Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Nagyon összesűrűsödött a mezőny, ha 3 év tapasztalattal 750-830e -s fizetések repkednek..
10+ év felett is néznek erősen ha valaki 900 ezret mer kérni. Valami itt nem stimmel.

Nekem 4 év tapasztalattal idén több mint 50%-al nőtt a bérem, most bruttó 800 ezer Ft. C++, Budapest, túlóra nélkül normális tempóban. Plusz ehhez még jön ugye a havi 30 nettó kafetéria és fél évente a kb fél havi bónusz.

Szóval ha valamit rosszul csinál valaki az a 10+ éves tapasztalatú emberek akik elmennek annyiért dolgozni valahova :)

Én elhiszem :)
Nekem az utóbbi 4 évben nőtt 67%-l a fizetésem, nem 1 év alatt :D
Egyébként, hogy konkretizáljunk, jelenleg 880 ezer, bónusz nincs, kafetéria van kb 40 ezer/hó.
Amolyan tesztfejlesztő vagyok vagyis azt látom, hogy ez a infós ranglétra alján van azért a prog.hu-s cikk alapján, de ha megnézek egy Hays statisztikát, akkor is, egy "rendes" fejlesztő többet kap.
Valszeg nagyobb ugrást akkor tudnék elérni s 7 számjegyre ugrani, ha tényleges fejlesztő lennék, csak az utóbbi évek az önéletrajzban mindig azt hozzák elő a cégekben a Linkedin-n, hogy érdekel-e tesztelés. Hát nem, nem is foglalkozom velük, pláne úgy, hogy tudom a cégekről, hogy van amelyik a havi 500-ra is sírna már.
Viszont a Cognizant bejelentkezett egy C/C++ fejlesztő állással, azt az interjúsorozatot év végén lehet végigjárom, hogy na mégis mi lenne ha. Már a levelükben mesés fizetést ígértek :D

Érdekes mert nekem abszolút nem ez a tapasztalatom. Idén amikor tesztfejlesztőnek jelentkeztem az 1m bruttót több helyen is alku nélkül megadták, sőt valahol még bónuszt is, szóval nem muszáj alkalmazást fejlesztened, hogy elérd a 7 számjegyet.

Kb az a misi a plafon is egyben. Felette nem nagyon adnak, ha nem lead vagy fejlesztő vagy.

Na és valamelyik állást el is fogadtad, váltottál?
Mennyit emelkedett a fizetésed %-san és mennyi időt voltál az előző helyeden?

Lehetséges, neked már "újabb" a tapasztalatod. Én 2017 második féléves tapasztalatomra írtam hogy a 900-ra erősen néztek. Na de majd idén körbenézek s meglátom mennyit emelkedtek a bérek, bemondom a 7 számjegyet.

Jah, nem stimmel, hogy emberek 10+ ev tapasztalattal ilyen keveset kernek. Aztan mindenki fizeteset lenyomjak, ezert is alacsony a berszinvonal. Valaki meg tudna mondani, hogy az miert van, hogy ha a kododat mondjuk No.-ban vagy az USA-ban hasznaljak, akkor miert elegszunk meg, hogy csak 3-ad annyit fizetnek erte? Az nem er annyit mintha ottani fizetesert keszult volna? Az informatika pont az a terulet, ahol nem lenne szabad, hogy igaz legyen az adot torszagra jellemzo berszinvonal, foleg, ha nemzetkozi piacra megy a termek!!!

Ez az érem egyik oldala, a másik meg az, hogy ennek köszönhetjük, hogy ide is hoznak pozíciókat. Ha nem lennénk olcsóbbak, mint az ameriaki szakemberek, akkor az ottaniakkal végeztetnék el ugyanezt a munkát. Persze nekünk sem a legjobb, mert a román, ukrán (bár ők a konfliktushelyzet miatt vesztettek vonzerejükből) és az indiaiak még olcsóbbak. Sok nyugat/közép európai kollégát láttam lecserélni az utóbbi 2 évben a felsoroltakra. Sajnos mind jó szakemberek lettek lecserélve rosszabbakra. De ez senkit sem érdekel, a cost saving meg volt. Így megy ez.

Jo fizetes <> sok eves tapasztalat
Jo fizetes == konfrontacio

Vannak olyan kollegak akik kerulik az osszetuzeseket a vezetokkel/HR/menedzsmenttel. Ok beletorodnek a sajat helyzetukbe “mashol is szar alapon”. Ertekes embereket latok, akik nincsenek tisztaban a helyzetukkel.

Ha a fizetes a fo motivalo tenyezo akkor erdemes onmenedzselesre is forditani idot nem csak szakmai blogokra. Nem a segnyalasra gondolok - bar vannak akik Igen ugyesek benne - inkabb onerdek-ervenyesitesre - ami egy mas szint.

10+ itthon, Java enterprise ( minden ami elofordul ) - Ferfi, 1,940M - ez nem a magassagom

az igen, gratulálok, te mindenféle statisztikákból kilógsz - felfelé :D
mondjuk a lead java developerek vannak talán a piramis csúcsán, de ilyen fizetést egy statisztikában se láttam vagy direkt titkolják :D
A legjobb helyzet, ha nagyon kell az ember s akkor lehet felfelé +50-100 ezret elkérni a "tervezettől", de erre rá kell érezni, mennyire kell az ember.
Ahol én vagyok ott se nagyon vannak megfizetve az emberek, mindenki abban a hitben van, hogy csak a managerek kereshetnek olyan sokat, elvannak ennyivel is. Nincs lázongás se. Win helyzet a cég szempontjából.

Általában a jobban fizető munkahelyekből van kevesebb de azokra többen is jelentkeznek. A haranggörbe jobb oldala. S máshol néznek ugyanakkora összegre, hogy mi van?? Vagyis nem lenyomja, hanem annyit adnak vagy semmit. Lehet választani.

pl. a tudásod? :D

Nem az évek számítanak... az számít mit tudsz...

Valóban számít, hogy ki melyik területen van, nem mindegy hogy Java developer vagy tesztelő. Csak elnézve pl pont a Hays statisztikát, nekem az jön le, hogy nagyon gyorsan szintlépés van, mert minden cég fosik attól, hogy elmegy tőlük a munkavállaló.
Valamelyik cikkben volt is erről szó, hogy sok helyen már nem juniorként kezd valaki az egyetemről kiesve, hanem megelőlegezik a tapasztaltabbak fizetését. S kb erre utaltam, hogy összesűrűsödik a mezöny.
Szerintem sok cégnél lenne morgás, lázongás, ha kiderülne ki mennyit keres :-)

szerintem azért 3 év gyakorlattal a 750 az nem rossz, az még messze nem senior szint...

az, hogy a matek diplomád kutyát nem érdekli azon ne csodálkozz, ha olyan helyre mész ahol nem kell használni akkor ne várd el, hogy megfizetik... ilyen szempontból "felesleges" az a tudás az adott helyen, ezen nem tudom mit csodálkozol... ha lenne egy jogász diplomád az sem érdekelne senkit ha közben nem használod...

bújhatod a c++ szabványt is, a szoftverfejlesztés azért nem csak abból áll...

mondom ezt úgy, hogy 20 éve fejlesztek, C++-ban is jó sokat... és én most próbálok visszamenni egyetemre matek szakra érett fejjel... habár tudom, hogy a legtöbb munkámban eddig semennyi matek nem kellett és valószínű ezután sem kell nagyon...

Jól teszed. Én matekkal, algoritmus elmélettel kezdtem, utáltam is mint a sz@rt, de így 20 évnyi pályafutás távlatából azt kell mondjam, ez az értelme a programozásnak. A nyelv nem számít, azok jönnek mennek, a fancy libek/frameworkök is minden 5 évben cserélődnek, de a matek és a algoritmus marad - az a költemény a bármilyen nyelvben megírt kódban.

Nekem eddig nincs olyan tapasztalaom, ami azt mutatna, hogy van ertelme ennek a tapasztalt, de meg nem senior, senior felosztasnak. Ismerek olyan seniorokat, akik olyan dolgokat nem tudnak, hogy nekem eg a pofam. Mikor interjura bejon a faszi 10+ ev tapasztalattal, aki mar ugye Senior, es nem tudjuk felvenni, mert alapveto dolgokat nem tud. Es most nem arra gondolok, hogy nem language expert, hanem a szoftverfejlesztesrol ugy altalaban, meg a minosegi kodrol lovese sincs. Jah, es nem egy volt ilyen. Persze tisztelet a kivetelnek. Az olyanok szavara hatalmas alazattal figyelnek, hogy tanitsanak. Csinald a matekot! Jobb (szak)ember leszel tole! :D

Én is pont ezen gondolkozom, csak a bökkenő hogy magyarországon nem nappalis munkarendben matek nem nagyon van. Matematika (Bsc) úgy tudom Szegeden szokott indulni, de az sem minden évben. Te hogy tervezel belevágni? Nappalin fogod nyomni?

hezitálok amúgy, egerben van távban matek még ami nekem még belátható távolságra van, eddig is eléggé autodidakta voltam mindenben, nem feltétlenül mennék nappalira amúgy, főleg 40+-osan nem.

Nem akarok ilyen sznob-szerűnek tűnni, de én kerülöm a kicsi, nevenincs sulikat. Hazánkban kb. annyi felsőokatási intézmény van mint németországban - aminek a lakossága nyolcszoros.... Igen a papír nem számít, hanem a tudás, igen, lehet autodidakta módon tanulni ma már szinte bármit, stb. A melóhelyen pont erről vitatkoztam a kollégákkal, hogy minek suliba járni, meg kell tanulni azt ami érdekel célirányosan és kész. Bullshit.
Sztem óriási különbség van egy matematikus, meg egy önképzett matekkal foglalkozó személy között, én nem hiszek a rövidebb-út elméletben, mert ahogy a mondás tartja: "easy way: easy results, hard way: hard results" :P

Ha mar matek, akkor Nincs kiralyi ut! Persze ez matematikatortenet, de igy is nagyon erdekes.

Főleg matekos diplomával. Amúgy Java jobban fizet kicsit, cserébe kapsz baszott unalmas üzleti projekteket. Kell az neked? Nem :) A C++ / Python elég izgin hangzik, ráadásul egész jó fizuért.

Sziasztok!
5 éve dolgozok fejlesztőként, eleinte ESB (IBM és Oracle technológiák leginkább) és Java területen dolgoztam.
1 éve váltottam, jelenleg bruttó 700e forintot kapok egyéb juttatás nélkül. Jelenleg outsource-olva vagyok. Mivel egy év letelt (valamiért úgy gondoltam/gondolom, hogy ezt érdemes kivárni), így beszélnék a főnökkel fizu kapcsán.
Mennyit lenne érdemes kérnem? Tudom, hogy a cégnél van aki 250e-el többet keres (hasonló tapasztalattal).
Köszönöm előre is!
Üdv, Dani

Szia!
Kimaradt, hogy Budapesten vagy vidéken dolgozol.
Budapesten Java fejlesztőként jelenleg és is br 700-nál tartok. Én most kb 2.5 év java, spring munka tapasztalattal rendelkezem. Amúgy BME infó MSC van a hátam mögött ( valamint egyetem mellett ezen kívül kb 1.5 évet javaztam nem munkaként, plusz van erőteljes frontendes rálátásom is). Egyéb juttatásként van céges laptop, telefon és a telefonhoz korlátlan előfizetés.
Szerintem +10%-20% mindenképpen mondj be. Várom az eredményt!

Sziasztok

Az Unisysrol tudtok valamit mondani? Mennyire eri meg odamenni?
En hallottam jot, rosszat is.
Egy PM pozira jelentkeztem ITIL, PMP certtel 8+ ev PM tapasztalattal.

PMként ott 900+ alatt ne menj el.
Egyébként szedett védett banda és néha a szereplők között forogsz support híján... Nem árt tudni ezeket mielőtt aláírnál náluk.

Annyira szedett vedett mint a tobbi SSC-ben, vagy ok valamiert kulonlegesek?

Annyira az általános dolgokat nézve + itt kapod a timelinekat, de a supportot mögé nem. Így van hogy haladnál, de teamek nem nagyon kooperálnak. A BT dettó, a többi SSCben azért nagyjából tudsz dolgozni és kapsz támogatást, ha netán az egyik teamet kell noszogatni!

Már bocs, de az Unisys messze a legjobb SSC. Szuper csapat, remek kihívások, motivált társaság. Persze a fizu is a legjobb.

Mindenkinek, akinek mesélem, hogy mennyire szupi, nem is akarják elhinni. Hát gyertek ide! Persze itt csak a legjobbak dolgoznak, szóval segít, ha ismersz valakit, mert nagyon meg kell válogatnunk, hogy ki jöhet ilyen remek csapatba.

Gyertek, jelentkezzetek! De csak ha jók vagytok, csapatjátékosok és szerettek keményen dolgozni!

jaj de edes

Oldalak