Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Mennyi most a reális havi nettó jövedelem labortechnikusként Pest megyében? /Gyártás termelés, elektronika/
kb 1200 fős a cég, 1,5 éve vagyok itt.

Területi képviselő vagyok egy ételfutár cégnél, diploma nélkül, a fizum NETTO!!! 500.000-600.000ft között mozog a jutaléktól függően. Hétfőtől péntekig dolgozok 7-8 órát. Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, mikor làtom, hogy mennyit keresnek a diplomás emberek...megérte beleölni a sok pénzt és időt az egyetemre. :)

Te ezeket a két évvel ezelőtti kamu statisztikát? LOL....
Van egy bölcsész diplomán, közel 20 év üzleti tapasztalatom, és most kaptam egy állásajánlatot 1,2 misi havi bruttóért (plusz cafeteria, biztosítás, 15% éves bónusz, cégautó stb).
Majd jelentkezz lsz, ha diploma nélkül itt tartasz ;)

A vicc az amúgy, hogy amíg te egyetlen helyen tudsz ennyit keresni, addig egy jól képzett mérnök a jelenlegi piaci helyzetben villanyos és gépész szakmában mindössze 2-3 év tapasztalattal körülbelül 2 nap alatt új munkát talál máshol, lehet nem 500-600-ért, de 300-400 NETTÓ körül vidéken is már biztosan.
Ezt vedd számításba, amikor új munkát keresnél.

Abban van igazad egyedül, hogy vicces a bére a legtöbb mérnöknek, mert a legtöbb diplomás itthon vagy rohadt jómódú család porontyaként nem vágyik 300 ezernél többre, mert 20 évesen anyu-apu kocsit ad alá és már lakást vesznek neki, vagy olyan kishitű a legtöbb fiatal, hogy nem gondolja, hogy neki az Európai Únióban kijárna egy normális bér és normális életszínvonal értékes diplomával, amiért kellett azért gürizni.

Mérnöki diplomával a hátam mögött, sajnos azt kell mondjam hogy teljesen igaza van. Rengetegen kapnak diploma nélkül 250-300 körül kézhez, mert a munkaerőhiány feltolta az utóbbi években a fizetéseket, míg a mérnöki bérek csak lassan emelkednek (vagy sehogy), és fényévekre vannak az elvárható bruttó 800000-1000000 összegtől, míg egy programozó már el sem megy interjúzni milla alatt (és ezt meg is adják), holott semmivel sem végez magasabb szellemi munkát mint egy mérnök. Ezekért a br. 500 meg 600 körüli mérnöki fizetésekért nem érte meg elvégezni az egyetemet, vért izzadni a vizsgák előtt, nyelvet tanulni, az egész fiatalságot elpazarolni a műhelyrajzok fölött.
A "2 nap alatt talál munkát máshol" is fenntartással kezelendő, mert a cégek a létező legnagyobb zsenikre várnak akik "csont nélkül" felelnek meg a kiírásnak, előtte pedig gondolkodás nélkül elhajtanak 8 jelentkezőt, amiből 4 megfelelt volna - megfelelő oktatással és betanítással - a pozícióra.
Egyenesen undorító a jelenlegi helyzet.

Nagyon jónak hangzik, én is szoktam ilyet álmodni...

Ez valóban csodálatos, Csaba. A gond csak az, hogy ez is pont olyan szakma amihez jó megjelenés, megnyerő személyiség, meg ezek a szarságok kellenek, amivel az illetők az esetek 90 % ban születnek, ennyi. Te meg itt röhögsz a markodba kárörvendve - tipikus gyökér magyar módra hogy te milyen fasza vagy. Igen fasza vagy, a nélkül is nyiss egy iskolát és oktasd hogyan kell ezt csinálni. Ja várj, te lenézed at iskolákat. Akkor csak írogass ide. Gyökér.

Hát pedig valamilyen szinten igaza van. Sajnos olcsón adják itthon magukat az emberek. Pedig itthon jól kereső mèrnökökhöz hasonlította magát. Nem egy 5 éves kèpzést vègzett építèszhez aki kezdő tervezőként 150 nettót kap vidéken.

Vállalkozni kellene, úgy már nem alkalmazott és az más kategória

Üdv! 1 év gyakornoki tapasztalattal sikerült elhelyezkednem Budapesten, folyamatmérnökként az egyik nagy multinál. Juttatás: Bruttó 480 000 Ft + durván 30k cafeteria + durván 2 havi prémium teljesítménycélok elérése esetén.

és ha nem titok mi a cég profilja? véletlenül nem vasúti fékek? :)

És bsc vagy msc végzettséggel?

Bsc járműmérnök végzettség, C1 szintű angol, B2 szintű német nyelvtudással.

BME bsc villamosmérnök, 5 év tapasztalat, autoipar szervizelés br 660e Ft/hó, br 500e caf/év, 13., 14.havi fizetés, céges telefon, autó, laptop.
Mindent összeadva, 12-vel osztva kb nettó 575e/hó+30e/hó caf-ra jön ki.
Ez mennyire számít jónak? Ma már szerintem ez abszolút nem kiemelkedő.
Szervizes kollégák?

Ez kiemelkedő és rengeteg villamosmérnök nem kap közel sem ennyit. Az a gond, ha elmennél akkor hasonló pénzért 10 másik ember kapnak helyetted és ezt ők is tudják.

Sziasztok! Vegyipari vidéki cégnél pénzügy-könyvelésben bérekről tud valaki infót?! Köszönöm!!

Amit keresek:
Gyengearamu villamosmernok 2-3 ev tapasztalat, beagyazott alkalmazasok terulete elony
Folyekony angol,
Iroda: Budapest / Japan mikroelektronikai ceg.
Kozpont: Frankfurt
Munkavegzes helye Europa.
Munkakor: Muszaki tamogatas fejlesztomernokok reszere, illetve uzlet-fejlesztes kereskedelem.

A nagy atlaghoz kepest nagysagrendel tobbet tudok nyujtani, de a munka es az utazasok is kemenyek...A japanok mar csak ilyenek, de legalabb ertekelik es megfizetik a teljesitmenyt nem a nagy magyar viszonyokat tartva szem elott. Ha erdekel kuldj SMS-t 30-9508051..

Aki igazán sok pénzt akar keresni, az jöjjön Svájcba. Az átlagbére a villamosmérnököknek havi 8.000.-CHF körül van. Ebből fényesen meg lehet élni.

Németországban sem rosszabb annyira a helyzet, de aki Magyarországon akar boldogulni, annak meg kell elégednie a szerény bérezéssel.

Ebből mennyit kapsz kézhez és a lakhatás és egyéb alapszükségletek kielégítése után mennyi marad meg? Mert önmagában egy bruttó bér nem jelent sokat. Pláne, hogy Svájc igen drága hely.
Én pl Svédországban vegyészként ennek kb a felét keresem, mégis szépen élek belőle.

Sajnos oda némettudás kell tudtommal, az angolt nem szeretik, ezt hallottam. Pedig 25 éves villamosmérnökként elég vonzó lenne. Jelenleg nem keresek rosszul magyar viszonylathoz képest, főleg, hogy fél éve végeztem, nettó 300 megvan kb, de nyilván nézelődtem külföld felé.
Esetleg tippek? Németet elkezdeni tanulni keményen, meg gyűjteni a kiinduláshoz szükséges kezdőtőkét?
Köszönöm a válaszát előre is!

Februárban végeztem megyeszékhelyen villamosmérnökként 23 évesen. Egy évvel záróvizsga előtt már dolgoztam, felmondásomkor 2 hónappal ezelőtt PLC-sként autóiparban 275 ezret kerestem nettó(se cafi, se bármilyen támogatás, viszont karácsonykor egy havi bér bónusz), kerek 1 év tapasztalattal. Jelenleg 3. hónapja Bécsben dolgozom villamosmérnökként, Control Engineer pozícióban vagyok egy 50 fős kisebb cégnél: PLC és egyéb programok írása, elég változatos és összetett munka, illetve üzembehelyezést is kell vállalni(Ausztrália, Szingapúr, Kína, Kanada max. 3-4 hetes etapok). Kezdő fizetés 3000 Euro bruttó (nettója 2015 Euro esetemben) + 13 és 14. havi(Kb. 2200 Euro, mivel ezekre kevesebb a járulék) és rendesen fizetett túlóra, csak ha valami nagyon nagy csúszás van vagy üzembehelyezés. Erős középfokú német és angol nyelvtudásom van, nem vagyok egyáltalán perfekt, de telefonos és személyes interjúk után, több ajánlatból választottam ki a jelenlegi munkahelyem, villamosmérnökként épkézláb nyelvtudással szerintem könnyű munkát találni nyugaton és ennél szerintem jóval többet is lehet keresni akár Bécsben, akár nyugaton...

A lényeg, hogy ha nincs semmmi, ami otthon tartson (komoly barátnő, kutya/macska, család), akkor állj rá a németre és menj ki Svácjba/Németországba, jóval több pénzt lehet nyugatabbra keresni, drágább az élet az igaz, egyedülállóként nem leszel külföldön sem gazdag, lehet egyedül fogod érezni magad eleinte külföldiként sokszor, de szerintem tapasztalatnak rettentően jó, már csak azért is, hogy lásd, hogy mennyivel másképp állnak kint egy mérnökhöz, a kemény munkát megfizetik a legtöbb helyen, nyilván kivételek ott is vannak.
Irány külföld!

Heves megyei autóipari multi, 8 év tapasztalat, Q mérnöki pozíció:
- Bruttó 620e ft/hó
- Bruttó 550e ft/év cafeteria

Sziasztok!

Bsc villamosmérnök végzettséggel(BME erősáram), 6 hónapos nagyvállalati tapasztalattal milyen fizetésre lehet számítani MVM-nél, ELMŰ-nél? Vagy érdemesebb inkább kisebb cégekhez, mérnökirodákhoz menni?

Köszönöm

6 hónap az még bőven "entry level", azaz pályakezdőnek minősülsz. Alapbérben br. 350 - 380 000 között gondolkozz több ezer fős multinál, Budapesten illetve bárhol az országban autóipari gyártócégnél. Kisebb cégeknél vegyél le 8-10%-ot. Ha nem Budapest, akkor még kevesebb, azaz kb. br. 300 körüli alapbérrel számolj.
Ha ledolgoztál 1-2 évet (cégfüggő, hogy hol húzza meg a pályakezdő szintet vagy 1 vagy 2 évnél), akkor emelkedhet a béred br. 400 fölé.

Vidéki autóipari vállalatnál a kezdőd is simán elérheti akár a 450-500 E bruttót mérnökként. Technikusok vannak nálunk 350 E bruttóban. És némelyiküknek nincs sok éves tapasztalata.

Szia,

A br 350-380 röhelyesen alacsony BME erősáramú diplomával + 6 hónap gyakorlattal. Simán megkapja kezdőként (fél év gyakorlattal) pesten a 450-t. Két év tapasztalattal br 400? Annyiért max egy rossz villanyszerelőt kapsz. 2 év erősáramú tapasztalttal lazán br 550-600, és akár még egy céges autó is.

Nyilván vannak ahol a fentebb említett röhejes béreket adják, de oda nem kell elmenni dolgozni az egyik legértékesebb diplomával.

1-2 év tapasztalattal kevés az az "akár br. 400 fölé emelkedő" bér. Kezdőként is bőven felette kaptam. Én inkább 500- al helyettesíteném, de a 600 lenne reális. Budapesten, multinál.

Sajnos igazad van, csak az a helyzet, hogy ezért a bérért nagyon nem éri meg elvégezni egy egyetemet! Röhejes pénz, éhenhalni sok, de egyébként pedig minden másra kevés (lakás, autó, család fenntartás, stb.) Tragikus.

Fejlesztésen akár 400 fölött is tudsz kérni, még akár vidéken is.

Hát kezdőként vidéken tuti nem fogsz 400 megkapni. HILTI NEL SEM MERCEDESZNEL SEM. nemhogy mas cegnel.

Oldalak