Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

"Na és amikor ez a fal leomlik, akkor lesz megint egy nagyobb emelési hullám. Szerintem közel van az már." - úgy legyen. Bár én kicsit pont fordítva érzem. Az utóbbi 1-2 évben nem nagy kunszt kapni 7 számjegyűt sima (nem vezető), de jó seniorként. Én inkább úgy látom, kissé lufisodik a bérigénye a fejlesztőknek. Talán rosszul látom, és nem pukkan, de attól még lassulásra számítok inkább. :(

Akkor rosszul fogalmaztam. A szélesebb tömegek számára elérhetővé mikor válik a 7 számjegy? Most jelenleg tömörülnek az említett 800k körüli szinten a népek, s valóban van egy kis réteg aki feljebb tudott menni. De mivel nincs ember, megy a sírás, meg minden cég bővülni akar, valahol lépni fognak feljebb előbb utóbb, mert különben nincs bővülés. S akkor lehet egy nagyobb emelkedés megint szerintem, mert követik a többiek. S ilyen magas fizetéseknél már megindulhat egy visszaáramlás is, ez már versenyképes lehet a kintiekkel, mert nem kell szállást fizetni stb és a szeretteik közelében lehetnek megint.

Szia,

Ez engem is érdekelne. Én kb 7 év tapasztalattal senior test, test lead-szerű pozícióban szóval nem csak automatizálás kerestem kb brutto 850+bonusz+benefit-et. Úgyhogy a következő sáv az nekem is a br. 1-1.2M lenne. Gondolom egy komolyabb lead/manager pozícióban ez elérhető, bár most én is inkább egy senior test automation pozíció felé váltanék, de nem tudom, hogy itt ez a bérsáv mennyire reális.

1-1.2 reális lehet egy-két helyen talán. De zömében szerintem 200-zal kevesebb.

Melyik cég ha nem titok?

Sziasztok.
Most buktam el egy telefonos interjút a Google-al.
A kötekező várakozási idő 1 év.

Érdemes még a jövőben próbálkozni?

Na, a hozzászólások alatt sokféle dolog jött, kezdve a támogatóaktól (hajrá, csak így tovább), az empatikusakig (a felkészülés csak egy része az egésznek) egészen a lekezelőkig/nevetségesekig (jaj, csak meg kell tanulni egy könyvet). A fizukról viszont nem volt szó, úgyhogy kezdem. Én a FB-nál dolgozom éppen Londonban. És sok embert ismerek a londoni/zürichi/amszterdami Facebook/Google/Uber helyekről, akikkel átdumáőltuk a fizunkat. Illetve ha az egyik ilyen helyen dolgozol, akkor vannak belsős fórumok a cégek között, a fizukat megosztják az emberek. Na, akkor nézzük, hogy mennyi is az annyi.

A fizuk szintenként változnak. A szintekről itt egy jó összefoglaló: levels.fyi. Mindegyik cégnél kb ugyanaz: L3 - belépő, L4 - olyan pár év tapasztalat (az E3-hoz képest), E5 - senior/menedzser 1, E6 - senior fölött/senior manager. A Facebook E-nek hívja őket vmiért (E3, E4 stb). Én E5 vagyok.

A fizu 3 részből áll: alapfizu, éves bónusz target (ezt kb mindig megkapod, hacsak nem vagy úton kifele) és részvénycsomag. A részvénycsomag általában 4 év alatt fizetődik ki, havonta. Általában az első évig nem kapsz semmit (ha 1 éven belül kiraknak, azt bukod)

Na, fizuk:
- Enyém (Facebook, E5): £105K (éves fizu) + 15% target bónusz + $160K stock 4 évre. Éves átlag (TC, azaz Total Compensation): £150K. Ez ugye kb úgy néz ki, hogy havi £5,500 (adózás után) a zsebembe, éves bónusz adózás után olyan £8-12K és havonta még jön olyan £2.5K-nyi részvény, ami után akkor adózok, ha eladom.
- Google L5: 160K CHF + 15% + $240K. TC 240K CHF (de nekem Zürich nem jön be)
- Facebook E4: TC £110K (£80K+15%+$100K), Google valamivel fölötte
- Uber a Facebookhoz közel van, csak ők ugye IPO előtt vannak, amikor több részvényt adnak tipikusan
- Twitter 10%-al Facebook alatt
- Amazon, Microsoft 15%-al a Facebook alatt

Összevetésként a legtöbb Ny-Európai nem Facebook/Google és társai cég kb fele ennyit fizet (Londonban £60K + 10% bónusz, semmi részvény, a többi EU-i nagyvárosban ugyanez euróban).

Fejlesztőként csak a hedge fund-ok tudnak jobban fizetni, de az a munka nekem nagyon nem fekszik személy szerint (algo optimalizálás halálig, napi 10-12 órában, öltönyben... és a fizu csak akkor tényleg fasza, ha a fund jól szerepel, ami olyan 50-50 esélyes)

Na, remélem, ez segít.

Igazából nem estem hanyatt. Sőt. Gratulálok a fizuhoz és a karrierhez, de azt hittem hogy londonban olyan 170K-200K körül kap alapfizut egy senior fejlesztő, aki szakmájának nyilván a csúcsán van, és megmászta a Himaláját - azaz a 170 vagy hány körös interjúsorozatot.
Wow, 5500 font / hó.
Londonban nem éltem még, de akkor sem érzem ezt valami hű de nagy összegnek.
Kicsit dühít is a dolog, mert ha te ennyit kapsz a csúcson, akkor rám még ennyi sem vár.
Csak hogy konkrét legyek (nagyjából): Londonban egy normális helyen egy kis garzon kb 1500 fonttól indul / hó, de lehet 2000 is ami kapásból a fizud fele. Kaja + kis szórakozás, és megint elment párszáz font. Jó esetben tudsz spórolni kb. havi 1 millió forintot - ami kurvajó magyar szemmel, vagy legalább is nem rossz. Ha ezt vesszük alapul akkor mondjuk 5 év alatt spórolsz 60 millát. Ebből Budapesten veszel egy kisebb lakást (mondjuk 75 négyzetméter) nem rossz helyen. Mondjuk 15 év alatt veszel 3 lakást. De addigra már te is idősebb leszel, stb.
Ne érts félre. Tök jó ez, de egy ilyen szintű melótól, meg ráadásul Londonban, azt hinném hogy egy olyan útra léptet (anyagilag) ami már lehetővé tesz "komolyabb" játszadozást: nagyobb befektetéseket, üzletrészek vásárlása, befektetési célú ingatlan vásárlás, akár ott Londonban. De nem. 15 év alatt 3 közepes lakás Pesten, mondjuk. Ez nem rossz, de mivel ez a szakma "csúcsa" azért annyira nem is sok, sőt. Arról nem is beszélve hogy pl. Londonban ebből a fizuból szerintem nem fogsz lakást venni (ami már tényleg komoly lépés volna befektetés szempontjából).
És mindezt úgy feltételeztem hogy nem igazán éltél nagy lábon, egyedül élsz, nem fizetsz gyerektartást, egyéb komolyabb adósságot, stb...
Kérlek mondd hogy rosszul látom, és érdemes annyit gürcölni hogy felvegyenek a nagy cégekhez, ennyi pénzért, mert bevallom nem estem hanyatt az anyagi oldalt látva (szakmairól még nem írtál részletesen, de az nyilván top).
Ilyenkor mindig azon gondolkozom, hogy akinek Londonban van lakása az vajon hogyan jutott hozzá? De ugyanez van mindenütt a világon: a helyi bérekből, még a felső 15%-ból sem fog senki zsebből lakást venni, vagy legalábbis nem komoly kompromisszumok nélkül. De akik mégis megveszik...honnan volt rá pénzük? Hm.

Erre mondják hogy alkalmazottként nem lehet meggazdagodni.
El lehet érni egy felső középosztálybeli szintet, de amíg másoknak dolgozol, legyen az a Google sosem leszel teljesen szabad.
Pénzed lesz, de időd és szabadságod nem.

Konkrétan nem tudom, de szerintem a tempó nem rabszolga jellegű a nagynevű cégeknél. Szóval azért szerintem van privát élete a náluk dolgozó fejlesztőknek. De mondjuk szabadúszóként az én szemszögemből: soha többé fix állás, számomra teljesen mindegy, hogy az adott cég nevével lehet-e - hajlamtól függően - dicsekedni a kocsmában vagy sem. Tetsszen a projekt + fizessenek meg és ki, a többit úgyis elfelejtem fél év múlva. :)

Kb. detto ugyanezt írnám én is. No offense, de szerintem a dupla annyi (mindent beleszámolva), mint más cégnél arrafelé (vagy más cégnél fele ennyi), túlzás. Nekem ennyiért kb. csak minimálisan érné meg kimenni a havi spórolást nézve. (Jó, remote rlz, ami nem mindenkinek fekszik/tetszik - szerencsére).
"Kérlek mondd hogy rosszul látom, és érdemes annyit gürcölni hogy felvegyenek a nagy cégekhez" - bár nem én vagyok a megszólított, szerintem max. ha valami nagyon egyedi dolgot csinálhat az ember, ami ráadásul nagyon tetszik neki, akkor. "Megélhetésből" egyetlen cégnél sem szabad ennyit gürizni, hogy bekerüljön az ember. Csakis passióból. Viszont annak megvan az a veszélye, hogy hozzánő az ember a céghez, belekényelmesedik a szeretett technológiába, termékbe, ami később fájdalmas lehet. De kis odafigyeléssel el lehet kerülni cégen belül is ezt. (További érv lehet még a kinti munka mellett, hogy ott mások a politikai viszonyok és a közhangulat, de ebbe nem mennék bele, nem ide való, meg nem a kinti vs. itthoni munkavállalásról van szó eredetileg, szóval abszolút nem ide tartozik.)

Köszönjük a válaszolónak, hogy leírta ezeket a dolgokat, mert így van viszonyítási alapunk!
Egyébként tisztán látszik, hogy a prő szinten éri meg kimenni, egyébként pedig az bevétel/kiadás arányokat nézve Pesttől távolodni nincs értelme, ha normális életszínvonalon akar élni az ember(kint koplalni majd hazahozni a pénzt). :/

OFF: Megélhetés tekintetében, ahogy én látom, nem nagyon számít a földrajzi koordináta. Szóval szerintem a pénz vagy annak hiánya miatt elköltözni, manapság Mo-n nem nagyon játszik. Tény, hogy ehhez kellett az is, hogy kiürüljön az ország annyira, hogy a munkaerőpiac túlkeresletes legyen. Biztos, hogy vannak kilátástalan régiók (ÉK és DNY), de a vidék többi részén szerintem korrekt módon lehet élni. Az utóbbi évben ezeket hallottam: takarító n. 2k/h esetén is 2 hétre be van táblázva, annyit dolgozik, amennyit akar, ki lehet szorozni. Haszonállat gondozó 5 napi 2x4h n. 240k. Autószerelő, szobafestő, hegesztő: n. 500k-1m között. (Az összes esetben ev. és profi az illető, középszerű vidéki régiókban, anyagköltségek levonva.) Persze, ez csak addig lesz jó, amíg nem értéktelenedik el a forint nemzetközi viszonylatban, mert azután a csirkefarhát fog annyiba kerülni, mint most a bélszín.

Don't love your (/ a) company, but love your job. ;)

Lehet, hogy a Google-nél várni kell, de pl Amszterdamban van Uber, Londonban Facebook (bár London most necces a Brexit miatt). Az interjú kb ugyanaz a szint, ha jól felkészültél a Google-ból. Bár ha a phone screen nem ment jól, akkor lehet, hogy többet kell gyakorolnod? Az messze a legkönnyebb, az onsite, az az ami tényleg kemény.

Mi az ami, nem ment? A kódot gyorsan megírtad, működött, írtál hozzá teszteket?

Pár tipp a felkészüléshez: https://www.techinspiracio.com/hogyan-dolgozz-igazan-jo-szoftvercegenel/ (azt hiszem, aki ezt írta, az Ubernél van)

Hát kicsit nehezen ment mert ugye a mindennapos programozással kapcsoaltos feladatok másabbak mint amiket ezeken a komolyabb céges interjúkon adnak. Gyakoroltam amennyit tudtam de ezeket szerint nem volt elég, még többet kellene..
Meg hogy úgy izgultam hogy elkövettem pár alapvető hibát kódolás közben.

Mennyit készültél rá? Ém 2 hónapot, napi 4 órában készültem a Facebookra. Leetcode nonstop (https://leetcode.com/), én 2-300 mediumot oldottam meg. Onsite-ra a system design is fontos volt: highscalability + interviewbit segitett nekem.

Sok munka volt, de megerte, szakmailag es anyagilag is. 2x annyi a fizetes itt kint, mint az atlag fejlesztonek es szakmailag tenyleg nagyon magas hely. Sok sikert a feljeszulesre. Én is interjúztatok itt kint, alap, hogy a kódnak működnie kell helyesen, egyébként szevasz. És a helyedben Google, Uber, Facebook mellett meg a Twitternel is probalkoznek. Az utana kovetkezo, jo, de szakmailag/anyagilag kevesbe eros helyek az Amazon es Microsoft Dublinban/Londonban.

szvsz akinek ennyit kell készülni egy interjúra az nem tud semmit, csak a beseggelt, illetve mások által szájába rakott dolgokat ismételni.
Persze ezzel a módszerrel (a felvételi processek hibái miatt), könnyen be lehet kerülni akárhova.

Azt utána mindenki csodálkozik, hogy hol vannak a jó programozok, meg hogy miért olyanok a szoftverek manapság, amilyenek...

Hát összesen 3 hónapot munka mellett, hétköznap kevesebbet, hétvégén többet tudtam készülni, csak az volt a baj hogy hiànyosságokat kellett pótoljak az elején és újra àt vegyem az algoritmusokat és adatszerkezeteket. Csak utàna kezdtem gyakorolni Leetcode-on. Easy - mediumokat oldottam.
Szóval ahhoz hogy valaha is sikerüljön olyan szinten kell lenni hogy kapásból menjen a Leetcode medium-hard?
Igazából egyetértek az interjuztatókkal mert talán még nem àllok készen csak gondoltam írok ide hátha ír olyan is aki járta már ezt az útat.
Amúgy megfogadom a tanácsot, szétnézek majd a többi cégnél is, de mielőtt jelentkezem kell fejlesztenem magam. De munka mellett hogy lehetséges ez?

Akkor most láttad, hogy hol a léc :) Kemény munka, kitartás és érdeklődés kell, hogy sikerüljön. Meg interjúzás. Ne felejtsd el, hogy ezek a helyek a szakma csúcsa - ha ide bekerülsz, kb bárhova felvesznek utána. Az más kérdés, hogy lehet, nem akarsz majd menni :)

Rajtad áll, hogy hogy oldod meg a felkészülést. Van, aki gyereket nevel munka mellett, van aki nyelvet tanul, van, aki WoW-ozik és van, aki a dobbantásra készül :)

Nekem személy szerint bejött a Leetcode - pontosabban tökre zavart, hogy mennyi mindent nem tudtam megoldani. Eleinte :)

Rajtad áll, hogy bele tudod/akarod-e rakni a munkát. Hajrá!

"Ne felejtsd el, hogy ezek a helyek a szakma csúcsa"
Az ismert, nagy cegek kozul. :)

Az a léc jó magasan van az biztos. De nem lehetetlen csak tényleg elköteleződés és kitartás szükséges hozzá.
Ha ez most sikerült volna jöttek volna az onsite interjuk de nagy eséllyel azokat buktam volna egyből. Dolgozni kell a sikerért sokat az biztos. Rengeteget.

Azt esetleg elmondod hogy neked mennyi szakmai tapasztalat, idő után sikerült bejutnod. Probàlkoztàl azelőtt is a felsorolt cégeknél?

Valahogy úgy érződik az kommentjeidből hogy mindössze ennyi a lényeg hogy bekerülj az informatika Big4-hoz: gyakorolj algoritmusokat, készülj a technikai interjúra, és jó lesz! Nehezen hiszem. Szerintem pont nem a technikai interjú a szűrő, az inkább egy belépő a többi - valódi szűrőkhöz, pontosan azért mert azokat nem lehet tanulni, meg készülni rájuk: a személyiség. Hiába tudja valaki fejből a merge-sort algoritmust (az egyik kedvencem), ha szarul kommunikál, vagy nem tud emberekkel hosszú távon kijönni.
A kommentjeid azt sejtetik, hogy a technikai interjú a nagy része az akadályoknak a többi már csak formalitás - ezt valahogy nehezen hiszem el. Akkor sokkal több embert találnának alkalmasnak, mert otthon ülni és algoritmusokat nézegetni, meg gyakorolni nem túl nehéz, főleg egy fejlesztőnek, aki amúgy is gép előtt ül egész nap.
CSak azt akarom kihozni az egészből, hogy nem kell hiú ábrándokkal nekifutni egy ilyen interjúnak sem, ami 7 vagy 8 körös: a technikai skillek az alap, és a döntő rész a soft skillek. Ezért nehéz bejutni a Big4 -hoz, szerintem. Lehetnek egy short-circuit AND feltételként is fogalmazni
if(passedTechnicalTests && softSkillsAreExcellent)
hireCandidate();
Valahogy így képzelem el a dolgot én :)

Azért hívnak oda az onsite interjúra hogy a személyisrgedről is mintát vegyenek.
Viszont én úgy tudom hogy az onsite interjuk is a feladatmegoldásról és kódolásról szólnak.
Ha sikerül megoldani a feladatokat, jól kommunikálsz és azt látják hogy szívesen làtnànak a csapatukban akkor kapod is az ajànlatod.

De ami a nehéz hogy nem elég az átlagos tudás, és hidd el nem könnyű felkészülni mert nem olyanokat kérdeznek mint akármelyik cég.
Az hogy valaki már egy ideje dolgozik nem jelenti azt hogy jól teljesít egy ilyen interjún. Egyszerűen olyan dolgokat kell tudj amivel nagy valószínűséggel nem találkozol a napi munkád során. Egy példa: lehet valak extra jó Java fejlesztő, de lehet nem emlékszik már ezekre az adatszerkezetekre mert nem használja a mindennapos munkája során. És nem elég emlékezni hanem tudni kell csomó ezekkel kapcsolatos trükköt, és mintát.

Hali,

Azt lehet tudni, h miert buktad el?

udv

Sziasztok! Gazdasági informatikus diplomával mennyire piacképes az ember? Jelenleg pénzügyes,közgázos vagyok, a hobbim az informatika, ezért kézenfekvő lenne, hogy munka melett ezt a szakot végezzem. Valóban mindkét területen teljes értékű, valós tudást ad? Milyen bérre lehet számítani bp/pest megye?
Köszönöm előre is ha valaki válaszol!

Szia. Én ilyen diplomával vagyok Java fejlesztő. Nem a végzettség számít hanem a tudás. Amit az egyetemen tanítanak az önmagában nem elég.

Nem számít milyen papírral vagy Java fejlesztő (esetleg Web, C++), amíg megvan a tudásod. Egészen addig amíg nem szeretnél valami speckó dologgal foglalkozni (mert idő közben elkezdett éredekelni), mint pl. algoritmus fejlesztés, vagy neurális hálók, mesterséges intelligencia, stb. Na akkor már fog számítani hogy milyen háttérrel jössz, mert akkor már nagyon nem lesz mindegy hogy szakácsként programozol, vagy gazdinfósként, vagy proginfósként, vagy matematikusként...

Sziasztok,

Főváros,
10^3+ mérnöknapos projekt vezetése
20+ fejlesztő,
felelősség: határidő, minőség, stb.
1300+ÁFA szla
Hangyányit keveslem...

10+y tapasztalat, diploma, miegymás...

en is kicsit keveslem, de nem olyan rossz ez kezdesnek :)
ez olyan 62 + afa / nap korul van. Nem sokat arultal el a projektrol ( kulfoldi / hazai ).
Ha te vagy a vezeto, akkor tenyleg keveske - tapasztalatom szerint atlagban 80-90 korul ker egy projektvezeto.
En sima fejleszto vagyok 10+ evvel szinten - 76 + afa / nap. Itthon de NEM hazai ugyfelnek. Junior (szamlakepes) fejlesztok ( 4-6 ev ) kapnak 45-55+afa korul errefele.

Oldalak