Fizetések a pénzügyi, számviteli területen

Adatok frissítve: 2016. július

A pénzügy-számviteli területen jól elkülönülnek a fizetési szintek a végzettség szerint. Egyértelműen megmutatkozik a különbség a Budapesten és vidéken elérhető jövedelmekben is, de vidéken már nem mutatható ki jelentős eltérés a nagyobb és kisebb települések közt.
Középiskolával a jellemző bruttó jövedelem vidéken 162.000 Ft, Budapesten 198.000 Ft körül van, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők vidéken 167.000 Ft, Budapesten 243.000 Ft körül keresnek. A diplomásoknak vidéken 240.000-270.000 Ft, Budapesten 350.000-420.000 Ft a jellemző fizetése, ezen belül kimutatható különbség van a főiskolai és egyetemi végzettségűek közt.

Egyéb juttatások:
Az esetek több mint felében előfordul természetbeni juttatás jellemzően havi 10.000-20.000 forint körüli értékben, de ennél alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.
Minden harmadik munkavállaló kap jutalmat, ez általában a havi fizetésnek megfelelő összeg, de alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.

Középiskolai végzettséggel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 161.900 142.000 - 185.800
Budapest 198.400 146.800 - 225.000

 

Felsőfokú képesítéssel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 167.200 141.900 - 242.000
Budapest 243.800 223.400 - 312.600

 

Főiskolai diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 240.200 176.200 - 280.000
Budapest 348.000 320.000 - 436.000

 

Egyetemi diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 272.500 191.800 - 421.800
Budapest 418.300 343.700 - 518.300

Vezetői pozícióban:

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, osztályvezető 443.000 266.500 - 544.600
Közép- és felsővezető 649.800 443.500 - 930.500

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!
Gazdálkodás és menedzsment szakon abszolvaltam az egyetemet (diplomám nincs a zarovizsga és a nyelvvizsga miatt), SAP alapszintű oklevelem van, Excel elég jól megy.
Mit gondoltok egy junior controllerkent milyen fizetési igényt adják meg? Mi lenne reális?
Előre is koszonom!

Szia!

Budapesten sztem br. 450 ezer reális lehet. Angol amúgy megy?

Sziasztok,

Senior Auditor vagyok egy BIG4 cégnél, Nálunk az alábbiak a fizuk:
Asszisztens 1. Br 420
Asszisztens 2. Br 480
Senior 1. Br 610
Senior 2. Br 720 (itt járok én)
Senior 3. Br 850
Manager 1. Br. 1M + prémium kategóriás autó

Minden felsorolt szinten, általában 1 évet töltünk el, mire a következőre léphetünk.
Minden felsorolt szint fizujához jár még Br 430 e HUF cafeteria / év.

Éves bónusz értékeléstől függően 0-3 havi bruttó bér szokott lenni.
Nem írom le melyik cégről van szó a négy közül, de nem hiszem, hogy lényeges eltérések lennének.

Felette már sajnos nem tudom, de van Még egész Manager 4-ig, aztán Senior Manager, Director, és a legvégén Partner, el sem tudom képzelni mennyire sokat kereshetnek :D

Kisebb cégeknél (nem Big4) azért ezek kicsit magas összegek. Illetve inkább az van, h 1 évenként nem nagyon lépkednek az emberek szintet. 1 év az szinte semmi. Azt gondolom HR-esként, hogy min. 5 év után lesz vki senior, azaz az általad leírt Senior 1 szintű. Nála valóban reális a br. 600-650. (azaz 610 nálatok)

Pályakezdőként br. 350 000 a reális egy átlag, kisebb cégnél. Általában 1 év letelte után vmikor számíthatsz kb. 10% emelkedésre, plusz az éves egységes béremelésre jövőre (hacsak nincsen olyan belső szabály, h az újak nem kaphatnak)

Úgy hidd el ahogy leírtam, 1 év minden szinten, kb Senior 3-ig stabilan, kiszámítható, 4. éve dolgozok itt, minden korábbi felsorolt szinten egy évet töltöttem, és mindig ilyen ütemben emelkedett a fizum.

Az oka:
Szezonban nem ritka hogy havi 250 órát le kell dolgozni, nagyon kevesen bírják, főleg sokáig, évekig. Ebből kifolyólag az ilyen cégek piramis szerkezete fenntartható marad, mert a tápláléklánc tetején nem sokan maradnak. Egy partner általában 12-15 évet tölt a cégnél mire eléri azt a szintet.

10 asszisztensből 5 már soha nem lesz senior, további 3 nem lesz manager.
Hamar lemorzsolódik az ember, egy előnye van, borzalmasan sokat lehet tanulni ha egy év alatt kettőt ledolgozik az ember, illetve ha az elején nem is, de pár év múlva magyar viszonyokhoz képest korrekten megfizetik.

Sziasztok!

3 éve dolgozom könyvelőként egy 100 fős multinál, gazdasági alapdiplomám van, angolul felsőfokon, németül középfokon beszélek.

Milyen bruttó bérigényem lehet egy budapesti SSC-ben GL accountantként/Finance analystként?
Most keresek br. 500-at plusz cafi, nyelvet alig kell használni...

Bruttó 560-580 reális lehet?

Szia. 600 is simán, nekem 580, 1,5 év ssc tapasztalattal, és nincs német tudásom. 3-400 fős ssc. Viszont ehhez kell penge Excel, és számviteli tényleges tudás.

szia!

köszi a válaszod! és mit értesz penge Excel tudás alatt? makrokat tudni kell?
megkérdezhetem, hogy milyen területen vagy?

Pengel Excel alatt én azt értem amikor valakinek a Pivot+Makró+VBA hármasból MINDEGYIK tökéletesen megy.

ááh értem, sajnos ezek közül én csak a Pivot-ot tudom, mármint olyan értelemben, hogy nem esik nehezemre összerakni egy pivot táblázatot, viszont se VBA, se Makró nincs meg.
Persze nem is jelentkeznék olyan állásra, ahol profi vagy "advanced" Excel-t várnak, viszont gondolom úgy a fizetés is alacsonyabb.

Mennyit lehet keresni egy nyugat-dunántúli megyei jogú városban, gazdálkodási és menedzsment BA-val + mérlegképes könyvelő OKJ-val? Német, angol B2.

Sziasztok,

Olvasgattam itt a hozzaszolasokat. Meg a vegen en is hazakoltozok egy kis idore, hogy megnezzem milyen is az elet otthon manapsag. Kozgaz es penzugy ba hons diplomam van es jelenleg ACCA-t csinalom ami kb olyasmi lehet mintha otthon merlegkepes lennek?

Anyagbeszerzokent dolgoztam eddig de most elkezdtem dolgozni penzugyi asszistenskent egy telekommunikacios cegnel es az a terv, hogy 3 even belul meglesz az ACCA, mert amugy is 3 ev szakmai tapasztalat kell hozza minimum, tehat ha meg is lesznek a vizsgak elobb akkor sem leszek Chartered Accountant. Angol persze megy ha mar Angliaban diplomaztam, dolgozok es elek. Gondolom lenne lehotseg melot talalni. Kinek milyen tapasztalatai vannak kulfodi cegekkel kapcsolatban amik Budapesten mukodnek? Milyenek a fizetesek? Jobban megbecsulik a dolgozot mint a magyar munkaltatok? Nagy plusz ha folyekonyan beszelek angolul? Gondolom otthon is sokan beszelnek jol angolul manapsag.

Tisztelettel
David B.

Helló,

Acca itthon szerintem nem sokat ér, talán egyedül a BIG4-nál. Egy mérlegképessel használhatóbb tudást kapsz sokkal, mint bármilyen külföldi képzéssel. Külföldi multinál el fogsz tudni helyezkedni, ahol nem kell a magyar jogszabályokat tudni, de olyan területen ahol vágni kell a magyar dolgokat, ott ugye egyértelműen esélytelen.

Körülbelül hol tart most a béred...elég a heti,ha leírod, onnan tudunk neked viszonyítási alapot adni az itthoni bérekről. Ilyen háttér múlttal elég szép fizetést érhetsz el külföldi multiknál, bár a komolyabb cégekhez teperni kell egy kicsit....jól jön egy ismerős is....,ennek ellenére sok mindentől függ, ugye a fővárosban horror árakon van az albi,ha nem idevalósi vagy. Bár ez kint sincs másképp.Ugye azt tudni kell,h sokan nem tudnak elhelyezkedni ilyen prioritású magyar diplomával és elég jó nyelvtudással sem.

Sziasztok,

Erdeklodnek, Jovo majusban vegzek BA(HONS) Accounting szakon a Uk-ban, folyekony szakmai angollal, de nulla tapasztalattal es nem a 20-as eveimben vagyok. Kacerkodom a gondolattal, hogy haza koltozzek miutan vegzek. A kerdesem, hogy milyen eselyekkel indulok munka kereses ugyben es milyen indulo fizetesre alapozhatok? A hazai Tax rendszert nem ismerem, de a Uk tax az megy es az IFRS alapjan tanulok.

Valaszokat elore is koszi.

Szia,

Folyékony szakmai angollal plusz közgazdász diplomával elég sok helyre el tudsz menni. Számodra szerinem célszerű egy nagyobb multihoz (SSC -Share service center)menni, ott bőven megkapsz 450 felett, de inkább 500 körül, mondjuk ahhoz azért kell némi tapasztalat, viszont ott elég gyorsan tudod kamatoztatni a megszerzett tudást.

Pénzügyi-számviteli okj-s középfokú végzettségem van, ha felvesznek számviteli ügyintézőnek mennyit kereshetek ezzel a releváns végzettséggel?

Attól függ Bp,vidéki nagyváros vagy kisváros. A fővárosban ha kezdő vagy akkor én bruttó 250 körül látom valósnak. Tapasztalattal br. 280 kb. Vidéken viszont nálunk az ismerettségi körömben egy hasonló számviteli ügyintéző Nettó 140 körül kap (30 ezer fős város)

Sziasztok! Szerintetek mennyi a reális bérigény Budapesten, ha van 2 év könyvelőasszisztensi tapasztalatom (90%-ban áruszámla könyvelés), most végeztem pénzügyi-számvitel OKJ-tanfolyamot és pénzügyi ügyintézői papírom van. Jelenleg 170 a nettóm egy középvállalatnál.

Attól függ, ha önállóan is tudsz könyvelni kisebb cégeket, beadni adóbevallásokat, akkor akár jóval többet. Viszont 2 év könyvelőasszisztensi tapasztalattal szeritnem nem sokkal kereshetsz többet. Több évet lehúztam nagyobb Könyvizsgáló cégnél ahol könyveltek is, valamint rengetek ismerősöm könyvel. Tehát azt javaslom,hogy fektess bele még némi energiát, én a PSZF-et (most már BGE-PSZK)javaslom, vagy egy normális főiskolást, de ha más nem akkor egy mérlegképest és utána nagyon sok lehetőséged lesz, feltéve ha élvezed amit csinálsz. :)

Közel 7 éve dolgozom állami szektorban, előtte 2 évig voltam egy multinál pénzügyi gyakornok. Közgazdász diplomám, angol szakmai középfokú nyelvvizsgám, mérlegképes könyvelő és pénzügyi számviteli képesítésem van, kevés gyakorlatom van pénzügy területen. A nyelvtudásom kopott, mert nem használom. Mennyi a reális fizetés a Közép-Dunántúli régióban városban egy kb 200 fős multi cégnél egy pénzügyi számviteli ügyintézői pozícióban, ahol elvárás a mérlegképes végzettség+ nyelvtudás?

Sziasztok! Szerintetek a budapesti buszos cégnél... kb. mennyit keres egy számviteli munkatárs? Tapasztalat végzettség megvan. Interjúra megyek és nem tudom mit mondjak, ha megkérdezik, nem ismerem az ottani viszonyokat.

Érettségi utáni Okj tanfolyamon csinálom a Pénzügyi és számviteli ügyintézőt ( 2 éves) majd utána maradok a suliban még 1 évet hogy elvégezzem a mérlegképest. Így kb mennyi lenne a fizetésem?

Fővárosban? Br. 300 000 + egyéb juttatásokat becélozhatsz. De nem árta azért vmi gyakorlat. Ha el tudnál menni akár csak 3-4 hónapra gyakornoki pozi, ahol nem fénymásolni és kávét főzni, hanem betanítanak s már dolgozni, akkor a fent írt összeg teljesen rendben van.

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kezdő könyvelőként, 6 hónap tapasztalattal Budapesten mennyi fizetésre számíthatok? Előre is köszönöm a válaszokat!

Sziasztok!

Angol anyanyelvu orszagban vegeztem kozgaszdasz diplomaval. Palyakezdo vagyok, nincs relevans szakmai gyakorlatom. Az angolt folyekonyan beszelem, nemetet tarsalgasi szinten.
Budapesten az egyik multi SSC-jeben kaptam ajanlatot Kontroller pozira. Szerintetek a Br. 388 ezer+cafeteria az korrekt ajanlat?

Koszi

Teljesen jó, tipikus diplomás pályakezdő bér egy jobban fizető cégnél. Átlagos pár száz fős cégnél kb. br. 350-re számíthatsz. (+egyéb juttatások)
Az angolt a jövőben nagyon jól fogod tudni kamatoztatni, csak türelem. Legyen 2, de inkább 3 év valóban releváns tapasztalatod s utána megnyílnak a lehetőségek!

Mindenféleképpen fogadd el.

Sziasztok, érdeklődnék, (mivel nem vagyok tisztában a budapesti fizetésekkel) hogy könyvelőként Budapesten 3-4 éves gyakorlattal brutto 455.000 Ft + havi 34.000 Ft cafeteria jónak számít e? Tudom, hogy cége válogatja a fizetést, de kíváncsi lennék, mi a véleményetek. Előre is köszi a választ!

Oldalak