Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Szervusztok,

behívtak IT Konzulens pozícióra interjúra a Ernst and Young-hoz, de nem adtak leírást, hogy mégis mire kell készüljek. Szeretném tudni mennyi hajam marad az első hónap végére és ki tudom-e a fizetésemből fizetni a hajbeültetést? Mire számítsak a túlórán felül? Tréning, képzés, bérlettámogatás, cafetéria, 6 éves laptopok, hülye kollégák, tiszta de nyitott iroda, letiltott Youtube? Hallottam jót s rosszat is, a lóvé tudom, hogy magasabb valamennyivel. Kis cégben dolgozom konzulensként most is, de ott inkább mindenes vagyok, konzulens is.

Köszönöm, béke!

ha jól értem interjúra hívtak...
szerintem korai még azon agyalni hol fogod reggelente inni a kávéd...

A fórum eredeti céljait nagyban segítené, ha leírnád hogy hol vagy most, mit csinálasz kb. és mennyiért. Nyilván mindenki a neki érdekes információt szeretné megkapni, de így működésképtelenné válik a fórum.

Sziasztok,
1 év tapasztalattal szoftver tesztelőként istqb-val mennyi a reális bér kb. most?
Összehasonlításképp kíváncsi vagyok, mire számíthatok vagy nem számíthatok a közeledő újratárgyalásomon.
Köszi!

Szia! Attól függ, hogy budapestről, vagy vidékről, kis cégről vagy multiról van-e szó és mennyire van automatizálásban jártasságod, írsz-e szkripteket, stb. A saját példám az az, hogy ISQB-bal, 1 év tapasztalattal, Budapesen, multinál, BSc diplomával Br. 450.000 ezret kerestem.

Arról tud valaki infót, hoyg Debrecenben az EPAM-nál mennyi a Level 2-es Java Developer fizu?

Halihó,

egy cimborám szerint lvl. 2 szinten lehetett felvéve, mert fejlesztő a végzettsége, tesztelő volt, automata is, van tudása, jó a kiállása, megvannak a fogai is, etc.

Bruttó 400-ba adta el magát, egyelőre élvezi.

Pesten 1,5-2-szeres szorzók vannak, amely miatt van feszültség az irodák között, az EPAM pedig ezt szándékosan csinálta így, mert vidéken az igen jó pénz, ott az Egyetem, van EPAM-os képzés, de az elvégzett munka ugyanannyit ér.

*szerintem

Ez jó kérdés. Na megy hogy Bp-n mennyit fizetnek level 2, 3 szinten a fejlesztőknek, tesztelőknek.

az előző hsz rossz helyre ment...szóval
megint megtaláltak IBM-től 2nd level nw pozival, elmegyek az interjúra, kíváncsí vagyok... ha jól értem CCNA kell, az meg is van nekem. nem tudja valaki hogy mi ott a top fizu úgy kb? köszi!

Ha junior vagy akkor max 400, de light benefitek vannak. Seniorként már jobb, úgy 500 is kijöhet műszakpótlékkal. Ne legyenek illúzióid, mert a legolcsóbb megoldást keresik ami érezhető az egész cégen belül. Max 1 vizsga/év van fizetve és tréningek nem nagyon vannak(akármit is mondanak az interjún).

köszi! bruttóról beszélünk...? mert úgy seniorként az 500 igen karcsú lenne...gondolom nettókat írtál

Ezek bruttó bérek az operationsbe. Naív embereket keresnek akiket lehet használgatni.
Ott az új 3rd line poziknak is 800 br. környékén van a teteje seniorként, ezért keresnek mindig embert.

Kis cégnél, Budapesten, br 480000. Főleg azure backend fejlesztés .NET-ben. Összesen kb 3 év tapasztalat, ebből 1 év .NET, tárgyalóképes angollal.

megint megtaláltak IBM-től 2nd level nw pozival, elmegyek az interjúra, kíváncsí vagyok... ha jól értem CCNA kell, az meg is van nekem. nem tudja valaki hogy mi ott a top fizu úgy kb? köszi!

Sziasztok,

Jelenleg Budapesten dolgozom, mint Xamarin fejlesztő. Tapasztalataim: .NET 4+, Xamarin 2+, PHP,javascript,html,css 5+ év. Azon gondolkozunk, hogy visszaköltöznénk Szabolcsba egyéb okok miatt, így Debrecen jöhetne szóba munkahely szempontjából. Azt szeretném kérdezni, hogy Debrecenben milyen fizetésekkel lehet számolni az említett technológiákkal és tapasztalattal. Jelenleg 740k a bruttóm. Ez elérhető?

Előre is köszönöm!

Sziasztok!
Kérlek segítenétek, hogy OSCP vizsgával Magyaroroszágon milyen fizetést lehet elérni?
Köszi

Ez engem is érdekelne!

Agile Product owner 5 éves tapasztalattal mennyi az ideális fizu nagyobb cégeknél?

Szia! Budapesti német gyökerű Szoftverfejlesztő multicégnél dolgozom. product owner nem sok van a cégnél, azt poziciót inkább az anyaországban tartják meg. Én úgy gondolom, hogy olyan Bruttó 700-800 ezer huf kialkudható lehet.

Sziasztok!
Pécsen milyen fizetési lehetőségek vannak?
Tapasztalat: 2+ év .NET, 1+ év JAVA, MS SQL, Postgre, JavaScript, jQuery (a szokásos alap scriptek).
500 bruttó elérhető? Fejlődés, modern technológia alap.

Jobb helyeken igen. De ha egy hely fizet ennyit, nem biztos, hogy jó is. Van a városban olyan, ahol a kezdők br. 400 körül kapnak, de az egész szakmailag megkérdőjelezhető (legacy rendszer tutykolás), és nehéz lesz váltani később, mert megragadsz egy szinten. Ezt jó szem előtt tartani, ennyi gyakorlattal a pénz még ne motiváljon. Java n. 150/hó és 65+áfa/nap, tól-ig ezekről tudok. .NET kicsit kevesebb. Jobban jársz, ha egy kemény helyen lehúzol még 2-3 évet kevesebb pénzért, majd külföldre dolgozol kényelmes tempóban, jó technológiákkal, több pénzért. ;)

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy IT auditor tapasztalatot mennyire lehet "beleszámíttatni" a IT projektmenedzsment tapasztalatokhoz? Én azt vettem észre, hogy sokban hasonlít a 2 szakma egymáshoz.

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Sziasztok,
Ti hogy látjátok, ( Oracle, esetleg SQL Server ) DBA-ként, ha az ember komolyabb tapasztalatot szeretne szerezni, feltétlenül multihoz kell menni? Nemigen találok kkv szektorban olyan céget, ahol DBA-ként úgy látom, hogy mély vízbe lehetne kerülni, márpedig nekem ez lenne a célom jelenleg. A multis környzettől kissé ódzkodok, emiatt tendálok ebben az irányba. Esetleg ezen a területen egy multinál is lehet jobban fejlődni?

Miért, mitől kell félni egy multinál? A magasabb fizetésektől, jobban tervezhető jövőtől vagy hogy nem lesznek már állandóan figyelő, a főnöknél egy-egy sokat sejtető mondatot elmondó jóakarók? :-D

Nem vagyok otthon az adatbázisos álláspiacban, te egyszerűen tedd fel magadnak a kérdést: megérné egy KKV-nak Oracle DB-t működtetni, komolyabb szinten? (Bármit is jelentsen ez). Te jobban látod gondolom, hogy ennek mennyi költség és egyéb vonzata van a KKV felé (licencszerződés, ilyenek). Ha multinál jellemző a dolog, míg KKV-nál nem, akkor ez nekem azt sugallja, hogy egyszerűen túl drága, költséges egy kisebb cégnek ilyen szintű adatbázisozás? Nem tudom, ez csak tipp persze.

Igen, jól látod, KKV-szektorban üzemeltetni drága lenne. Pontosítok: olyan kisebb vállalkozásra (IT szolgáltatóra) gondoltam, amelyik adatbázisszerverek üzemeltetésével (is) foglalkozik.

Sziasztok, egy nagyon komoly döntés előtt állok most.

Az a helyzet hogy megkerestek a Google-tol hogy szeretnék-e náluk dolgozni a Zürichben található irodájukban. Az interjúk nagy részén sikeresen átmentem. Még egy van hátra és ha az is sikerül akkor talán kapok ajánlatot és akkor kellene dönteni hogy elfogadom-e vagy sem.
Valahol úgy érzem, hogy hatalmas lépés lenne az informatikai karrieremben egy ekkora vállalatnál dolgozni,
és a fizetés is nagyon jó (CHF 133.500/év = 115.760 EUR/év = 37.204.852 Ft/ év)
ez havonta: 2.786.880 Ft bruttó fizetés

Ehhez hozzá jön hogy Zürich (Svájc egy nagyon drága város) és ugye ezért a fizetésért fel kell rúgnom teljesen az eddigi életem: itt kell hagynom a családom, barátokat és egyedül kellene kimennem egy teljesen idegen országba ahol eleinte nem lenne senkim és még a nyelvet sem beszélem, csak az angolt.

Esetleg itt a fórumon van olyan aki Svájcban, akár Zürichben él és meg tudná mondani hogy kb milyen összegből lehetne kényelmesen megélni és mennyit lehetne félrerakni havonta.

Igazából csak ezért mennék, a fizetésért, érdekes lenne egy másik országban élni és kihívás lenne számomra. Csak valahogy mégis nehéz meghoznom a döntést hogy elhagyjam az otthonom vagy sem, ki tudja nem érezném ott jól magam, de ezt előre nem tudhatom.

Sziasztok, Londonban élő, ex-Google-os vagyok. Először is, egy tanács minden fórum olvasónak: interjúzzatok külföldi cégekkel, még ha nem is akartok vagy tudtok költözni. Ennek rengeteg előnye van:
1. Kapsz visszajelzést, hogy mekkora góré vagy. Vagy hogy mennyire nem, a globális piachoz képest, és miben kellene fejlődnöd.
2. Ha elég jó vagy, kapsz egy ajánlatot. Tegyük fel, hogy nem akarsz költözni. Ez akkor is visszajelzés, hogy mennyi az értéked. Ha tökre bírod a mostani helyedet is, egy jó jelzés, hogy készen állsz egy nagyobb feladatra, esetleg nagyobb fizetésre
3. Tegyük fel, visszautasítod az ajánlatot. Egyrészt, van, hogy a cég még picit ráemel. Másrészt, általában egy-két évig nyitva marad az ajtó. Lehet, hogy most nem költöznél, de egy év múlva, amikor itthon nagyon szarul érzed magad és jó lenne egy kis váltás, ez jól jönne.

Akkor most vissza a Google-hez, feedback Imrének:
1. Egyrészt, Imre, ha minden igaz, az onsite jön Zurichben. Ez nem egy, hanem 5-6 interjú egy napon és az egész folyamat legnehezebb része. Amikor a Google-nél voltam, az emberek kb 30%-a kapott ajánlatot innen. Szóval mindeképp készülj (Leetcode + systems design primer). Amikor meg mész, akkor ne görcsölj, hanem gondolj arra, hogy minden interjú egy tök jó beszélgetős problémamgeoldás egy tökre okos fejlesztővel.
2. Ha ajánlatot kapsz, akkor majd nézheted a számokat. A Google Zurichben baromi jól fizet. Pont ezért rengeteg a jelentkező - még USA-ból is - és ez az egyik legnehezebb hely bejutni.
3. A fizut nem tudom, honnan nézed, gyanítom, Glassdoor, ami pontatlan. Nincs olyan, hogy "ennyi a fizu". Minden azon múlik, az interjú alapján milyen szintre lőnek be (ha jól sikerül). T3 a SWE 2, T3 a SW3, T5 a Sr. Magyarországról általában T3 szintre vettünk fel, T4-hez vagy T5-hez általában hasonló nagy cégnél kell tapasztalat, főleg a gyakorlati architektúrához.
4. A fizu alapfizetésből, éves bónuszból és részvényből áll. A bónusz lehet alacsonyabb vagy magasabb, de ha jól dolgozol, mindig megkapod. A fizu range-ek Zurichben durvan ezek:
- T3: total comp. 160-220K CHF (alap fizu 120-150K CHF, részvény 25-40/év, bónusz target éves fizu 15%)
- T4: total comp 230-270K CFH (alap fizu 160-180K CHF, részvény 40-60/év, bónusz target éves fizu 15%)
Hasonlításképp, én a Google-nél T5 voltam, ahol hasonlóan megy fel a fizu.
5. Fizun túl a szakmai fejlődésre is gondolj. A Google Zurichben baromi jól fizet és a világ minden tájáról csábítja az embereket. Ergo hirtelen nagyon okos emberekkel vagy körülvéve és folyamatosan csak tanulsz. Egy év egy dinamikus, nyugati tech cégnél négy év fejlődés más helyen. Egy ilyen lehetőséget én kisebb fizuért is bevállalnék.

Sok sikert. Ha nem jön össze, jelentkezz Londonba a Facebooknál vagy Twitternél vagy Amszerdamban az Ubernél. Ezek a helyek a legjobbak most per pill Európában mind szakamilag, mind fizetésben (egyedül a hedge fundok fizetnek jobban Londonban, hasonló tapasztalattal)

Kedves Ádám,
Azt szeretném kérdezni hogy ezek a nagy vállalatok (a te esetedben a Google) fizetik az onsite interjúra való utazás költségét vagy azt a jelentkezőnek magának kell fizetnie saját zsebből?

Illetve nyújtott a Google bármiféle segítséget a "költözéshez"?

Oldalak