Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

hezitálok amúgy, egerben van távban matek még ami nekem még belátható távolságra van, eddig is eléggé autodidakta voltam mindenben, nem feltétlenül mennék nappalira amúgy, főleg 40+-osan nem.

Nem akarok ilyen sznob-szerűnek tűnni, de én kerülöm a kicsi, nevenincs sulikat. Hazánkban kb. annyi felsőokatási intézmény van mint németországban - aminek a lakossága nyolcszoros.... Igen a papír nem számít, hanem a tudás, igen, lehet autodidakta módon tanulni ma már szinte bármit, stb. A melóhelyen pont erről vitatkoztam a kollégákkal, hogy minek suliba járni, meg kell tanulni azt ami érdekel célirányosan és kész. Bullshit.
Sztem óriási különbség van egy matematikus, meg egy önképzett matekkal foglalkozó személy között, én nem hiszek a rövidebb-út elméletben, mert ahogy a mondás tartja: "easy way: easy results, hard way: hard results" :P

Ha mar matek, akkor Nincs kiralyi ut! Persze ez matematikatortenet, de igy is nagyon erdekes.

Főleg matekos diplomával. Amúgy Java jobban fizet kicsit, cserébe kapsz baszott unalmas üzleti projekteket. Kell az neked? Nem :) A C++ / Python elég izgin hangzik, ráadásul egész jó fizuért.

Sziasztok!
5 éve dolgozok fejlesztőként, eleinte ESB (IBM és Oracle technológiák leginkább) és Java területen dolgoztam.
1 éve váltottam, jelenleg bruttó 700e forintot kapok egyéb juttatás nélkül. Jelenleg outsource-olva vagyok. Mivel egy év letelt (valamiért úgy gondoltam/gondolom, hogy ezt érdemes kivárni), így beszélnék a főnökkel fizu kapcsán.
Mennyit lenne érdemes kérnem? Tudom, hogy a cégnél van aki 250e-el többet keres (hasonló tapasztalattal).
Köszönöm előre is!
Üdv, Dani

Szia!
Kimaradt, hogy Budapesten vagy vidéken dolgozol.
Budapesten Java fejlesztőként jelenleg és is br 700-nál tartok. Én most kb 2.5 év java, spring munka tapasztalattal rendelkezem. Amúgy BME infó MSC van a hátam mögött ( valamint egyetem mellett ezen kívül kb 1.5 évet javaztam nem munkaként, plusz van erőteljes frontendes rálátásom is). Egyéb juttatásként van céges laptop, telefon és a telefonhoz korlátlan előfizetés.
Szerintem +10%-20% mindenképpen mondj be. Várom az eredményt!

Sziasztok

Az Unisysrol tudtok valamit mondani? Mennyire eri meg odamenni?
En hallottam jot, rosszat is.
Egy PM pozira jelentkeztem ITIL, PMP certtel 8+ ev PM tapasztalattal.

PMként ott 900+ alatt ne menj el.
Egyébként szedett védett banda és néha a szereplők között forogsz support híján... Nem árt tudni ezeket mielőtt aláírnál náluk.

Annyira szedett vedett mint a tobbi SSC-ben, vagy ok valamiert kulonlegesek?

Annyira az általános dolgokat nézve + itt kapod a timelinekat, de a supportot mögé nem. Így van hogy haladnál, de teamek nem nagyon kooperálnak. A BT dettó, a többi SSCben azért nagyjából tudsz dolgozni és kapsz támogatást, ha netán az egyik teamet kell noszogatni!

Már bocs, de az Unisys messze a legjobb SSC. Szuper csapat, remek kihívások, motivált társaság. Persze a fizu is a legjobb.

Mindenkinek, akinek mesélem, hogy mennyire szupi, nem is akarják elhinni. Hát gyertek ide! Persze itt csak a legjobbak dolgoznak, szóval segít, ha ismersz valakit, mert nagyon meg kell válogatnunk, hogy ki jöhet ilyen remek csapatba.

Gyertek, jelentkezzetek! De csak ha jók vagytok, csapatjátékosok és szerettek keményen dolgozni!

jaj de edes

Hallottunk egy belső menedzsert, mert összeomlóban a hírnév ;)

Nem vagyok menedzser - egyszerűen csak imádok itt dolgozni! HIdd el, voltam már más SSC-nél és több ismerősöm is van. Már maga az a tény, hogy azt feltételezed, hogy menedzser vagyok, jelzi, hogy valami szörnyű helyen dolgozhatsz - talán a BT egyik híres-hírhedt csapatában vagy? Onnan már több ember is jelentkezett hozzánk, a legjobbak át is jöttek és szuperül érzik magukat.

Na, nem szaporítom a szót: nálunk a morál, a fizetés és a lelkesedés is igazán jó. Gyertek, ha nem hiszitek!

Dolgoztam náluk, első melóhely, 1st level support. Semmi különleges nem volt bennük, pont olyan mint bármelyik másik SSC, fizetés kicsit a piaci átlag fölött volt (kb. 10%-kal többel nem).

Szervusztok,

behívtak IT Konzulens pozícióra interjúra a Ernst and Young-hoz, de nem adtak leírást, hogy mégis mire kell készüljek. Szeretném tudni mennyi hajam marad az első hónap végére és ki tudom-e a fizetésemből fizetni a hajbeültetést? Mire számítsak a túlórán felül? Tréning, képzés, bérlettámogatás, cafetéria, 6 éves laptopok, hülye kollégák, tiszta de nyitott iroda, letiltott Youtube? Hallottam jót s rosszat is, a lóvé tudom, hogy magasabb valamennyivel. Kis cégben dolgozom konzulensként most is, de ott inkább mindenes vagyok, konzulens is.

Köszönöm, béke!

ha jól értem interjúra hívtak...
szerintem korai még azon agyalni hol fogod reggelente inni a kávéd...

A fórum eredeti céljait nagyban segítené, ha leírnád hogy hol vagy most, mit csinálasz kb. és mennyiért. Nyilván mindenki a neki érdekes információt szeretné megkapni, de így működésképtelenné válik a fórum.

Sziasztok,
1 év tapasztalattal szoftver tesztelőként istqb-val mennyi a reális bér kb. most?
Összehasonlításképp kíváncsi vagyok, mire számíthatok vagy nem számíthatok a közeledő újratárgyalásomon.
Köszi!

Szia! Attól függ, hogy budapestről, vagy vidékről, kis cégről vagy multiról van-e szó és mennyire van automatizálásban jártasságod, írsz-e szkripteket, stb. A saját példám az az, hogy ISQB-bal, 1 év tapasztalattal, Budapesen, multinál, BSc diplomával Br. 450.000 ezret kerestem.

Arról tud valaki infót, hoyg Debrecenben az EPAM-nál mennyi a Level 2-es Java Developer fizu?

Halihó,

egy cimborám szerint lvl. 2 szinten lehetett felvéve, mert fejlesztő a végzettsége, tesztelő volt, automata is, van tudása, jó a kiállása, megvannak a fogai is, etc.

Bruttó 400-ba adta el magát, egyelőre élvezi.

Pesten 1,5-2-szeres szorzók vannak, amely miatt van feszültség az irodák között, az EPAM pedig ezt szándékosan csinálta így, mert vidéken az igen jó pénz, ott az Egyetem, van EPAM-os képzés, de az elvégzett munka ugyanannyit ér.

*szerintem

Ez jó kérdés. Na megy hogy Bp-n mennyit fizetnek level 2, 3 szinten a fejlesztőknek, tesztelőknek.

az előző hsz rossz helyre ment...szóval
megint megtaláltak IBM-től 2nd level nw pozival, elmegyek az interjúra, kíváncsí vagyok... ha jól értem CCNA kell, az meg is van nekem. nem tudja valaki hogy mi ott a top fizu úgy kb? köszi!

Ha junior vagy akkor max 400, de light benefitek vannak. Seniorként már jobb, úgy 500 is kijöhet műszakpótlékkal. Ne legyenek illúzióid, mert a legolcsóbb megoldást keresik ami érezhető az egész cégen belül. Max 1 vizsga/év van fizetve és tréningek nem nagyon vannak(akármit is mondanak az interjún).

köszi! bruttóról beszélünk...? mert úgy seniorként az 500 igen karcsú lenne...gondolom nettókat írtál

Ezek bruttó bérek az operationsbe. Naív embereket keresnek akiket lehet használgatni.
Ott az új 3rd line poziknak is 800 br. környékén van a teteje seniorként, ezért keresnek mindig embert.

Kis cégnél, Budapesten, br 480000. Főleg azure backend fejlesztés .NET-ben. Összesen kb 3 év tapasztalat, ebből 1 év .NET, tárgyalóképes angollal.

megint megtaláltak IBM-től 2nd level nw pozival, elmegyek az interjúra, kíváncsí vagyok... ha jól értem CCNA kell, az meg is van nekem. nem tudja valaki hogy mi ott a top fizu úgy kb? köszi!

Oldalak