Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Biztos munkaviszony. Ugyanmár szoftverfejlesztésről beszélünk:)
Mégegyszer, egyik fizet havi pl. 300 ezer KÖZterhet, a katás meg 50k-t. Ugyan úgy fogadja az orvos, ugyanúgy vigyáz rá a rendőrség. Ugyan úgy nem lesz állami nyugdíj egyiknek sem majd az út végén.
Ez a véleményem: csalás, nem pedig valamiféle "választás".

Csak, hogy legyen valami a tárgyban: .Net fejlesztő(8 év) bruttó 700k+apró/teló - az amúgy nagyon szeretett munkahely körberöhögne ha számlát lobogtatnék:)

Nem kell megsértődni a csalás "kiabáláson". Az ->összes<- olyan fejlesztő ismerősöm, aki katázik, ugyan úgy bejár és 8-9 órát ül bent egy munkahelyen, csak épp kiügyeskedik a járulékot/adót. Mindezt egy olyan olyan munkakörben, ahol amúgy is jól lehet keresni(ezt az adózási formát kb. újságírónak/fodrásznak/standup komédiásoknak stb szánhatták). Mocsok dolog szerintem és frusztráló annak aki nem tudja csinálni... Nehogy már vállalkozónak nevezzük ezt a réteget:DD

Most komolyan ez a csalás neked? Törvényes keretek között a kedvezőbb adózást választani? És a rengeteg korrupt politikus? Lassan már az afrikai országok korrupciós szintjén vagyunk...

Pedig ez biza nem csalás, hanem egyszerűen a józan ész használata.

sok cégnél nem is szamlazhatsz KATA-san, ahol bevallaljak a rizikot ott céghálózatot tartanak fenn, ahol minden hónapban másfelé- másnak számlázol

Igaz, én már beleszámoltam a könyvelőt + iparűzésit is.

Sziasztok!

A közel jövőben munkahelyet szeretnék váltani és szükségem lenne egy kis infóra a fizetésekkel kapccsolatban (GE,Citi, stb, stb.)
L3 Cybersecurity Engineer/L3 SOC analystként dolgozom, 3+ tapasztalat van mögöttem. A cégénl az összes biztonsági eszköz üzemeltetése hozzám tartozik (WAF,tűzfal,AV, EndpointSec, stb stb.) és a parnereknek is én tervezem és integrálom az eszközöket.
Az alábbi minősítéseim vannak/lesznek meg a közeljövőben (3-4 hónap): CompTia Sec+, CASP,CASM, Cisco Cyber Ops, OSCP, ezenkívűl gyártói minősítések.

Köszi az infókat és a segítséget előre is!

8-1,1 a reális + benefitek. Sajnos limitált a poziszám,de vannak jó helyek. Amit kerülj el: Bt, K&H, IBM.

... mennyit keresel most?

elnézést ez lemaradt...br 500e+30e cafeteria, képzést nem fizetnek és egyéb perk sincs (céges autó stb stb)

És ehhez mit szóltok?
https://www.portfolio.hu/vallalatok/karrier/havi-250-ezertol-az-18-millioig-mitol-fugg-egy-informatikus-fizetese.4.282508.html
Sokkal reálisabbnak tűnnek ezek a számok, mint az előző 1,8 milliós fizetéssel dobálozó infantilis cikkükben.

igen kell a marketing, hiany nincs csak a kereslet kinalat nem talal ossze.
szar IT cegek szar ugyfeleinek szar rendszerein kellene szarakodni hugyer szarer - nehez embert talalni na

Továbbra sem tükrözi a valóságot a táblázat, de közelebb áll hozzá. Ismerek nem egy nagy céget ahol a Senior Szoftver fejlesztő bőven 830 ezer Ft alatt keres, igy az nem lehet minimum.

A tesztelői adat meg kb a vicc kategória. Szintén valós tapasztalatból és adatokból állithatom, hogy közel sem keresnek annyit a legtöbb cégnél, mint a fejlesztők. Nálunk a senior tesztelő bér maximuma a senior minimumát bőven nem éri el.

Majd lehet csinálnak egy újabb cikket módositott táblázattal.

Milyen területen tevékenykedik a cég?

A két multi Telekomunikáció és Autóipar. Startupból meg van még 2 ahonnan tudok adatokat amik a minimum alatt van. Értem én hogy a bankszektor ahol ez a minimum, de az nem jelenti azt hogy mindenhol ez a minimum :)

Na ez érdekesen hangzik, mert ismerek embereket akik ott dolgoznak, persze a fizetésüket nem. Akkor viszont nem értem, hogy jön össze ez a Hays lista, ha sehol sincs ennyi. Vagy van 5-5 cég minden területen aki ennyit ad s belőlük? Meg akkor mik is azok a topcégek, ahol ennyit fizetnek, mert akkor sok nem lehet ezek szerint.

A Hays kb úgy működik leegyszerűsitve (persze ennél azért bonyolultabb), hogy a velük partner kapcsolatban lévő cég adatokat ad az ott lévő fizetésről, cserébe kap adatot az adott régió fizetési sávjairól. Mivel ez nem egy ingyenes szolgáltatás a cégnek (ahogy hallottam kb a Hays a legdrágább), igy csak a nagyobbak kerülnek bele ezekbe a sávokba akik megengedhetik maguknak. Szóval nem is lehet reprezentativ egy ilyen felmérés.

A nagyok közül ahova volt munkatársaim mentek több (cikkben lévő sávnak megfelelő) fizetésért az a Logmein, Prezi, Morgan Stanley volt, de biztosan van ezen kivül még más is Budapesten.

Amúgy még ezeknél a listáknál jó lenne megtudni hogy mit vesznek alapul, csak a havi bruttó bért vagy a kafetériát, esetleges bónuszt és más plusz szolgáltatásokat is (pl medicover)

"Az egyetemről frissen kikerülő informatikusok bére 250-350 ezer forint között mozog" - Ott a táblázat ahol 350et minimumnak irják, ennyit ér ez a cikk.

Szerintem egy informatikus nem kellene ilyen magas fizetést kapjon!
Azt a pénzt inkább a politikusoknak kellene adni, nekik nagyobb szükségük van rá.

https://m.hwsw.hu/cikk.php?id=58596

Köszi szépen ez hasznos.

Úgy látszik a béremelési láz lassul/tetőzik a tavalyi számokhoz hasonlítva.

Tavaly telekommunikációs cég, senior tesztelői pozícióban br 820K + 1 havi bónusz + cafetéria
Idén autóipari cég szintén tesztelői pozícióban br 800K + 1.2 havi bónusz + több cafetéria
Kb ugyanannyit kapok összesítve, úgy látom megfogtam a tetejét az egésznek, ekkora fizetési igénnyel sok helyen szóba se álltak velem vagy visszamondták a folytatást, voltam vagy 10 helyen.
Akiket ismerek azok is 6-700-t kapnak.
Nagyon kíváncsi leszek az idei Hays listára, hogy mi a helyzet, mert szerintem tetőzik mostanság a dolog, habár pár cégre még kíváncsi lennék hogy ott mi a helyzet.

Ha ugyanannyit kapsz összesítve, akkor miért váltottál? Már ha megkérdezhetem.

Új kihívás, lehetne mondhatni, de inkább csak mást szerettem volna csinálni már. Persze el lehetett volna lenni a langyosban, mint az emberek 80%-a csinálja, s 10 év után észreveszi, hogy elszaladt a világ mellette fizetésben és tudásban is.
Inkább új terület, új technológiák, szinte nulláról indulni egy új cégben. Régen nem lehetett úgy egy céghez bekerülni, ha nem tudtad az elvárt programozási nyelvet/adott területet. Most meg úgy vágtam bele egy új dologba, ahol 0 tapasztalatom volt. Most ezt meg lehet csinálni, mert nincs ember. Tesztelni már teszteltem, mást másképp más nyelvet használva, de ennyi most elég. Szerintem ez az időszak remek erre. És emelett a fizetés se esik vissza, mert mint írtam max 20%-a az embereknek nyitott továbblépni, a 80% fél az újtól a változástól, inkább egy helyen maradnak örökkön örökké.
Nekem is lett volna 1 hely ahol maradtam volna örökkön örökké, de a helyzet nem úgy hozta hogy lehetett volna. Így marad most ez a módszer.
A Linkedin profilokat elnézve volt és jelenlegi munkatársaimat azt látom hogy a jelenlegi helyen vannak már 8-10 éve és csinálják ugyanazt, megkapva gondolom a 0-2% inflációkövető éves emeléseket. Nálam is ez volt anno. Aztán hirtelen parabolaszerű emelkedés következett be, ahogy el kezdtem váltani.
Jelenleg azt érzékelem hogy fejlesztőként lehetne többet keresni, ha nem vezetői pozícióról beszélünk, ami nem is érdekel engem az extra stressz miatt. Viszont az éles váltás, az még most is nagyon nehéz.

Infós fizuból havonta hány kurvát tudok kifizetni?

Attól függ mennyi a tarifa. De szerintem havi 15 kijönne ;)

gratulálok, volt itt eddig egy nagyjából valóban a témába vágó fórum, de te sikeresen ideröfögted magad.

Az összeset :) Minden napra egyet simán

De akkor miből veszek kaját? :))

Fényevésről hallottál már?

Oldalak