Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Lehet, hogy a Google-nél várni kell, de pl Amszterdamban van Uber, Londonban Facebook (bár London most necces a Brexit miatt). Az interjú kb ugyanaz a szint, ha jól felkészültél a Google-ból. Bár ha a phone screen nem ment jól, akkor lehet, hogy többet kell gyakorolnod? Az messze a legkönnyebb, az onsite, az az ami tényleg kemény.

Mi az ami, nem ment? A kódot gyorsan megírtad, működött, írtál hozzá teszteket?

Pár tipp a felkészüléshez: https://www.techinspiracio.com/hogyan-dolgozz-igazan-jo-szoftvercegenel/ (azt hiszem, aki ezt írta, az Ubernél van)

Hát kicsit nehezen ment mert ugye a mindennapos programozással kapcsoaltos feladatok másabbak mint amiket ezeken a komolyabb céges interjúkon adnak. Gyakoroltam amennyit tudtam de ezeket szerint nem volt elég, még többet kellene..
Meg hogy úgy izgultam hogy elkövettem pár alapvető hibát kódolás közben.

Mennyit készültél rá? Ém 2 hónapot, napi 4 órában készültem a Facebookra. Leetcode nonstop (https://leetcode.com/), én 2-300 mediumot oldottam meg. Onsite-ra a system design is fontos volt: highscalability + interviewbit segitett nekem.

Sok munka volt, de megerte, szakmailag es anyagilag is. 2x annyi a fizetes itt kint, mint az atlag fejlesztonek es szakmailag tenyleg nagyon magas hely. Sok sikert a feljeszulesre. Én is interjúztatok itt kint, alap, hogy a kódnak működnie kell helyesen, egyébként szevasz. És a helyedben Google, Uber, Facebook mellett meg a Twitternel is probalkoznek. Az utana kovetkezo, jo, de szakmailag/anyagilag kevesbe eros helyek az Amazon es Microsoft Dublinban/Londonban.

szvsz akinek ennyit kell készülni egy interjúra az nem tud semmit, csak a beseggelt, illetve mások által szájába rakott dolgokat ismételni.
Persze ezzel a módszerrel (a felvételi processek hibái miatt), könnyen be lehet kerülni akárhova.

Azt utána mindenki csodálkozik, hogy hol vannak a jó programozok, meg hogy miért olyanok a szoftverek manapság, amilyenek...

Hát összesen 3 hónapot munka mellett, hétköznap kevesebbet, hétvégén többet tudtam készülni, csak az volt a baj hogy hiànyosságokat kellett pótoljak az elején és újra àt vegyem az algoritmusokat és adatszerkezeteket. Csak utàna kezdtem gyakorolni Leetcode-on. Easy - mediumokat oldottam.
Szóval ahhoz hogy valaha is sikerüljön olyan szinten kell lenni hogy kapásból menjen a Leetcode medium-hard?
Igazából egyetértek az interjuztatókkal mert talán még nem àllok készen csak gondoltam írok ide hátha ír olyan is aki járta már ezt az útat.
Amúgy megfogadom a tanácsot, szétnézek majd a többi cégnél is, de mielőtt jelentkezem kell fejlesztenem magam. De munka mellett hogy lehetséges ez?

Akkor most láttad, hogy hol a léc :) Kemény munka, kitartás és érdeklődés kell, hogy sikerüljön. Meg interjúzás. Ne felejtsd el, hogy ezek a helyek a szakma csúcsa - ha ide bekerülsz, kb bárhova felvesznek utána. Az más kérdés, hogy lehet, nem akarsz majd menni :)

Rajtad áll, hogy hogy oldod meg a felkészülést. Van, aki gyereket nevel munka mellett, van aki nyelvet tanul, van, aki WoW-ozik és van, aki a dobbantásra készül :)

Nekem személy szerint bejött a Leetcode - pontosabban tökre zavart, hogy mennyi mindent nem tudtam megoldani. Eleinte :)

Rajtad áll, hogy bele tudod/akarod-e rakni a munkát. Hajrá!

"Ne felejtsd el, hogy ezek a helyek a szakma csúcsa"
Az ismert, nagy cegek kozul. :)

Az a léc jó magasan van az biztos. De nem lehetetlen csak tényleg elköteleződés és kitartás szükséges hozzá.
Ha ez most sikerült volna jöttek volna az onsite interjuk de nagy eséllyel azokat buktam volna egyből. Dolgozni kell a sikerért sokat az biztos. Rengeteget.

Azt esetleg elmondod hogy neked mennyi szakmai tapasztalat, idő után sikerült bejutnod. Probàlkoztàl azelőtt is a felsorolt cégeknél?

Valahogy úgy érződik az kommentjeidből hogy mindössze ennyi a lényeg hogy bekerülj az informatika Big4-hoz: gyakorolj algoritmusokat, készülj a technikai interjúra, és jó lesz! Nehezen hiszem. Szerintem pont nem a technikai interjú a szűrő, az inkább egy belépő a többi - valódi szűrőkhöz, pontosan azért mert azokat nem lehet tanulni, meg készülni rájuk: a személyiség. Hiába tudja valaki fejből a merge-sort algoritmust (az egyik kedvencem), ha szarul kommunikál, vagy nem tud emberekkel hosszú távon kijönni.
A kommentjeid azt sejtetik, hogy a technikai interjú a nagy része az akadályoknak a többi már csak formalitás - ezt valahogy nehezen hiszem el. Akkor sokkal több embert találnának alkalmasnak, mert otthon ülni és algoritmusokat nézegetni, meg gyakorolni nem túl nehéz, főleg egy fejlesztőnek, aki amúgy is gép előtt ül egész nap.
CSak azt akarom kihozni az egészből, hogy nem kell hiú ábrándokkal nekifutni egy ilyen interjúnak sem, ami 7 vagy 8 körös: a technikai skillek az alap, és a döntő rész a soft skillek. Ezért nehéz bejutni a Big4 -hoz, szerintem. Lehetnek egy short-circuit AND feltételként is fogalmazni
if(passedTechnicalTests && softSkillsAreExcellent)
hireCandidate();
Valahogy így képzelem el a dolgot én :)

Azért hívnak oda az onsite interjúra hogy a személyisrgedről is mintát vegyenek.
Viszont én úgy tudom hogy az onsite interjuk is a feladatmegoldásról és kódolásról szólnak.
Ha sikerül megoldani a feladatokat, jól kommunikálsz és azt látják hogy szívesen làtnànak a csapatukban akkor kapod is az ajànlatod.

De ami a nehéz hogy nem elég az átlagos tudás, és hidd el nem könnyű felkészülni mert nem olyanokat kérdeznek mint akármelyik cég.
Az hogy valaki már egy ideje dolgozik nem jelenti azt hogy jól teljesít egy ilyen interjún. Egyszerűen olyan dolgokat kell tudj amivel nagy valószínűséggel nem találkozol a napi munkád során. Egy példa: lehet valak extra jó Java fejlesztő, de lehet nem emlékszik már ezekre az adatszerkezetekre mert nem használja a mindennapos munkája során. És nem elég emlékezni hanem tudni kell csomó ezekkel kapcsolatos trükköt, és mintát.

Hali,

Azt lehet tudni, h miert buktad el?

udv

Sziasztok! Gazdasági informatikus diplomával mennyire piacképes az ember? Jelenleg pénzügyes,közgázos vagyok, a hobbim az informatika, ezért kézenfekvő lenne, hogy munka melett ezt a szakot végezzem. Valóban mindkét területen teljes értékű, valós tudást ad? Milyen bérre lehet számítani bp/pest megye?
Köszönöm előre is ha valaki válaszol!

Szia. Én ilyen diplomával vagyok Java fejlesztő. Nem a végzettség számít hanem a tudás. Amit az egyetemen tanítanak az önmagában nem elég.

Nem számít milyen papírral vagy Java fejlesztő (esetleg Web, C++), amíg megvan a tudásod. Egészen addig amíg nem szeretnél valami speckó dologgal foglalkozni (mert idő közben elkezdett éredekelni), mint pl. algoritmus fejlesztés, vagy neurális hálók, mesterséges intelligencia, stb. Na akkor már fog számítani hogy milyen háttérrel jössz, mert akkor már nagyon nem lesz mindegy hogy szakácsként programozol, vagy gazdinfósként, vagy proginfósként, vagy matematikusként...

Sziasztok,

Főváros,
10^3+ mérnöknapos projekt vezetése
20+ fejlesztő,
felelősség: határidő, minőség, stb.
1300+ÁFA szla
Hangyányit keveslem...

10+y tapasztalat, diploma, miegymás...

en is kicsit keveslem, de nem olyan rossz ez kezdesnek :)
ez olyan 62 + afa / nap korul van. Nem sokat arultal el a projektrol ( kulfoldi / hazai ).
Ha te vagy a vezeto, akkor tenyleg keveske - tapasztalatom szerint atlagban 80-90 korul ker egy projektvezeto.
En sima fejleszto vagyok 10+ evvel szinten - 76 + afa / nap. Itthon de NEM hazai ugyfelnek. Junior (szamlakepes) fejlesztok ( 4-6 ev ) kapnak 45-55+afa korul errefele.

4-6év nem junior mondjuk, max ha nagyon béna az illető...

IT specko support contractorkent egy team member 1,4-1,6-ot kap. Figyelembe veve hogy 4-7 ev tapasztalattal toljak ez akkor nagyon jo ber. Team memberek igy a felelosseg is elenyeszo.

1300Ft/óra? :D

szvsz *1000 HUF / hó :)

Ismerosom videken ugyanennyit kap kb. ugyanezert. Mas kerdes, hogy az a ceg lehetne akar Bp-n is. De a beosztottjai is 50+AFA / nap. Nem jellemzo, de van ilyen hely.
Mas megkozelitesbol tavmunkaval ennyit rohogve lehet keresni mindenfele felelosseg nelkul.
Berkoltseget tekintve a fenti osszeg egy _jo_ senior fizunak felel meg Bp-n.

Sziasztok!

Magyar piacon, bankokba milyen juttatásra lehet számítani rendszerszervezőként (System Analyst)?
Kezdő fizu, senior fizu?

Van itt valaki, aki ilyen pozícióban dolgozik? Melyik bankhoz (bankokhoz) érdemes menni?

Üdv!

+1. Ez engem is nagyon érdekelne, mert pont váltani tervezek és épp egy ilyen pozival szemezgetek. Egy megbízható jó baráttól olyan infóm van, hogy a kezdő bruttó bér 380-450k körül alakul meg jellemzően cafetéria és jutalom is csurran-cseppen. Senior bérről viszont semmi infóm, pedig engem pont a 2-3 év tapasztalattal rendelkezők bére érdekelne, hogy vajon mennyit kérhetnék... a fentiekből én azt sejtem, hogy 600-700k sávban jó lehetek az igényemmel.

Szerintem:
Junior: br. 300-400e
Mid (2-3 év): br. 500-600e
Senior (3-5 év): br. 700-800e
Lead (5+ év): br. 800e-1m

Hayset is megnézhetitek, de 800-900e felett nagyon nehéz kapni.

Nagyjából jó, de a lead elmehet 1,3-ig vagy 1,5 ha specifikus,d e inkább kontrakorokkal oldják meg a specifikus tudásigényt. Bankoknál a benefitek lehetnek jók, mint a cafetéria, támogatott hitel 1-2 havi bónusz.
Jellemzően ezek a cégek nem hatékonyak és eléggé lokális tudásgócok vannak és a dokumentáltság minimális, így nehezebb érvényesülni újként.

Én is kb. így lőném be, bár nyilván nyelv és hely függő.
+vannak olyan helyek ahol kb. semmit nem kell csinálni, d nem is fizetnek kb. semmit.

Sziasztok!
Észak-magyarországi régióban, ipari vállalatnál, SAP SD support munkakörben a kereset bruttó 400.000 + egyéb juttatások(prémium stb) 130.000. Havi szinten mindennel együtt tehát kb. bruttó 530.000.
2+ éves tapasztalattal rendelkezem, illetve megy a debuggolás, ABAP kód olvasás, kisebb módosítások programokban.
Bevezetési projektben nem vettem részt. Végzettségem: Bsc közgazdász
Folyamatban lévő tanulmányok: gazdinfo.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez itt mennyire reális, illetve Budapesten és a Dunántúlon (pl.Veszprém és környéke) mennyi az elérhető kereset hasonló tapasztalattal, tudással?
A válaszokat előre is köszönöm!

Budapest 800-1,2 br. de azért 4-5 év tapasztalat kellene, meg egy befejezett diploma.
Csak azért írom, mert ez lesz az leső dolog amivel megpróbálják leverni a fizetési igényed..
Egyébként Boshon belül jól kapsz, Miskolci viszonylatban, de Pestre nem érdemes cégen belül jönnöd!

Köszönöm az infót!
1 befejezett egyébként már van (közgáz), a gazdinfo a 2. lesz.

Sziasztok!
Kulfoldi multi, Bp., nagyon fancy szoftvermernok pozi (blabla), 3+ev tapasztalat, matematikus diploma (bar ez a kutyat se erdekli), C++, Python es egy kis SQL, szarturas, kokanyolas (bar en nagyon szeretnek rendes projekten dolgozni, minden este a C++ szabvanyt olvasom, ami szinten nem erdekel senkit). Ez brutto 750 ezer jelenleg, de beigertek par honapon belul a 830-at. Oszinten, nagyon nem vagyok elegedett! Annyira olcson adja mindenki a tudasat, megall az esz!

Oldalak