Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!
Pálykezdő MSc Műanyagtechnológiai szakirányú vegyészmérnök diplomával, előzetes munkatapasztalat nélkül, budapesti cégeknél mekkora bruttó bérre számíthatok? Analitikai, illetve gyógyszervegyészeti tárgyaim csak alapszinten voltak, és nem is különösebben érdekelnek, így inkább nem ilyen állást néznék. Emellett úgy gondolom, hogy a minőségbiztosítási mérnöki pozíció sem feltétlenül a szakmai fejlődésem záloga.

3 éves tapasztalattal MSC villamosmérnök br 400k + 20k cafeteria. prémium egyszer egy évben cca. 60-70% egy havinak. Pest megye nagy multi, CAD elsősorban. Tárgyalóképes angol, napi szinten használva szóban/írásban.

550-körül váltanék/maradnék.

Anyámék mit rám nem szórtak, amiért nem mentem MSc-re...hogy így meg úgy meg fogom bánni...
mondjuk én gépész végzettségű vagyok.

3 év tapasztalattal megvan a 450br + br. 100 mozgóbér és egy bérlet

Egyébként lehet igazuk van, és egy idő után ki fog ütközni, hogy nincs igazán megalapozott tudásom...mert most csak a szerencsém miatt lett ilyen "jól" fizető munkahelyem.

Mindenesetre elég elképesztő, hogy már a multkor olyan statisztikát kaptam egy felmérésből hogy a z egyetemi végzettségűek átlagbére ALACSONYABB, mint a "főiskolásoké" :OOOO

Mondjuk szerintem ennek csak az az oka, hogy a aki jól keres és sikeres az nem méregeti magát neten.

Ne higgy. Konkrétan van egy könyv (How to lie with statistics) ami elmondja hogy miért ne...
Használd a józan paraszti eszed. A mérnöki szakok eléggé alapoznak a fizikára / matekra, Bsc-s fizika/matek pedig nem túl komoly , így a tudásod sem lesz annyira mély. Az informatikával ellentétben, itt nem feltétlenül tudod magad otthon csak úgy továbbképezni nem hivatalosan Msc szintűre, - így előbb utóbb falakba fogsz ütközni. (Hacsak nem akarsz vezető lenni, az kicsit más tészta).
A javaslatom: végezz el egy MSc-t estin / levelezőn meló mellett (kemény lesz, de megéri), és így lesz tapasztalatod, meg papírod is.

aha, értem.

Szóval nem elég, hogy már a BME-s BSc-vel eleve nagyságrendekkel többet szívtam, mint a legtöbb büfészakos, mégsem keresek nagyságrendekkel többet, mint az átlag büfészakos.

És mindezért még MINDIG szívjak sokkal sokkal többet 30 év körülien MSc papir után rohangálva és még úgy sem fogok jelentősen többet keresni, mint aki végigzüllött valami noname büfészakot.

Tök jó deal, valóban.

Mondjuk a MSc-s fizukat nem csak statisztikára alapozom, hanem olyan ismerőseimre, akik pedánsak voltak az egyetemen, aztán mégis nagyjából annyit keresnek, mint én.

Azok az ismerőseim, akik irreálisan nagy jövedelműek fiatalon, ők totál mást csinálnak, mint amit tanultak.

Megint egy áldozat :) Igen tudom hogy szívatnak, de most te is megtanulod - saját károdon - hogy csak azért mert egy képzés nehéz, vagy X -szel nehezebb mint egy "büfészak" (erre mondjuk mondhatnál példát, hogy te mit tekintesz annak, ami annyit keres mint te...) akkor a fizud is X -szerese lesz.
Micsoda baromság. Gondolod hogy mert BME van írva a kis papírodra le fognak előtted borulni vagy mi?
Egyrészt, másrészt - a haverjaid MSc-s fizetését nem biztos hogy össze kellene vetni a sajátoddal, mert ha jól gondolom nem lehet túl nagy eltérés a munkatapasztalatban köztetek (2-3 évre saccolom őket is). Mint írtam előbb-utóbb plafonba fogsz ütközni, ha csak Bsc-d van, nyilván inkább utóbb, amikor van 5-7 év tapasztalatod és szeretnél majd komolyabb szakmai munkát csinálni - nem biztos hogy menni fog. Azért mondom hogy nem biztos, mert kivételek mindig vannak, de ugye a mondás is úgy tartja hogy "prepare for the worst, hope for the best"
A harmadik megjegyzésem, hogy te mentél a BME-re, a te döntésed volt. Jó lehet szülői befolyás is van benne, de hidd el másokat hibáztatni abszolúte nem fog segíteni rajtad, se most se máskor.
Negyedik - és utolsó megjegyzésem - ha kifejezetten meggazdagodni szeretnél a BME-s diplomáddal, rossz hírem van: nem fog menni. Legalább is nem úgy ahogy te azt elképzeled, hogy alkalmazottként dolgozol valaki másnak, félre téve minden megspórolt fillért. Sok sikert ehhez, de előtte végezz egy gyors felmérést a környezetedben hány embernek sikerült ez....
A lóvét akarsz akkor ne is menj MSC-re, inkább valami könnyebb közgáz esti Bsc-t célozz meg, és menedzseri pozíciókat, vagy - én ezt javaslom - vállalkozz. Vagy menj külföldre.

én is a vállalkozást látom egy értelmesebb célnak, a papírhalmozás helyett...

Én ezt vetném össze:

egy BME-s papír 2 év, és mikor realizálódik ez a befektetés magasabb fizetésben?

2 év vállalkozósdi mennyi idő alatt és milyen intenzitással realizálódik?

Amit én látok gépész tervező/fejlesztő msc-n és utána közvetlen:
aki nem teljesen hülye, nem csak végigbulizta az egyetemet, hanem fektetett némi hangsúlyt a szakmai fejlődésére (tdk és/vagy szakmai projectek és/vagy gyakornoki állás szakmai munkát végezve), használható angol tudással simán kap br400 felett az egyetemről kiesve. sőt. megfelelő ajánlólevéllel az egyetemen nyújtott szakmai teljesítménye alapján br500 körül is akár. Bp-en, Magyarországon. persze ez nem a kisjózsi bt-féle cégeknél, fél fizetést zsebbe kapva érvényes, mert ezek tényleg nem fizetnek olyan jól, de a nagyobb cégek kapkodnak a normális, életképes pályakezdő mérnökökért. ezek egyáltalán nem irreális fizetések és elvárások, kb ennyi kell is a megélhetéshez, ha albérletet kell fizetni és mellete nem szárazkenyéren szeretne élni valaki. én úgy látom gépészmérnökként mindenképpen megéri msc-t végezni, de csak olyan szakon, amire nagy a kereslet (r&d, termelés). és az is szempont, hogy mely egyetem, mely tanszékén tanulsz, mert hatalmas különbségek vannak, egyetemen belül is, hogy melyikre van kereslet.

Hát azért mondjuk a zsebbe fizető magyar cégek között is van bőven olyan, aki odaad elég zsíros fizukat, közben meg 200 bruttóra van bejelentve a dolgozó.

Megélhetési költségek:

Én szerencsére kaptam egy lakást, így az a havi 60-120 ezer nálam marad, de így sem művészet elkölteni 300 ezret egy hónapban. Így granted lakhatással átlagban 200 ezerből szépen lehet éldegélni. A hosszú távlatok ellenben így sajnos elég soványak.

Viszont tegyük hozzá, hogy vannak sokan akik teljesen műveletlenek, mégis irreális pénzeket keresnek <seftelés, illegalitás, kitartottsággal összefüggő határeseti dolgok, pl (fitness)modellek>, aztán annak is a nyakára vágnak hónap felére. Szóval a proli agy meg a kereset két külön dimenzió, nem mozog együtt a két tényező.

Az én stréber MSc-s ismerőseimre illenek a leírt kompetencia szintek, aztán ilyen Bosch jellegű pesti multikat otthagyogatták 3-4 év után 500 bruttó körüli pénzekért.

Sajnos en azt latom, h hosszu tavon sem volt kifizetodo a magasabb szintu papir. 10+ ev taoasztakat es + posztgrad mernok-kozgazdasz gyakorkatilag semmi tobbletet nem jelent egy sima fosulihoz kepest. Legalabbis anyagilag biztos nem. Mondjuj ez epipar. Es sokkal szarabbak a szakmai folyamatok mint gepesz teruleten.

Sziasztok!

Jelenleg gyógyszerész hallgató vagyok (idén fogok végezni), és lassan itt az ideje állást keresnem. Gyógyszertechnológus pozícióra  szeretnék jelentkezni, de nem tudom, hogy mennyi kezdő bért lehetne kérni egy kisebb gyógyszercégnél. Esetleg tudna nekem ebben valaki segíteni? Előre is köszi a választ.

Dunántúli megyeszékhely, nagy autóipari cégnek bedolgozva PLC programozás br. 400e Ft, német autóipari nagyon kicsi cég magyar részlege 10 hónapja dolgozom ott. Cafi, juttatások, bérlet, autó nuku, egy céges telefon sincs fizetve, év végén volt egy fél havi bér bruttóban premiumként hála az égnek. Napi szinten német+angol nagyon erősen kell a külföldi kollégák és német főnökök miatt, illetve programok, tervek, emailek németül vannak. Br. 300 volt a kezdő, de minden emelésért külön pofátlanul meg kell mondani főninek, hogy kell még lóvé és kínos beszélgetések után van emelés, de már erre sok hajlandóság nincs, mert megy az alkudozás. Úgy érzem angol+német középfokú nyelvvizsgákkal és erős nyelvtudással, februárra villamosmérnök BSc diplomát szerezve a pénz nem versenyképes. A főnök kijelentette többször, hogy milyen jó, hogy mi magyarok dolgozunk a cégnek, mert sokkal olcsóbbak vagyunk mint a német kollégák... Kérdezném, hogy autóipari PLC programozók villamosmérnöki BSc végzettséggel ny-magyarországon 1-2 év tapasztalattal mire számíthatnak?

Két ünnep között elküldtem az önéletrajzom bécsi PLC programozó pozíciókra, br. 2700 euros bérigénnyel és már 3 cég meg is keresett, lehet keveset mondtam, de ingázással jó bér és a tapasztalat és nyelvtudás ott szerintem megfizethetetlen... (Br. 2700 € -> nettó ~1700 € -> ~520e Ft)

Az osztrák vonatkoztatást leszámítva engem az érdekelne, hogy a sok tróger cég a nettó 200-250-es fizetéssel mit gondol? Nem is akarnak embert találni nyelvtudással, mert sejtik, hogy az ember úgyis lelép vagy csak én gondolom azt, hogy egy br. 450-es kezdő bér ebben a szakmában nyelvtudással alap kéne-e hogy legyen? Nem osztrák nyugati fizetést várnék, csak nem gyári operátori bérajánlatokat, pontosan tudom mennyit lehet gyári munkásként keresni, mert sok olyan munkakörhöz volt sajnos/nem sajnos szerencsém...

Egyéb:
Voltam cégnél interjún, ahol angliai utazással, fejlesztőmérnöki pozícióra nettó 180 ezres fizetést ígértek, ami még szerintem az utazás és szakmai kihívás miatt korrekt, de ezt megkoronázta azzal a cégvezető, hogy minimálbérre jelentene be. Ezután és pár br. 300-350 feletti bérigényre passogó automatizálási cég után úgy gondolom, hogy biztos velem van a baj, ha br. 400-450-et fiatalként nem lehet elkérni, pedig állítólag hiány van az ilyesfajta emberből...

Ha jól értem, akkor februárban fogsz BSc diplomát szerezni? A nyelvtudás tény, hogy nagyon értékes, sőt a PLC programozói tudás is, de Dunántúlon diploma nélkül a br. 400e Ft ha nem is álomfizetés, de semmiképpen sem a rossz kategória. Szerintem örülj, hogy szerzel tapasztalatot, tudod használni a nyelveket, és amikor februárban lediplomázol és meglesz a BSc-d, akkor kérj egy komolyabb emelést. Szerintem a bruttó 500 eFt-ot célozd meg, az a minimum.

Amennyiben nem adják meg, úgy maradj, de keresgélj. A bécsi ingázást ennyi pénzért nem biztos, hogy erőltetném. Nézz körbe Budapesten is, ha már költözésbe benne lennél. Aztán ahol a legjobb ajánlatot kapod (Bécs, Budapest) oda menj.

1 év tapasztalattal + használható német-angol nyelvtudással + villamosmérnök végzettséggel pesten cégtől függően kb. br. 500-600e Ft között van, amit kérhetsz. Bár lehet, hogy 1 év tapasztalattal inkább 450-550 között.

Szia, szerintem egyáltalán nem elrugaszkodott gondolat br 400+ kezdőbér, sőt. Sajnos sok cég pofátlanul kihasználja, ha valaki nem tud könnyen váltani. Ha az említett tapasztalat tényleg releváns és jól mennek a nyelvek is, akkor szerintem br. 450 alatt nem szabad vállalnod semmit, de a helyedben egy új pályázatnál simán benyögnék kicsivel br500 feletti igényt is. Ha meggyőző vagy, egy normális cégnél, PLC programozóként szerintem ezt megkaphatod.

Sziasztok, 15 év QM tapasztalattal, (1,5+1 év külföld), VDA IATF stb vizsgákkal, német-angol tárgyalóképes nyelvtudással milyen fizetésnek számít a 480e nettó + évi 350e caffe +1 havi fizu jutalom. Autógyártó multi Kecskemét :-)

Annyit keresel, mint egy darus az építőiparban. Döntsd el magad...

Szia, nyilván magas a fizetésed a magyar átlagfizukhoz képest, de egyébként siralmas egy nyugat európai senior qm fizuhoz képest. Hozzánk a csehek, franciák, németek, akik járnak auditálni ennek többszörösét is megkeresik. Mivel neked angol,német tárgyalóképes, így nem kérdés, hogy járna a magasabb bér is. Nálunk a cégnél a német gyakornokok, akiknek még a diplomájuk sincs meg kapnak 1000-1200 euró nettó bért (Magyarországon töltött gyakorlatra). És azért nekik század annyi felelősségük sincs mint neked.
Ez alapján is azt látom, hogy sajnos mi magyarok hagyjuk magunkat lehúzni rendesen. :(

En pedig azt hallottam, hogy a Paradicsomban sokkal jobb, mint a Foldon. Mi elok sajnos nagyon hagyjuk lehuzni magunkat...

Miskolc elején található szerszám és autó alkatrészeket is gyártó cégnél egyes teamleaderek 850+ br-t is megkeresnek.
Ez alapján nem kis bérfeszültség lehet a cégen belül...

Sziasztok.

Érdekelne a véleményetek.

Jelenleg egy német tulajdonú mintegy 1200 főt foglalkoztató cégnél dolgozom 6 éve szerszám tervezőként.

Szerszámok (progresszív többlépéses lemezalakító), készülékek, hegesztősablonok tervezésével valamint nagy értékű több tízezer eurós szerszámberuházások teljeskörű beszerzésével foglalkozom.

Napi szinten kapcsolat tartás német kollégákkal szóban írásban.

Végzettségem Gépészmérnöki CAD/CAM, mérnöktanári diploma.

Br 415 nettó 341 jelenleg.

Váltani szeretnék. A budapesti Bosch nagyon tetszene nekem. Mit gondoltok milyen bruttót célozhatnék meg?

Köszönöm a válaszokat.

Bruttó 415-nek a nettója nem 341, gondolom elírtad és Bruttó 515. Ennél sokkal többet a Bosch sem szeret fizetni, inkább alkalmaznak fiatal tapasztalatlan munkaerőt, mint olyat, aki már 6+ évvel jönne oda, mert annak már Bruttó 600-at kéne fizetni. Szerintem próbáld meg ezt a 600-650 sávot belőni és addig ne válts, ameddig ezt nem kapod meg. Eleve a Br. 515 is nagyon jó, 15%-os emelés alatt nem kéne váltani csak úgy, ha egyébként jól érzed magad ott, ahol most vagy.

Köszönöm a tanácsokat.

Havi prémiummal és két gyerekkel együtt jön ki ez az összeg.

Honnan tudod, hogy kinek milyen a nettója és milyen adókedvezményeket vesz igénybe?
Simán előfordulhat, hogy valaki ilyen nettót kap 2 gyerekkel, friss házasként.
Ráadásul valaki a cafeteria-t is készpénzben kapja és beleszámolja a nettóba.

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy szerintetek egy 30 év feletti iparai és vezetői tapasztalattal bíró, 3 főiskolai gépész diplomás, mérnökkamarai tanúsítvánnyal rendelkező , németül tárgyalóképes, angolul műszaki területen is önmagát megértető, és oroszul beszélő mérnök mennyit kérhet egy műszaki igazgatói beosztásért Bp-n? Végeztem egy AUTOCAD alapot, és a Catia- rajzokat is olvasom, de rajzolni még nem megy egyikkel sem. Eddig a magánszférában voltam, ott másképp ment a matek. Szerintetek mi a reális bér egy nagyvállalatnál ekkora pedigréért?
Köszönöm, ha segítesz!
GA

Ez nagyon gáz. Húzd meg magad ahol vagy ameddig ki nem derül mekkora kókler vagy, azután mehetsz tolmácsanak.

Ebben mi a gáz és mi a kóklerkedés?

Sziasztok!

Msc gépész járműtechnika;

5 év tervezésben, gyártástámogatásban szerzett tapasztalat (AutoCAD, Solidworks);

 aktív angol tárgyalásszint ;

Mennyit érhet Szfehérvár környékén?  400-500br reális lehet (esetleg nem multuknál)?

 

Hali!
Szerintem ilyen tapasztalat és nyelvtudás mellett akár br.550-et is kérhetsz. Legfeljebb alkudoznak.

Sziasztok,

5 év tapasztalattal szerintettek milyen netto fizetés igényem lehet Budapesten?

- TPM rendszerű karbantartásban dolgozok mint szerszámgép-karbantartó mérnök; multicégnél 

- Külföldi szervízesekkel én tartom a kapcsolatot ( angolul, néha németül ), esetenként rámbízott személyzetett irányítok.

- napi szintent használok Solid Works-t 

- Most netto 210 000 Huf, a keresetem

- Gépészmérnök és Műszaki menedzser Bsc-m van, illetve hamarosan elvégzem a karbatnartó szakmérnökit

Igazából nem sikerült még pontosan felmérni hogy mekkora bérigényem lehet a fővárosban, főkép ide szeretnék költözni és munkát vállalni..

Elsősorban karbantartásban gondolkozok, de mást is kiprobálnék ( projektmenedzsment, konstruktör, Termelés ).

Színpatikus cégek: Siemens, Bosch, Knorr, EGIS, Richter, GE

Oldalak