Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok,

Jelenleg Budapesten dolgozom, mint Xamarin fejlesztő. Tapasztalataim: .NET 4+, Xamarin 2+, PHP,javascript,html,css 5+ év. Azon gondolkozunk, hogy visszaköltöznénk Szabolcsba egyéb okok miatt, így Debrecen jöhetne szóba munkahely szempontjából. Azt szeretném kérdezni, hogy Debrecenben milyen fizetésekkel lehet számolni az említett technológiákkal és tapasztalattal. Jelenleg 740k a bruttóm. Ez elérhető?

Előre is köszönöm!

Sziasztok!
Kérlek segítenétek, hogy OSCP vizsgával Magyaroroszágon milyen fizetést lehet elérni?
Köszi

Ez engem is érdekelne!

Agile Product owner 5 éves tapasztalattal mennyi az ideális fizu nagyobb cégeknél?

Szia! Budapesti német gyökerű Szoftverfejlesztő multicégnél dolgozom. product owner nem sok van a cégnél, azt poziciót inkább az anyaországban tartják meg. Én úgy gondolom, hogy olyan Bruttó 700-800 ezer huf kialkudható lehet.

Sziasztok!
Pécsen milyen fizetési lehetőségek vannak?
Tapasztalat: 2+ év .NET, 1+ év JAVA, MS SQL, Postgre, JavaScript, jQuery (a szokásos alap scriptek).
500 bruttó elérhető? Fejlődés, modern technológia alap.

Jobb helyeken igen. De ha egy hely fizet ennyit, nem biztos, hogy jó is. Van a városban olyan, ahol a kezdők br. 400 körül kapnak, de az egész szakmailag megkérdőjelezhető (legacy rendszer tutykolás), és nehéz lesz váltani később, mert megragadsz egy szinten. Ezt jó szem előtt tartani, ennyi gyakorlattal a pénz még ne motiváljon. Java n. 150/hó és 65+áfa/nap, tól-ig ezekről tudok. .NET kicsit kevesebb. Jobban jársz, ha egy kemény helyen lehúzol még 2-3 évet kevesebb pénzért, majd külföldre dolgozol kényelmes tempóban, jó technológiákkal, több pénzért. ;)

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy IT auditor tapasztalatot mennyire lehet "beleszámíttatni" a IT projektmenedzsment tapasztalatokhoz? Én azt vettem észre, hogy sokban hasonlít a 2 szakma egymáshoz.

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Sziasztok,
Ti hogy látjátok, ( Oracle, esetleg SQL Server ) DBA-ként, ha az ember komolyabb tapasztalatot szeretne szerezni, feltétlenül multihoz kell menni? Nemigen találok kkv szektorban olyan céget, ahol DBA-ként úgy látom, hogy mély vízbe lehetne kerülni, márpedig nekem ez lenne a célom jelenleg. A multis környzettől kissé ódzkodok, emiatt tendálok ebben az irányba. Esetleg ezen a területen egy multinál is lehet jobban fejlődni?

Miért, mitől kell félni egy multinál? A magasabb fizetésektől, jobban tervezhető jövőtől vagy hogy nem lesznek már állandóan figyelő, a főnöknél egy-egy sokat sejtető mondatot elmondó jóakarók? :-D

Nem vagyok otthon az adatbázisos álláspiacban, te egyszerűen tedd fel magadnak a kérdést: megérné egy KKV-nak Oracle DB-t működtetni, komolyabb szinten? (Bármit is jelentsen ez). Te jobban látod gondolom, hogy ennek mennyi költség és egyéb vonzata van a KKV felé (licencszerződés, ilyenek). Ha multinál jellemző a dolog, míg KKV-nál nem, akkor ez nekem azt sugallja, hogy egyszerűen túl drága, költséges egy kisebb cégnek ilyen szintű adatbázisozás? Nem tudom, ez csak tipp persze.

Igen, jól látod, KKV-szektorban üzemeltetni drága lenne. Pontosítok: olyan kisebb vállalkozásra (IT szolgáltatóra) gondoltam, amelyik adatbázisszerverek üzemeltetésével (is) foglalkozik.

Sziasztok, egy nagyon komoly döntés előtt állok most.

Az a helyzet hogy megkerestek a Google-tol hogy szeretnék-e náluk dolgozni a Zürichben található irodájukban. Az interjúk nagy részén sikeresen átmentem. Még egy van hátra és ha az is sikerül akkor talán kapok ajánlatot és akkor kellene dönteni hogy elfogadom-e vagy sem.
Valahol úgy érzem, hogy hatalmas lépés lenne az informatikai karrieremben egy ekkora vállalatnál dolgozni,
és a fizetés is nagyon jó (CHF 133.500/év = 115.760 EUR/év = 37.204.852 Ft/ év)
ez havonta: 2.786.880 Ft bruttó fizetés

Ehhez hozzá jön hogy Zürich (Svájc egy nagyon drága város) és ugye ezért a fizetésért fel kell rúgnom teljesen az eddigi életem: itt kell hagynom a családom, barátokat és egyedül kellene kimennem egy teljesen idegen országba ahol eleinte nem lenne senkim és még a nyelvet sem beszélem, csak az angolt.

Esetleg itt a fórumon van olyan aki Svájcban, akár Zürichben él és meg tudná mondani hogy kb milyen összegből lehetne kényelmesen megélni és mennyit lehetne félrerakni havonta.

Igazából csak ezért mennék, a fizetésért, érdekes lenne egy másik országban élni és kihívás lenne számomra. Csak valahogy mégis nehéz meghoznom a döntést hogy elhagyjam az otthonom vagy sem, ki tudja nem érezném ott jól magam, de ezt előre nem tudhatom.

Sziasztok, Londonban élő, ex-Google-os vagyok. Először is, egy tanács minden fórum olvasónak: interjúzzatok külföldi cégekkel, még ha nem is akartok vagy tudtok költözni. Ennek rengeteg előnye van:
1. Kapsz visszajelzést, hogy mekkora góré vagy. Vagy hogy mennyire nem, a globális piachoz képest, és miben kellene fejlődnöd.
2. Ha elég jó vagy, kapsz egy ajánlatot. Tegyük fel, hogy nem akarsz költözni. Ez akkor is visszajelzés, hogy mennyi az értéked. Ha tökre bírod a mostani helyedet is, egy jó jelzés, hogy készen állsz egy nagyobb feladatra, esetleg nagyobb fizetésre
3. Tegyük fel, visszautasítod az ajánlatot. Egyrészt, van, hogy a cég még picit ráemel. Másrészt, általában egy-két évig nyitva marad az ajtó. Lehet, hogy most nem költöznél, de egy év múlva, amikor itthon nagyon szarul érzed magad és jó lenne egy kis váltás, ez jól jönne.

Akkor most vissza a Google-hez, feedback Imrének:
1. Egyrészt, Imre, ha minden igaz, az onsite jön Zurichben. Ez nem egy, hanem 5-6 interjú egy napon és az egész folyamat legnehezebb része. Amikor a Google-nél voltam, az emberek kb 30%-a kapott ajánlatot innen. Szóval mindeképp készülj (Leetcode + systems design primer). Amikor meg mész, akkor ne görcsölj, hanem gondolj arra, hogy minden interjú egy tök jó beszélgetős problémamgeoldás egy tökre okos fejlesztővel.
2. Ha ajánlatot kapsz, akkor majd nézheted a számokat. A Google Zurichben baromi jól fizet. Pont ezért rengeteg a jelentkező - még USA-ból is - és ez az egyik legnehezebb hely bejutni.
3. A fizut nem tudom, honnan nézed, gyanítom, Glassdoor, ami pontatlan. Nincs olyan, hogy "ennyi a fizu". Minden azon múlik, az interjú alapján milyen szintre lőnek be (ha jól sikerül). T3 a SWE 2, T3 a SW3, T5 a Sr. Magyarországról általában T3 szintre vettünk fel, T4-hez vagy T5-hez általában hasonló nagy cégnél kell tapasztalat, főleg a gyakorlati architektúrához.
4. A fizu alapfizetésből, éves bónuszból és részvényből áll. A bónusz lehet alacsonyabb vagy magasabb, de ha jól dolgozol, mindig megkapod. A fizu range-ek Zurichben durvan ezek:
- T3: total comp. 160-220K CHF (alap fizu 120-150K CHF, részvény 25-40/év, bónusz target éves fizu 15%)
- T4: total comp 230-270K CFH (alap fizu 160-180K CHF, részvény 40-60/év, bónusz target éves fizu 15%)
Hasonlításképp, én a Google-nél T5 voltam, ahol hasonlóan megy fel a fizu.
5. Fizun túl a szakmai fejlődésre is gondolj. A Google Zurichben baromi jól fizet és a világ minden tájáról csábítja az embereket. Ergo hirtelen nagyon okos emberekkel vagy körülvéve és folyamatosan csak tanulsz. Egy év egy dinamikus, nyugati tech cégnél négy év fejlődés más helyen. Egy ilyen lehetőséget én kisebb fizuért is bevállalnék.

Sok sikert. Ha nem jön össze, jelentkezz Londonba a Facebooknál vagy Twitternél vagy Amszerdamban az Ubernél. Ezek a helyek a legjobbak most per pill Európában mind szakamilag, mind fizetésben (egyedül a hedge fundok fizetnek jobban Londonban, hasonló tapasztalattal)

Kedves Ádám,
Azt szeretném kérdezni hogy ezek a nagy vállalatok (a te esetedben a Google) fizetik az onsite interjúra való utazás költségét vagy azt a jelentkezőnek magának kell fizetnie saját zsebből?

Illetve nyújtott a Google bármiféle segítséget a "költözéshez"?

KM: persze, hogy fizetik az utazást: ezt nemcsak a nagy cégek, de minden nyugati cég fizeti. Repülő, hotel, néha kaja utazáskor... teljesen alap. Már csak ezért is megérininterjúzni külföldön. Ha átmész a telefonos körön, kvázi egy ingyen út egy másik városba.

A költözéshez minden nagy cég ad segítséget. A Google minden, ezzel kapcsolatos dolgot fizetett (átmeneti lakás, költöztetők stb). Ha kapsz ajánlatot, mielőtt elfogadod, ezt mindig érdemes tisztázni. Vannak cégek (pl Booking.com) ahol mindent szerveznek. Más cégek extra pénzt adnak, előre. Megint más cégeknél van egy max kereted költözési kategóriákat, amiket költhet az és a cég számla ellenében visszafizet.

Azt elárulod hogy miért jöttél el a guglitól? Amúgy a pénz+fejlődési lehetőség mellett, kíváncsi vagyok hogy pl. mennyit kell melózni naponta, elvárt-e a rendszeres túlóra, vagy 10-12 óra az alap, mennyire rugalmas a munkaidő, a szervezeti struktúra, mennyi idő megy el tényleges szakmai munkával (pl. fejlesztés),és mennyi az idióta meeting-ekkel, stb. Megírod hogy miyen tech stack-kel voltál náluk?

Elki és Domino - ez az oldal a fizetésekről szól elsősorban.

A Google baromi jó munkahely. A legjobb embereket veszik fel és hatalmas szabadságot adnak nekik. Nincs kötött munkaidő, rajtad áll, hogy mennyit dolgozol. Volt kollegám, aki napi kb 8 órát tolt és volt aki kb napi 12-t. Én változó, napi 7-11 órát dolgoztam, attól függően, hogy ment a projekt. A szervezeti struktúra laza, kis csapatokban dolgozunk és lehet mozogni közöttük. Meeting elég kevés van, de megint csak csapattól és projekttől függ. A projektetek elejlén több a míting. De rajtad áll, hogy elmész ezekre vagy kódolsz.

A tech stack megint csak változó - amíg ott voltam, fejlesztettem Java-t, Pythont, Go-t, Node-ot. A frameworkok és tooling mind custom, Google fejlesztés, néha open source-olt. Tök mindegy, milyen a tech stacked, a Google-nél úgyis újra kell tanulnod a frameworöket.

És hogy miért jöttem el? A Google egy olyan lehetőség volt, amiről nem is álmodtam és rengeteget tanultam az évek alatt. És olyan lehetőségeket nyitott meg, amikről meg pláne nem álmodhattam. Egy nagyon friss és hatalmasan növő startuphoz jöttem vezető pozícióba, ahol az egész szervezetet és a terméket is építhetem, miközben még többet tanulok nap mint nap. És persze egy, a Google-hez hasonlóan insiráló munkakörnyezetet alakítok ki.

Sok olyan cég van, ahol a fejlesztő egy építőelem, ahol pontosan meg van határozva, hogy mikor mit és hogyan csináljon. A Google-nél és a hasonlóan modern tech cégeknél a fejesztő az építész: rengeteg bizalmat kap és rajta áll, hogy hogyan, mit és mikor csinál annak érdekében, hogy eg házat építsen. Hatalmas a különbség motivációban és kimenetben. De persze, ehhez a megfelelő emberek is kellenek.

A szakmai sikereidhez. A te szinteded szerintem pusztán munkával, és szorgalommal nem lehet elérni, ezek mellett tényleg kell egy alap tehetség, érzék az egész iránt - főleg ha Zürichben dolgoztál, ahol te magad állítása szerint is nehéz bejutni. És mindezt még gondolom relatív fiatalon érted el, 30-as éveidben járhatsz. Engem kicsit pont ezért demotivál, hogy túlságosan megerőltessem magam ebben a szakmában, úgy érzem az igazán jó cégekhez / pozikhoz akkora a verseny hogy esélyem sem lenne bejutni... így vígasztalás képp olvasgatom a történeteit azoknak akiknek sikerült. Ez is valami. További sok sikert!

És milyen feladatok jutnak? Kielégítő? Szeretted, amit csináltál?

Gratulálok és szurkolok. Nem semmi! Én egyszer voltam Zürichben a Google-nál és most Amszterdamban az Uber-nél próbálkozom. A Google, az nagyon kemény volt és (gondolom, ahogy te is), rengeteget készültem rá.

Motivációnak találtam ezt az oldalt, ahol valaki arról ír, hogyan került be az Uberhez, illetve van egy magyar, aki egyetem nélkül dolgozott a Facebooknál: https://www.techinspiracio.com/hogyan-dolgozz-igazan-jo-szoftvercegenel/ meg https://www.techinspiracio.com/diploma-nelkul-a-facebookig-californiaban/

A sok munka meghozza a gyümölcsét. Sok sikert mindenkinek és remélem, nekem is jól megy az Uber.

Igen, minden energiám a készülésre fordítom.
De ha nem jön össze most attól mèg a jövőben lehet jelentkezni szerencsére.
Addig még gyűl a tapasztalat s lehet tanulni sokat.
A lényeg hogy sosem szabad feladni!
Köszi a linket.
Sok sikert neked az Uber-hez!
:-)

Köszönöm a válaszokat, még nincs a kezemben az ajánlat, de egyre közelebb vagyok hozzá. De ha sikerül akkor elfogadom.
Ki nem hagynék egy ilyen lehetőséget, főleg hogy még viszonylag fiatal vagyok. :)

Ha befut az ajánlat megírod nekünk a konkrét számokat, ill. hogy milyen tech stack-en vagy, milyen háttérrel? (suli, tapasztalat évek száma). Tényleg érdekel. Drukkolok hogy összejöjjön!

Megírom persze hogy mi lett végül.
:)

Imre,

Egy pillanatig se hezitálj elfogadni az állást, ha felkínálják. Ez az a fajta ajánlat, ami általában egyszer esik be az ember életébe.
Itt tudod kiszámolni az éves bruttód nettóját:
https://www.ethz.ch/en/the-eth-zurich/working-teaching-and-research/welcome-center/services-and-downloads/salary-calculator.html
Ezen a fórumon minden Svájccal kapcsolatos kérdésedre választ találsz:
https://www.englishforum.ch/

Havi költségek:
- lakás: 2.200-2.400 CHF
- tömegközlekedés, kötelező egészségügyi biztosítás, internet: 500 CHF
- étel: 500 CHF

Budapestre van közvetlen vonat, repülő Zürichből, a távolság nem lehet probléma. Angol bőven elég Zürichben.
Ha bármi kérdésed van, csak bátran. Akár privátba is.

Azért nem kell a Google-tól hasra esni, mert dolgoztatják a népet keményen. A benefitek meg inkább maszkolják a dolgokat, de a végeredmény ugyanaz. Egy engineer benefitekkel itthon is meg tudja keresni ennek a felét.
Ez alapján pedig az árak nem 50%-al többek:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Switzerland&country2=Hungary&city1=Zurich&city2=Budapest&tracking=getDispatchComparison

Mindig érdemes mérlegelni, mert ha kimész és 2 évig megszeded magad az jó. Viszont 10-20 éves időtávon felesleges átszámolni a kereseted. Inkább az életszínvonal szintjét kell meghatározni és arányaiban összehasonlítani a dolgokat az itthoniakkal.

Sok sikert.

Szerintem. Bár még nincs több évtizedes tapasztalatom az informatikában, de a munka világára annyi rálátásom van hogy a marketing igen is számít, azon belül is a név. Márpedig X év gugli fejlesztői meló nagyon jó kis marketing lesz az illető önéletrajzában. Állítom hogy az X év után ha megint nyilvánosság teszi a CV-jét, 10-szer annyian fogják hívni, tízszer jobb helyekre. Nagyon jól hangzik, itt a pénz a részletkérdés szerintem, akár fele annyiért is el lehetne vállalni 1-2 évig, csak e miatt....

Ez a jelenlegi piacnál nem igaz, mert hiány van és nem 15 jó jelentkező közül kell kitűnni. Továbbá az is igaz, hogy itthon nem fognak egy bizonyos szint felett fizetni így az ellenállásnak tekinthető a karrier pénzügyi pályáján.
Ezek a cégek pontosan tudják marketing értéküket és pont ezért rohanják meg az egyedülálló célcsoportot akinek kevésbé van vesztenivalója. Majd őket használják és az csak a munkavállalón múlik, hogy mennyire tud profitálni a dologból.
Mérlegelj és reálisan dönts!

Jogos, de szerintem mindenképp jelent valamit az ha valaki onnan jön. Az ilyen méretű cégek megtehetik hogy a rengeteg jelentkező közül tényleg a legeslegjobb jelölteket választják ki.

Oldalak