Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok! Technical (software-es hátterű) Release/Program Manager pozícióban milyen fizetési sávok vannak ma Budapesten? Nem igazán találtam infót a témában, de örülnék némi bennfentes infónak. Köszönöm!

Fenti táblázat ahogy nézem kicsit elavult.

GE HEalthcare-nél milyen fizetések érhetőek el fejlesztés, tesztelés területen senior pozícióban?

Pont jókor kérdezed. Éppen ebben a pillanatban válik külön a healthcare :)

Nem baj, akkor jelenleg mennyi? :)
Meg juttatások mik vannak, bónusz, 13. havi, kafetéria, home office

Próbálkozz, hátha:
https://www.glassdoor.com/index.htm

régi, bizonytalan infók

Vki meg tudna mondani mi a realis fizetes 8ev relevans szakmai tapasztalattal a ustream (IBM video labs) cegnel? Mi az ami fole ne is probaljak menni? Legyszi csak komoly valaszokat irjatok, köszi!

Sziasztok !

Tavaly váltottam munkahelyet, akkor 800 br fizetésért. Az előző munkahelyemen ennek a felét kerestem kb, évek óta nem volt fizetésemelés, így nem voltak annyira "nagyravágyó" igényeim, mindenképpen váltani akartam, így egy szerintem biztos fizetésigényt mondtam és meg is kaptam. Ismerőseim aztán mondták, hogy sokkal jobb fizuért (millió bruttó) is elmehettem volna máshova, így elgondolkodtattak és kíváncsi voltam ez mennyire is igaz, bevallom hittem nekik. Mióta elhelyezkedtem, több cégtől kerestek és ha nem is akartam váltani, azért puhatolóztam, hogy mennyi is lenne az annyi, konkrétan mondtam egy összeget, hogy ez alatt tárgytalan. Ez az összeg 1 millió br volt, de aztán ez lement 900 br. Tapasztalat ? Nagyon sok helyre keresnek ember, senior pozícióra, de nem akarnak megfizetni. Több helyen elképedtek, hogyan is lehet ennyit kérni, ahol konkrét számig jutottunk, ott max 650 br fizetést akartak adni... én is nagyot néztem... ennyi pénzért max 3 év tapasztalattal mennék... sok helyen már cafetéria sincs, vagy minimális, pl 6000 ft kajajegy semmi más, bónuszról ne is álmodjak.. beállt volna ennyire a piac vagy mi történt ?

Jézus Isten, komolyan bruttó milliós fizetésről álmodozol? Kegyetlen hogy nyugati fizetést szeretnél ebben a kis országban. S durva hogy csodálkozol hogy nem adják meg. Reálisan nézd a dolgokat azt javaslom!A br. 260-350 már gyönyörű itt az országban.
Nagyon nem helyes, hogy vannak akik ennél is többet kapnak...
Milyen produktomot hozol te létre, ami miatt hogy neked ennél nagyobb fizetésed kéne hogy legyen? Te nézed hogy hogy élnek a magyarok? Van róla fogalmad?
400 br. kaptál? Még mindig hülye pár munkaadó hogy ilyen sokat fizet, hisz találnálak olcsóbb munkaerőt is! Nagyon utálom a telhetetlen, beképzelt embereket!.

Elsírnád magad ha tudnád mennyien keresnek bruttó 1 millió Ft felett havonta..
Nemcsak itt az informatikában, hanem pl a költségvetési szektorban mennyi félkegyelmű kap ennél sokkal több pénzt, mert hű párttag. Csak nézd a híreket, mert az még valamennyire nyilvános. Mindenféle kamu államtitkárok havi többmilliós juttatással.
Na de visszatérve az informatikára, itt is egyre több és több a 7 számjegyű fizetés. Ez van. Ipari forradalom 4.0, ha hallottál róla. Mindenhova ez a tudás kell, de ember kevés, ergo emelkednek a fizetések. Ne a Mercedes meg BMW gyár összeszerelőit figyeld, azokat szaréhúgyé alkalmazzák, mert minden ilyen pozícióra van 5 ember.

Csak vegyük azt hogy egy vmilyen gyártó cég ügyvezetője is megkap ennyit kb 100 fős létszám felett.
Vagy pl autóipari cég 1000 főnél az ügyvezető 1,5-3m/hó, a 2. ember is kap 1-1,5m-ót havonta.Nos elég sok cég van.Nekem mezei termelésvezetőnek is ajánlottak 1M+autót 100 fős céghez.

gyenge troll...

Hol gyönyörű az a fizetés te... én keresek 350k-t 0tapasztalattal diploma nélkül, aki ez alatt keres, az annyit is ér XDDD

Durva hogy ennyire sötét emberek is megtalálják a fórumot, meg írogatnak is ide...
Nem egyáltalán nem sok a bruttó 1 millió sem, annál is inkább mert akik addig jutnak hogy ennyit kérjenek tettek is érte, ami valószínűleg nem abból állt hogy elmentek bolti eladónak a spar-ba, majd hazamenvén kinyitottak egy üveg sört a TV előtt, ezt ismételve kb. 10 évig, majd kérik a burttó egy milliót.
Ne legyünk már képmutatóak. Kit érdekel hogy mások hogy élnek? Én azt tapasztalom hogy pl. rengetegen élnek nálam jobban, mert kaptak anyutól / aputól lakást, ezt azt Budapesten.
Próbálj meg megélni burttó 400-ból úgy hogy SENKI nem támogat, és nincs semmid, örülhetsz ha hónap végén egy mozijegyre futja, te kis gyökér.
Nem azokra kell irigykedni, akik tesznek magukért, hanem haragudj magadra, mert balfasz vagy, és lusta. Angolul beszélsz legalább? Németül? Pontosan mihez is értesz? Tanulj meg felső fokon ezen a két nyelven, meg szerezz mondjuk egy komolyabb mérnöki / informatikus diplomát (BME/ELTE, stb. pl.), tolj bele a szakmába 8-10 évet, és utána te is kérhetsz bruttó 1 milliót.
Ja, hogy ez így sok? Akkor légyszi, az ajtó balra van. Csókollak :P

Szívemből szóltál. Az eredeti témára visszatérve, nem rekedt meg a piac, még mindig felfelé ívelő tendencia van. Nem mindegy persze a technológiai stack, az évek száma és pláne, hogy melyik céghez jelentkezik az ember. BP-en senior java vagy fullstack engineer (tehát nem vezetői) pozícióban pl. lehet bruttó 1.2 millió körül is keresni, de mostanában hallottam már 1.5-ről is. Ismétlem, nem lead szerepkörben. És igen, ehhez top szakembernek kell lenni, rengeteget tanulni és bizonyítani a munkában. Sajnos azt látom, hogy a rengeteg csilivili cikk arról, hogy milyen menő a csocsó asztalos, kézműves kávéval és sörrel felszerelt irodában programozóként dolgozni, azt a képzetet kelti, hogy ez egy alibi szakma. Hát nem az, azért van a sok extra cucc, mert a cégek még ezeket bedobva próbálnak olyan szakembereket megcsípni, akik képesek azt a munkát elvégezni napi szinten, hatékonyan, amitől az emberek nagy része lefordulna a székről. Verseny van.

Hát igen, millió felett már a Java, C#, adatbányász kollégák keresnek senior szinten. Azért a 7 számjegy még mindig egy lélektani határ a cégeknél.
Viszont ha megvalósul az újabb félmilliós kivándorlás amit jósolnak a közeljövőre, akkor más területen is elérhető lesz már ez.

A fizetések nagyon feljebb már nem fognak menni, de cégenként is hatalmas eltérések vannak, nem ritka a dupla fizetés két cég között. Sok cég van ami nem alkalmazkodott az új bérigényekhez és eléldegél még az ott lévő alkalmazottakból. Ebben segit a magyar mentalitás, azaz úgy se lesz jobb és sokan maradnak kevesebb fizetésért, csak váltani ne kelljen :)

Én is tavaly váltottam, szintén 800-t kapok plusz bónusz és kafetéria is van. Néha olvasva a kommenteket, hogy 2-3 év Java-zás után kap valaki 700-t, az nekem fura, mert 10+ év tapasztalattal vagyok. Kicsit összetömörült a mezőny, "azonnal" azt kapja szinte valaki, amit egy tapasztaltabb. Amikor kerestem, akkor azért furán hangzott a munkáltatóknak a bemondott 900 sok helyen, nem is adta meg senki, vagy ha 800-900 sávot mondtam, akkor lefelé volt az ajánlat.
Én azt gondolom, ahogy a lakásárak se emelkednek az égig, ez is tetőzni fog, lehet épp most párhuzamosan, s ha tényleg beüt valami válság, akkor lefelé is gyors lesz az út.

Elmondod hogy milyen technológiai stack-el vagy? Gondolom inkább KKV-t pályázol JAVA és vagy valamilyen webes vonalon. Azok valóban nem a legjobban fizetőek. Érdemes multinál próbálkozni, vagy külföld.

Senior 10 év tapasztalat, Windows, SQL, Oracle, most tanulok DB2-őt. És nem KKV-ra kell gondolni. Unysis, MOL, Tata, T-Systems stb. Akiket ajánlottak pl BT vagy Oracle, ott se ajánlottak többet...

Ezeken a helyeken az érdemi feladatokat kiszervezett cégeken keresztül oldják meg.
TSM-nél soha nem fogsz fejlesztőként piaci árat kapni.
Ne legyen igazam.

Beállt a piac és konszolidálódnak az "árak". Aki eddig nem váltott, már csak nyomottabb áron tud már csak sajnos. Általánosan mondható, hogy IT üzemeltetésnél/lightosabb tervezésnél br. 1 a határ. Bónusz manapság már nem divat és csak 1-2 pozi van amit jobban megfizetnek pl. BT design lead manager 1,4, techincal meastro nagy cég nevekkel a háta mögött 1,7 , de ez kb. 5-6 ember a 60-ból. Példaként írtam a dolgot, hogy tudjatok általánosítani.

Háááát nem is tudom. Nem mondom, hogy nem kell utánajárni, de azért nyomottabb áron?

Inkább arról van szó szerintem, hogy alapvetően két fajta cég "létezik" a piacon.
Az egyik szívja fel a minőségi munkaerőt, meg is fizeti.
A másik pedig úgy gondolja, hogy megoldja "okosban", aztán pedig bukó lesz a projekt.

Nyilván abban igazad van, hogy nem minden kolléga jár pályája azon pontján, hogy beleférjen az általad is említett 6/60, azaz kb 10%-ba, de azért azokra viszont az a tapasztalat az igaz.

Ezen a piacon továbbra is masszív munkaerőhiány van, feladat pedig folyamatosan.
Tapasztalatom szerint már vannak olyan vállalatok, akik azt mondják, hogy köszi ez a projekt most nem.....

Abban az esetben amikor a szakmai tapasztalata, felelősség és a bér között záródik az olló,
nem maradhat kiegyenlítetlenül, mert akkor több felelősség mellé nem lenn számottevő bérkülönbség, ergo nem ér majd meg felvállalni azt a feladatot, azaz vagy megy tovább, vagy emelést kap.

Amíg nem fordul a trend, addig inkább pillanatnyi megtorpanás lesz, aztán folytatódik az elemelkedés.

Sziasztok!
Most kezdtem contractorként egy projekten, 50k+áfa napidíj, szerintetek realis vagy lehetne a jövőben többet kérni? Alkalmazott voltam eddig, ugyhogy nem nagyon van viszonyítási alapom..
5év tapasztalat,
web full-stack (.net backend, angular, docker, stb..)

8+év tapasztalat, scala+python, 84k+áfa, itthon. Anno én is pont 50k+áfa val kezdtem. Kb. 50k a sáv alja és teteje egyben..nehéz innen elmozdulni - nagyon sokan ennyit számláznak és úgy tűnik egyszerűen megelégednek ennyivel. Úgy lehet feljebb lépni ha saját lábra állsz - kapcsolatot építesz majd később közvetlenül te szállítasz be ( ez az életút gyakori ). Ez az idő magától eljön. Arra ne szamíts hogy 50k nál lényegesen többet fizetnének alvállalkozóként - rengeteg embert megkapsz ennyiert - a piac erre állt be. Olyan cégeknél lehet ennél magasabb ahol nem preferált a KATA.

Reális és a KATA-zós bújtatott munkaviszony világban pl. ha 20 napot dolgozik a munkavállaló 1M+áfából 900 marad a zsebében. Ettől többet nem fognak fizetni, mert itt már elég sok embert találnak. Amit érdemes megfontolni, hogy se szabi, se bónusz + cafetéria nincs és jellemzően headcount ügyeskedés a cél ahol a resourcekból a szart is próbálják kihajtani, mert csak egy kontraktor. Cserébe ezt a pénzt normál munkaviszonnyal részben lehet megkeresni (szabi+bónusz beleszámolásával) ott kb. 800 környékén, de arra komolyabb hitelt is adnak.

Ezeket mérlegeld, de amit tudok, hogy minél rövidebb egy projekt annál többet fizetnek és az üresjáratok minimalizálásával tudsz feljebb menni.

bruttó 1 milkából (áfa nem érdekes most) megmarad nettó 900?
ugyanez alkalmazottként 665 ezer jelenleg.

ez hogy lehetséges?

Valójában 950 ezer marad meg. Évi 12M-ig (avagy havi 1) csak havi 50K a járulék.

Árnyoldalal:
-Minimálnyugdíj
-Nincs fizetett szabadság
-Barmikor kitehetnek
-Hitel felvételnél kaparni kell

mennyire féltek katásként egy helyre számlázni? bújtatott munkaviszony? vagy senki nem parázik ezen? én mondjuk nem katásként 85-100+áfa környékén számlázok egy napra Budapesten.

az már 21 nappal éves 25 millió, bőven az említett 12 milliós határ felett. Na ezt hogy csinálod?

Oldalak