztetek (2-3 évre saccolom őket is). Mint írtam előbb-utóbb plafonba fogsz ütközni, ha csak Bsc-d van, nyilván inkább utóbb, amikor van 5-7 év tapasztalatod és szeretnél majd komolyabb szakmai munkát csinálni - nem biztos hogy menni fog. Azért mondom hogy nem biztos, mert kivételek mindig vannak, de ugye a mondás is úgy tartja hogy "prepare for the worst, hope for the best"
A harmadik megjegyzésem, hogy te mentél a BME-re, a te döntésed volt. Jó lehet szülői befolyás is van benne, de hidd el másokat hibáztatni abszolúte nem fog segíteni rajtad, se most se máskor.
Negyedik - és utolsó megjegyzésem - ha kifejezetten meggazdagodni szeretnél a BME-s diplomáddal, rossz hírem van: nem fog menni. Legalább is nem úgy ahogy te azt elképzeled, hogy alkalmazottként dolgozol valaki másnak, félre téve minden megspórolt fillért. Sok sikert ehhez, de előtte végezz egy gyors felmérést a környezetedben hány embernek sikerült ez....
A lóvét akarsz akkor ne is menj MSC-re, inkább valami könnyebb közgáz esti Bsc-t célozz meg, és menedzseri pozíciókat, vagy - én ezt javaslom - vállalkozz. Vagy menj külföldre.

én is a vállalkozást látom egy értelmesebb célnak, a papírhalmozás helyett...

Én ezt vetném össze:

egy BME-s papír 2 év, és mikor realizálódik ez a befektetés magasabb fizetésben?

2 év vállalkozósdi mennyi idő alatt és milyen intenzitással realizálódik?

Amit én látok gépész tervező/fejlesztő msc-n és utána közvetlen:
aki nem teljesen hülye, nem csak végigbulizta az egyetemet, hanem fektetett némi hangsúlyt a szakmai fejlődésére (tdk és/vagy szakmai projectek és/vagy gyakornoki állás szakmai munkát végezve), használható angol tudással simán kap br400 felett az egyetemről kiesve. sőt. megfelelő ajánlólevéllel az egyetemen nyújtott szakmai teljesítménye alapján br500 körül is akár. Bp-en, Magyarországon. persze ez nem a kisjózsi bt-féle cégeknél, fél fizetést zsebbe kapva érvényes, mert ezek tényleg nem fizetnek olyan jól, de a nagyobb cégek kapkodnak a normális, életképes pályakezdő mérnökökért. ezek egyáltalán nem irreális fizetések és elvárások, kb ennyi kell is a megélhetéshez, ha albérletet kell fizetni és mellete nem szárazkenyéren szeretne élni valaki. én úgy látom gépészmérnökként mindenképpen megéri msc-t végezni, de csak olyan szakon, amire nagy a kereslet (r&d, termelés). és az is szempont, hogy mely egyetem, mely tanszékén tanulsz, mert hatalmas különbségek vannak, egyetemen belül is, hogy melyikre van kereslet.

Hát azért mondjuk a zsebbe fizető magyar cégek között is van bőven olyan, aki odaad elég zsíros fizukat, közben meg 200 bruttóra van bejelentve a dolgozó.

Megélhetési költségek:

Én szerencsére kaptam egy lakást, így az a havi 60-120 ezer nálam marad, de így sem művészet elkölteni 300 ezret egy hónapban. Így granted lakhatással átlagban 200 ezerből szépen lehet éldegélni. A hosszú távlatok ellenben így sajnos elég soványak.

Viszont tegyük hozzá, hogy vannak sokan akik teljesen műveletlenek, mégis irreális pénzeket keresnek <seftelés, illegalitás, kitartottsággal összefüggő határeseti dolgok, pl (fitness)modellek>, aztán annak is a nyakára vágnak hónap felére. Szóval a proli agy meg a kereset két külön dimenzió, nem mozog együtt a két tényező.

Köszönöm a sok kommentet,

Azóta maradtam, mivel 25%-ot rádobtak az idén. igy br. 500.000/hó

Az én stréber MSc-s ismerőseimre illenek a leírt kompetencia szintek, aztán ilyen Bosch jellegű pesti multikat otthagyogatták 3-4 év után 500 bruttó körüli pénzekért.

Pontosan erről van szó, jelen munkaerőpiaci helyzetben azok a stréber félrevezetett szerencsétlenek mennek Msc-re, akik hagyják magukat rábeszélni az egyetemek által, ahelyett hogy már abban a minimum két évben is keresnék a pénzt. Az msc-t elvégezve pedig belecsöppennek a realitásba: kevesebbet ér a munkaerőpiacon a bsc+msc papírjuk (amiért éjjeleken át virrasztottak, tanultak, beadandókat írtak), mint akinek van egy bsc-je + 2 év ipari tapasztalata. Emellett a fizetésük egy tálca sörnyivel sem lesz nagyobb. Az a helyzet állt elő, hogy ma okosabb döntés otthagyni bsc után az egyetemet és elmenni dolgozni, mint a tanulást választani. Nem hangzik logikusan, de ez van, nem térül meg jelenleg az Msc-be befektetett küzdelem.

Oldalak